Stagevergoeding in het mbo, hbo & wo: zo werkt het!

Joehoee! Heb jij na een geslaagd sollicitatiegesprek DE stage van je dromen binnengehengeld? Of ben jij nog op zoek naar een leuke stageplek? Superspannend!  Het leuke? Vaak levert een stage je nog wat op ook! Stagevergoeding heet dat. Hier lees je waar jij recht op hebt. En wat het gemiddelde stagevergoeding voor jouw opleiding is. 

Spring snel naar:

Wat is een stagevergoeding? 🤔

Stagevergoeding is loon dat je soms krijgt als je bij een bedrijf of organisatie stage loopt. Dat verschilt per sector en bedrijf. Soms krijg je het wel, soms niet. Bedrijven zijn niet verplicht om het te betalen. 

Ennee… zou jij een supertoffe stageplek laten schieten omdat je geen stagevergoeding krijgt? Bij een stage gaat het erom waar jij het meeste gaat leren. Gelukkig zijn er genoeg werkgevers die je belonen met een vergoeding. 

Stagevergoeding mbo

De stagevergoeding bij een mbo-stage ligt gemiddeld tussen de €182 en €227 per maand bij een stage van vier of vijf dagen per week. Loop je 5 dagen stage? Dan is de kans groot dat je iets meer op je rekening gestort krijgt dan wanneer je 4 dagen stage loopt.

Stagevergoeding hbo

Bij een hbo-stage is er vaak sprake van een stagevergoeding tussen de €136 en €227 bruto per maand. Doe je een afstudeerstage? Dan kan de vergoeding wat hoger zijn. De vergoedingen liggen dan vaak tussen de €227 en €454. De gemiddelde stagevergoeding bij een hbo-afstudeerstage is €300.

Stagevergoeding wo

Universitaire studenten krijgen meestal de hoogste stagevergoeding. Dat loopt uiteen van gemiddeld €227 tot €454 per maand. 

LET OP! De genoemde bedragen zijn inclusief belasting (bruto). Er gaat waarschijnlijk nog een deel vanaf naar de Belastingdienst. Het bedrag dat naar jou overgemaakt wordt, is dus minder dan wat hierboven vermeld staat! Maaarrr doordat het gezien wordt als inkomen, kun je wel loonheffingskorting aanvragen. Goed om rekening mee te houden, toch?

Is een stagevergoeding verplicht?

Nee, werkgevers bepalen zelf of ze een vergoeding geven. Geluuuukkig zijn er wel veel bedrijven die ervoor kiezen om stagevergoeding te geven! En dat maakt een stageplek voor jou natuurlijk een stukje aantrekkelijker. 

Wat goed is om te weten: als in de cao van een bedrijf of bedrijfssector staat dat ze een stagevergoeding geven, dan is het WEL verplicht. Dat zou je altijd kunnen checken in de cao van de sector waar je stageloopt.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald? 🤑

Joehoeee, krijg jij stagevergoeding? Bofkont! Alleen eh… hoeveel krijg je dan? Noouuu, ook dat verschilt heel erg per stageplek! Het is onder andere afhankelijk van deze vijf factoren: 

 • Opleidingsniveau: vaak geldt hoe hoger je opleidingsniveau, hoe hoger de stagevergoeding. Hieronder zetten we op een rijtje wat de gemiddelde vergoeding is voor het mbo, hbo en wo.
 • Sector: jaaa de hoogte verschilt ook per studierichting en vakgebied. Je kunt je voorstellen dat bepaalde stages meer in trek zijn dan anderen. Bedrijven die makkelijk een stagiair kunnen vinden, kunnen meestal ook een kleinere vergoeding veroorloven. Zo gaat dat nou eenmaal.
 • Soort stage: ook het soort stage dat je loopt, bepaalt hoeveel stagevergoeding je kunt verwachten. Is het bijvoorbeeld een kennismakingsstage? Dan krijg je vaak minder omdat het oriënterend gericht is. Maar gaat het om een meeloopstage? Dan draai je echt mee in het bedrijf en ben je dus supernuttig voor ze! Hetzelfde geldt voor een onderzoeksstage. 
 • Aantal uur: dit is een inkoppertje. Natuurlijk geldt: hoe meer uur je maakt, hoe meer vergoeding je krijgt! Eigenlijk hetzelfde als ‘gewoon’ loon. 
 • Het bedrijf: yuuup, je voelt ‘m al aankomen. Ondanks bovenstaande factoren, hangt de hoogte van de stagevergoeding het allermeeste van het bedrijf zelf af. De grootte van het bedrijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen, of de mate waarin ze stagiairs in dienst nemen.  

Lees ook: Weten wat je kunt verdienen? Kijk dan naar deze salarisindicaties!

Op zoek naar een leuke stageplek?

Dan ben je bij Tempo-Team aan het juiste adres. Check nu snel al onze stages en solliciteer! Yesss: onze stages zijn inclusief stagevergoedingen. Ka-chinggg!

 • Wat is stagevergoeding?

  Stagevergoeding is een soort loon dat je kunt krijgen als je bij een bedrijf of organisatie stage loopt. Dat verschilt een beetje per sector en bedrijf. Soms krijg je het wel, soms niet.

 • Wat is de stagevergoeding voor mbo?

  De stagevergoeding bij een mbo-stage ligt gemiddeld tussen de €182 en 227 per maand bij een stage van vier of vijf dagen per week. Loop je 5 dagen stage? Dan is de kans groot dat je iets meer op je rekening gestort krijgt dan wanneer je 4 dagen stage loopt.

 • Waardoor wordt de hoogte van je stagevergoeding bepaalt?

  Joehoeee, krijg jij stagevergoeding? Bofkont! Alleen eh… hoeveel krijg je dan? Noouuu, ook dat verschilt heel erg per stageplek! Het is onder andere afhankelijk van je opleidingsniveau, de sector waarin je studeert, het aantal uur dat je stage loopt en natuurlijk het bedrijf zelf.

 • Wat is de gemiddelde stagevergoeding per opleidingsniveau?

  Mbo’ers krijgen gemiddeld de laagste stagevergoeding, tussen de 100 en 150 euro per maand. Voor hbo-stages geldt dat zij afhankelijk van of ze vier of vijf dagen stage lopen tussen €175 en €250 per maand vergoed krijgen. Wo’ers krijgen gemiddeld de hoogste stagevergoeding, namelijk tussen €300 en €400 per maand.