Het 2e sollicitatiegesprek rocken? Zo doe je dat!

Wow! Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Supergoed! Dat betekent dat je een geweldige eerste indruk hebt achtergelaten. Zij willen jou nog eens zien; steek die maar in je broekzak. Spannend? Begrijpelijk, maar het is ook heel leuk! Om de eerste zenuwen weg te nemen, helpen we je gewoon weer met een eersteklas voorbereiding. Want hoe ziet zo’n tweede gesprek er eigenlijk uit? En hoe bereid je je voor? We vertellen het je hier. Yesss, zo ga jij straaalend het tweede gesprek in! 

Scroll meteen naar de voorbereiding op je 2e sollicitatiegesprek in 5 stappen

Hoe verloopt een tweede ronde?

Nooouu, het verschilt eigenlijk niet zoveel van het eerste sollicitatiegesprek. Alleen weet je nu al wat de functie is en hoe het bedrijf handelt. Ook heb je al een beetje van de werksfeer mogen proeven. Yess, dat is chill! Tijdens het tweede gesprek ga je daarom meer de diepte in. En vaak zit je met andere mensen. Houd in je achterhoofd dat je ze nog steeds moet overtuigen: jij bent de ideale kandidaat, maar waarom? Zorg dus dat je ook bij het tweede gesprek je praatje op-en-top klaar hebt. Tsjakka!

Dit wordt er besproken

Juist, meer de diepte in… Hmmm wat betekent dat voor het gesprek? Tsja, tijdens het eerste gesprek heb je al kennis gemaakt. Toen ging het vooral over je persoonlijkheid en achtergrond, toch? Het tweede gesprek biedt dus ruimte voor lastigere vragen. Dat vereist een iets betere inhoudelijke voorbereiding. Ze zullen bijvoorbeeld meer ingaan op jouw sterke en zwakke punten, en ze willen kijken of jouw competenties matchen met de toekomstige werkzaamheden. Wat wel lekker is? Je hebt nu al een goed beeld van het bedrijf, waardoor je beter en slimmer kan antwoorden. Hoppaaa, dat is chill!

Dit kan er ook gebeuren: een opdrachtje

In sommige situaties gaat een tweede ronde ook de diepte in qua kennis. Yup, je moet dan een assessment maken of een test doen. Dit hangt een beetje af van het bedrijf waar je solliciteert en natuurlijk de functie. Ga jij bijvoorbeeld op gesprek bij Albert Heijn? Dan vragen ze vaak of je een kennistoets wil maken, om te zien of jij geschikt bent. Kan je niet goed tegen verrassingen? Vraag het dan van tevoren even. Gaat jou gewoon lukken, hoor. Echt! 

Voorbereiden op je 2e sollicitatiegesprek in 5 stappen

Joehoe, je bent er bijna! Alleen nog even goed voorbereiden. En het tweede gesprek rocken natuurlijk. Dat wordt een makkie met dit stappenplan! 

1. Evalueer het eerste gesprek

Kijk terug naar het eerste sollicitatiegesprek. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Als je weet waar je toen tegen aanliep, weet je ook waar je nu nét iets beter je best voor kan doen. 

Ga ervoor! 💪🏼 Je hebt nu de mogelijkheid om recht te trekken waar je voorheen uit de bocht vloog. Ook belangrijk: wat toen goed ging, kun je nu nóg beter doen. Dus laat je sterke punten schitteren! 

2. Bereid je voor op lastige vragen

We zeiden het hierboven al. Tijdens de tweede ronde zijn de vragen iets moeilijker. Daarom moet jij je nog beter voorbereiden op de sollicitatievragen. Duik het diepe in met jouw antwoorden! Bedenk concrete voorbeelden om jouw antwoorden te versterken, want ze willen graag weten hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Waarschijnlijk zullen ook de standaard sollicitatievragen weer aan bod komen, omdat je met andere mensen zit. Kijk daar dus ook nog even naar. O ja, vergeet natuurlijk ook niet zelf vragen te stellen! Het blijft tenslotte een gesprek. 😉

TIP! Weet je zo 123 geen perfect antwoord op de vraag? Niks aan de hand. Geef gewoon aan dat je het een lastige vraag vindt. Denk er even rustig over en geef dan pas antwoord. Of kom er later op terug. Zij zijn ook maar mensen!

3. Let op je lichaamstaal

Het is superbelangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek op je lichaamstaal en -houding let. Je wilt zelfverzekerd overkomen en een actieve houding aannemen. Houd ook net zoals bij het eerste gesprek rekening met de eerste indruk. Nieuwe mensen = nieuwe impressies!

4. Bedenk wat jij wil

Jaaa, een gesprek komt van twee kanten! Zij willen natuurlijk weten of jij een geschikte kandidaat bent, maar jij wil óók zeker weten of het bedrijf bij je past. Vergeet dat niet! Ga bij jezelf dus na wat jij nog van ze wil weten. Je kan bijvoorbeeld vragen naar de werksfeer, wat je vergoed krijgt of hoe ver van tevoren het werkschema bekend is. Net wat voor jou belangrijk is. Jij wil ook weten waar je terechtkomt, toch? En al helemaal of je het leuk vindt! Doen dus. 

5. Wees klaar om te onderhandelen

Je salaris, het aantal uren en de duur van je contract. Heb jij daar al over nagedacht? Het zou zomaar kunnen dat ze daarover beginnen tijdens het tweede gesprek. Bedenk waar je behoefte aan hebt, en bespreek het vervolgens met de werkgever. Wees klaar om te onderhandelen. Onzeker over je salaris? Check dan onze salariswijzer. Wel voor jezelf opkomen hè? Topperrr! 👌🏼

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

  • Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek?

    Een beetje hetzelfde als je eerste sollicitatie. Meestal ga je namelijk in gesprek met andere mensen, waardoor je dezelfde vragen krijgt. Wel zal er wat meer diepgang in de vragen zitten. Bereid je dus voor op lastigere vragen! Zorg dus dat je ook bij het tweede gesprek je praatje op-en-top klaar hebt.

  • Wat wordt er besproken tijdens een tweede ronde?

    Hoewel je eerste gesprek meer focust op je persoonlijkheid en achtergrond, wordt er bij een tweede gesprek vaak dieper ingegaan op jouw sterke en zwakke punten. Ook zullen ze strenger kijken of jouw competenties matchen met de toekomstige werkzaamheden.

  • Moet ik een opdracht maken tijdens of voor het tweede gesprek?

    Bij sommige bedrijven of functies wordt er wel om een toets of assessment gevraagd. Dat hangt ervan af. Je kan het altijd van tevoren even navragen.

  • Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een tweede sollicitatiegesprek?

    Start met het evalueren van je eerste gesprek. Wat ging goed en minder goed? Bereid je vervolgens voor op lastige vragen en bedenk goed wat jij van het bedrijf wil. Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal en wees klaar om te onderhandelen!