Werken als financieel adviseur, iets voor jou? 🤑

Jij hebt je geldzaken altijd piekfijn in orde, een balans is jou totaal niet vreemd en je vrienden kunnen altijd bij je terecht voor wat financieel advies. En natúúúrlijk spreekt niemand je tegen, want jij bent dé expert. Herkenbaar? En wil jij nog veel meer mensen van goed geldadvies voorzien? Misschien is een baan als financieel adviseur  iets voor jou. Weten hoe en waar je aan de slag kunt als financieel adviseur? Wat voor opleiding je nodig hebt? En het belangrijkste… wat jouw salaris wordt?! #cashen Dan ben je hier op de goede plek! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een financieel adviseur precies?!

Als financieel adviseur houd je je de hele dag bezig met het vinden van de juiste financiële oplossing. Of dat nou om een hypotheek gaat, beleggingen of een verzekering. Jij doet er alles aan om tot het beste advies te komen. Jij helpt mensen daar waar het raakt: in hun portemonnee. Een nieuwe hypotheek? Jij adviseert de juiste! Nieuwe pensioenregeling? Jij denkt mee over de beste oplossing. Kortom: jij achterhaalt wat de klant precies wilt en draagt vervolgens het beste product aan. Een hele leuke verantwoordelijkheid. 👝

Dit zijn je belangrijkste taken:

 • Je voert klantgesprekken: meer of minder risico in de belegging? Of een grotere dekking? Jij achterhaalt precies wat de klant wilt.
 • Je brengt de financiën van de klant in kaart: jij checkt precies hoeveel de klant kan betalen of beleggen, en zorgt dat alles binnen budget past. Alleen maar goede investeringen met jou in de buurt!
 • Bekijken welk product bij de klant past: jij vertaalt moeiteloos de wensen van een klant naar een bestaand product. Als de klant na een gesprek zegt: “dit is precies wat ik zocht”, maak jij een vreugdedansje!

De werkdag van een financieel adviseur: geldzaken, onderzoek en belletjes

Als financieel adviseur werk je meestal voor een bureau, bank of verzekeraar. Maar je kunt ook zelfstandig aan de slag. Alles is mogelijk! Hééérlijk toch? Je hebt eigenlijk altijd een kantoorbaan als financieel adviseur. En de klanten? Die komen gewoon naar jou toe. Wel zo makkelijk.

En natuuuuurlijk doe je dit alles niet alleen. Je werkt samen met een groep gezellige collega’s die altijd in zijn voor een praatje! Dat maakt het werk ook zo gezellig: je kunt altijd bij ze terecht, ook om even te sparren over de financiële situatie van een klant. Wat zou jij adviseren als …

Zie jij jezelf al helemaal tussen de eurotekens  zitten? Nou … een werkdag van een financieel adviseur ziet er ongeveer zo uit: 

Tijdstip Taak
09:00 uur

“morguuhh!” Eerste stop: koffie! ☕️ + even bijpraten met de meest gezellige collega’s

10:00 uur  
11:00 uur

yesss… superleuk gesprek gehad met een klant! Jij mag weer wat extra geld beleggen. 💸

12:00 uur  
13:00 uur

even een collega helpen met een moeilijke casus: zo terug!

14:00 uur  
15:00 uur

check! Je hebt HET fonds gevonden voor de levensverzekering van die ene klant. Gas erop en regelen!💪

16:00 uur  
17:00 uur

zoooo de tijd vloog! Alweer bijna klaar. *Toet toet* op naar morgen!

17:30 uur  

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een financieel adviseur 🤑

Als fulltime financieel adviseur verdien je gemiddeld tussen €2.524 en €2.670 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Met 40 uur per week, is dat ongeveer €32.796 per jaar. Daar kun je twee hele luxe auto’s van kopen! 😉 Werk je liever flexibel? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €15,78. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat financieel adviseurs dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Die extraatjes tikken flink aan! En dan hebben we het niet alleen over de vrijmibo en de teamuitjes. Sommige bedrijven hebben hele fijne secundaire voorwaarden zoals bonussen of een 13e maand. En ga je veel op klantbezoek? Dan krijg je misschien wel een mooie auto van de zaak! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als hypotheekadviseur of financial controller? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als financieel adviseur? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van een financieel adviseur is. Hoppaaaa!

Wat voor financieel adviseurs zijn er?

Er zijn verschillende financieel adviseurs met ieder hun eigen specialisatie:

 • Beleggingsadviseur: als beleggingsadviseur ben jij altijd op de hoogte van alle economische ontwikkelingen. Met jouw kennis en ervaring adviseer jij klanten en bedrijven hoe ze het beste hun geld beleggen. Zowel bij het kopen als het verkopen van aandelen. Je achterhaalt hoeveel geld ze moeten investeren en helpt ze de juiste keuzes te maken.
 • Verzekeringsadviseur: of je dat zelfstandig doet of via een financieel adviesbureau, als verzekeringsadviseur ben jij de expert! Jouw klanten krijgen het beste advies, wat naadloos past op de wensen en financiële situatie. Of dat nou gaat om een levensverzekering, het pensioen of een hypotheek!
 • Hypotheekadviseur: een huis kopen is voor veel mensen een spannende stap! Er gaat veel geld in zitten en dan wil je natuurlijk de juiste keuzes maken. Als hypotheekadviseur schiet jij dan ook te hulp. Een annuïteitenhypotheek, of toch een lineaire? Als hypotheekadviseur weet je wat de beste hypotheek is voor de klant! 
 • Budgetcoach: als budgetcoach help jij mensen met het opstellen van een financieel plan. Jij zorgt dat ze inzicht krijgen in hun financiële situatie en help met het opstellen van budgetten. Het doel? Uit de schulden en weer het leven op de rit. 

Financieel adviseur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om financieel adviseur te worden heb je minimaal een mbo-opleiding nodig in de richting van dienstverlening of economie. Daarnaast is het wettelijk verplicht om een Wet Financieel Toezicht-diploma te hebben. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als financieel adviseur wil jij je natuurlijk blijven ontwikkelen. En dat kan! Wat dacht je van de drie gratis trainingen hieronder? Volg ze via Tempo-Team en verbeter op een leuke manier jouw vaardigheden!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte financieel adviseur 🤩

Financieel adviseur worden? Dan zijn er een paar eigenschappen superbelangrijk! Zo moet je niet alleen blij worden van cijfertjes, maar ook mensen écht willen helpen. Je luister goed naar de mens en bent héél betrouwbaar, want als financieel adviseur heb je een zorgplicht. Dit houdt in dat je alleen producten mag aanraden en verkopen die echt bij de klant passen. Dus geen onnodig ingewikkelde constructies en te uitgebreide pakketten.

Er is natuurlijk meer dan alleen betrouwbaarheid! Herken je jezelf ook hierin? 

 • Sociaal vaardig: of je nu tegenover een of andere hoge pief zit, of iemand met geldproblemen: Jij weet precies de goede woorden te vinden. Jij beweegt je moeiteloos in het sociale spel.
 • Commerciële instelling: werk je bij een bank of verzekeraar? Dan is het einddoel natuurlijk de verkoop van een product. Maar altijd met het juiste doel in het achterhoofd.
 • Onderzoekend: om tot de beste oplossing voor de klant te komen, moet je soms diep in de boeken duiken, en dat natuurlijk ook leuk vinden! 
 • Integer: geldzaken zijn erg privé en veel mensen houden dat graag zo. Zwijgen is goud, en dat vinden je klanten ook. 

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als financieel adviseur

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?!

Altijd de nieuwste vacatures voor financieel adviseurs in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor financieel adviseur. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als financieel adviseur?

Of je nu 32, 34, 36, 38 of 40 uur wilt werken… als financieel adviseur kan het allemaal! Vaak werk je voor een bank, verzekeraar of beleggingskantoor. Er wordt dan wel van je verwacht dat je vast in dienst komt of dat nou parttime of fulltime is. Word je blij van meer vrijheid? Begin dan lekker voor jezelf! Dan kun je je dag zelf inrichten en dus ook beslissen hoeveel uur je aan het werk wilt zijn. Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als financieel adviseur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als financieel adviseur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de financiële sector...

 • Financieel administratief medewerker
 • Klantadviseur
 • Administratief medewerker

Dit zijn de meestgestelde vragen over financieel adviseurs

 • Wat doet een financieel adviseur?

  Als financieel adviseur bedenk je de juiste financiële oplossing voor de klant. Een nieuwe hypotheek, verzekering of belegging? Jij fixt het! Je helpt mensen daar waar het raakt: in hun portemonnee. Enne … dat alles doe je op een uiterst betrouwbare manier. Weten wat een financieel adviseur precies doet? Je leest het hier.

 • Wat verdien je gemiddeld als financieel adviseur?

  Als fulltime financieel adviseur verdien je gemiddeld tussen €2.655 en €2.811 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat ongeveer €32.796 per jaar. Weten wat je per uur verdient en welke chille extra’s je kan verwachten? Lees hier verder.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als financieel adviseur?

  Om financieel adviseur te worden heb je minimaal een mbo-opleiding nodig in de richting van dienstverlening of economie. Ook moet je van de wet een Wet Financieel Toezicht-diploma op zak hebben. Vaak kun je dit diploma op kosten van de zaak halen. Chill!! Lees hier meer over opleidingen en trainingen.

 • Waarom is het leuk om te werken als financieel adviseur?

  Als financieel adviseur help je mensen met de portemonnee, of eigenlijk de inhoud ervan… Dat maakt het werk ook zo leuk! Of je nu iemand helpt aan de juiste beleggingen of juist met zo min mogelijk geld rond te komen: je bent onmisbaar! Ontdek hier hoe een werkdag als financieel adviseur eruitziet.

 • Wat voor financieel adviseurs zijn er?

  Als financieel adviseur kun je je specialiseren in verschillende richtingen. Ontwikkel je bijvoorbeeld tot hypotheekadviseur, beleggingsadviseur, verzekeringsadviseur of budgetcoach. Weten wie wat doet? Check het hier.