Werken als front-end developer, iets voor jou?

Schrijf jij liever codes dan boodschappenlijstjes? Stroomt er geen bloed, maar megabytes door jouw aderen? En kan jij je helemaal verliezen in CSS, HTML en Javascipt? Word dan front-end developer! Wil jij weten hoe een baan als front-end developer eruit ziet? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een front-end developer precies? 👨🏽‍💻

Als front-end developer zorg jij dat een website of mobiele applicatie er gelikt uitziet. Je houdt je daarbij vooral bezig met de voorzijde (front-end) van de website. Oftewel het zichtbare gedeelte voor de bezoeker. Je denkt na over het design, de gebruiksvriendelijkheid, de snelle laadtijd en een goede vindbaarheid! Maar óók over hoe de website werkt met de hoogst mogelijke resolutie op verschillende apparaten, browsers en besturingssystemen. Alles zodat de bezoeker lekker door de website klikt! 🖱

Ontwerpen, programmeren en testen zijn de belangrijkste taken van een front-end developer. Voor het programmeren van de front-end maak je veelal gebruik van coderingen, programmeertalen en opmaakelementen zoals HTML, Javascript en CSS. Ze noemen jou niet voor niets een code-tovenaar! 🧙Is dit helemaal uitgewerkt? Dan zorg je dat de codes bij de back-end developer terechtkomen. En voor het design werk je samen met UX designers en grafische vormgevers. Laat de creativiteit stromen! 🎨

Als front-end developer zijn die je belangrijkste taken:

 • Websites en applicaties bouwen: deze ontwikkel je aan de hand van codes in HTML, programmeer je aan de hand van Javascript en geef je vorm met CSS. 
 • Optimalisatie: hoe snel laadt een website en kan dat niet sneller? Is dit de meest gebruikersvriendelijke versie of kan dat nog makkelijker? En zou deze landingspagina niet nog veel beter kunnen? Als front-end developer ben je continu bezig met het optimaliseren van websites en mobiele applicaties!  ✏️
 • Vindbaarheid verbeteren: als front-end developer ben je ook bezig met Search Engine Optimization (SEO), en dan met name technische SEO. Je wilt tenslotte dat de website goed vindbaar is in zoekmachines als Google! Denk hierbij aan afbeeldingen optimaliseren, juiste url’s, redirects maar ook headers en footers; jij hebt alles in de smiezen! ⌨️
 • Design: technisch design is helemaal jouw pakkie aan. Typografie, kleuren en responsive layout; jij zorgt dat alle ogen op jouw creatie zijn gericht! 

De werkdag van een front-end developer: ontwerpen, programmeren en héél veel testen!

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, staan front-end developers niet vaak op de voorgrond. In tegenstelling tot hun creaties! Achter de schermen verzetten ze bergen werk, die door iedereen te bewonderen zijn! Benieuwd naar een dag van een front-end developer? Kijk met ons mee!
 

Tijdstip Taak
08:00 uur

Thuiswerkdag! Dat betekent rustig opstarten met een bakkie ☕️

09:00 uur

Meeten met het digital team over de nieuwe website!

10:00 uur

Even de mail wegwerken voor een frisse start 📩

11:00 uur

<head>
<style>
{
  font-family: Consolas,"courier new";
  color: crimson;
  background-color: #f1f1f1;
  padding: 2px;
  font-size: 105%;
}
</style>
</head>"

Verder met het programmeren van de website 🗝️

12:00 uur

De briefing van een heel tof nieuw project wordt met het hele team doorgenomen 💻

13:00 uur

Eitje bakken, 🍳  rondje park 🏃🏽 en even snel de was ophangen 🧺 #voordeelvanthuiswerken 

14:00 uur

Er zijn wat tickets binnengekomen met kleine problemen op een website die moeten worden verholpen. Snel fixen! 🔧

15:00 uur

Je hebt wat vette ideeën op papier gezet die je gaat pitchen. Zo ondersteun je het design team om websites beter én interactiever te maken 🎨

16:00 uur

De laatste puntjes op de i zetten in de code  en testen of alles werkt natuurlijk! 🗝️

17:00 uur

Klap de boel maar dicht, de avond is van jou! Dan zit je er morgenochtend weer fris en fruitig bij om wat nieuwe plug-ins van WordPress te checken 🤓

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een front-end developer 🤑

Als fulltime front-end developer verdien je gemiddeld tussen de €2.900 en €3.700 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €40.000 per jaar. Daar kun je maar liefst 40x van op wintersportvakantie! 😉  

Hoe weten wij dat front-end developers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Afhankelijk van waar je aan de slag gaat als front-end developer, zijn er hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden! Denk aan mogelijkheden om door te groeien, reiskostenvergoeding, pensioen, toeslagen en een laptop van de zaak. Dat is lekker meegenomen natuurlijk!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als helpdeskmedewerker ICT of systeembeheerder? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als front-end developer? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van front-end developers is. Hoppaaaa!

Wat voor front-end developers zijn er?

Als front-end developer ben je onderdeel van de developer-wereld. Er zijn verschillende  soorten developers, zoals back-end developers, full stack developers, web developers en game developers. Front-end developers zijn op te delen op basis van ervaring. Zo heb je:

 • Junior front-end developer: in deze rol heb je al wat kennis van het vak en ben je daarnaast enorm leergierig. Ga je aan de slag als junior front-end developer? Dan ben je gelijk onderdeel van het team van developers, volg je nog vele trainingen en kijk je met collega’s mee. Je pakt verschillende taken op, zoals het bouwen van websites!
 • Medior front-end developer: als medior front-end developer heb je al een paar jaar ervaring en heb je inmiddels een mooi portfolio opgebouwd. Je bent zelfstandig en hebt het vak goed onder de knie. Dat maakt dat je een stuk meer verantwoordelijkheden krijgt! En meer salaris natuuuuurlijk…. 🤑
 • Senior front-end developer: met nog meer jaren aan ervaring op zak, ben je als senior front-end developer flink codes aan het tikken. Daarnaast ben je klaar voor het aansturen van een junior en een medior front-end developer. 
   

Front-end developer worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

De hbo- en universitaire opleidingen Informatica en Computer Science vormen een goede basis als je front-end developer wil worden. Toch is front-end development maar een klein onderdeel van deze opleidingen. In dit vakgebied draait het om ervaring en vaardigheden, die je heel goed zelf kan ontwikkelen. Dus ook als je een mbo-diploma hebt! 

Wil jij echt goed worden als front-end developer? Dan is het verstandig om stages te lopen en in je vrije tijd heel veel te oefenen met programmeren. Ook zijn er cursussen in webdesign en zijn er trainingen in front-end development. Veel werkgevers vragen dan ook naar een portfolio zodat ze een idee hebben van welk niveau jij hebt! 

Gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Naast een basisopleiding, zijn er tal van trainingen die jou helpen ontwikkelen als front-end developer! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé codeur! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een front-end developer

Door de vliegensvlugge digitalisering en de constante ontwikkelingen in de online wereld ben je als front-end developer altijd zeker van een baan. Denk maar eens hoe vaak je een nieuwe update op je telefoon of laptop installeert. Jup, het werk van een front-end developer is nooit af! Ook heb je tal van doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar een functie als:

 • Senior web developer: als senior webdeveloper heb je veel, heel veel kennis van programmeren in huis. Je bent van begin tot eind betrokken bij de creatie van een website. Natuurlijk neem je altijd de wensen en eisen van de opdrachtgever in acht! Met jouw technische kennis programmeer je de perfecte website. Het grote verschil met een front-end developer is dat deze voornamelijk bezig is met wat de bezoeker ziet, zoals widgets, kleuren, lettertype, de menubalk en afbeeldingen.
 • Projectleider: als projectleider ben je volledig verantwoordelijk voor een project. Je zet het project op, je stuurt een team van developers aan en bewaakt het gehele proces. Met jouw expertise loopt ieder project volgens planning, weet ieder teamlid precies wat zijn taken zijn en lever je een prachtig eindproduct in bij de opdrachtgever. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte front-end developer 🤩

Als front-end developer heb je een goed oog voor design en detail. Daarnaast heb je een analytisch denkvermogen en ben je altijd op de hoogte van de nieuwste digitale toepassingen. Problemen? Nee hoor, jij denkt altijd in oplossingen! Eigenschappen die jij als IT-specialist verder herkent?
 

 • Resultaatgericht: een website gaat niet naar de klant totdat deze er supergelikt uitziet. Ondanks dat je in IT-land wel eens tegen digitale obstakels aanloopt, geef jij niet zomaar op. Als front-end developer ga je altijd voor het beste resultaat! 
 • Nauwkeurig: een verkeerd haakje of een extra komma, en de hele code klopt niet meer! Oh nee…. dat laat jij je niet gebeuren! Gelukkig werk je super nauwkeurig en controleer en test je altijd alles. Check, check, dubbelcheckcheck dus! ✅
 • Empatisch: zoveel mensen, zoveel wensen; dat weet jij als geen ander. Elke opdrachtgever heeft weer andere eisen, maar jij bent een kameleon en verplaatst je moeiteloos in die wensen. Andere lay-out? Snellere browser? Komt voor de computer!  
 • Visueel ingesteld: jij hebt gevoel voor design! Daardoor weet je precies welke kleur het beste werkt, welke lay-out het meest aanspreekt en vertaal je designs naar werkende websites!

Kan jij je hierin vinden? Topper!

Altijd de nieuwste front-end developer vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als front-end developer?

Er is veel vraag naar front-end developers. Of je nou intern bij een grote organisatie of bij een IT-bedrijf werkt, of je gaat aan de slag gaat als zelfstandige; in deze functie zijn er talloze mogelijkheden! Front-end developers werken vaak fulltime, maar zijn ook flexibel. Komt de creatieve codeur bij jou in de avonduurtjes naar boven? Dan werk jij nog even lekker door. Deadlines zijn strak!

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als front-end developer via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als front-end developer aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de ICT...

 • Software ontwikkelaar
 • Applicatiespecialist
 • Technisch helpdeskmedewerker
 • IT-coördinator
 • Systeembeheerder
 • Export specialist

Dit zijn de meestgestelde vragen over front-end developers

 • Wat verdien je gemiddeld als front-end developer?

  Als fulltime front-end developer verdien je gemiddeld tussen de €2.900 en €3.700 bruto per maand. Dat is ongeveer €40.000 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €50. Meer weten? Bekijk hier de secundaire arbeidsvoorwaarden van een front-end developer.

 • Heb je ervaring nodig voor front-end developer?

  Er wordt vaak gevraagd om werkervaring als je aan de slag gaat als front-end developer. Veel werkgevers vragen naar een portfolio zodat ze in kunnen schatten wat je niveau is en wat je al hebt gebouwd! Of je nou junior, medior of senior front-end developer bent, er is altijd wel een passende baan voor jou. Check hier de openstaande front-end developer vacatures.

 • Waarom is het leuk om te werken als front-end developer?

  Naast dat het een zeer gewilde functie is en je dus makkelijk aan een baan komt is het de perfecte combinatie van creativiteit en technologie! Zie je graag direct resultaat en wil je constant blijven ontwikkelen, dan is dit een topbaan! 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als front-end developer?

  Als front-end developer heb je een goed oog voor design en detail. Daarnaast heb je een analytisch denkvermogen en ben je op de hoogte van digitale toepassingen. Ook werk je nauwkeurig en verplaats je je moeiteloos in de opdrachtgever! Ontdek alle eigenschappen en competenties van een front-end developer!

 • Hoe moet ik solliciteren op een front-end developer vacature?

  Solliciteren voor de functie van front-end developer? Appeltje-eitje! Check alle vacatures en vind en eentje bij jou in de buurt. Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek tussen onze vacatures naar de functietitel. Daarna stuur je makkelijk je cv en motivatie op via onze website. Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier al onze tips voor solliciteren!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot front-end developer?

  De hbo- en wo-opleidingen Informatica en Computer Science duren 3 of 4 jaar. Ondanks dat je hier een goede basis mee ontwikkelt, is front-end maar een klein onderdeel van de opleiding. Wil jij echt goed worden als front-end developer? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk ervaring op te doen door in je vrije tijd heel veel te oefenen of bijvoorbeeld stage te lopen. Ook zijn er cursussen in webdesign en zijn er trainingen in front-end development. Lees alles over opleidingen, trainingen en cursussen tot front-end developer.