Systeembeheerder worden, iets voor jou?

Ben jij de reddende engel zodra de WiFi niet werkt? En ben je altijd op de hoogte van de laatste software en nieuwste gadgets? Dan ben je een gedroomde kandidaat voor de functie  systeembeheerder! Wil je weten hoe en waar je aan de slag kan als systeembeheerder (ict-beheerder)? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier helemaal aan het juiste (web)adres! 😉

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een systeembeheerder precies?!

Als systeembeheerder (ict-beheerder) zorg je dat alles op digitale rolletjes loopt. Een systeembeheerder lost bijvoorbeeld netwerkstoringen op, zorgt dat de cloud goed beveiligd blijft en dat medewerkers zonder problemen kunnen surfen op internet. 

Systeembeheerders of ict-beheerders vind je dan ook in elk bedrijf. Want elke organisatie werkt tegenwoordig met laptops, intranet en netwerkbeveiliging? Daarom staan ziekenhuizen, overheden en andere werkgevers allemaal te springen om ICT’ers zoals jij! 💻 

Als systeembeheerder zijn dit je belangrijkste taken:

 • Oplossen van storingen en problemen: error 404? ⚠️ Dat los je met een paar muisklikken direct op! 
 • Beveiligen digitale omgeving: een digitaal virus? Dat houd je buiten de deur! Daarnaast zorg je dat hackers geen toegang krijgen tot bedrijfsgevoelige informatie. 📁
 • Medewerkers helpen: internetproblemen, een gecrashte laptop of een niet verstuurde mail… Je bent dé redder in nood van elke medewerker en lost alle technische problemen op. 🦸 
 • Organisatie up-to-date houden: jouw organisatie draait op de laatste software en is altijd up-to date. Hoppa! ✅
 • Installeren van software en hardware: de laatste versie van Windows en Apple is door jou op iedere computer geïnstalleerd! Surfen maarrr! 🏄 

De werkdag van een systeembeheerder: fixen, beveiligen en helpen

Een systeembeheerder weet vooraf nooit precies hoe zijn of haar dag eruitziet. Ben je druk bezig om de firewall te versterken, is je hulp direct nodig door een grote crash in de cloud… Je staat altijd in de startblokken om te vlammen op je toetsenbord. Html4, javascript of up-to-date back ups van het systeem maken? Jij doet het! 🔥

Omdat de manier waarop we werken bijna overal digitaal is, kan je als systeembeheerder op megaveel plekken aan de slag. Je werkt meestal samen met andere techfanaten op kantoor, in een ziekenhuis of voor de overheid. Deels thuiswerken is meestal ook mogelijk! Dat is het voordeel van zo’n digitale baan. 😉

Check hieronder hoe de dag van een ict-beheerder er precies uitziet: 

Tijdstip Taak
08:00 uur

goedemorgen! Je rijdt vol energie naar werk toe. 🚌

08:30 uur

eerst een bakkie koffie voor jezelf en je collega’s inschenken. Daarna check je de mail! 

09:00 uur

een collega kan haar bestanden niet opslaan… je kijkt even mee en ziet al snel het probleem. 🔍

10:00 uur

het is even rustig. Daarom lees je het laatste nieuws over een software-update.  Hierdoor kun je jouw collega’s nog sneller helpen! 

11:00 uur

er is een probleem op de website. Gelukkig heb je gisteren een back-up gemaakt. Yesss! De website draait weer op volle toeren.   

12:00 uur

lunchtijd! Gezellig met alle andere collega’s. 🥪

12:30 uur

ohnee… een collega is zijn inloggegevens vergeten. Je reset snel het wachtwoord zodat ‘ie meteen weer aan de slag kan gaan. 

13:00 uur

het intranet is toe aan een update. Vandaag maak je een start met coderen. 

14:00 uur

hey! Je ontdek een probleem in het beveiligingssysteem. Dat moet je direct oplossen. 🔍

15:00 uur

tijd voor nog een bakkie koffie! ☕

15:30 uur

de dag loopt op zijn eind. Dat betekent: documentatie. 

16:00 uur

iemand heeft een kop koffie over zijn laptop laten vallen. Je checkt de schade. Gelukkig valt het mee! Je vervangt het toetsenbord en checkt de hardware voor andere defecten. 

17:00 uur

zingend terug naar huis 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een systeembeheerder 🤑

Als fulltime systeembeheerder verdien je gemiddeld tussen €2.307 en €3.123 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.186 per jaar. Daar kan je bergen nieuwe gadgets van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,68. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat systeembeheerders dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Een systeembeheerder valt niet onder een specifieke cao. Werk je dus bijvoorbeeld als ict-beheerder in een ziekenhuis? Dan val je onder de cao ziekenhuizen. Een systeembeheerder krijgt vaak mooie secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een laptop van de zaak, reiskostenvergoeding en de leukste teamuitjes! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als Software engineer of Front-end developer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als systeembeheerder? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van systeembeheerders is. Hoppaaaa!

Wat voor systeembeheerders zijn er?

Er bestaan inmiddels superveel digitale systemen. Dat betekent dat er ook een heleboel soorten systeembeheerders zijn! Ga bijvoorbeelden werken:

 • Op kantoor: bij grote organisaties werkt bijna altijd een systeembeheerder. Je verhelpt storingen en beantwoordt ict-vragen van je collega’s; 
 • In een ziekenhuis: een ziekenhuis is natuurlijk niks zonder goed werkende computers! Je zorgt bijvoorbeeld dat een patiënt makkelijk een afspraak kan maken, artsen snel patiëntgegevens kunnen inzien én die patiëntgegevens ook nog eens superveilig worden opgeslagen; 🏥
 • Voor de overheid: bij de overheid kan je ook aan de slag als ict-beheerder. Je zorgt dat alle systemen goed beveiligd blijven en dat de overheid digitaal up-to-date is. 👮
 • Bij een hogeschool/universiteit: inloggegevens regelen, ict-vragen beantwoorden en leerlingen helpen met hardwareproblemen. Je doet het allemaal met een glimlach! 🎓

Systeembeheerder worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil je systeembeheerder worden? TOF! Volg bijvoorbeeld de mbo-4 opleiding  ict-beheerder of de hbo-opleiding informatica. Na éen van deze studies ben je klaar om het wereldwijde web veilig te maken. 🌐

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een systeembeheerder

Doorgroeien of promotie maken in de ICT? Jazekerrrr! Bijvoorbeeld naar de volgende functies:

 • Applicatiebeheerder: als applicatiebeheerder ben je vooral bezig met één programma of app. Je bent hierin dé specialist, verhelpt problemen en kijkt hoe het nog beter kan!  
 • Teamleider ict: als systeembeheerder of ict-beheerder kan je goed doorgroeien tot teamleader. In deze functie stuur je andere ict-er’s aan, ben je het eerste aanspreekpunt en ben je verantwoordelijk voor de planning. Ga jij de uitdaging aan? 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte systeembeheerder 🤩

Een systeembeheerder is altijd op de hoogte van de laatste soft- en hardware updates. Wil je weten waar een ict-beheerder nog meer aan voldoet? 

 • Je bent technisch: inkoppertje natuurlijk! Als systeembeheerder weet je precies hoe elk softwareprogramma en elk apparaat in elkaar steekt. En als je het niet weet? Dan zoek je het direct op! 
 • Je bent een echte probleemoplosser: een probleem met de server, cloud of WiFi? Daar gaan je handen van jeuken! Het liefst los je de hele dag door ict-problemen op. 
 • Je bent nieuwsgierig: nieuwe software of een gadget op de markt? De digitale wereld is constant in beweging. Dat vind je alleen maar leuk! Je volgt de laatste ontwikkelingen in de ict op de voet. 
 • Je bent kalm: ligt de website plat, of kunnen klanten niet inloggen? Dat kan wel eens voor stress bij je collega’s zorgen. Gelukkig ben jij een koele kikker. Je houdt het hoofd koel en lost het zo snel mogelijk op.  
 • Je bent een goede luisteraar: niet iedereen is zo technisch als jij. Logisch! Toch begrijp je ook snel het ict-probleem van iemand zonder een ruime ict-woordenschat, omdat je goed kan luisteren en doorvragen. 

Altijd de nieuwste systeembeheerder vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als systeembeheerder?

De meeste ict-beheerders werken fulltime, gewoon van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. Wil je liever meer vrije tijd? Bij veel organisaties kan je ook prima parttime aan de slag als systeembeheerder! Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team. Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als systeembeheerder via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Nu even geen vacatures beschikbaar

Maar niet getreurd! We hebben nog vééél meer vacatures. Kijk zelf maar!

Sla jouw baan als systeembeheerder aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over systeembeheerders

 • Wat doet een systeembeheerder?

  Als systeembeheerder (ict-beheerder) zorg je dat alles op digitale rolletjes loopt. Een systeembeheerder lost bijvoorbeeld netwerkstoringen op, zorgt dat de cloud goed beveiligd blijft en dat medewerkers zonder problemen kunnen surfen op internet. Check hier hoe je dag als systeembeheerder eruit ziet.  

 • Wat verdien je gemiddeld als systeembeheerder?

  Als fulltime systeembeheerder verdien je gemiddeld tussen €2.307 en €3.123 bruto per maand. Dat is ongeveer €35.186 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,68. Lees hier alles over je arbeidsvoorwaarden.

 • Is werken als systeembeheerder moeilijk?

  Werken als systeembeheerder kan niet iedereen. Je moet technisch zijn en geïnteresseerd zijn in ict. Slaat dit op jou? Dan is werken als systeembeheerder superleuk! Lees hier hoe een werkdag eruitziet.

 • Hoe moet ik solliciteren op een systeembeheerder vacature?

  Solliciteren als sales manager is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!