Salaris en starters: onderhandelen over je startsalaris en meer

Jooehoeee, netjes!! Jij hebt je studie afgerond en bent helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Toch? 😉 Het echte werkende leven kan nu beginnen. Dat betekent… ‘money money money’! Maar uuuhm wat verdient een starter eigenlijk? Wat is nou het startsalaris als je net begint met werken? Ennnn kun je als starter wel onderhandelen? Jaaaa, wij hebben gelukkig het antwoord op AL je vragen over het salaris van starters. Komt-ie! 

Spring snel naar:

Een indicatie van je startsalaris

Je raadt het al. Het salaris dat je gaat verdienen is afhankelijk van de sector waar je in gaat werken. En je opleidingsniveau! Een afgestudeerd arts verdient bijvoorbeeld iets anders  dan een administratief medewerker.

Yuuup, als je wilt onderhandelen over je salaris is het wel fijn om een salarisindicatie te hebben. Dat kun je op een aantal manieren doen: 

 1. Vacatures bekijken
 2. In je omgeving rondvragen
 3. Online salariswijzer/kompas
 4. Bekijk onze salarisindicaties

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Een indicatie van je startsalaris

Je raadt het al. Het salaris dat je gaat verdienen is afhankelijk van de sector waar je in gaat werken. En je opleidingsniveau! Een afgestudeerd arts verdient bijvoorbeeld iets anders  dan een administratief medewerker.

Yuuup, als je wilt onderhandelen over je salaris is het wel fijn om een salarisindicatie te hebben. Dat kun je op een aantal manieren doen: 

 1. Vacatures bekijken
 2. In je omgeving rondvragen
 3. Online salariswijzer/kompas
 4. Bekijk onze salarisindicaties

Het startsalaris per opleidingsniveau en sector

Hoeveel je verdient als je nieuw bent op de arbeidsmarkt, is onder andere afhankelijk van je opleidingsniveau en de sector waarin je gaat werken. We zetten hieronder voor je op een rijtje wat het gemiddelde bruto startsalaris is in het mbo, hbo en wo. Zo weet je beter wat je waard bent. Fijn, toch?

Lees ook: minimumloon, dit verdien je sowieso!

Wat verdient een mbo starter gemiddeld?

Het startsalaris van een mbo’er ligt gemiddeld tussen de €1.500 en €2.500 bruto per maand. Op mbo-niveau verschilt het salaris niet veel per sector. In de technische sector komen ze nu vaak mensen tekort, dus wordt het salaris steeds hoger! 

Wat verdient een hbo starter gemiddeld?

Een hbo’er verdient bij zijn of haar eerste baan meestal tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. Het gemiddelde salaris hangt af van de sector waarin je werkt. 

Wat verdient een wo starter gemiddeld?

Iemand die is afgestudeerd aan het wo, krijgt gemiddeld een startsalaris van minimaal €2.500 en maximaal €4.000 bruto per maand. Ook hier verdien je meestal in de juridische, technische en economische sector meer dan in het onderwijs en de cultuursector. 

Let op! Deze gemiddelden geven slechts een indicatie. De genoemde bedragen kunnen ook weer per bedrijf, per functie en per persoon verschillen. Echt zeker weten wat jouw gemiddelde salaris is? Check onze salaristool!

De eerste salarisonderhandeling pak je zo aan

Onderhandelen over je eerste salaris? Spannend! Onzeker zijn is nergens voor nodig, want ook als starter heb je een goede onderhandelingspositie. Goede starters zijn namelijk superwaardevol voor een bedrijf! Het is wel éxtra belangrijk als starter om te weten wat je waard bent. 

Zorg er vooral voor dat je goed voorbereid bent op de salarisonderhandeling. Jaaaa, doe je huiswerk, bedenk goede argumenten en wees vooral niet bang om te onderhandelen! Het komt toch alleen maar zelfverzekerd over als je voor jezelf opkomt? 

Houd in je achterhoofd dat er later altijd nog sprake kan zijn van een salarisverhoging, aangezien het gaat om een startsalaris. Ennee… na het gesprek wil je ook nog door één deur kunnen met je toekomstige werkgever. Dus stel je assertief op, maar blijf bescheiden!

Ook belangrijk: doorgroeien als starter!

Voor een starter is niet alleen het salaris belangrijk. Je wilt nog veel leren, doorgroeien en vooral ook plezier hebben in je werk. Toch? Neem dat dus ook mee in je overweging om die eerste baan aan te nemen. Zijn er voor jou genoeg doorgroeimogelijkheden en is er genoeg uitdaging in het werk? Ook wil je als starter genieten van je eerste baan. Denk aan - voor jou interessante - secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een gezamenlijke lunch, bedrijfsuitjes én een vrijmibo. Tja… je bent jong en je wilt wat. 😉

Dit vind je vast óók interessant!

 • Hoe weet je wat jouw startsalaris is?

  Je raadt het al. Het salaris dat je gaat verdienen is afhankelijk van de sector waar je in gaat werken. En je opleidingsniveau! Een salarisindicatie kun je op verschillende manieren vinden. Bekijk andere vacatures, vraag het aan je omgeving, bezoek online salariswijzers of check de salarisindicatiepagina op onze site.

 • Wat verdient een mbo starter gemiddeld?

  Het startsalaris van een mbo’er ligt gemiddeld tussen de €1.500 en €2.500 bruto per maand. Op mbo-niveau verschilt het salaris niet veel per sector.

 • Wat verdient een hbo starter gemiddeld?

  Een hbo’er verdient bij zijn of haar eerste baan meestal tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. In de economische sector ligt het gemiddelde vaak hoger dan in de zorg of het onderwijs.

 • Wat verdient een wo starter gemiddeld?

  Iemand die is afgestudeerd aan het wo, krijgt gemiddeld een startsalaris van minimaal €2.500 en maximaal €4.000 bruto per maand. Je salaris hangt op wo-niveau erg af van de sector waar je in werkt.