Werken met griep? Zó bepaal je of een werknemer thuis moet blijven

Je hebt een snotterende collega, of een medewerker die zich gewoon niet zo fit voelt op werk. Tja, wanneer is het nu slim om je medewerker gewoon te laten doorwerken en wanneer kun je ‘m beter naar huis te sturen? Met onze checklist en het stappenplan is het meteen duidelijk wanneer een werknemer thuisblijft (of werkt) en wat ze bij griep moeten doen, zodat je die griepgolf voorblijft en je kantoor veilig houdt.. Handig toch! 

► Benieuwd naar wet- en regelgeving rondom kort ziekterverzuim? 

Regelgeving ziekteverzuim

Op deze pagina:

Checklist: zo bepaal je of een werknemer thuis moet blijven of niet ✔️

Wanneer je niet zeker weet of een werknemer ziek of besmettelijk is, wil je snel handelen en zorgen dat je het juiste doet voor de veiligheid van collega’s. Stel jezelf dan de volgende vragen om erachter te komen of iemand griep heeft of gewoon verkouden is (dit mag je namelijk niet aan de werknemer zelf vragen!). 

 1. Heeft de werknemer in kwestie last van koude rillingen, waar jij van weet?

 2. Heeft de werknemer spierpijn, en komt dit niet van het sporten?

 3. Heeft de werknemer luchtwegproblemen: bijv. kortademig? (niet een verstopte neus).

 4. Heeft de werknemer koorts (boven de 38 graden)?

Kan jij of je medewerker deze vragen grotendeels met ja beantwoorden? Stuur diegene dan naar huis! Dit is het veiligst en zo voorkom je dat collega’s besmet raken en uitvallen. Het kan namelijk ook het coronavirus zijn. Adviseer werknemers daarom ook om te gaan testen als ze deze klachten hebben. Wel zo slim, toch?

Stappenplan bij griep

Was het antwoord op bovenstaande vragen vaker ‘ja’ dan je hoopte? Geef dan meteen dit stappenplan aan de werknemer! Zo weten ze meteen hoe ze moeten handelen bij griep en waar ze aan toe zijn. Communicatie = key! 

Stap 1: Ben je er zeker van dat je griep hebt? Komen de symptomen: koorts, koude rillingen, spierpijn en pijnlijke luchtwegen bij jou voor?
Stap 2: Veel symptomen? Jij hebt waarschijnlijk griep. Je bent vanaf nu de aankomende vijf dagen besmettelijk. Blijf dus thuis, en laat je werkgever weten dat je ziek bent!
Stap 3: Heb jij een baan waarbij je thuis kan werken? Overleg dit dan met je werkgever, en kijk hoeveel je aankan. Als je te ziek bent nooit aan het werk gaan! Maak goede afspraken met je leidinggevende hierover. 
Stap 4: Neem rust. Dit is de beste remedie tegen griep. De meeste mensen zijn 5 tot 10 dagen écht ziek van het griepvirus.
Stap 5: Denk je beter te zijn na ongeveer één week? Dan kan je in principe weer naar kantoor, in deze ‘uitziekfase’ ben je namelijk niet meer besmettelijk. Het is alleen nog beter om pas te gaan werken wanneer je topfit bent! Dit scheelt je werkgever zelfs geld. Stem af met je leidinggevende wanneer je weer aan het werk gaat.

Griep, corona of verkoudheid: wat is het? 🤒

Vraag numero uno: gaat het om een verkoudheid of echte griep? Makkelijker gevraagd dan gezegd natuurlijk. De scheidingslijn is soms dun, maar weet: bij een verkoudheid beperken de klachten zich tot niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en soms oorpijn. Bij griep heb je koorts en spierpijn in je hele lichaam. Geen pretje, maar wel duidelijke verschillen dus. De verschillen tussen corona en griep zijn daarentegen weer lastiger te onderscheiden. Testen dus!

LET OP! Als werkgever mag je nooit naar de klachten vragen. Jaaaaaa, we blijven het zeggen. Het is daarom des te belangrijker om het verschil te kennen tussen griep en verkoudheid. Heeft je medewerker koorts en is dat zoooo over-dui-de-lijk? Dan kan hij of zij beter niet werken en mag jij je medewerker naar huis sturen. Je weet namelijk niet of het corona of griep is, en beide virussen wil je niet verspreiden op de werkvloer!

Hoelang duurt griep en hoelang is het besmettelijk? 🤧

Meestal zijn mensen één week ziek van griep. Daarnaast zijn ze volgens het RIVM besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen erna. We kunnen veel, heel veel, maar tijdreizen (nog) niet. Daarom is dag 1 van het besmettingsgevaar nooit te voorkomen. Een ‘voordeeltje’ van griep? In tegenstelling tot een verkoudheid speelt de griep vaak best acuut op. Herkennen is voorkomen in dit geval!

Wanneer mag een medewerker weer werken?

Maarrrrr de grote vraag is natuurlijk wanneer de werknemer weer kan komen werken. In principe kan dit na één week, maar de vraag is of het ook slim is. Want iemand die nog ziek is en toch alweer komt werken, kost je ook geld. Waarom? Wanneer medewerkers nog half ziek zijn, worden ze minder productief, en blijven ze waarschijnlijk langer ziek doordat ze hun gezondheid niet stipt op één zetten. En het liefst zie je alleen maar topfitte medewerkers, toch? Je wilt ook gewoon een goede werkgever zijn! Lekker laten uitzieken dus! Daarna kunnen ze weer maximaal knallen. 

Met griep thuiswerken, het kan (soms) 👨🏻‍💻

Vaak hebben mensen met een griep behoefte aan… russtttt. Vooral lichamelijke rust is belangrijk. Effe die sportschool skippen dus! Lekker chillen in bed, op de bank met Netflix, knuffelen met de hond: net waar iemand behoefte aan heeft. 

Het ligt natuurlijk heel erg aan het werk dat je medewerker doet, maar soms kan je medewerker - wanneer die zich wat beter voelt - rustig thuis weer wat werk oppakken. Thuis: om er zeker van te zijn dat niemand besmet raakt. Als het hoofd weer een beetje meewerkt, vinden sommige mensen het wel lekker zich weer even nuttig te maken.

LET OP! Als leidinggevende mag je nooit eisen van een medewerker om weer te starten met werken als een medewerker zegt dat hij of zij zich niet goed voelt. Ook als je denkt dat dit misschien wel het geval is, dan is het aan de bedrijfsarts om dat te bepalen. Niet aan jou als leidinggevende dus. 

Thuisblijvers? Regel vervanging via Tempo-Team!

Griep blijft de voornaamste reden van verzuim binnen je bedrijf. En dat kan voor een heleboel uitval zorgen! Voorkom achterstallig werk en regel vervanging voor je zieke en thuisblijvende medewerkers. Ennnn… dat fixen wij gewoon voor je. Tempo-Team komt eraaaaaann!

Tempo-Team vangt het op! 

Lees ook:

Tempo-Team fixt vervanging!

Heerst er een griepgolf onder je collega’s? En komt er daardoor werk stil te liggen? Nergens voor nodig. Vang het tekort gewoon op! Tempo-Team komt je redden. Wij regelen zo vervanging voor je. Laat het ons weten en we komen vroom vroom jouw kant op gesjeesd! On our way!!

 • Wat is het verschil tussen griep en een verkoudheid?

  De scheidingslijn is soms dun, maar weet: bij een verkoudheid beperken de klachten zich tot niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en soms oorpijn. Bij griep heb je koorts en spierpijn in je hele lichaam. Lees deze tekst voor de checklist!

 • Wanneer stuur je een werknemer naar huis?

  Stuur een werknemer naar huis wanneer je denkt dat hij/zij griep heeft én nog besmettelijk is. Hoe je daarachter komt? Gebruik onze vragenlijst die op deze pagina staat!

 • Kan een werknemer werken met koorts?

  Als werkgever moet je dit niet willen, wat voor werk diegene ook doet. Als iemand koorts heeft, is de kans op griep en besmettelijkheid aanzienlijk. Je wilt niet dat collega’s ook ziek worden toch? Als werkgever zorg je dan dat de werknemer thuisblijft. Als degene wilt werken en het kan thuis is dat mooi meegenomen! Check al onze tips over hoe je grip houdt op griep in deze tekst!

 • Hoelang laat je iemand met griep thuisblijven?

  Griep gaat meestal vanzelf weer over. Yesss! Een medewerker met griep blijft gemiddeld 5 tot 10 dagen ziek thuis. Het kan trouwens wel 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal topfit voelt. Zodra iemand klachten krijgt, is degene tot en met 5 dagen erna besmettelijk. Luister dus naar de werknemer en lees ons stappenplan!