Werken als chef-kok, iets voor jou? 👨🏽🍳
Au-bain-marie, blancheren en farceren? Dat zijn voor een echte chef-kok geen onbekende begrippen! Etentjes organiseren is één van jouw favoriete hobby’s en vrienden schuiven watertandend bij je aan tafel. Jij kookt namelijk de sterren van de hemel! Wel eens overwogen om die koksmuts op te zetten voor ‘t echie? Lees dan hier alles over hoe en waar je aan de slag kan als chef-kok, wat je salaris wordt en ontdek wat voor opleidingen en doorgroeimogelijkheden er zijn. Let’s go!
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat doet een chef-kok?
- Zo ziet een werkdag van een chef-kok eruit
- Dit is het salaris van een chef-kok!
- Wat voor koks zijn er?
- Opleidingen en trainingen om chef-kok te worden
- Groei door tot eigen ondernemer!
- Checklist: competenties & eigenschappen van een chef-kok
- Waarom werken via Tempo-Team een feestje is
- De leukste vacatures als chef-kok
- Dit zijn de veelgestelde vragen over een chef-kok
Uuhhh… wat doet een chef-kok precies?!
Koken natuurlijk! Jij zorgt voor blije gezichten, gevulde buikjes en tevreden gasten. Maar als chef-kok doe je veel meer dan dat... Want naast dat je een fijnproever bent, ben je óók een creatieve (en knappe 😉) kop! Jij bent de eindverantwoordelijke van de keuken. Tha boss! Ieder seizoen komen de heerlijkste menukaarten uit jouw koker, met de allerbeste ingrediënten. Jij fixt dat de kwaliteit van het eten goed is en past bij het restaurant. Complimenten aan de chef? Dat ben JIJ!
Of je nou in een restaurant, café of hotel staat te roeren, bakken, grillen of wokken. Het kan vrij druk en chaotisch zijn in de keuken. Als chef-kok houd je altijd de keuken draaiende en heb je een behoorlijk aandeel in het succes van de horecazaak. Gasten komen tenslotte voor jouw eten (terug)!
Wat een chef-kok allemaal bekokstooft:
- Koken: duhhh! 🍔 Je zorgt ervoor dat elk gerecht dat jouw keuken verlaat voortreffelijk smaakt, er piekfijn uitziet en heerlijk ruikt.
- Mise-en-place: het brood is gesneden, het vlees voorgegaard, de vis schoongemaakt en de groenten gehakt. 🥒 Voordat de eerste gasten binnendruppelen zorg jij dat alles klaarstaat!
- Leidinggeven aan het keukenpersoneel: van afwasser tot aan souschef en van ober tot aan saucier. Als chef-kok geef jij iedereen taken en aanwijzingen in jouw keuken. Bon chef! 🍴
- Voorraden bijhouden: komt het fruit op tijd binnen? Staat er nog voldoende chimichurri in de koeling? Zijn de garnalen nog goed? 🦐 De chef-kok heeft inzicht in alle voorraden van de keuken!
- Orde houden: op het drukste punt van de avond (of dag) weet de chef-kok de rust te bewaren. Alles loopt op filodeegrolletjes onder jouw toezicht.
- Recepten bedenken: jij haalt je inspiratie overal vandaan en checkt welke ingrediënten er leverbaar zijn om de mooiste gerechten te bedenken. Een kookboek, een reis en zelfs de natuur zijn voor jou een inspiratiebron. Passend bij het seizoen natuurlijk. Eén blik op de menukaart: dat wordt smikkelen!
- Schoonmaken: na een drukke dag in de keuken moet die keuken weer spic en span zijn. Dat pak jij op samen met het volledige keukenteam. Op naar een nieuwe dag vol eten!
- Rekenen: En.. het is natuurlijk ook belangrijk dat je het recept op jouw kaart voor de juiste prijs kan verkopen, dus je moet ook goed kunnen rekenen.
De werkdag van een chef-kok: koken, leidinggeven en heel veel proeven!
Als chef-kok heb jij hele wisselende dagen! Soms draai je de lunch, dan weer diner of een dagje beide. Lekker eten kent geen tijd! Daar staat dan wel weer tegenover dat je vaker een vrije dag hebt. Hoe een dag van een chef-kok er ongeveer uitziet?
Tijdstip | Taak |
---|---|
10:00 uur |
Rustig wakker worden en een lekker ontbijtje maken. |
12:00 uur |
Onderweg naar een drukke dag in de keuken! 🔪 |
13:00 uur |
Voorraadcheck ✔️ De asperges zijn bijna op, de hollandaise saus moet aangevuld worden en er is nog meer dan genoeg vers stokbrood in huis. 🥖 |
14:00 uur |
Recepten bedenken voor de nieuwe menukaart: welke gerechten zijn extra lekker in de zomer? 📕 |
16:00 uur |
Mise-en-place-tijd: wassen, snijden, voorbraden en saus maken. 🍽️ |
17:30 uur |
De eerste gasten arriveren, dus het gasfornuis kan aan. Dat wordt gas geven! 💪🏽 |
19:30 uur |
‘Graag die risotto wat op smaak brengen!’ ‘De roodbaars voor tafel 1 is klaar’ ‘De kaasfondue smaakt heerlijk!’ ‘Come on, knallen, mensen.’ |
22:30 uur |
Een welverdiend drankje met de hele crew! 🍺 |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een chef-kok 🤑
Als fulltime chef-kok verdien je gemiddeld tussen €2.123 en €2.276 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €26.000 per jaar. Daar kun je zo’n 700 kookboeken van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een uurloon vanaf €13,27 Mjammie! Daar komt natuurlijk nog fooi bovenop!
De horeca heeft een eigen cao. Hierin vind je afspraken over salaris, vakantiedagen en werken op feestdagen. En vergeet de fooi niet, die kan wel oplopen tot een paar honderd euro per maand. Goeiendagschotel zeg!
Hoe wij weten dat chef-koks dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooi niet mee.
Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barmedewerker of keukenhulp? Wij vertellen je alles over salaris!