Werken als chef-kok, iets voor jou? 👨🏽‍🍳

Au-bain-marie, blancheren en farceren? Dat zijn voor een echte chef-kok geen onbekende begrippen! Etentjes organiseren is één van jouw favoriete hobby’s en vrienden schuiven watertandend bij je aan tafel. Jij kookt namelijk de sterren van de hemel! Wel eens overwogen om die koksmuts op te zetten voor ‘t echie? Lees dan hier alles over hoe en waar je aan de slag kan als chef-kok, wat je salaris wordt en ontdek wat voor opleidingen en doorgroeimogelijkheden er zijn. Let’s go!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een chef-kok precies?!

Koken natuurlijk! Jij zorgt voor blije gezichten, gevulde buikjes en tevreden gasten. Maar als chef-kok doe je veel meer dan dat... Want naast dat je een fijnproever bent, ben je óók een creatieve (en knappe 😉) kop! Jij bent de eindverantwoordelijke van de keuken. Tha boss! Ieder seizoen komen de heerlijkste menukaarten uit jouw koker, met de allerbeste ingrediënten. Jij fixt dat de kwaliteit van het eten goed is en past bij het restaurant. Complimenten aan de chef? Dat ben JIJ!

Of je nou in een restaurant, café of hotel staat te roeren, bakken, grillen of wokken. Het kan vrij druk en chaotisch zijn in de keuken. Als chef-kok houd je altijd de keuken draaiende en heb je een behoorlijk aandeel in het succes van de horecazaak. Gasten komen tenslotte voor jouw eten (terug)!

Wat een chef-kok allemaal bekokstooft:

  • Koken: duhhh! 🍔 Je zorgt ervoor dat elk gerecht dat jouw keuken verlaat voortreffelijk smaakt, er piekfijn uitziet en heerlijk ruikt. 
  • Mise-en-place: het brood is gesneden, het vlees voorgegaard, de vis schoongemaakt en de groenten gehakt. 🥒 Voordat de eerste gasten binnendruppelen zorg jij dat alles klaarstaat! 
  • Leidinggeven aan het keukenpersoneel: van afwasser tot aan souschef en van ober tot aan saucier. Als chef-kok geef jij iedereen taken en aanwijzingen in jouw keuken. Bon chef! 🍴
  • Voorraden bijhouden: komt het fruit op tijd binnen? Staat er nog voldoende chimichurri in de koeling? Zijn de garnalen nog goed? 🦐  De chef-kok heeft inzicht in alle voorraden van de keuken!
  • Orde houden: op het drukste punt van de avond (of dag) weet de chef-kok de rust te bewaren. Alles loopt op filodeegrolletjes onder jouw toezicht.
  • Recepten bedenken: jij haalt je inspiratie overal vandaan en checkt welke ingrediënten er leverbaar zijn om de mooiste gerechten te bedenken. Een kookboek, een reis en zelfs de natuur zijn voor jou een inspiratiebron. Passend bij het seizoen natuurlijk. Eén blik op de menukaart: dat wordt smikkelen! 
  • Schoonmaken: na een drukke dag in de keuken moet die keuken weer spic en span zijn. Dat pak jij op samen met het volledige keukenteam. Op naar een nieuwe dag vol eten!
  • Rekenen: En.. het is natuurlijk ook belangrijk dat je het recept op jouw kaart voor de juiste prijs kan verkopen, dus je moet ook goed kunnen rekenen.

De werkdag van een chef-kok: koken, leidinggeven en heel veel proeven!

Als chef-kok heb jij hele wisselende dagen! Soms draai je de lunch, dan weer diner of een dagje beide. Lekker eten kent geen tijd! Daar staat dan wel weer tegenover dat je vaker een vrije dag hebt. Hoe een dag van een chef-kok er ongeveer uitziet?
 

Tijdstip Taak
10:00 uur

Rustig wakker worden en een lekker ontbijtje maken.

   
12:00 uur

Onderweg naar een drukke dag in de keuken! 🔪

   
13:00 uur

Voorraadcheck ✔️ De asperges zijn bijna op, de hollandaise saus moet aangevuld worden en er is nog meer dan genoeg vers stokbrood in huis. 🥖

   
14:00 uur

Recepten bedenken voor de nieuwe menukaart: welke gerechten zijn extra lekker in de zomer? 📕

   
16:00 uur

Mise-en-place-tijd: wassen, snijden, voorbraden en saus maken. 🍽️

   
17:30 uur

De eerste gasten arriveren, dus het gasfornuis kan aan. Dat wordt gas geven! 💪🏽

   
19:30 uur

‘Graag die risotto wat op smaak brengen!’ ‘De roodbaars voor tafel 1 is klaar’ ‘De kaasfondue smaakt heerlijk!’ ‘Come on, knallen, mensen.’
Het is volle bak! 🧀 🐟 🧂Gelukkig vind je rennen en vliegen heerlijk.

   
22:30 uur

Een welverdiend drankje met de hele crew! 🍺

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een chef-kok 🤑

Als fulltime chef-kok verdien je gemiddeld tussen €1.974 en €2.276 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €26.000 per jaar. Daar kun je zo’n 700 kookboeken van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €12,27 Mjammie! Daar komt natuurlijk nog fooi bovenop!

De horeca heeft een eigen cao. Hierin vind je afspraken over salaris, vakantiedagen en werken op feestdagen. En vergeet de fooi niet, die kan wel oplopen tot een paar honderd euro per maand. Goeiendagschotel zeg! 

Hoe wij weten dat chef-koks dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooi niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barmedewerker of keukenhulp? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als chef-kok? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van chef-koks is. Hoppaaaa!

Wat voor chef-koks zijn er?

In een keuken lopen verschillende soorten koks rond. Als chef-kok ben je de baas in de keuken en de eindverantwoordelijke. Andere soorten koks zijn afhankelijk van je werkervaring. Zo heb je:

  • De hulpkok: ben je nog in opleiding om kok te worden? Dan wil je natuurlijk wat ervaring opdoen! Als hulpkok help je de chefs. Van snijden van groenten tot het afwerken van een saus! 
  • De zelfstandig werkend kok: heb je je diploma al op zak? Dan ga je als zelfstandig kok aan de slag. In een keuken van een restaurant, bij een cateraar of een bedrijfskantine; jij maakt de lekkerste maaltjes klaar! 
  • De souschef: als souschef heb je minimaal een opleiding tot kok afgerond, verder heb je flink wat ervaring opgedaan in verschillende keukens en ben je de rechterhand van de chef-kok. 

Chef-kok worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Ben jij een chef-kok in de dop(erwt)? Om als kok aan de slag te gaan heb je minimaal een mbo-opleiding tot zelfstandig werkend kok (niveau 3) nodig. In deze twee tot vierjarige opleiding leer jij de kneepjes van het vak. Om het tot chef-kok te schoppen heb je daarnaast jaren ervaring nodig. Of je overweegt een vervolgopleiding tot gespecialiseerd of leidinggevend kok (niveau 4)!

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Altijd met een goed gevoel werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Voor een chef-kok zijn dit bijvoorbeeld interessante trainingen: 

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé masterchef! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een chef-kok

Heb je het tot chef-kok geschopt? Well done! Want dit is eigenlijk al de hoogste positie in de keuken. Heb je grootste dromen en wil je toch nog een stapje verder gaan? Zoals een eigen horecabedrijf? Of een Michelinster behalen? Dat is echt een kroon… uhhh ster op je werk!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte chef-kok 🤩

Wil je chef-kok worden? Dan springen er twee eigenschappen torenhoog bovenuit. Jij hebt smaak én bent gek op gasten blij maken. Voor een stomende bowl met ramen, een mals stuk entrecote of een creamy pannacotta mogen ze jou ‘s nachts wakker maken. Herken jij je ook hierin?

  • Jij bent stressbestendig: een drukke dag is voor jouw dagelijkse kost. Een keuken runnen is namelijk hard werken, er moeten tientallen maagjes gevuld worden. Daar ga jij alleen nog maar harder van rennen! 
  • Jij bent creatief: een veganistisch hoofdgerecht, umami bijgerecht of het combineren van zoet en zout. Als creatief brein weet je absoluut wat lekker is en ben je niet bang om smaken te combineren met elkaar. Dankzij jouw creatieve gerechten blijven gasten graag terugkomen!
  • Jij bent goed in samenwerken: een chef-kok is een multitasker. Niet alleen in werkzaamheden, maar ook in samenwerken blink je uit. Als rolmodel van de keuken schiet je goed op met al het keukenpersoneel!
  • Jij communiceert duidelijk: duidelijke communicatie is key in een drukke keuken. Zo weet iedereen wanneer en wat er gekookt moet worden. Komen er nieuwe bestellingen binnen? Die dirigeer jij moeiteloos naar je chefs door!

Altijd de nieuwste chef-kok vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als chef-kok?

Als chef-kok werk je vaak fulltime. Je bent tenslotte eindverantwoordelijk voor de keuken. Afhankelijk van in de keuken waarin je staat, draai jij de lunch en het diner. Je maakt dus best lange dagen!
Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom jij als chef-kok wilt werken via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

  • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
  • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
  • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
  • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
  • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als chef-kok aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de horeca en catering... 

  • Barista
  • Catering medewerker
  • Keukenhulp
  • Gastheer of gastvrouw
  • Hulpkok

Dit zijn de meestgestelde vragen over chef-koks

  • Wat doet een chef-kok?

    Koken, koken en nog eens koken! Daarnaast is een chef-kok bezig met nieuwe recepten bedenken en de keuken draaiende houden. Lees hier alles over de taken van een chef-kok!

  • Wat verdien je gemiddeld als chef-kok?

    Als fulltime chef-kok verdien je gemiddeld tussen €1.974 en €2.276 bruto per maand. Dat is ongeveer €26.000 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €12,27. En vergeet de fooien niet. Mjammie! Bekijk hier de salarisindicatie van een chef-kok.

  • Heb je ervaring nodig voor chef-kok?

    Een diploma als zelfstandig werkend kok op zak is het begin, verder heb je wat jaren ervaring nodig in de keuken. Als je van aanpakken weet en over de volgende competenties beschikt kun je heel ver komen!

  • Is werken als chef-kok moeilijk?

    Werken als kok is zeker niet makkelijk, maar wel heel erg leuk. Je moet verstand hebben van heel veel ingrediënten en smaken die bij elkaar passen. Daarnaast is het hard werken geblazen! Hier zie je hoe een dag van een chef-kok eruit ziet!

  • Waarom is het leuk om te werken als chef-kok?

    Heb jij een passie voor koken? Dan is dit het allerleukste beroep van de wereld! Je bent dagelijks bezig met koken, proeven, eten en mensen blij maken met jouw eten!

  • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor chef-kok?

    Solliciteren als chef-kok is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!