Werken als hr-adviseur, iets voor jou?

Ben jij de Oprah Winfrey van je vriendengroep? Komt iedereen naar jou toe voor loopbaanadvies? Dan is een baan als hr-adviseur misschien iets voor jou! Met jouw luisterend oor, mensenkennis en sociale vaardigheden zorg je ervoor dat iedereen zich goed voelt op de werkvloer. Wil jij weten wat je precies doet als hr-adviseur? Wat voor opleidingen je nodig hebt? Welke competenties handig zijn? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een hr-adviseur?!

Als hr-adviseur adviseer je over human resources (hr), oftewel het personeelsbeleid. Jij houdt je dus bezig met alle zaken rondom het personeel. Denk aan de in- en uitstroom van werknemers, hun ontwikkeling, de verzuimbegeleiding, personeelsplanning, salarisadministratie en ga zo maar doorrrr. Ook de leukste teamuitjes horen hierbij! Als chef teamgeest ben je dus superbelangrijk. Jij staat aan de basis van het succes van je bedrijf en bent een échte teamspeler. Maak van elke dag een feestje: voor én met je collega’s! 🥳

Afhankelijk van je functie (medewerker, ondersteuner of adviseur) varieert jouw takenpakket. Jouw taken als hr-medewerker zijn:

 • Zorgen dat iedereen zich op z’n plek voelt: Dit is je belangrijkste taak als hr-adviseur. Jij weet als de beste wat mensen blij maakt. Van de stagiaire tot de directeur: jij zorgt ervoor dat ze zin hebben om naar hun werk te gaan.
 • Nieuwe toppers aantrekken: sommige bedrijven hebben een speciale recruiter in dienst om nieuw personeel te werven. Is die er niet? Jahaaa.. dan mag jij de leukste mensen bij elkaar zoeken. Jij kent het team als geen ander, dus jij weet precies wat iemand de ideale collega maakt!
 • Sollicitatiegesprekken voeren: als hr-adviseur heb je een bak vol mensenkennis bij je. Jij weet hoe je zo’n sollicitatiegesprek moet aanpakken en stelt de kandidaat snel op z’n gemak. Je stelt precies de juiste vragen en kijkt mensen recht in de ziel 👀. Zo kies je altijd de meest geschikte kandidaat, en maak je het team nóg beter!
 • Je bent een luisterend oor: zit een medewerker niet zo lekker in z’n vel? Of is er iets wat een collega dwarszit? Dan ga jij even een lekker bakkie met ze drinken. Of ze nou advies nodig hebben of gewoon even stoom af willen blazen, jij staat voor ze klaar. Ook denk je mee over manieren waarop je collega’s zich nóg fijner kunnen voelen op de werkvloer. Je gaat bijvoorbeeld samen op zoek naar iets dat je collega nog graag wil leren. Zo krijgt ‘ie er weer he-le-maal zin in!
 • Vergaderen met je collega’s: samen met hele hr-afdeling stippel je de beste plannen uit voor het personeelsbeleid van je bedrijf. Onder het genot van een kopje koffie en een koekje wisselen jullie ideeën uit. Natuurlijk is er ook tijd voor wat flauwe kantoorhumor!

De werkdag van een hr-adviseur: adviseren, selecteren en inspireren

Als hr-adviseur ben jij een sociaal dier. Gesprekken voeren is een belangrijk onderdeel van je werkdag. Je maakt ‘s ochtends een praatje met de leuke nieuwe collega, vergadert tijdens de middag met de hr-afdeling over het komende teamuitje en vraagt daarna sollicitanten het hemd van het lijf (figuurlijk dan hè 😉). Hoe dan ook: jij bent de hele dag met mensen bezig. Je hoort steeds nieuwe verhalen en leert iedere dag weer iets over het personeel, je collega’s en jezelf. Dat vind jij fan-tas-tisch, want jij krijgt energie van anderen!

Benieuwd hoe je werkdag eruit kan zien als hr-adviseur? Check het hier!
 

Tijdstip

Taak

09:00 uur

de dag beginnen met een praatje bij het koffiezetapparaat: even checken hoe het met die leuke nieuwe collega gaat. ☕️

11:00 uur

LinkedIn afstruinen naar de beste toptalenten! Weer drie  goede kandidaten gevondennn.

12:00 uur

de laatste dingen regelen voor het nu-al-legendarische teamuitje van komende week!

13:00 uur

tijd voor een sollicitatiegesprek! YEAH: wát een goede match, die is door naar de volgende ronde. 🎉

14:00 uur

de sollicitant laten weten dat we enthousiast zijn. En het tweede gesprek inplannen! 

15:00 uur

vergaderen met het hr-team: hoe kunnen we dit bedrijf nóg leuker maken?

17:00 uur

dan zit de dag er alweer op... De tijd vliegt met zulke leuke collega’s! ⌛

 

Stephanie over werken als hr-adviseur

Ik vind het heel belangrijk dat je je werk leuk vindt. Je brengt er zo veel tijd door! Iedere dag help ik mensen om plezier in hun werk te hebben. Iedereen heeft daar weer nét iets anders voor nodig. Dat maakt mijn werk zo uitdagend.
- Stephanie, 31, hr-adviseur

Wat schuift het? Het gemiddelde salaris van een hr-adviseur 🤑

Als fulltime hr-adviseur verdien je gemiddeld tussen €2.752 en €2.951 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is €36.961 per jaar. Daarvan kun je hééél vaak op teamuitje naar de bowlingbaan! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €16,46. Tsjakkaaa!

Je secundaire arbeidsvoorwaarden als hr-adviseur verschillen per bedrijf. Let hier bij de vacatures dus goed op. Wie weet hossel je wel een nieuwe smartphone of glimmende leasebak bij je contract! 🚗✨

Hoe weten wij dat hr-adviseurs dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als hr-adviseur? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van hr-adviseurs is. Hoppaaaa!

Wat voor hr-medewerkers zijn er nog meer?

Hr-medewerkers heb je in allerlei soorten en maten. De één rockt alle sollicitatiegesprekken, terwijl de ander je álle laatste updates over het personeelsbestand kan vertellen. Benieuwd welke soorten hr-medewerkers er allemaal zijn? We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

 • Hr-officer: als hr-officer ben je een administratieve pietje-precies en houd je altijd het overzicht. Je bent vooral bezig met het bijhouden van de personeelsadministratie. In- en uittredingen en veranderingen in het personeelsbestand? Jij weet ervan, en communiceert het door.
 • Hr-generalist: ben je gek op alle onderdelen van het hr-vak? Dan is een baan als hr-generalist echt iets voor jou! Als hr-generalist ben je namelijk een echte duizendpoot. Je houdt je bezig met alles dat met personeelszaken te maken heeft. Sollicitatiegesprekken? Yesss. Personeelsbestand bijhouden? Check! Eindejaarsgesprekken? Kom maar doooorrr! 
 • Hr-assistent: als hr-assistent maak je het leven van hr-officers, generalisten en adviseurs een stuk makkelijker. Je neemt namelijk een gedeelte van de administratie van hen over. Verder notuleer je bij de vergaderingen en stel je contracten op. Dankzij jouw harde werk loopt de hr-afdeling als een trein! 🚂

Hr-adviseur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om hr-adviseur te worden, heb je minimaal een hbo-diploma nodig. Welk diploma dat precies is, verschilt. Een goede basis is bijvoorbeeld de opleiding Human Resource Management (daar staat hr ook voor! 🤯), maar ook (toegepaste) Psychologie of Organisatiepsychologie zijn passende studies. Heb je je diploma in de pocket? Hoppaaa, dan kan je gaan solliciteren!  

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account

Start bijvoorbeeld met de online training “Effectieve gesprekken voeren”. Na deze training weet je precies wat jouw communicatiestijl is. Je weet hoe je je stijl aanpast op je gesprekspartner en zo kun je fijne gesprekken voeren met ál je collega’s!

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een hr-adviseur

Draait het team al jarenlang op volle toeren door jouw wijze woorden, slimme selectiebeleid en fan-tás-tische teamuitjes? Dan is het misschien tijd voor wat extra verantwoordelijkheden. Check wat de doorgroeimogelijkheden zijn!

 • Hr-manager: schuilt er een echte leider in jou? Als je genoeg ervaring op hebt gedaan, kun je doorgroeien tot hr-manager! Als hr-manager geef je leiding aan het hr-team en bewaak je de bedrijfscultuur. Gaat jouw bedrijf fuseren met een andere organisatie? Dan zorg jij dat alles geregeld wordt.
 • Officemanager: als officemanager ben je een echte fixer. Jij fixt alle randvoorwaarden zodat iedereen optimaal kan vlammen op kantoor. Van secretariële taken tot het opstellen van facturen en van notuleren tot het helpen bij de administratie. Ennnnn je organiseert de teamuitjes! Karten, bowlen of toch mountainbiken? Jij bepaalt
  Om officemanager te worden moet je wel even een opleiding office management volgen. Er zijn opleidingen die maar een jaar duren, en misschien kan je die volgen terwijl je al begint. Doe je meteen praktijkervaring op. Lekkerrr!
 • Recruiter: vind jij de sollicitatiegesprekken het allerleukste onderdeel van je werk als hr-adviseur? Ontpop jezelf dan tot recruiter! Een recruiter werft en selecteert de meest geschikte medewerkers voor bedrijven. Als een soort levende Tinder-app ben je de hele dag op zoek naar de perfecte match voor je opdrachtgevers. 🔥
 • Intercedent: als intercedent werk je voor een uitzendbureau (zoals Tempo-Team bijvoorbeeld, we noemen maar wat..😉) en maak je iedere dag werkgevers en werknemers blij door ze aan elkaar te koppelen! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte hr-adviseur 🤩

Ben jij een hr-adviseur in de dop? Dan krijg jij energie van mensen! Jouw dag is pas geslaagd als je al je collega’s met een tevreden glimlach over de werkvloer ziet lopen. Benieuwd welke eigenschappen nog meer passen bij een hr-adviseur? Check het hier!

 • Sfeermaker: overal waar jij binnenwandelt, is het plotseling gezellig! Jij bent sociaal, mensgericht en hebt een hele vlotte babbel. Mensen zijn daarom graag bij jou in de buurt en vertellen je snel hun verhaal.
 • Oplossingsgericht: is er een probleem tussen twee werknemers? Dan word jij ingeschakeld om het brandje te blussen! 🚒 Voordat de vlam in de pan slaat, kom jij met een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. *Taaaatuuuutaaatuu*
 • Oplettend: een hr-adviseur moet altijd precies weten wat er speelt op de werkvloer. Jij houdt je ogen en oren dus altijd open. Ook maak je vaak praatjes bij het koffiezetapparaat. Zo ben je altijd up-to-date van de laatste ontwikkelingen op het werk. 
 • Overtuigend: onderdeel van je werk als hr-adviseur, is het inspireren van je collega’s om hun werk nog beter te doen. Hiervoor moet je natuurlijk een beetje overtuigingskracht hebben. Gelukkig gaat iedereen door jouw peptalks harder lopen!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als hr-adviseur

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste hr-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als hr-adviseur?

De meeste hr-adviseurs hebben een vaste baan bij één werkgever. Je moet tenslotte het personeel een beetje leren kennen! Je werkt in de meeste gevallen dan ook volgens de gewone kantoortijden. Chill! Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als hr-adviseur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! Je krijgt niet alleen een baan VOL werkplezier, maarrrr ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als hr-adviseur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de hr...

 • hr-assistent
 • hr-manager
 • office manager
 • hr-generalist
 • hr-officer
 • intercedent
 • recruiter

Dit zijn de meestgestelde vragen over hr-adviseurs

 • Wat doet een hr-adviseur?

  Een hr-adviseur zorgt voor een goede sfeer en dynamiek binnen een team. Dit doe je op verschillende manieren. Je houdt functioneringsgesprekken, lost meningsverschillen op, en selecteert de sollicitant die het best binnen het team past. Zo zorg jij ervoor dat iedereen zich als een vis in het water voelt, en het beste uit zichzelf haalt. Let’s gooo! Kijk hier voor het complete takenpakket van een hr-adviseur.

 • Wat verdien je gemiddeld als hr-adviseur?

  Als fulltime hr-adviseur verdien je gemiddeld tussen €2.752 en €2.951 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat €36.961 per jaar. Daar kun je bijna 40 keer mee op teamuitje! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €16,46. Tsjakkaaa! Meer weten over werken als hr-adviseur? Op deze pagina lees je er alles over!

 • Waarom is het leuk om te werken als hr-adviseur?

  Als je een sociaal dier bent, is het mega leuk om te werken als hr-adviseur. Je ontmoet namelijk steeds nieuwe mensen en hebt de hele dag door gezellige gesprekken. Benieuwd hoe de werkdag van een hr-adviseur eruitziet? Check het hier! 

 • Welke diploma’s heb je nodig om te werken als hr-adviseur?

  Om hr-adviseur te worden, heb je minimaal een hbo-diploma nodig. Er zijn verschillende opleidingen die je kan volgen om hr-adviseur te worden. Zo kun je human resource management studeren, maar ook psychologie. Check hier alle opleidingen die je kan volgen om hr-adviseur te worden

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor hr-adviseur?

  Solliciteren voor de functie van hr-adviseur? Appeltje-eitje! Gewoon even een gratis Tempo-Team-profiel aanmaken en tussen onze vacatures naar de functietitel zoeken. Daarna stuur je makkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilá je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hr-adviseur?

  Als hr-adviseur ben je de hele tijd met mensen bezig. Je ontwikkelt dus je sociale vaardigheden. Ook leer je creatief te zijn met het bedenken van oplossingen. Benieuwd naar alle vaardigheden die je als hr-adviseur ontwikkelt? Check hier alle competenties die horen bij een hr-adviseur! 

 • Hoe lang duurt een opleiding tot hr-adviseur?

  Om hr-adviseur te worden, heb je een hbo- of wo-bachelor nodig. Een hbo-opleiding duurt minimaal vier jaar. Als je aan de universiteit studeert, ben je een jaartje eerder klaar. Bekijk hier welke opleidingen je kan volgen om hr-adviseur te worden.