Teamleider in de zorg, iets voor jou?

Ben je een geboren leider? En vind je het belangrijk dat iedereen de best mogelijke zorg krijgt? Dan is werken als teamleider zorg wat voor jou! Wil jij weten wat een teamleider in de zorg allemaal doet? Bij welke werkgevers je aan de slag kan? Welke opleiding je nodig hebt? En natuurlijkkk… wat je salaris wordt?! We vertellen je hier alles. Lees snel mee!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een teamleider in de zorg precies?!

Als teamleider zorg leid je - je raadt het al - een team in de zorg. Je bent een échte teamspeler en hebt graag de touwtjes in handen om ervoor te zorgen dat cliënten de allerrrbeste zorg krijgen. Als teamleider ben je namelijk dé motivator en verbindende factor binnen het team. Van het oplossen van problemen tot het nemen van belangrijke beslissingen: jij kan het als geen ander! Ennnn… je werkt zelf soms ook mee in het team. Zo weet je altijd wat er speelt en zorg je voor een súúúper werksfeer!

Als teamleider zorg zijn dit je belangrijkste taken:

 • Leidinggeven: logisch, maar dit is je belangrijkste taak als teamleider zorg. Kan iedereen gewoon lekker werken? Of loopt het team ergens tegenaan? Jij bent de redder in nood en fixt het!
 • Planningen maken: je weet precies wat er moet gebeuren en hoe jullie daar als team komen. Zo weet jij altijd een strakke planning te maken ennnn stimuleer je het team om zich daaraan te houden.
 • Nieuwe medewerkers inwerken: je bent als teamleider zorg ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe zorghelden binnen het team. Jij stoomt ze in no time klaar, zodat ze lekker snel aan de slag gaan!
 • Oplossingen bedenken: problemen? Die bestaan niet voor jou! Je bent als teamleider zorg namelijk altijd aan het denken in oplossingen. Fijn voor de werksfeer! 
 • Administratie: je belt en berekent heel wat af op een dag. Je staat namelijk in contact met andere teamleiders en zorgt dat de voorraad altijd piekfijn op orde is. Wel zo fijn!

De werkdag van een teamleider zorg: plannen, oplossen en motiveren

Als teamleider in de zorg heb je altijd genoeg te doen. De ene dag vergader je met andere teamleiders, supervisors en managers binnen de zorginstelling. De andere dag werk je mee op de vloer met je eigen team. Je hebt daarom veel contact met je collega’s, zoals de verpleegkundigen, verzorgende IG’s of helpenden. Supergezellig dus!

Zie jij werken als teamleider in de zorg wel zitten? Leuk! Zo gaat je werkdag er ongeveer uitzien:

Tijdstip Taak
08:00 uur

morning! Laat die nieuwe werkdag maar komen 💪

08:30 uur

alle teamleiders bij elkaar: vergaderen! 

09:30 uur

zo, dat zit er vast op! De belangrijkste punten staan genoteerd ✍️

10:00 uur

een collega vraagt jouw hulp bij de behandeling van een cliënt. Jij staat paraat!

10:45 uur

tijd voor koffie! Iets later dan normaal, maar niet minder lekker ☕️

11:00 uur

aan de slag met de planning 📆

12:30 uur

even lekker lunchen! 🥪

13:00 uur

je roept één van je teamleden erbij: tijd voor een functioneringsgesprek 💬

14:00 uur

je loopt een rondje op de vloer. Loopt alles nog op rolletjes of is jouw hulp nodig?

15:00 uur

meeting met je team! De punten van de vergadering van vanochtend geef je aan hen door

16:00 uur

nog wat laatste bestellingen plaatsen, zodat alles weer op voorraad is 💥

17:00 uur

lekker gewerkt! Tijd om naar huis te gaan 🚲

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een teamleider zorg 🤑

Als fulltime teamleider zorg verdien je gemiddeld tussen €2.319 en €4.278 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €42.806 per jaar. Daar kun je lekker van op vakantie! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €22,30. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat teamleiders zorg dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Als teamleider zorg val je onder de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg. In deze cao vind je je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien krijg je wel een laptop of auto van van je werkgever.. En niet te vergeten: in de zorg krijg je altijd de dertiende maand aan het einde van het jaar! Lekkerrrr! 💻

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als teamleider zorg of teamleider zorg? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als teamleider zorg? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van teamleiders in de zorg is. Hoppaaaa!

Wat voor teamleiders zorg zijn er?

Als teamleider in de zorg heb je overal dezelfde taak: leidinggeven over een afdeling in een zorginstelling. Dit kan op verschillende plekken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een ziekenhuis: hier komen alle takken van de zorg samen. Dus ben je geïnteresseerd in van alles een beetje? Dan zit je hier helemaal goed! 
 • Een verpleeghuis: werk je graag met vooral ouderen? Dan is werken in een verpleeghuis wat voor jou.
 • Een revalidatiecentrum: hier zitten mensen die werken aan hun herstel. Help je graag een handje met jouw positiviteit? Dan ben je hier op het juiste adres!
 • De gehandicaptenzorg: wil jij je inzetten voor de beste zorg voor gehandicapten? Dan is werken in de gehandicaptenzorg wat voor jou.

Heel veel mogelijkheden dus! Waar zie jij jezelf al werken? 🏥

Liever teamleider worden in een ander vakgebied? Check dan ook eens logistiek teamleider.

Teamleider zorg worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil je teamleider zorg worden? Hoppa! Er bestaat geen specifieke opleiding om teamleider in de zorg te worden. Vaak groei je hier vanzelf in doordat je werkervaring opbouwt! De meeste teamleiders in de zorg beginnen met onderstaande opleidingen en groeien daarna vanuit hun startfunctie door naar teamleider.

 • Mbo-diploma: met een opleiding in de richting van Zorg & Welzijn ga je in de zorg aan de slag. Met de juiste inzet en competenties groei je door tot teamleider!
 • Hbo-diploma: met de studie Verpleegkunde heb je een goede basis om teamleider in de zorg te worden.
 • Wo-diploma: heb je een studie gevolgd in de richting van Gezondheidswetenschappen? Dan heb je grote kans dat je als teamleider zorg aan de slag kan. 

Werk je al in de zorg? Dan vind je Zorgmanager misschien ook wel interessant. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd! Check één van deze (GRATIS!) trainingen om jezelf te blijven ontwikkelen:

 • Leve de leider: als teamleider zorg ben je de kapitein van het schip. Je teamleden moeten op jou kunnen rekenen. In deze online training leer je hoe anderen positief beïnvloedt én dicht bij jezelf blijft.
 • Zeggen waar het op staat: een positieve werksfeer en productiviteit zijn jouw speerpunten. En dan helpt het om op de juiste manier feedback te geven. Laat dat nou net zijn wat je in deze online training leert!
 • Hak die knoop door: je neemt als teamleider in de zorg de hele dag belangrijke beslissingen. Hoe je dit nóg beter kan doen? Dat komt in deze online training aan bod (en dit wordt ook nog eens wetenschappelijke onderbouwd 😉).

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze competenties herken je een echte teamleider zorg 🤩

 • Je ademt leiderschap: als teamleider in de zorg geef je aan welke richting het team opgaat. Dit met het oog op het beste resultaat en het meeste werkplezier! Met de training Talent ontwikkelen zorg je dat je het beste in mensen naar boven haalt. 
 • Je bent een echte plan-freak: als teamleider zorg weet je precies wat er moet gebeuren. Is er iemand ziek? Of komt er een noodgeval tussendoor? Jij bewaart overzicht en fixt het!  
 • Je hebt een luisterend oor: hierdoor voelen je teamleden zich op hun gemak om met problemen bij jou aan de bel te trekken. Met de online training  Coachend leidinggeven leer je hoe je jouw autonomie vergroot.

Altijd de nieuwste teamleider zorg vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als teamleider zorg?

Kom je een vacature als teamleider in de zorg tegen? Wees er dan als de kippen bij! Een vacature als teamleider in de zorg is er namelijk niet vaak, omdat medewerkers meestal intern doorgroeien naar deze functie. Heb jij een baan als teamleider zorg binnen? Lekker bezig! Vaak kom je vast in dienst en ga je op verschillende tijden aan de slag, want de zorg gaat altijd door. Dus als je lekker flexibel bent, is dit de ideale baan voor jou! 

Ben je op zoek naar een parttime of fulltime baan? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als teamleider zorg via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als teamleider zorg aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over teamleiders zorg

 • Wat doet een teamleider zorg?

  Als teamleider zorg ben je - je raadt het al - een échte teamplayer. Je hebt graag de touwtjes in handen en zorgt ervoor dat iedereen zijn werk perfect uitvoert. Je bent namelijk dé motivator en bindende factor binnen het team. Van het oplossen van problemen tot het nemen van belangrijke beslissingen: jij kan het als geen ander! Ennnn… je werkt zelf soms ook mee binnen de dagelijkse werkzaamheden van het team. Zo weet je altijd wat er speelt en zorg je voor een top-werksfeer! Check hier hoe je werkdag eruit ziet als zorgmanager.

 • Wat verdien je gemiddeld als teamleider zorg?

  Als fulltime teamleider zorg verdien je gemiddeld tussen €2.319 en €4.278 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €42.806 per jaar. Daar kun je lekker van op vakantie! Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €22,30. Lees hier alles over je secundaire arbeidsvoorwaarden.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als teamleider zorg?

  Om aan de slag te kunnen als teamleider zorg, heb je een mbo-, hbo- of wo-diploma nodig in de richting van Zorg & Welzijn, Psychologie of Gezondheidswetenschappen. Het kost vaak wat tijd om in aanmerking te komen voor een functie als teamleider zorg, omdat werkervaring binnen de zorg meestal vereist is. Check hier allerlei superhandige gratis trainingen voor teamleiders in de zorg!

 • Hoe moet ik solliciteren op een teamleider zorg vacature?

  Solliciteren als teamleider zorg is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke competenties ontwikkel ik met een baan als teamleider zorg?

  Als teamleider in de zorg adem je leiderschap, ben je een echte plan-freak én heb je een goed luisterend oor. Jij trekt de kar binnen het team en lost problemen op! Check hier alle competenties die horen bij een teamleider in de zorg.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot teamleider zorg?

  Om zorgmanager te worden, moet je een mbo-, hbo- of wo-opleiding gevolgd hebben. Afhankelijk van de duur van de opleiding ben je binnen 4 tot 5 jaar klaar. Bekijk hier welke opleidingen goed passen bij een zorgmanager.