Alles over marktconform salaris vind je hier!

Stiekem een van de belangrijkste redenen om te starten met een baan. Yuuup, GELD! 🤑 Logisch, hoor. Je moet toch ergens je brood mee verdienen? Gelukkig hebben wij de allerleukste banen voor je. En als je op deze pagina zit, ben je waarschijnlijk al een stukje verder in het sollicitatieproces. Tsjakka! Jij vraagt je nu af: wat ga ik verdienen? Of je bent benieuwd wat je marktconform zou moeten verdienen, zodat jij als een baas de onderhandeling aan kan gaan. Nou, je bent op het juiste adres! Hier vertellen we je alles over het salaris. 

Hoppa, geen tijd te verspillen. Want tijd is geld. Lees hier wat jij wil weten over je salaris👇🏻

Salarischeck: dít is het marktconform salaris bij jouw baan

Je bent het internet aan het afspeuren voor vacatures. Of hebt je nieuwe droombaan al gevonden en bent in gesprek met je nieuwe baas. En je krijgt het salaris voor je neus. Mooooi, maar is dit eigenlijk wel een normaal salaris? Verdienen je dan hetzelfde als je nieuwe collega’s? Dit wil je weten. Lees hier over alle gemiddelde salarissen per beroep. 💸 Of check en vergelijk je salaris direct met de salariswijzer.

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

Wat is een marktconform salaris?

Nouuu, een marktconform salaris is het gemiddelde loon dat iemand uit hetzelfde  vakgebied verdient. Dus ongeveer gelijk aan wat je collega’s met dezelfde baan zouden verdienen. Als je goed weet wat het marktconforme salaris voor jouw baan is, weet je wat voor loon je kan verwachten. En dàt is mega handig, want zo sta je sterk bij het onderhandelen over je loon.

Maar wat is salaris eigenlijk?

Salaris, dat is natúúrlijk het geld dat je verdient door te werken. Toch is een salaris meer dan dat! Want wat staat er eigenlijk allemaal op je loonstrookje? Wat wordt er ingehouden op je loon? En welke soorten salarissen zijn er? Wij zetten het even voor je op een rijtje. Gaan we hoor!

Bruto en netto salaris, wat verdien ik netto?

Het salaris dat jij op je bankrekening gestort krijgt, is altijd anders dan het bedrag dat in je contract staat. Toch? Dat komt doordat er van alles afgaat, waaronder loonheffing, vakantiegeld en pensioenpremie. We noemen het bedrag dat in je contract staat brutoloon. Het geld dat jij op je rekening krijgt is het nettoloon. Beide bedragen zie je ook terug op je loonstrookje. Hoppa! 

Laten we eerlijk zijn, jij wil gewoon weten hoeveel knaken op je bankrekening komen te staan aan het einde van de maand. Zodat je weet hoeveel je kunt uitgeven tijdens het shoppen, of wanneer je die vakantie naar Curaçao kunt boeken. Op onze pagina over loonstrookjes vind je hoe het nettoloon wordt berekend van het brutoloon.

Wat is minimumloon?

Minimumloon is het salaris waar jij minimaal recht op hebt als je gaat werken. Onze werkgevers mogen jou niet minder geven, meer natuurlijk wel. Chilllll! In Nederland hebben we dat gelukkig best goed geregeld.

Ook een soort salaris: stagevergoeding

Jaaa, als je ergens stageloopt, kun je salaris krijgen in de vorm van een stagevergoeding. De hoogte van de stagevergoeding is helemaal afhankelijk van het bedrijf waar je te werk gaat. Een stagevergoeding is voor een werkgever niet verplicht om te geven. Wel lekker.

Ook een soort salaris: secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat fijn is om te weten? Naast gewoon salaris, zijn er ook de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden. Yess! Denk aan reiskostenvergoeding, vakantiedagen, thuiswerken of een auto van de zaak. Dus staar je niet blind op je loon! Ga ook eens na wat je naast geld nog meer krijgt van je (toekomstige) werkgever. 

  • Alles over je salaris komt elke maand samen op je loonstrookje. Daarop zie je onder andere wat je bruto- en nettoloon is, maar ook hoeveel belasting en vakantiegeld eraf is gegaan. Eens per jaar krijg je een mega loonstrookje: jouw jaaropgave. Die heb je nodig bij het doen van belastingaangifte. Checken dus!

Dit komt ook kijken bij een salaris

Een spannend maar belangrijk onderdeel van je sollicitatieprocedure: praten over je salaris. Om je een steuntje in de rug te geven, vertellen wij je hoe je een salarisindicatie of salarisonderhandeling aanpakt. Let’s go!

Jouw eigen salarisindicatie bepalen

Staat er in de vacature aangegeven hoeveel jij zou gaan verdienen? Mooi! Dat is niet altijd het geval. Soms vraagt een werkgever tijdens het sollicitatiegesprek wat jij zou willen verdienen, oftewel een salarisindicatie. Hoe je daar goed op reageert? Wij geven je alle tips!

Onderhandelen over je salaris

Meer geld verdienen. Dat wil jij toch ook! Daarom is het belangrijk dat je onderhandelt over je salaris. Zeker als starter. Zorg wel even dat je een salarisonderhandeling op en top voorbereidt! Komt goed, hoor.

  • Wat is een marktconform salaris?

    Een marktconform salaris is het gemiddelde loon dat iemand uit hetzelfde  vakgebied verdient. Dus ongeveer gelijk aan wat je collega’s met dezelfde baan zouden verdienen. Als je goed weet wat het marktconforme salaris voor jouw baan is, weet je wat voor loon je kan verwachten. En dàt is mega handig, want zo sta je sterk bij het onderhandelen over je loon. Lees hier alles over (marktconform) salaris.

  • Wat is salaris?

    Salaris, dat is natúúrlijk het geld dat je verdient door te werken. Toch is een salaris meer dan dat! Want op je loonstrookje staat precies wat je krijgt aan loon en wat er wordt ingehouden. Lees hier alles over (marktconform) salaris.

  • Wat zit er allemaal in mijn salaris inbegrepen?

    Bij je salaris wordt uitgegaan van een brutoloon. Daar gaat een percentage van af, die je betaalt aan de belasting, en dan houd je je nettoloon over. Daarnaast zit bij je salaris ook nog secundaire arbeidsvoorwaarden inbegrepen, zoals een reiskostenvergoeding, vakantiedagen of auto van de zaak. Dit allemaal bij elkaar, is je salaris.