Alles over salaris vind je hier!

Stiekem een van de belangrijkste redenen om te starten met een baan. Yuuup, GELD! 🤑 Logisch, hoor. Je moet toch ergens je brood mee verdienen? Gelukkig hebben wij de allerleukste banen voor je. En als je op deze pagina zit, ben je waarschijnlijk al een stukje verder in het sollicitatieproces. Tsjakka! Jij vraagt je nu af: wat ga ik verdienen? Of je bent benieuwd wat je zou moeten verdienen, zodat jij als een baas de onderhandeling aan kan gaan. Nou, je bent op het juiste adres! Hier vertellen we je alles over het salaris. 

Weet je niet wat je salaris inhoudt? Scroll dan meteen even door naar beneden! Daar vertellen we je er alles over. 👇🏻

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

Wat is salaris eigenlijk?

Salaris, dat is natúúrlijk het geld dat je verdient door te werken. Toch is een salaris meer dan dat! Want wat staat er eigenlijk allemaal op je loonstrookje? Wat wordt er ingehouden op je loon? En welke soorten salarissen zijn er? Wij zetten het even voor je op een rijtje. Gaan we hooorr. 

Bruto- en nettoloon, wat is het verschil?

Het salaris dat jij op je bankrekening gestort krijgt, is altijd anders dan het bedrag dat in je contract staat. Toch? Dat komt doordat er van alles afgaat, waaronder loonheffing, vakantiegeld en pensioenpremie. We noemen het bedrag dat in je contract staat brutoloon. Het geld dat jij op je rekening krijgt is het nettoloon. Beide bedragen zie je ook terug op je loonstrookje. Hoppa! 

Psssstt… op onze pagina over loonstrookjes vind je ook hoe het nettoloon wordt berekend van het brutoloon.

Wat is minimumloon?

Minimumloon is het salaris waar jij minimaal recht op hebt als je gaat werken. Onze werkgevers mogen jou niet minder geven, meer natuurlijk wel. Chilllll! In Nederland hebben we dat gelukkig best goed geregeld.

Ook een soort salaris: stagevergoeding

Jaaa, als je ergens stage gaat lopen, kun je salaris krijgen in de vorm van een stagevergoeding. De hoogte van de stagevergoeding is helemaal afhankelijk van het bedrijf waar je te werk gaat. Een stagevergoeding uitbetalen is ook niet verplicht. Wel lekker.

Ook een soort salaris: secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat fijn is om te weten? Naast gewoon salaris, zijn er ook de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden. Yess! Denk aan reiskostenvergoeding, vakantiedagen, thuiswerken of een auto van de zaak. Dus staar je niet blind op je loon! Ga ook eens na wat je naast geld nog meer krijgt van je (toekomstige) werkgever. 

  • Alles over je salaris komt elke maand samen op je loonstrookje. Daarop zie je onder andere wat je bruto- en nettoloon is, maar ook hoeveel belasting en vakantiegeld eraf is gegaan. Eens per jaar krijg je een mega loonstrookje: jouw jaaropgave. Die heb je nodig bij het doen van belastingaangifte. Checken dus!

Dit komt ook kijken bij een salaris

Een spannend maar belangrijk onderdeel van je sollicitatieprocedure: praten over je salaris. Om je een steuntje in de rug te geven, vertellen wij je hoe je een salarisindicatie of salarisonderhandeling aanpakt. Let’s go!

Jouw eigen salarisindicatie bepalen

Staat er in de vacature aangegeven hoeveel jij zou gaan verdienen? Mooi! Dat is niet altijd het geval. Soms vraagt een werkgever tijdens het sollicitatiegesprek wat jij zou willen verdienen, oftewel een salarisindicatie. Hoe je daar goed op reageert? Wij geven je alle tips!

Onderhandelen over je salaris

Meer geld verdienen. Dat wil jij toch ook! Daarom is het belangrijk dat je onderhandelt over je salaris. Zeker als starter. Zorg wel even dat je een salarisonderhandeling op en top voorbereidt! Komt goed, hoor.

  • Wat is salaris?

    Salaris, dat is natúúrlijk het geld dat je verdient door te werken. Toch is een salaris meer dan dat! Want op je loonstrookje staat precies wat je krijgt aan loon en wat er wordt ingehouden.

  • Wat zit er allemaal in mijn salaris inbegrepen?

    Bij je salaris wordt uitgegaan van een brutoloon. Daar gaat een percentage van af, die je betaalt aan de belasting, en dan houd je je nettoloon over. Daarnaast zit bij je salaris ook nog secundaire arbeidsvoorwaarden inbegrepen, zoals een reiskostenvergoeding, vakantiedagen of auto van de zaak. Dit allemaal bij elkaar, is je salaris.