Hoe vraag je om loonsverhoging? Tips om meer salaris binnen te halen!

Ben je al een tijdje aan het vlammen op de werkvloer? Dan is het misschien wel tijd voor LOONSVERHOGING! 🤑 Hier beantwoorden we álle vragen rondom salarisverhoging. Wanneer is een goed moment? Hoeveel opslag kan je vragen? En vooral: hoe vraag je om loonsverhoging? Na het lezen van deze blog ga je vol zelfvertrouwen je gesprek in en sleep jij die loonsverhoging hopelijk binnen. Kaaaaa-ching! 💸

Snel naar:

Wanneer loonsverhoging? Redenen om meer salaris te vragen

Je hoort vaak dat mensen om salarisverhoging vragen wanneer ze meer waard zijn geworden voor het bedrijf. Maaruhhh… hoe weet je dat eigenlijk? Gelukkig zijn er wel een aantal factoren waaraan je dat kan zien. Herken je je in meerdere van de redenen hieronder? Hoppaaa! Dan is het tijd om je baas aan z’n jasje te trekken.

Goede redenen voor salarisverhoging:

 • Je hebt meer taken en verantwoordelijkheden dan je collega’s.
 • Je krijgt complimenten over je resultaten.
 • Je hebt cursussen en trainingen gevolgd.
 • Je hebt een nieuwe functie gekregen.
 • Je hebt taken erbij gekregen.
 • Je verdient minder dan gemiddeld voor je functie. Weet je niet wat het gemiddelde salaris van je functiegroep is? Met onze salariswijzer kom je daar in no-time achter! Lekkerrr!

Hoeveel salarisverhoging kan je vragen?

Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is. Ook werken bedrijven vaak met een salarishuis of salaristabel. Bepaal op basis daarvan of er ruimte is om salarisverhoging te vragen en voor welk percentage je dan gaat. Let’s go!

👉 Werk je via Tempo-Team? Dan is het goed om te weten dat je salaris bepaald wordt door de beloningsregeling van het bedrijf waar jij werkt. Daarin staat wanneer jij salarisverhoging krijgt en hoeveel! 

👉 Extra tip: Zet iets hoger in dan je eigenlijk wilt verdienen. De kans is namelijk groot dat je baas met een tegenbod komt. Doet-ie dat niet? Dat is alleen maar mooi meegenomen. Cashennn!

Hoe vraag je om salarisverhoging? 4 tips om die extra centen binnen te hengelen 🎣

Weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij helpen je een handje met deze 4 tips. Zo begin je tot in de puntjes voorbereid aan je gesprek. Chill toch? Kom maar door met die opslag!

Tip 1. Kies je moment

Op sommige momenten heb je meer kans van slagen dan andere momenten. Zorg dus voor een goede timing. Vraag bijvoorbeeld om meer loon tijdens een functioneringsgesprek of na een mega-succes! Niemand wijst jou dan nog af! 

Tip 2. Weet wat je wilt 

Het is belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Zorg dus voor een goede voorbereiding! Neem zelf de leiding over het gesprek, dat komt professioneel over. Doe je onderzoek, check vooraf de CAO of bekijk die salaristabel en kom met een voorstel waar je leidinggevende op kan reageren.

Tip 3. Bedenk vooraf argumenten

Waarom verdien jij dat hogere bedrag op je loonstrookje nou écht? Dat moet je je leidinggevende natuurlijk goed kunnen uitleggen. Ga na wat jij allemaal voor elkaar hebt gebokst en kom met cijfers! Harde feiten maken de meeste indruk. Zo kan je baas niet om je heen!

Denk ook alvast na over tegenargumenten die je werkgever zou kunnen inzetten. Zorg dat je daar al een supersterk antwoord op verzonnen hebt.

Tip 4. Leg je afspraken vast

Is het je gelukt om een lekkere loonsverhoging af te pingelen bij je werkgever? Yeeeahhh! Goed bezigggg! Laat wel altijd je afspraken nog even zwart-op-wit zetten. Zo is alles helemaal duidelijk en voorkom je misverstanden.

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

Waar heb je recht op?

Zijn er regels over loonsverhoging? Volgens de wet niet. Maaarrrrr: als je een cao hebt, wordt je salaris ieder jaar waarschijnlijk een beetje hoger! Dit percentage verschilt per sector en vind je terug in je cao. Je baas is verplicht zich hieraan te houden. Heb je geen cao? Dan moet je zelf een loonsverhoging proberen te fixen.

Enneee… wat als het niet lukt?

Heb je je loonsverhoging niet gekregen? Dan probeer je het de volgende keer gewoon weer opnieuw! Soms zit er gewoon niet meer in… Dan zijn er misschien wel een paar andere lekkere extraatjes die je uit het vuur kan slepen. Zo zijn er een aantal fijne secundaire arbeidsvoorwaarden waar je nog om kan vragen. Denk bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen, een training of een opleiding. Zo investeer je weer in jezelf, en word je meer waard! 📈 

Zit het er écht écht écht niet in, maar vind je dat wel superbelangrijk? Dan kun je altijd nog kijken of het gras bij de buren groener is.

Iedereen doet het!

Je collega, de poetsvrouw, en ja… ook je leidinggevende! Iedereen vraagt om salarisverhoging. Als jij het gesprek niet aangaat, dan komt er waarschijnlijk ook geen verandering in je salaris. Nee heb je, ja kun je krijgen! Dus waar wacht je nog op? Je verdient het, topper! Trek die stoute schoenen aan en ga ervoor! Met deze tips in je broekzak komt het so-wie-so goed. Tijd om te knallen!

Meer weten over je salaris? Check de salariswijzer!

Als je om loonsverhoging gaat vragen, is het chill om een goed beeld van je salaris te hebben. Met onze salariswijzer vergelijk je je salaris met dat van andere beroepen en bereken je het gemiddelde loon van je eigen functie. Zo word je wijzer van je salaris!

Ga naar de salariswijzer!

Misschien vind je dit ook interessant:

 • Wat is een goede reden om salarisverhoging te vragen?

  Je werkgever geeft je vaak salarisverhoging op het moment dat jij meer waard bent geworden voor een bedrijf. Heb jij net een nieuwe functie gekregen, of heb je jezelf flink ontwikkeld met opleidingen en cursussen? Dan kun je het er op wagen! Benieuwd naar de andere redenen om loonsverhoging te vragen? Check ze hier!

 • Hoeveel salarisverhoging kan je vragen?

  Als je om salarisverhoging vraagt, is het normaal om tussen de 5 en 10 procent te gaan zitten. Hoe hoog je aanbod precies wordt, hangt af van de economische situatie van je bedrijf en het loon van je medewerkers. Wil je weten hoe je het best om salarisverhoging kan vragen? Lees het hier!

 • Zijn er wetten over salarisverhoging?

  Er staat niks over salarisverhoging in de wet. Als je een cao hebt, heb je wél ieder jaar recht op opslag. Je werkgever is wettelijk verplicht om je deze loonsverhoging te geven. De hoogte van dat percentage verschilt per sector en vind je terug in je cao. Heb je geen cao? Dan moet je de stoute schoenen aantrekken en zelf om loonsverhoging vragen. Lees hier hoe je dat het best doet.

 • Hoe kun je het beste om salarisverhoging vragen?

  Als je om opslag vraagt, moet je aantonen dat je van waarde bent voor je bedrijf. Dit kan je het best doen met harde bewijs. Verzamel cijfers over wat jij allemaal voor je organisatie betekend hebt. Je baas valt vast van z’n stoel! Meer tips over salarisverhoging vragen? Lees het hier!