Analist worden, iets voor jou?

Oog voor detail, een luisterend oor en kansen zien waar anderen allang zijn afgehaakt: met deze eigenschappen maak je het he-le-maal als analist. Of je nou als business analist, informatie analist of als data analist aan de slag gaat, je vindt het heerlijk om bergen data door te spitten! Lijkt het je wat? Wij vertellen je alles over werken als analist! Over de opleiding die je nodig hebt, het salaris dat je gaat verdienen en wat voor soorten analisten er zijn. Lees dus snel verder!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een analist precies?!

Een analist is iemand die onderzoekt, analyseert, inspecteert en ontrafelt. Of dat nou data, chemische stoffen, resultaten of materialen zijn. Op basis van je onderzoek verwerk en controleer je de resultaten om deze om te zetten tot bruikbare informatie! Als analist heb je verschillende mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld een business analist, een chemisch analist of een data analist. Ook zijn er verschillende sectoren waar je als analist jouw kunsten kan tonen. Van de financiële sector tot aan de technische sector en van de zorg tot aan de logistieke sector. Kansen genoeg! 

Als analist zijn dit je belangrijkste taken:

 • Onderzoek voorbereiden en doen: wat ga je onderzoeken? Welke methode gebruik je hiervoor? Wat is het budget? En wat is er nodig om uiteindelijk het onderzoek ook echt uit te voeren? Samen met je collega’s bekijk je wat er nodig is!
 • Data verzamelen en analyseren: cijfertjes, informatiegegevens en verschillende data. Je verzamelt alle gegevens die nodig zijn om er een betrouwbare analyse op los te laten!
 • Rapportages maken: al die analyses wil je natuurlijk wel ergens op (digitaal) papier hebben staan. Daarom maak je een heldere rapportage met alle belangrijke info. Klus geklaard en op naar het advies!
 • Advies geven: op basis van je onderzoek geef je advies. Misschien zijn het wel collega’s, klanten of het management. In jouw advies neem je al je bevindingen, conclusies en eventuele optimalisaties mee!

De werkdag van een analist: onderzoeken, verzamelen en analyseren

In het laboratorium, op kantoor of thuis achter de laptop. Als analist ben je niet gebonden aan één werkplek. Wat je taken precies zijn, hangt dan ook volledig af van de organisatie waar je aan de slag gaat. Eén ding is zeker: data verzamelen, resultaten analyseren en verbanden leggen tussen gegevens. Dan ben jij in je element! Benieuwd hoe een werkdag van een analist er ongeveer uitziet? Check het hieronder! 

Tijdstip Taak
08:00 uur

op naar kantoor! 🚚

08:30 uur

bakkie erin ☕️ & een mail eruit! 💻

09:00 uur

je legt de allerlaatste hand aan je onderzoeksresultaten 📚

11:00 uur

er is een meeting gepland om de resultaten te presenteren 🔢

12:00 uur

het is tijd om bij te kletsen tijdens de lunchpauze met het team. 🍴

12:30 uur

analyseren, analyseren en nog eens analyseren. Er zijn nieuwe gegevens binnen waar jij je hersens over gaat kraken! 🧠

14:00 uur

nog even de laatste puntjes op de i van het nieuwe dashboard. Nu heb je in één oogopslag alle targets in beeld! 

15:00 uur

je hebt een digitaal adviesgesprek met een klant 📹

16:30 uur

de dag ziet er bijna op, maar niet voordat je je overdracht hebt gedaan. Toedeloeee! 

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een analist 🤑

Als fulltime analist verdien je gemiddeld tussen €2.698 en €3.069 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.000 per jaar. Daar kun je het hele jaar koffie, lunch en snacks buiten de deur van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €16,65 Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat analisten dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Afhankelijk van in welke sector je werkt val je onder een cao. Hierin staan naast je salaris en vakantiedagen allerlei extraatjes in. Misschien sla je er nog wel een slaatje uit in de vorm van een laptop, telefoon of auto van de zaak? Of wellicht een bonusregeling? Ook dat staat hierin opgenomen! Check hier alles over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als business analist of informatie analist? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als analist? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van analisten is. Hoppaaaa!

Wat voor analisten zijn er?

Jaaa er zijn verschillende soorten analisten! Welk type analist spreekt jou het meest aan?

 • Business analist: Als business analist ben je continu bezig met het verbeteren van processen binnen jouw organisatie. Dat kunnen bedrijfsprocessen zijn, maar ook productieprocessen. Je brengt alles duidelijk in kaart en laat er analyses op los. Zo kom je altijd tot de beste oplossingen! 
 • Informatie analist of data analist: waar een ander al duizelig wordt, ben jij als informatie analist, in staat om enorme hoeveelheden data en cijfers te vertalen! Je zet data letterlijk om tot info en resultaten, om deze dan weer te analyseren en optimaliseren! 
 • Chemisch analist: als chemisch analist is het laboratorium je tweede huis. Op basis van het onderzoek van de laborant ga je aan de slag met de resultaten. Dat zoek je tot de bodem uit! 
 • Financieel analist: een financieel analist is voornamelijk bezig met -je raadt het al- financiële analyses. Voor de organisatie waar je werkt onderzoek en bestudeer je de geldzaken. Op basis daarvan geef je het juiste advies aan het management. Dat loopt op geldrolletjes!

Analist worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wat voor opleiding je nodig hebt als analist, hangt af van in welke sector je aan de slag gaat. Vaak wordt er gevraagd naar mensen met minimaal een hbo-diploma op zak. Ga je in de techniek werken als analist? Dan zijn technische studies, zoals informatica, een goede basis. Wil je liever in de financiële sector aan de slag? Denk dan aan studies zoals economie of bedrijfskunde! 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Wil je naast een opleiding jezelf nog verder ontwikkelen? Doe dan één van de (gratis) trainingen, deze helpen je een topanalist te worden!

Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk je (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte analist 🤩

Een analist is ondernemend en ijzersterk in communiceren. Daarnaast herken je een analist aan deze eigenschappen:

 • Je bent analytisch: ‘ja duuuuh’ horen we denken! Als analist ben je voornamelijk bezig met analyseren. Cijfertjes, gegevens, data en informatie: met jouw scherpe oog kom je tot de beste analyses. 
 • Je bent nauwkeurig: je ziet niks over het hoofd en bent heel precies met de verzamelde informatie. Deze informatie kan namelijk gevoelig zijn! Soms werk je zelfs met gevoelige stoffen, daarom ben je altijd extra alert! 
 • Je bent resultaatgericht: het hoogst haalbare: dat is voor een analist het ultieme doel. Daar doe je dan ook echt aaaalles voor! 
 • Je past je makkelijk aan: geen dag is hetzelfde in het werkleven van een analist. Geen probleem voor jou. Aanpassen, verbeteren en optimaliseren is voor jou gesneden koek. 

 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als analist? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van analisten is. Hoppaaaa!

Flexibele of vaste baan als analist?

Als analist werk je vaak fulltime. Dat doe je op kantooruren van maandag tot en met vrijdag. Dat betekent het weekend en de avonden vrij. Wel zo lekker! Jouw werkzaamheden zijn vaak gebonden aan de laptop, daardoor heb je allerlei de vrijheid van een flexibele werkplek. Of je nou op kantoor, thuis of in een leuk cafeetje wil werken: vaak kan het! Overleg wel altijd even met je werkgever wat voor jou mogelijk is.

Ben je gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als analist via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als analist aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de techniek, finance en logistiek…

 • Chemisch analist
 • Financial controller
 • Supply chain analyst
 • Financieel medewerker
 • Operator chemie
 • Administratief medewerker

Dit zijn de meestgestelde vragen over analisten

 • Wat doet een analist?

  Als analist ben je de hele dag aan het onderzoeken, analyseren, inspecteren, napluizen en aan het ontrafelen. Of dat nou data, chemische stoffen, resultaten of materialen zijn. Op basis van je onderzoek, verwerk en controleer je de resultaten om deze om te zetten tot bruikbare informatie! Bekijk hier de taken van een analist!

 • Wat verdien je gemiddeld als analist?

  Als fulltime analist verdien je gemiddeld tussen €2.698 en €3.069 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €35.000 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €16,65 Tsjakkaaa! Lees hier alles over het salaris van een analist!

 • Hoe moet ik solliciteren op een analist vacature?

  Dat is een fluitje van een cent! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures. Heb je dat gedaan? Stuur dan je cv en die ijzersterke motivatie op! Toch nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Leer hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als analist?

  Als analist ontwikkel je natuurlijk je analytisch denkvermogen. Daarnaast leer je ook samenwerken en onderzoeken. Ontdek welke competenties en eigenschappen bij analist horen!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot analist?

  Dat is afhankelijk van in welke sector je gaat werken! Omdat er meestal een hbo-opleiding wordt gevraagd, gaan we uit van een 4-jarige opleiding. Meer weten over een opleiding tot analist? Klik hier!