Business analist worden, iets voor jou?

Is het gras bij jou al-tijd groener? Spot jij snel ruimte voor verbetering en vind je data en cijfers machtig interessant? TOP! Dan ben jij perfect voor de functie van business analist. Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kunt als business analist? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een business analist precies?!

Als business analist ben je het 💛 van de organisatie. Je bent continu bezig met het verbeteren van processen. Het maakt niet uit of dat nou de producten, bedrijfsprocessen of manieren van werken zijn. Alle behoeftes, ideeën, eisen en wensen van de klant of van de organisatie zelf, breng je in kaart. En natuuuuuurlijk zoek je (nee die vind je!) daar de beste oplossing voor! Hoe? Analyseren, analyseren en nog eens analyseren. Uiteindelijk zorg je dat jouw oplossing ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Daarmee bouw je bruggen tussen afdelingen; een uitdagende functie dus!

Als business analist zijn dit je belangrijkste taken:

 • In kaart brengen van de wensen en behoeftes: waar lopen jullie tegenaan en wat moet er verbeterd worden binnen de organisatie? Je inventariseert en brengt in kaart waar problemen zijn. Als alle wensen maar concreet zijn!
 • Analyseren van de behoeftes van de organisatie: als business analist ben je veel bezig met analyseren. Door jouw analyses weet je precies wat er speelt binnen en buiten de organisatie. Of dat nou bedrijfsprocessen, interne data of gegevens van klanten zijn.
 • Ontwikkelen van (nieuwe) strategieën: heb je alles tot de bodem uitgezocht? Mooi! Nu is het tijd om een nieuwe strategie te ontwikkelen, waar je het management vervolgens over adviseert. 
 • Verbeteren van processen: het kan altijd beter in jouw ogen! Daarom ben je altijd bezig met het verbeteren van processen. Zijn er haalbare oplossingen? Snellere workflows? Laat dat maar aan jou over!
 • Advies geven: na jouw uitgebreide analyse, verbeterde processen, nieuwe strategie of geniale oplossing, geef je daar ook een passend advies over! 

De werkdag van een business analist: adviseren, communiceren en heel veel analyseren

Of je nu in de technische, financiële of logistieke sector werkt, als business analist heb je een veelzijdig beroep. Jouw focus ligt altijd op analyseren en optimaliseren! Je werkt veel samen met belanghebbenden om te zorgen dat allerlei bedrijfsprocessen nog soepeler verlopen! Een inkoopproces, een verkoopproces of een software proces; jij lost het op! 

Een dag in het leven van een business analist ziet er zo uit:
 

Tijdstip Taak
08:00 uur

hup de auto in, op naar kantoor! 🚗

09:00 uur

we starten de dag samen met het team, zo is iedereen weer helemaal bij. 💻

10:00 uur

tijd voor wat benzine uit een kopje, mmm! ☕️

10:15 uur

vandaag staat klantdata analyseren op het programma. Je duikt direct in de cijfers! 👥

12:30 uur

lunchpauze met het team. 🍴

13:00 uur

de laatste hand aan je onderzoeksresultaten. 📚

15:00 uur

meeting met het management om de resultaten te presenteren. 💰

16:00 uur

je helpt met een grote datamigratie. 📊

17:00 uur

de vrijmibo met collega’s gaat van start! 🍻

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een business analist 🤑

Als fulltime business analist verdien je gemiddeld tussen de €2.357 en €3.719 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €37.000 per jaar. Daar kun je heel wat stedentrips van maken! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €17,54. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat business analisten dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als financial controller of business support medewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als business analist? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van business analisten is. Hoppaaaa!

Wat voor business analisten zijn er?

Vind je een specifiek onderwerp he-le-maal fantastisch? In de wereld van business analisten zijn er verschillende specialisaties.

 • Data-analist: als data-analist analyseer je… juist, data! Cijfers, klantgegevens, onderzoeksresultaten: niks is te gek. Je verzamelt, controleert en analyseert data. Op basis van jouw analyses zorg je dat het bedrijf doordachte en strategische keuzes maakt! 
 • Financieel-analist: een financieel-analist houdt zich bezig met de financiële kant van een bedrijf. Wat komt er binnen en wat stroomt er weer uit? Wat zijn de trends in de economie en hoe speel je daar op in? Op basis van jouw analyses geef je het allerbeste financiële advies!
 • Informatie-analist: een informatie-analist is vaak werkzaam op de IT-afdeling. Samen met je collega’s analyseer je informatiestromen, om daarmee de beste digitale oplossingen te bedenken. Deze worden vervolgens geïmplementeerd door het development team!

Business analist worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil jij business analist worden? Veel werkgevers vragen dan om een hbo-diploma. Er is geen specifieke opleiding, maar met een opleiding in de richting van management, informatica, bedrijfskunde of commerciële economie heb je de juiste basis! 

Heb je een mbo-diploma? Ook dan zijn er mogelijkheden om door te groeien tot business analist. Met wat jaren ervaring en affiniteit met de sector waar je aan de slag gaat, kom je al heel ver! Daarnaast bieden veel grote bedrijven interne opleidingen en zijn er trainingen en cursussen om het beste uit jezelf en je loopbaan te halen!

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Wil je naast een opleiding jezelf nog verder doorontwikkelen? Doe dan de (gratis) trainingen van Goodhabitz! Die helpen je met je competenties.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een business analist

Klaar voor de volgende stap binnen je loopbaan? Als business analist met een aantal jaren ervaring zijn dit je doorgroeimogelijkheden: 

 • Controller: dol op financiën? Zeker weten! Met een baan als controller mag je je hier de hele dag mee bezighouden. Van financieel advies tot strategische plannen en van rapportages tot de organisatiestructuur optimaliseren: je bent een financieel wonder! 
 • Projectmanager: wil je meer verantwoordelijkheden? Als projectmanager ben je helemaal in je nopjes. Jij houdt je van voor tot achter met verschillende projecten bezig. De opzet, het team samenstellen, het verloop en de juiste output? Jij hebt alles in de smiezen!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte business analist 🤩

Een business analist is ondernemend en ijzersterk in communiceren. Daarnaast herken je een business analist aan deze eigenschappen:

 • Analytisch: analyseren van behoeftes, data of andere vraagstukken; dat zijn de voornaamste taken van een business analist. Met jouw analytische vermogen ben je in staat om te ontleden, verbanden te leggen en daar de juiste oplossingen voor te bedenken! 
 • Aanpassingsvermogen: geen dag is hetzelfde in het werkleven van een business analist. Je bent continu bezig met aanpassen, verbeteren en optimaliseren. Maar als kameleon pas jij je moeiteloos aan.
 • Samenwerken: het management, je team, externe klanten of directe collega’s. Als business analist ben je veel in contact met de mensen om je heen. Goed samenwerken kan jij dus niet alleen heel goed, je vindt het ook ontzettend leuk om te doen!
 • Resultaatgericht: doelen, resultaten en focus. Dat zijn de lievelingswoorden van een business analist! Waar jij je ook mee bezighoudt, je gaat altijd voor het hoogst haalbare.

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als business analist

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste business analist vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als business analist?

Als business analist werk je meestal fulltime, van maandag tot vrijdag en tijdens kantooruren. Dat betekent het weekend en de avonden vrij. Wel zo lekker! Omdat je voornamelijk aan het werk bent achter de computer, heb je wel vaak de vrijheid om ook vanuit huis of andere flexplek te werken! Maar je kan natuurlijk ook parttime aan de slag als business analist. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als business analist via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als business analist aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over business analisten