Werken als financial controller, iets voor jou?

Ben jij altijd op je monnie?! Ken jij Excel als je broekzak? En weet je alles tot op de komma te berekenen? Top! Dan ben jij een geboren financial controller. Wil je precies weten wat een financial controller doet? Wat voor opleidingen en trainingen je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres. Komt ‘ie! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een financial controller precies?!

Een financial controller is de portemonnee van een bedrijf. Je matcht de cijfertjes met de bedrijfsstrategie, controleert investeringen, uitbetalingen ennn weet altijd financiële buitenkansjes te vinden! 🤑

Als financial controller werk je veel samen met het management. Zij maken plannen, jij komt met de berekeningen, offertes én budgetten! Omdat jij het financiële overzicht bewaart, weet je tot op de laatste cent welke inkomsten en uitgaven er zijn binnen het bedrijf. Een belangrijke rol in de financiële wereld dus! 

Dit zijn je belangrijkste taken als financial controller:

 • Controleren van financiën: alles wat te maken heeft met de financiën van het bedrijf waar je werkt, komt langs jouw ogen. Zo houd je alle touwtjes (lees: cijfertjes) in handen. 👀 Check, check check!
 • Je maakt financiële analyses en rapportages: hoe staat het bedrijf ervoor? Jij voert grondige analyses uit en overziet zo het grote plaatje. 📊
 • Opstellen van budgetten: voor elke afdeling een potje, jij fixt het! 💰
 • Je adviseert het management: het financiële overzicht? Dat zit in jouw koppie! En dat is natuurlijk hele belangrijke informatie voor het management, dus je praat ze graag even bij.  
 • Jaarrekeningen en begrotingen afstemmen: houd jij aan het eind van de maand altijd geld over? Lekkerrrr, daar doe je het voor als financial controller. 

De werkdag van een financial controller: controleren, adviseren en rekenen!

Een financial controller houdt van cijfertjes. En daarin ga je pietje-precies te werk! De sales van het komende jaar voorspellen of controleren dat het budget van afgelopen maand klopt? Op jou kan het management rekenen! Op kantoor of thuis typ je alle berekeningen razendsnel uit op je laptop, want Excel kent voor jou geen geheimen! Zijn de cijfers groen aan het eind van de streep? Pas dan ga je tevreden naar huis. Hoppa! 

Wil je weten hoe een dag in het leven van een financieel controller eruitziet? Nou… zo bijvoorbeeld:

Tijdstip Taak
08:00 uur

Wakker worden! Je werkt vandaag op kantoor. Linkerbaan op de snelweggg. 🚗💨

09:00 uur

Eerst wat brandstof voordat je begint. Tijd voor koffie. ☕️

09:15 uur

Het management heeft wilde plannen voor volgend jaar! Jij rapporteert hoeveel het oplevert. 💰

10:00 uur

Je legt jouw nieuwste collega uit hoe je vliegensvlug een maandrekening opstelt. 

11:00 uur

Je doet een final check op een belangrijke factuur die vandaag verstuurd wordt. Yesss! Helemaal good-to-go.  

12:00 uur

Lunchtijd! Je praat gezellig bij met je collega’s. 🥪

13:00 uur

Na de lunch is het tijd om te rapporteren naar het management. Alle cijfers staan in het groen! 

14:00 uur

Even bijpraten met de accountant. 👋

14:15 uur

Vergadering met het team! Kloppen de laatste berekeningen? Top! ✅

15:00 uur

Nog even de laatste details op papier zetten, en dan kan je rapportage de deur uit. Yesss! Op tijd verzonden. 

16:00 uur

Mailbox checken en afspraken inplannen voor morgen. 

17:00 uur

De dag zit er alweer op! 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een financial controller 🤑

Als fulltime financial controller verdien je gemiddeld tussen € 2.927,- en € 4.169,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer € 42.500,- per jaar. Daar koop je maar liefst 850 leesbrillen - voor de kleine lettertjes - van! 🤓 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van € 20,48. Tsjakkaaa! 

Hoe wij weten dat financial controllers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

🎁 Salaris is natuurlijk lekker, maar wat ook supernice is: de secundaire arbeidsvoorwaarden. Cadeautjes van de zaak! Die verschillen wel per bedrijf. Zet je onderhandel-skills in en scoor bijvoorbeeld die laptop, extra vakantiedagen of lunch. Dan wordt werken nóg leuker!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als business controller of controller? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als financial controller? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van financial controllers is. Hoppaaaa!

Wat voor controllers zijn er?

Controllers zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van je ervaring, vaardigheden en kennis zijn dit de verschillende type controllers:

 • Junior controller: sta je nog aan het begin van je financiële carrière? Dan kan je als junior controller superveel ervaring opdoen. Als rechterhand van de controller zorg je dat alle cijfertjes helemaal correct staan. Op basis van jouw topwerk worden namelijk behoorlijk belangrijke besluiten genomen! Lekker! 💪
 • Controller: de functie controller lijkt veel op de functie financial controller. Als controller kijk je naar de financiële langetermijnstrategie van het bedrijf en check je financiële processen binnen het bedrijf. Als financial controller ben je meer bezig met de financiën van het management. 🤝🏽
 • Business controller: hey financial expert! Jaaa, ook als business controller weet jij alles over moneys. Waar de financial controller bezig gaat met de financiën, ben jij degene die op basis van die financiën strategische beslissingen neemt. 

Financial controller worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil je financial controller worden? Dan heb je een hbo-diploma nodig. Met deze opleidingen wordt je baankans groter en groter: bedrijfseconomie, finance & control, accountancy, commerciële economie of MER. Diploma op zak? Begin dan met een baan als junior financial controller, controller of business controller en groei door tot financial controller! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé cijferfanaat! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een financial controller

Als financial controller heb je haast de top van de financiële wereld bereikt. Lekker! ⛰️ Wil je doorgroeien? Dan moet je denken aan de volgende functie: 

Financieel directeur (CFO): 
Jij bent natuurlijk altijd een baas. 😎 Maar als financieel directeur ben je ook de baas van het geld! Jij stuurt alle rekenwonders aan. Als financieel directeur ben je bekend met de financiële risico’s van het bedrijf, weet je hoe het bedrijf er financieel voorstaat ennn zit je in het management. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte financial controller 🤩

Wil je financial controller worden? Dan springen de eigenschappen nauwkeurigheid en analytisch vermogen er bovenuit. Jij ziet in één oogopslag waar je verbeteringen kan doorvoeren. Benieuwd naar de andere eigenschappen? Komt ‘ie: 

 • Jij bent lekker commercieel: geld moet rollen! En jij weet precies hoe je dat het beste doet. Door jouw commerciële blik ontdek jij mooie buitenkansjes om de schatkist van het bedrijf zo goed mogelijk te spekken. 🥓
 • Een gezonde dosis overtuigingskracht: jij ziet kansen. Die moeten benut worden! Door jouw overtuigingskracht trek je het management over de streep om een extra potje opzij te zetten. 💵
 • Secuur van begin tot eind: in jouw berekeningen is geen ruimte voor fouten! Je noteert alles tot op de komma nauwkeurig, en het klopt precies. Yesss! 

Herken jij jezelf in deze eigenschappen? Dan heb jij het in je om een financial controller te worden!  

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als financial controller

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor financial controllers:

 • Rabobank: Als één van de grootste banken van Nederland weet Rabobank alles van investeren. Niet alleen in klanten en bedrijven, maar ook in jou! Wanneer je gaat werken bij Rabobank heb je namelijk geen baan, maar een loopbaan. Waar wil jij naartoe?
 • Nationale Nederlanden: bij Nationale Nederlanden weten ze alles over verzekeringen, pensioenen en bankzaken. Gaat jouw financiële hart al sneller kloppen? 💛
 • ABN AMRO Verzekeringen: zakelijke verzekeringen, autoverzekeringen en woonverzekeringen. Bij ABN Amro hebben ze het allemaal. Bereken jij straks de premie voor ABN Amro klanten? 

Altijd de nieuwste financial controller vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als financial controller

Working nine to five! 🎶 De meeste financial controllers werken fulltime op een vaste plek. Weet je wat suuuperfijn is aan een kantoorbaan als financial controller? Je bent in de weekenden lekker vrij! Liever parttime aan de slag? Ook helemaal prima! En af en toe lekker thuiswerken zit ook in het pakket van een financial controller inbegrepen. Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als finance controller via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als finance controller aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over financial controllers

 • Wat doet een financial controller?

  Als financial controller werk je veel samen met het management. Zij maken plannen, jij komt met de berekeningen! Omdat jij het financiële overzicht bewaart, weet jij tot op de laatste cent welke inkomsten en uitgaven er zijn binnen het bedrijf. Een belangrijke rol in de financiële wereld dus! Bekijk hier alle taken die een financial controller doet! 

 • Wat verdien je gemiddeld als financial controller?

  Als fulltime financial controller verdien je gemiddeld tussen € 2.927,- en € 4.169,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer € 42.500,- per jaar. Daar kun je maar liefst 850 leesbrillen-om de kleine lettertjes te lezen- van kopen! 🤓 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van € 20,48. Tsjakkaaa! Bekijk hier wat een financial controller dagelijks doet. 

 • Heb je ervaring nodig voor financial controller?

  Als financial controller heb je haast de top van de financiële wereld bereikt. Lekker! Begin daarom eerst met een baan als junior financial controller, controller of business controller en groei door tot financial controller! 

 • Is werken als financial controller moeilijk?

  Een baan als financial controller is voor echte rekenwonders. Je moet het dus leuk vinden om in lastige berekeningen te duiken! Heb je bijvoorbeeld een hbo-diploma Finance & Control of Commerciële Economie? Dan heb je potentie om een financial controller te worden.

 • Hoe moet ik solliciteren op een financial controller-vacature?

  Komt ‘ie! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Heb je dat gedaan? Stuur dan een pracht cv en ijzersterke motivatie meteen op! Kind kan de was doen. Toch nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!