Werken als accountmanager, iets voor jou?

Zeg je accountmanager dan zeg je relaties! Relaties? Ja… met klanten natuurlijk! Jij bent de schakel tussen jouw bedrijf en de klant en denkt met ze mee. Jij houdt je ogen dan ook open voor nieuwe kansen of mogelijkheden. Ben je benieuwd hoe je accountmanager wordt? Welke opleidingen en trainingen je kan doen of wat je gaat verdienen? Dat lees je lekker hieronder! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een accountmanager?!

Als accountmanager ben jij de schakel tussen klant en organisatie. Het is een functie die valt onder sales. Jij zorgt voor de belangen van klanten alsof je leven er vanaf hangt! Je luistert naar ze, onderhandelt met ze, overtuigt ze en draagt oplossingen aan. 

Werken als accountmanager is enorm afwisselend: het ene moment schakel je met een grote verzekeraar en het andere moment overleg je met een bloemkweker. Dat is ook wat het werk zo uitdagend en leuk maakt!

Als accountmanager manage jij de volgende taken:

 • In de gaten houden van de markt. Afhankelijk van de sector waar je in werkt, houd je de markt in de gaten voor klanten. Jij zorgt voor updates en ziet kansen en bedreigingen. Die je natuurlijk meteen doorspeelt naar klanten!
 • Businessplannen maken. Nieuwe klant onder je hoede? Lekkerr! Nu een businessplan opstellen en presenteren. Zo weet je zeker dat je alles eruit haalt wat erin zit!
 • Klantenbestand managen. Je bouwt, managet en onderhoudt relaties met jouw klanten. Dit doe je natuurlijk met zoveel enthousiasme, dat klanten meteen zin hebben om samen te werken!
 • Achterhalen van behoeftes van klanten. Jij bent de contactpersoon voor de klant. Degene op wie ze kunnen bouwen en advies vragen, omdat jij ze zo goed kent. Aan jou dus de taak om de juiste vragen te stellen.  Zo kom je erachter wat hun behoeftes zijn en waar kansen liggen voor jouw bedrijf. Zo weet jij precies waarbij jij de klant kunt helpen. 
 • Administratie. Je zorgt dat het klantenbestand up-to-date blijft en je zet hun orders in de boeken. Je houdt dus eigenlijk een logboek bij over iedere klant. Let’s gooo!

Hopsakee! Als accountmanager onderhoud jij dus soms wel 50 relaties tegelijk. Een multitasker is er niks bij! 😁

De werkdag van een accountmanager: bellen, klantrelaties onderhouden en administratie!

Als accountmanager doe jij duizend dingen in één dag. Superleuk! Je vliegt van hot naar her en van klant naar leverancier. Flexibel: dat is het toverwoord! En dat werkt ook zo met jouw werkplek, want die is hybride. Werk jij een dagje thuis (in overleg met je leidinggevende) of ga je liever naar kantoor?

Vandaag start je de dag in de auto naar kantoor. Daar bel je die ene klant nog even op (handsfree natuurlijk), want die had gisteren een jubileumfeest! Vervolgens kijk je kritisch naar de markt. Wat kunnen we beter doen met het team? Heeft één van onze klanten hier iets aan? Je zet dit idee uit in het team en kijkt wie er met een goed idee komt. Yes! Gaan we doen. Nu nog even presenteren enn… hoppa, weer een nieuwe opdracht in the pocket!

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan als accountmanager? Dat is de juiste instelling! Check hieronder hoe een gemiddelde dag eruitziet:
 

Tijdstip Taak
08:00 uur even handsfree bellen in de auto naar de klant om het bedrijf te feliciteren met hun jubileum. 🎉
09:00 uur je komt aan op kantoor. Hey collega! Lekker bezig hoor. 👋
10:00 uur eerste afspraak met een vaste klant. Je presenteert je nieuwe bevindingen en ideeën in een online meeting. 💻
11:00 uur tijd voor een bakkie met je manager. Effe bijkletsen. 
12:00 uur op naar de lunchafspraak met een collega. Gezellig!
14:00 uur tweede afspraak. Een evaluatie met je favoriete klant. Hoe gaat het en waar willen ze naartoe? Het enthousiasme spat er vanaf! 
15:00 uur je zet een nieuwe opdracht uit bij je collega’s. Aan de slag!
16:00 uur je kruipt achter je bureau en bekijkt de ontwikkelingen van afgelopen maanden. Natúúúrlijk administreer je de nieuwe ontwikkelingen!
18:00 uur voldaan zet je je laptop uit. Morgen weer een nieuwe dag vol uitdagingen. 😎

Wat schuift het? Dit is het gemiddelde salaris van een accountmanager 🤑

Als fulltime accountmanager verdien je gemiddeld tussen € 2.295 en € 2.482 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat € 30.945 per jaar. Daar kun je flink wat hands-free belsystemen van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €13,79. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat accountmanagers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als sales medewerker of commercieel medewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als accountmanager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van accountmanagers is. Hoppaaaa!

Wat voor accountmanagers zijn er?

Accountmanagers zie je eigenlijk in alle sectoren. Logisch, want er moeten altijd klanten gemanaged worden. Hierdoor heb je een aantal verschillende soorten managers. Wat lijkt jou het leukst? Check ze hieronder!

 • Junior accountmanager: dit is eigenlijk een startende accountmanager. Je start in deze functie wanneer je vers van school afkomt, of wanneer je simpelweg nog niet zoveel ervaring hebt. Als junior accountmanager ben je vaak verantwoordelijk voor de kleinere klanten. Zo rol je er soepel in. Ook word je vaak begeleidt door een accountmanager met meer ervaring. Zo kan je lekker groeien! 🌱
 • Key-accountmanager: in deze functie ben je verantwoordelijk voor klanten die belangrijk zijn voor de omzet. Je bent dus de key tot succes! 🔑 Je bent verantwoordelijk voor de key-accounts. Je onderhoudt lange termijn contacten, en zorgt voor het maximaliseren van verkoopkansen bij deze accounts. Let’s goooo!
 • Bestaande of nieuwe klanten? Er is een verschil tussen accountmanagers met focus op bestaande klanten, en accountmanagers die meer hebben met focus op nieuwe klanten en acquisitie. Die eerste is dus meer het managen en onderhouden van al bestaande relaties, en de andere functie is vooral gericht op acquisitie, en nieuwe mensen ontmoeten en binnenhengelen. Wat lijkt jou het leukst?
 • Accountspecialist: als accountspecialist ben je verantwoordelijk voor meerdere groepen klanten. Samen met je team zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt. De planners fixen alles, en jij focust je op wat er de volgende keer beter kan of op het dingetje waarover de klant nog wil sparren.

Accountmanager worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wanneer je voor de functie accountmanager gaat, moet je vaak een hbo- of wo-diploma in je zak hebben. Specifieke opleidingen voor accountmanager bestaan niet, maar een commerciële opleiding is een pre. Denk dan aan Commerciële Economie, Business Management, Bedrijfskunde of een studie in de marketing of communicatie. Oftewel: alles dat te maken heeft met moneyyyys. 🤑

Maaarrrr met een andere opleiding kun je ook aan de bak! Je start dan in een juniorpositie en groeit lekker door in de accountwereld. Of je doet gewoon een vervolgstudie, -cursus of -opleiding! Doe bijvoorbeeld een klantgerichtheidcursus, werk aan je time management of doe een training adviserend verkopen.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte accountmanager 🤩 

Accountmanager worden? Dan moet je natúúúrlijk supersociaal zijn. Je bent namelijk de hele dag alleen maar met klanten aan het communiceren, en die verwachten professionaliteit, de tweede belangrijke competentie! 🤓 

Voor de rest springen de volgende eigenschappen en competenties eruit:

 • Empathisch en charismatisch: jij kan je als geen ander inleven in de klant. Wat zijn de behoeftes, manier van denken en zorgen? Jij weet ‘t! Ook haal je potentiële klanten binnen met je charisma.
 • Stressbestendig zijn: zoals je net al las doe je duizend en één dingen tegelijk voor klanten. Jij bent dus enorm stressbestendig! Of uhh… stress? Wat is stress? Jij ervaart het niet! 🧘🏽‍♀
 • Prestatiegericht: alles wat jij doet, is gericht op doelen halen voor klanten. Wie is werknemer van de maand en nummer 1? Dat ben jij! 🏆
 • Probleemoplossend: dagelijks komen er ongeveer tien klanten bij je met een probleem. En jij lost ze allemaal op. Bam! Dat noemen we nou probleemoplossend.
 • Initiatiefrijk: jij ziet kansen waar klanten ze niet zien. Je bent goed in het bedenken van creatieve ideeën, en neemt initiatief als klanten iets niet zo goed durven. Jij neemt alle risico!
 • Time-management: jij bent hier een kampioen in. Doordat je het zo druk hebt, is het belangrijk dat je plant en je tijd goed managet. Zo behoud je je werkplezierrr!
 • Luisteren: als jij een orgaan zou zijn was je een oor. Want jij bent enorm goed in luisteren! Wanneer een klant praat voelt ‘ie zich enorm gehoord. 😉
 • Overtuigingskracht: jij hengelt nieuwe opdrachten binnen en overtuigt klanten van bepaalde diensten en budgetten. Met jouw communicatiestijl gaat dat nooit fout! 

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als accountmanager

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze werkgevers zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor accountmanagers:

 • Nationale Nederlanden: hypotheken, pensioenen en leningen? Dat is voor jou een fluitje van een cent! 😉 Bij Nationale Nederlanden maak je klanten blij door goed contact te onderhouden en je team op de juiste manier aan te sporen. Lekker bezig met die moneys!

Altijd de nieuwste vacatures voor accountmanager in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor accountmanager. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als accountmanager?

Als accountmanager werk je waarschijnlijk 32-40 uur per week voor hetzelfde bedrijf. Zo bouw je een goede relatie op met klanten én je collega’s. Dat is wel zo handig! Dat kan via een uitzendbureau, maar natuurlijk ook als vaste baan.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als accountmanager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
   

Sla jouw baan als accountmanager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over accountmanagers

 • Wat doet een accountmanager?

  Ter land, ter zee en in de lucht! Als accountmanager ben je een echte multitasker en doe je veel dingen tegelijk. Je bent de schakel tussen klant en organisatie. Je behartigt de belangen van klanten alsof je leven er vanaf hangt. Je luistert naar ze, onderhandelt met ze, overtuigt ze en draagt oplossingen aan. Check hier alle taken die je als accountmanager oppakt.

 • Wat verdien je gemiddeld als accountmanager?

  Als fulltime accountmanager verdien je gemiddeld tussen € 2.295 en € 2.482 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat € 30.945 per jaar. Daar kun je flink wat hands-free belsystemen van kopen! Weten wat je als flexwerkende accountmanager verdient? Check ‘t hier!

 • Heb je ervaring nodig als accountmanager?

  Dat ligt eraan. Wil je key-accountmanager worden? Dan heb je bij veel bedrijven wel een paar jaar ervaring nodig. Als junior accountmanager kan je zo starten. Je kunt dus lekker doorgroeien in deze functie! Benieuwd naar alle soorten accountmanagers en welke bij jou past? Check ‘t hier!

 • Is het als accountmanager hard werken?

  Ja, maar het is vooral heel erg leuk werk. Je hebt elke dag verschillende taken en spreekt een hele hoop mensen. Het is hard doorbeuken, maar je krijgt er wel een supervoldaan gevoel van! Benieuwd wat je allemaal doet als accountmanager? Bekijk het hier!

 • Waarom is het leuk om te werken als accountmanager?

  Je ziet iedere dag andere mensen en maakt ze blij. Het is erg dankbaar werk. Jij bent het contactpunt met klanten, dus jij krijgt alle complimento’s en blije smoeltjes te zien! Jippieee! Lees de hele tekst voor alles over de functie accountmanager.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als accountmanager?

  Als accountmanager moet je minstens een mbo-opleiding hebben. Liefst in de commerciële richting. Denk dan aan: sales, business, communicatie, marketing of bedrijfskunde! Vervolgens kan je starten als junior accountmanager en doorgroeien tot key-accountmanager! Hoppaaa!

 • Hoe moet ik solliciteren op een accountmanager-vacature?

  Solliciteren als accountmanager is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Waar werkt een accountmanager?

  Hoewel je misschien op het eerste gezicht denkt dat dit een kantoorbaan is, is dat het dus NIET! Je zit af en toe zeker wel op kantoor om nieuwe strategieën bij de ontwikkeling van de markt te bedenken, maar bent ook vaak op een roadtrip! Je reist elke dag naar klanten om fijne gesprekken met ze te hebben over de toekomst, prestaties en andere spannende werkontwikkelingen. Lekker hoooor!