Werken als business controller, iets voor jou?

Weet je alles van centen en hoe ze moeten rollen? Spot jij al van mijlenver het verschil tussen een goede investering en een kat in de zak? Dan ben jij een geboren business controller! Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kunt als business controller? Wat voor opleidingen en trainingen je nodig hebt? Hoe je kunt doorgroeien? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een business controller precies?!

Als business controller heb je een adviserende rol en rapporteer je meestal direct aan het management of de directie. Zij maken de bedrijfsplannen, jij checkt of die financieel haalbaar zijn. Business controllers zijn experts op het gebied van financiën en economie.

Jij maakt analyses, doet voorspellingen en blijft scherp op de laatste financiële trends. Jouw analyses en adviezen dragen bij aan het succes en de groei van het bedrijf. Ogen op de toekomst én op de centen. Gaaf toch?! 🤑

Business controllers werken vaak bij grote organisaties op de - je raadt het al - financiële afdeling. Samen met andere financiële specialisten kijk jij naar de cijfers en de geldstromen. Welke kosten hebben we gemaakt? Welke komen er nog aan? Welke investeringen kan het bedrijf doen? En waar kunnen we op besparen? Superbelangrijk, want zonder geld geen groei!

Zo zorg je voor deze vlekkeloze financiële huishouding:

 • Financiële analyses uitvoeren en rapportages opstellen: alle uitgaven en inkomsten van het bedrijf zet je op een rijtje. Je analyseert ze tot achter de komma, berekent hoeveel er onderaan de streep overblijft en maakt hier overzichtelijke rapportages van. Next-level boekhouding dus. 📝  
 • Begrotingen opstellen: denkt de directie aan een investering? Of wil het management een nieuw pand kopen? Dan maak jij eerst een kostenplaatje voordat de creditcard getrokken wordt. Kijken kijken, dan pas kopen!
 • Trends spotten: wat is er hip, hot en happening in de financiële wereld? Jij weet het! Als een ware trendwatcher volg jij elke financiële ontwikkeling op de voet. 👀 Als er iets interessants tussen zit, bedenk je hoe het bedrijf hier slim op in kan spelen.
 • Adviezen uitbrengen: je adviseert het management of de directie hoe zij hun bedrijfsdoelstellingen financieel het best kunnen halen. Je vertelt ze niet alleen wat goed gaat, maar ook wat beter kan.👌 

De werkdag van een business controller: analyseren, rapporteren en adviseren

Een business controller is een analyticus in hart en nieren. Je vindt het heerlijk om in cijfers te duiken en logica en verbanden te zien. Je spendeert je werkdag op kantoor, waar je samen met collega-controllers en accountants de financiën analyseert en de boekhouding op orde houdt. Elke dag puzzelen met nieuwe cijfers en verbanden! Heerlijk toch?!

Zie jij jezelf al gaan? Een werkdag van een business controller op kantoor ziet er ongeveer zo uit: 

Tijdstip Taak
09:00 uur direct aan de slag! Er duikt een verschil in de begroting op, dus jij duikt er in! 🏊
10:00 uur even een kopje koffieeee tussendoor ☕️
11:00 uur het eind van de maand is in zicht, dus tijd om de maandrapportage voor te bereiden!
13:00 uur blokje om naar de broodjeszaak op de hoek en even opladen in het zonnetje ☀️
15:00 uur overleg met de accountants over het boekhoudsysteem. Loopt alles nog op rolletjes?
17:00 uur tot slot check je de presentatie die je morgen geeft nog één keer en stap je daarna met een gerust hart op de fiets naar huis!

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een business controller 🤑

Als fulltime business controller verdien je gemiddeld tussen €2.196 en €4.611 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €40.836 per jaar. Dat brengt pas geld in het bureaulaatje! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €19,65. Tsjakkaaa!

🎁 Je secundaire arbeidsvoorwaarden, oftewel die fijne extraatjes, verschillen per bedrijf. Grote kans dat je kan rekenen op een laptop en telefoon van de zaak, want die heb je als business controller zeker nodig! Nog een bijkomend voordeel: thuiswerken kan als business controller vaak prima. 

Hoe weten wij dat business controllers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers die als business controller werken. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als financial controller of business analist? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als business controller? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van business controllers is. Hoppaaaa!

Ga naar de salariswijzer

Business controller worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om financial controller te worden, heb je een hbo- of wo-diploma nodig in de richting van bedrijfseconomie of finance. Denk aan Finance & Control, Accounting, Bedrijfseconomie, Commerciële Economie, Econometrie of Bedrijfseconomie, Management en Recht. Natuurlijk kun je ook eerst een mbo opleiding volgen in de richting van accountant of assistent controller en vanuit daar doorstromen naar het hbo.

Omdat je als business controller veel verantwoordelijkheid krijgt, vragen de meeste werkgevers om een aantal jaar werkervaring in de financiële wereld. Heb je die ervaring nog niet? Kijk dan eens naar functie als accountant, analist of assistent controller. Vanuit deze functies kun je namelijk ook doorgroeien en business controller worden

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een Tempo-Team account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé cijferwonder! 👋🏽 Dit zijn je doorgroeimogelijkheden als business controller

 • Business analist: een business analist verbetert bedrijfsprocessen. Je kijkt naar de wensen van de klant of je collega’s en onderzoekt hoe het bedrijf deze waar kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van een product, het toevoegen van opties binnen een app of het verbeteren van een logistiek proces. Business analisten werken vaak bij bedrijven in de financiële, logistieke of technische sector.
 • Sales manager: als sales manager leid je een team van sales medewerkers en zorg je dat je samen de gestelde targets behaalt. Je houdt de verkoopcijfers in de gaten, stuurt je team aan en onderzoekt hoe je klanten nóg beter kan bereiken. 
 • Chief financial officer (CFO): een chief financial officer is onderdeel van de directie van een bedrijf. Echt een hoge pief dus! Als CFO ben je eindverantwoordelijk voor het financiële plaatje van het bedrijf en maak je beslissingen over investeringen, aankopen en budgetten. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte business controller 🤩

 • Analytisch: cijfers analyseren is een belangrijk onderdeel van je werk als business controller. Je gaat stapsgewijs te werk en pluist alle informatie keurig uit. Met jouw analytisch vermogen weet je de meest ingewikkelde financiële vraagstukken op te lossen.
 • Goed met cijfers: als business controller moet je natuurlijk goed kunnen rekenen. Je snapt daarnaast ook hoe geldstromen lopen, welke bedragen links en rechts op de balans staan en kan goed inschatten welke kosten er bij een aankoop komen kijken. Ze noemen je niet voor niets de wandelende rekenmachine!
 • Zelfstandig: je bent zeker van je zaak, durft beslissingen te nemen en wacht niet tot iemand jou een taak geeft. Sterker nog, die taak heb je gisteren al opgepakt en ben je nu aan het afronden. Met jouw zelfstandigheid ben je anderen altijd een streepje voor!
 • Nauwkeurig: je controleert je eigen werk tot in de puntjes en zorgt dat alle berekeningen kloppen, want collega’s vertrouwen op jouw advies! Met die nauwkeurige werkwijze maak je als business controller écht het verschil.

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als business controller

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste business controller-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor business controller. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als business controller?

De meeste business controllers werken van maandag tot vrijdag. Geen gekke tijden of wisselende diensten, want in deze functie werk je ‘gewoon’ op primetime kantoortijden. ‘s Avonds kun je dus nog lekker sporten, met vrienden afspreken of je favoriete serie bingen. 😍

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als business controller via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! Je krijgt niet alleen een baan VOL werkplezier, maar ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt? Wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar. 💛
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als business controller aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meest gestelde vragen over business controllers

 • Wat doet een business controller?

  Business controllers zijn financiële experts die het management of de directie van een bedrijf adviseren. Je checkt of de gemaakte plannen financieel haalbaar zijn, analyseert de geldstromen binnen het bedrijf, maakt financiële rapportages en stelt begrotingen op. Met jouw kennis draag je bij aan het succes en de groei van het bedrijf. Een mooie verantwoordelijkheid dus! Weten wat een business controller nog meer doet? Hier lees je meer over de taken van een business controller.

 • Wat verdien je gemiddeld als business controller?

  Als fulltime business controller verdien je gemiddeld tussen €2.196 en €4.611 bruto per maand. Werk je 40 uur per week? Dan is dat €40.0836 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €19,65. Lees hier meer over het salaris van een business controller.

 • Heb je ervaring nodig voor een functie als business controller? 

  Om als business controller aan de slag te gaan, heb je werkervaring nodig in de financiële wereld. Denk aan een functie als account, analist of assistent controller. Een business controller heeft veel verantwoordelijkheden, dus die ervaring komt goed van pas.

 • Hoe moet ik solliciteren op een business controller vacature?

  Solliciteren voor de functie van business controller? Appeltje-eitje! Check hier alle vacatures en vind jouw vacature bij jou in de buurt. Maak een gratis Tempo-Team-profiel aanmaken en tussen onze vacatures naar de functietitel zoeken. Daarna stuur je makkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilá je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier al onze tips voor solliciteren!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot business controller?

  Een opleiding tot business controller duurt gemiddeld 4 jaar. Om business controller te worden heb je namelijk een hbo- of wo-diploma nodig in de richting van bedrijfseconomie of finance. Hier lees je meer over de opleidingen en certificaten waarmee je als business controller kan werken.