Videorecruitment: maak dé wervingsvideo die de harten van kandidaten verovert 💛

Grote kans: de nieuwe medewerker die jij zoekt, zit in zijn vrije tijd urenlang door social media te scrollen. Je wilt dus dat je recruitmentvideo langskomt wanneer jouw potentiële kandidaat de nieuwste TikTok-dansjes oefent of door zijn Facebooktijdlijn gaat. Dat is hét moment om die toekomstige medewerkers te laten zien dat ze bij jou willen werken! En dat je mensen zoekt, natuurlijk. 😉 Hoe je dat doet? Weten wij alles over! Camera klaar en… actie! 🎬

Draaiboek voor de beste wervingsvideo:

5 redenen waarom je moet kiezen voor een recruitmentvideo

Een tekst of visual delen op social media is toch veel sneller? Klopt, maar een vacaturevideo heeft ook hééééél veel voordelen. De vijf belangrijkste:
 

 1. Het blijft hangen. Met behulp van een verhaal in een video onthoudt de kijker de boodschap beter;
 2. Het is impactvol. Een video zorgt voor emotie. En als mensen geraakt worden, heeft het meer impact;
 3. Het brengt sfeer over. Je kunt veel meer gevoel overbrengen met videobeelden dan met een tekst of visual;
 4. Je maakt maar één keer een eerste indruk. Met een wervingsvideo is die in ieder geval helemaal in orde.
 5. Met een video geef je een écht kijkje in de keuken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En je laat meteen zien waar je nieuwe medewerker terecht komt! 

Videorecruitment in 8 simpele stappen

Yeheeess! Een recruitmentvideo is dus dé onmisbare aanvulling op jouw recruitmentproces. Maar er zijn nog wat stappen die je moet zetten. Denk bijvoorbeeld aan waar je ‘m gaat verspreiden en in wat voor vormen en maten. Je kunt alle kanten op! Je doelgroep is hierin bepalend. Klinkt vaag? Check dan even het stappenplan:

Stap 1: Bepaal wie je doelgroep is 

Voor wie maak je de video? Oftewel: wat voor mensen wil je werven? Kader je doelgroep af. Iedereen in Nederland is te breed. Je weet zelf hééééél goed wat voor iemand je zoekt voor je vacature, want je hebt er al over nagedacht bij het opstellen van het functieprofiel. Even opfrissen? Check de vacaturetekst nog even. 

Stap 2: Stel het doel vast

Wil je de doelgroep alleen bereiken? Moeten ze ergens op klikken? Of gaat het echt om keiharde conversie? Bijvoorbeeld het aantal sollicitanten dat je binnenkrijgt? Kies één duidelijk doel voor je recruitmentvideo en leg daar de focus op. 

Het kan ook dat het doel van de video de sfeer van het bedrijf laten zien is en er dus geen call to action in de video voorkomt. Tóch kun je kijkers door laten klikken naar een vervolgvideo, waarin je meer vertelt over de baan en oproept te gaan solliciteren. Op deze manier laat je ze eerst rustig kennis maken met het bedrijf. 

Het doel is altijd meetbaar. Zo weet je of je het behaald hebt of niet. Voorbeeld van een doel:

WEL: 10 nieuwe sollicitanten binnenkrijgen.
WEL: de video is door 100 mensen bekeken.
NIET: De sfeer van je bedrijf overbrengen, de mensen die er werken laten zien en daarmee nieuwe collega’s vinden. Dit is employer branding.

Stap 3: Bepaal de boodschap

Welke boodschap wil je overbrengen? Wil je dat de doelgroep een positieve indruk krijgt van het bedrijf (employer branding) of de functie (job branding)? Je boodschap hangt samen met je doelstelling en met bepaalde kernwaarden van je bedrijf of de belangrijkste functie-eisen. Een boodschap is één duidelijke zin.

Voorbeeld:
WEL: Kom werken bij ProRail en werk mee aan het vervoer van de toekomst.
NIET: Als je bij ProRail komt werken, werk je aan het vervoer van de toekomst en krijg je de volgende arbeidsvoorwaarden en leuke collega’s en werk je op een hééééle toffe locatie. 

Stap 4: Kies het platform

Het platform hangt helemaal af van je doelgroep. Studenten bereik je via Snapchat, terwijl marketingprofessionals bijvoorbeeld eerder op LinkedIn zitten. Zorg dat je bent waar je doelgroep is en kies de platformen waar je doelgroep is voor ontspanning. Dan heb je ze al in een betere stemming te pakken. 😉En vergeet ook je eigen kanalen niet! Deel je video ook op je LinkedIn en op je vacaturepagina voor een maximaal bereik. 

Bijvoorbeeld:
WEL: Op Instagram, als iemand lekker ‘s avonds op de bank door stories aan ‘t swipen is.
NIET: Op schermen langs de snelweg waar niemand de tijd heeft om de video rustig te bekijken (best gevaarlijk ook!)

Stap 5: Denk na over uitbesteding en kosten

Een professionele video die uitbesteed is aan een extern bedrijf kan best wat geld kosten. Zo is het goed om hier vooraf over na te denken zodat je geen geld verspilt. 💸

Bij Tempo-Team maken wij voor veel verschillende werkgevers recruitmentvideos, zoals deze: 

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vooral even contact op!

Daarnaast kan je natuurlijk ook al veel ‘gratis’ doen met je eigen werknemers! De politie van Amsterdam is een goed voorbeeld. Zij zijn vrij groot op TikTok en maken daar zelf leuke video’s. Zo laten ze zien hoe de werkdag van een politieagent in Amsterdam eruit ziet en maken ze soms ook video’s waarin ze vragen om een nieuwe collega. Durf dus creatief te zijn! 

Stap 6: Concepting

Je weet voor wie de video is, waar ‘ie verspreid wordt en welke boodschap je wilt overbrengen. Dan is het nu tijd om te kijken welk formaat en welke stijl daar het beste bij passen. Verticaal of horizontaal, kort of lang, film of animatie, noem maar op. Wees creatief en bedenk een knallend concept! Wat dacht je bijvoorbeeld van een interactieve recruitmentvideo?

Stap 7: Storytelling

Een origineel concept werkt goed, maar als er geen rond verhaal in zit, blijft het niet hangen. Bouw je video rustig op en werk het verhaal toe naar het einde. Ga niet van hot naar her, dan raak je de kijker kwijt. 😵

Stap 8: Uitwerken maar!

Je hebt alles uitgedacht, dan is het nu tijd voor het échte maakwerk. Scripts schrijven, een shotlist maken, locaties en mensen regelen, een draaiboek maken en schieten die shots! 🎥

Stap 9: Verspreiden en monitoren

Yesss, de video ziet er strak uit en alles draait lekker. Maar ga nu niet achterover zitten! Je bent er pas als je je doel behaalt. En het liefst natuurlijk veel meer dan dat! Blijf dus monitoren en stuur eventueel bij. 

Checklist voor een goede recruitmentvideo ✅

Als je video aan de volgende punten voldoet ben je helemaal binnen:

 • 3-seconden regel. De eerste 3 seconden zijn het belangrijkst. Maak je kijkers in deze eerste paar seconden nieuwsgierig, zodat ze verder kijken.
 • Authenticiteit. Laat die acteurs achterwege en laat je eigen mensen shinen in de video. Dat geeft veel meer authenticiteit.
 • Verrassend. Maak geen kopie van een bestaande recruitmentvideo, maar bedenk iets origineels. Verras je doelgroep!
 • Vindbaarheid. Verspreid de video (betaald) op de juiste plekken én denk bijvoorbeeld ook aan YouTube SEO. Als niemand je video ziet, is het zonde van je tijd.
 • Duidelijkheid. Zorg voor focus in je video. Er moet één duidelijk doel zijn: een duidelijke call-to-action.
 • Humor. Dit moet natuurlijk wel passen… Maar als je humor goed gebruikt, scoor je écht punten.
 • Diversiteit. Laat ook in je wervingsvideo zien dat jullie een inclusief bedrijf zijn.
 • Kill your darlings. Beter een korte, krachtige video die aanspreekt dan een te langdradige video met álle informatie die je wilt geven. Dit is de meest gemaakte fout! Maak keuzes in wat je laat zien, daar bereik je meer mee.
 • Denk mobiel. Solliciteren achter een laptop? Zet dat beeld maar uit je hoofd. We swipen gewoon door de vacatures heen tijdens het Netflixen. 📺 Zorg dus voor een passend formaat en voor ondertiteling.

Voorbeelden van recruitmentvideo’s

Inspiratie nodig voor een originele video? We got you! We laten graag zien hoe wij recruitmentvideos maken, zodat het een tikkie makkelijker wordt voor jou! Bekijk onze serie hieronder:

 • 1. Hoe maak je een goede recruitmentvideo?

  Een goede recruitmentvideo maak je door goed naar de doelgroep, het doel en de boodschap te kijken en te bepalen welk platform, concept en verhaal daar het beste bij passen.

 • 2. Waarom kiezen voor een recruitmentvideo?

  Een video blijft hangen, heeft veel impact, brengt goed de sfeer over en geeft je de kans om direct een knallende eerste indruk te maken.

 • 3. Waar moet een recruitmentvideo aan voldoen?

  Een recruitmentvideo moet voldoen aan de 3-seconden-regel, het moet authentiek, verrassend, duidelijk en goed vindbaar zijn, er moet gelet worden op diversiteit en mobielvriendelijkheid, kort en krachtig zijn en het mag best wat humor bevatten als dat past.