Veelgestelde vragen Vakantiedagen

Wat zijn jouw vakantieplannen deze zomer? Ga je aan de Franse baguettes, drink je exotische cocktails aan een Spaanse playa of wordt het een staycation? Wat je ook gaat doen: om je werk en privé lekker in balans te houden is het belangrijk om af en toe even keihard te chillen! Daarom heb je recht op vakantie-uren. Hieronder vind je ALLES wat je wilt weten over je wettelijke vakantiedagen. 🏖️

 • Op hoeveel vakantiedagen heb ik per jaar recht?

  Doorbetaalde vakantiedagen bouw je op; ieder gewerkt uur wordt er een bedrag voor je gereserveerd. Werk je gedurende het hele jaar door 40 uur in de week, dan heb je op jaarbasis recht op 25 vakantiedagen. Als je minder werkt, heb je recht op een evenredig deel aan vakantiedagen. Omdat vakantiekrachten korter werken, hebben ze recht op een evenredig deel van het wettelijk minimumaantal van 20 vakantiedagen per jaar.

  Je kunt meer over vakantie- en feestdagen lezen in de Personeelsgids. Je vindt deze in Mijn Tempo-Team.

 • Hoe vraag ik vakantiedagen aan?

  Vakantiedagen kun je aanvragen in Mijn Tempo-Team. Bekijk hier de instructie.
  Jouw aantal vakantie-uren vind je terug op de loonspecificatie in Mijn Tempo-Team.

  Werk je op basis van contracturen? De registratie en opbouw van vakantiedagen vindt dan plaats bij jouw opdrachtgever.

 • Wanneer ik een vakantiedag opneem, krijg ik een ander bedrag uitbetaald dan voor een gewerkte dag. Hoe komt dat?

  Bij de uitbetaling van vrije dagen wordt uitgegaan van het gemiddeld brutodagloon van de voorgaande periode. Dit wordt berekend door het totaal verdiende bedrag aan normaal gewerkte uren te delen door het aantal gewerkte dagen. Het gemiddelde dagloon kan op deze manier hoger of lager zijn dan het bedrag dat je op dat moment per dag verdient.

 • Kan ik een vakantiedag ook laten uitbetalen zonder dat ik vrij ben geweest?

  Nee, vakantiedagen mag je alleen uit laten betalen als er sprake is van een niet gewerkte dag. Als je in een week bijvoorbeeld drie dagen werkt, mag je twee vrije dagen uit laten betalen. Ook wanneer je parttime werkt kun je tot vijf dagen in de week vakantiedagen opnemen. Als je de hele week hebt gewerkt, kun je dus geen vakantiedagen uit laten betalen.

 • Wat is vakantiebijslag en wanneer wordt die uitbetaald?

  Vakantiebijslag is hetzelfde als vakantiegeld. De vakantiebijslag is 8,33% van je brutoloon en wordt wekelijks gereserveerd. Je vakantiebijslag wordt ieder jaar in juni automatisch uitgekeerd. Tussentijds kun je vakantiebijslag niet uit laten betalen. Ook vakantiekrachten bouwen vakantiebijslag op!

 • Wat gebeurt er met mijn opgebouwde reserveringen aan vakantiedagen, vakantiegeld en eventueel kort verzuim als ik stop met werken?

  Aan het einde van je dienstverband kun je uitbetaling van je reserveringen aanvragen. Doe je dit niet, dan wordt het opgebouwde bedrag na zes weken automatisch naar je overgemaakt. Je krijgt het dus altijd.

Zoek een vestiging

Zoek je een vestiging van Tempo-Team in de buurt? Deze vind je in ons overzicht!