Maak jezelf proeftijd-proof met deze uitleg en tips!

Een baan die je écht bij jou past. Jaaa! Dat maakt werken leuk. Hoe je zo’n baan vindt? Lekker. Veel. Proeven! Aan verschillende banen, functies en werkgevers. En daar is de proeftijd hét perfecte moment voor. Maar wat is een proeftijd? Hoe werkt het? En hoe zorgt het voor meer werkplezier? We vertellen je hier ALLES over!

Spring snel naar:

Vind de baan die bij je past met de beroepskeuzetest

Welke baan het best bij jou past? Wij weten het! Nou ja… onze beroepskeuzetest weet het. Deze sorteerhoed van de arbeidsmarkt geeft je 5 banen die precies bij jouw talenten en interesses passen. 🧙 Klaar om te ontdekken welk werk jou betovert? Doe de test!

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is de eerste periode van je nieuwe baan. Deze proefperiode is officieel opgenomen in je arbeidscontract. Dit is de periode waarin zowel jij als je werkgever de samenwerking kunnen stoppen zonder opzegtermijn.

En die proeftijd is eigenlijk net als het begin van een film: je weet nooit helemaal wat de rest van de film in petto heeft. De proeftijd is de eerste scène waarin zowel jij als je nieuwe werkgever elkaar leren kennen en checken of het verhaal een goede afloop heeft. Het is voor jou dus dé manier om te proeven of de functie je bevalt, je collega’s leuk zijn en de koffie lekker. Tegelijkertijd kan je werkgever zien of je een goede match bent met het bedrijf. ✅

Wat zijn de regels van een proeftijd? ⚖️

Dat proeven van verschillende smaken klinkt goed! Maaarrr… aan een proeftijd zitten wel een aantal regels verbonden:

De duur van de proeftijd

Hoe lang de maximale proeftijd mag duren? Dat hangt af van hoe lang je arbeidsovereenkomst geldt. Goed om te weten: de proeftijd is nooit langer dan twee maanden. Hoe lang de proeftijd precies duurt, moet je werkgever schriftelijk vastleggen. Voer daar dus een goed gesprek over bij je sollicitatie.

Proeftijd bij een nieuw contract

Werk je al bij je baas na je eerste tijdelijke contract? Dan mag er geen proeftijd in je nieuwe contract. Maar er is één uitzondering: ga je iets heel anders doen bij dezelfde baas, bijvoorbeeld met heel andere competenties of verantwoordelijkheden? Dan mag er wel een proeftijd in je nieuwe contract.

Ontslagen worden in de proefperiode

Ziet de werkgever toch geen match? Da’s jammer. De werkgever hoeft hiervoor geen gegronde reden te geven. Dit is dus anders dan bij een ontslag na je proeftijd. Maar je kan er natuurlijk wel om vragen. Zo leer je er wel nog wat van!

Ontslag nemen in de proeftijd

Jij kan natuurlijk ook de match niet voelen. In de proefperiode hoef je geen rekening te houden met een opzegtermijn. Toch liever een andere functie, werkgever of werkplek?  Ga lekker proeven en kom erachter wat wél jouw smaak is!

Zeker zijn van leuk werk?

Met onze Baanraders wordt jouw werkplezier so-wie-so een succes! Deze bedrijven scoren allemaal een 8+ op werkplezier volgens de Tempo-Teamers die er werken. Daar werken is dus sowieso héél leuk!

5 proeftips: zó word jij een proef-fessional

Tijdens de proeftijd krijg je de kans om te onderzoeken of een baan echt bij je past, én om te laten zien wat voor topper je bent. Met deze vijf tips haal je ALLES uit je proeftijd!

 1. Stel veel vragen: gebruik deze periode om zo veel mogelijk te leren over je baan, het bedrijf en de cultuur. Vraag je collega's en leidinggevenden dus het hemd van het lijf (figuurlijk!) over de werkzaamheden, maar ook over de bedrijfscultuur.

 2. Wees proactief: wacht niet tot taken of verantwoordelijkheden naar je toekomen. Neem de touwtjes in handen! Neem initiatief en laat zien dat je dingen wilt leren. Zo laat je jezelf van je beste kant zien!

 3. Proef de werksfeer: kijk verder dan je eigen taken. Wat vind je van de werksfeer, en je collega’s? Zitten er potentiële werkbesties tussen? Is het een plek waar je je snel thuis voelt?

 4. Vraag om feedback: zo ontdek je hoe je je werk doet, én hoe het team je ziet. Ook kom je erachter wat je sterke punten zijn, en hoe je nog kan groeien. 

 5. Denk na over je werk: zet tegen het einde van je proeftijd even alles op een rijtje. Ben je blij met je taken? Voel je je goed uitgedaagd? Is de sfeer goed? Heb je genoeg vrije tijd naast je werk? Zo weet je of dit dé baan is voor jou, of dat je liever aan een andere baan proeft.

De proeftijd: jouw ticket naar werkplezier! 

Een kok proeft ook tijdens het koken om te zien of zijn gerecht lekker wordt. 🧑‍🍳 Dat is bij het vinden van dé baan voor jou niet anders. En waar kan dat proeven beter dan bij Tempo-Team? We hebben heel veel verschillende banen, waaronder ook korte en lange klussen. Zo neem je bij verschillende opdrachtgevers een kijkje in de keuken! En die vrijheid heeft héél veel voordelen voor je werkplezier. Je verbetert je competenties, doet lekker veel werkervaring op en weet zo beter wat écht bij je past! Dus ga lekker proeven en kom erachter waar jij blij van wordt!

Vind de perfecte vacature 

Vind jouw perfecte vacature met de Baanmatcher!🤩

Ben je er klaar voor om jouw ideale vacature te vinden? Beantwoord 5 vragen en wij selecteren de banen die het beste bij jou passen! Doe de test en solliciteren maar!

Doe de test!

 • Wat is een proeftijd?

  Een proeftijd is de eerste periode van je nieuwe baan. Deze proefperiode is officieel opgenomen in je arbeidscontract. Dit is de periode waarin jij of je je werkgever de samenwerking nog kan stoppen zonder opzegtermijn of gegronde reden. Benieuwd naar de regels rondom proeftijd? Check ze hier

 • Hoe lang duurt proeftijd?

  Dat ligt aan hoe lang je contract is. Hoe lang je proeftijd duurt, leg je vooraf vast met je werkgever. Vraag hier dus naar tijdens je sollicitatie. Goed om te weten: je proeftijd mag volgens de wet niet langer duren dan 2 maanden. Is de baan toch niet helemaal jouw ding? Lees hier hoe nu verder!