Wat is een proeftijd?
Een proeftijd is de eerste periode van je nieuwe baan. Deze proefperiode is officieel opgenomen in je arbeidscontract. Dit is de periode waarin zowel jij als je werkgever de samenwerking kunnen stoppen zonder opzegtermijn.
En die proeftijd is eigenlijk net als het begin van een film: je weet nooit helemaal wat de rest van de film in petto heeft. De proeftijd is de eerste scène waarin zowel jij als je nieuwe werkgever elkaar leren kennen en checken of het verhaal een goede afloop heeft. Het is voor jou dus dé manier om te proeven of de functie je bevalt, je collega’s leuk zijn en de koffie lekker. Tegelijkertijd kan je werkgever zien of je een goede match bent met het bedrijf. ✅
Wat zijn de regels van een proeftijd? ⚖️
Dat proeven van verschillende smaken klinkt goed! Maaarrr… aan een proeftijd zitten wel een aantal regels verbonden:
De duur van de proeftijd
Hoe lang de maximale proeftijd mag duren? Dat hangt af van hoe lang je arbeidsovereenkomst geldt. Goed om te weten: de proeftijd is nooit langer dan twee maanden. Hoe lang de proeftijd precies duurt, moet je werkgever schriftelijk vastleggen. Voer daar dus een goed gesprek over bij je sollicitatie.
Proeftijd bij een nieuw contract
Werk je al bij je baas na je eerste tijdelijke contract? Dan mag er geen proeftijd in je nieuwe contract. Maar er is één uitzondering: ga je iets heel anders doen bij dezelfde baas, bijvoorbeeld met heel andere competenties of verantwoordelijkheden? Dan mag er wel een proeftijd in je nieuwe contract.
Ontslagen worden in de proefperiode
Ziet de werkgever toch geen match? Da’s jammer. De werkgever hoeft hiervoor geen gegronde reden te geven. Dit is dus anders dan bij een ontslag na je proeftijd. Maar je kan er natuurlijk wel om vragen. Zo leer je er wel nog wat van!
Ontslag nemen in de proeftijd
Jij kan natuurlijk ook de match niet voelen. In de proefperiode hoef je geen rekening te houden met een opzegtermijn. Toch liever een andere functie, werkgever of werkplek? Ga lekker proeven en kom erachter wat wél jouw smaak is!