Het dagboek van een juridisch medewerker bij de Belastingdienst

06:00 uur | goedemorgen!
De wekker gaat⏰. Wat vroeg! Gelukkig hoeft dat niet elke dag. Alleen als jij voor je werk nog wilt sporten of de hond moet uitlaten. Je bedenkt wat jou allemaal te wachten staat vandaag. Als juridisch medewerker kom je allerlei soorten casussen tegen. Waar gaat de zaak over? Heeft de belastingplichtige gelijk of ongelijk? Welke artikelen worden er aangehaald? Je maakt een ontbijtje en stapt op de fiets. 

07:00 uur | werken aan jouw werk-privé balans
Je dag start op de crosstrainer. Morgen kan je langer slapen, vandaag ben jij vroeg te vinden in de sportschool. Je werktijden bij de Belastingdienst bepaal jij samen met je afdeling. De meeste van jouw collega’s starten tussen 07:00 en 09:00 uur.  Vandaag om 07:00 uur sporten, morgen  uitslapen en op vrijdag een uurtje langer weekend. Goed vooruitzicht voor de week dacht ik zo! 

08:30 uur | even opstarten 
“Goedemorgen! Goed weekend gehad😊?” vraagt je buddy bij de koffie automaat. Jullie hebben elkaar ontmoet tijdens de inwerkperiode. Jouw buddy heeft de opleiding afgerond die jij nu aan het doen bent, HBO Rechten. Zij is, net als jij, al tijdens haar opleiding begonnen met werken bij de Belastingdienst. Inmiddels is zij senior in het team en begeleidt zij nieuwe medewerkers. Zij neemt met jou de werkzaamheden door, geeft presentaties over fiscale zaken en geeft feedback op jouw brieven. Je bent zelf ook veel bezig met je loopbaan… Misschien is een functie zoals die van haar uiteindelijk wel wat voor jou?

Je staat er niet alleen voor als juridisch medewerker. Bij de Belastingdienst werken veel verschillende collega’s: studenten, ervaren juristen en pas afgestudeerde fiscalisten. Je spreekt ze allemaal tijdens de weekstart. Samen checken jullie of het werk goed is verdeeld, of er kan worden voldaan aan wettelijke termijnen en of er collega’s zijn die hulp nodig hebben bij het schrijven van bezwaren.

09:00 uur | aan de slag 
Je opent het dossier nog eens, waar je vrijdag mee hebt afgesloten. Pittige kost. Heb je alle informatie die je nodig hebt om uitspraak te doen? Nee? In je werkinstructie zie je wat je moet doen. Je pakt de telefoon en belt de burger. De mevrouw die je aan de lijn krijgt, klinkt zenuwachtig. Ze geeft aan dat ze weinig snapt van wat je zegt en wat er van haar wordt verwacht. Hier kan jij als juridisch medewerker echt het verschil maken.

Het leukste en belangrijkste aan jouw baan: iemand informeren en uitleggen waar hij/zij wel of niet recht op heeft. Soms zie je argumenten in een bezwaarschrift staan waarvan je denkt: hoe komt deze persoon daarbij? Maar je hebt ook bezwaren die super sterk beargumenteerd zijn. Dan heeft iemand twee wettelijke artikelen aangehaald waar je zelf nog nooit van hebt gehoord. Dan heb je wat uitzoekwerk op je bordje liggen of je vraagt je buddy om hulp. 

11:00 uur | het hoorgesprek
Er is een hoorgesprek gepland met jou, jouw begeleider en een burger van wie jij twee weken geleden het bezwaar hebt behandeld. Iedere burger heeft het recht om gehoord te worden en de stukken in te zien waar jij je besluit op hebt gebaseerd. Tijdens dit gesprek bespreek je de casus en licht je je besluit verder toe. Soms komt er nieuwe informatie aan het licht en kun je de casus herzien. Zo sta je als juridisch medewerkerdicht bij de burger en kun jij echt het verschil maken. 

Na het gesprek klap je je laptop weer open, tijd voor administratie. Met de nieuwe informatie die je hebt ontvangen, kun je uitspraak doen op het bezwaar. Je begint met het maken van een gedegen brief waarin je je besluit motiveert. 

12:00 uur | tijd voor jezelf
Werk jij vandaag thuis? Dan doe je lekker de boodschappen of doet een ommetje. Als je op kantoor bent, zorgen jouw collega’s er wel voor dat jouw stappenteller oploopt. Ga lekker mee wandelen, koop een vers broodje en klets bij met de collega's van jouw afdeling. 

13:00 uur | de to-do-lijst
Deze week staan er nog 5 bezwaren op jouw naam. Je doet je oordopjes in en begint met het schrijven van het besluit. Die training ‘correct zakelijk schrijven’ die je hebt gevolgd tijdens je inwerkperiode komt hierbij goed van pas! Het gaat je steeds gemakkelijker af. 

15:00 uur | denken aan je toekomst
Je hebt een mailtje📧! Er zijn nieuwe inschrijvingen geopend voor de cursus ‘begeleider’ bij de Belastingdienst. Jouw buddy heeft deze ook gevolgd. Als je geïnteresseerd bent, kan je je in overleg met je teamleider inschrijven. Dit is écht wat voor jou! Volgende week heb je een overleg met Tempo-Team en jouw teamleider. Tijdens dit gesprek vertel je over jouw ambitie om ooit ook begeleider te worden. Samen met jouw teamleider gaan jullie in gesprek over de leerroute die jij af kunt leggen om door te groeien. 

16:30 uur | afsluiten
Die laatste mail, die maak je af om daarna naar de trein te gaan. De dag is weer voorbijgevlogen en jij bent zo mooi op tijd thuis. Nog even aan je studie werken, wat klusjes doen in huis en lekker ontspannen. Morgen werk je een dagje thuis, heerlijk! Dan hoef je ook niet tijdens de spits te reizen. 

Als je helemaal tot hier hebt gelezen, betekent dat dat iets aan de vacature van juridisch medewerker jou aanspreekt! Gelukkig heeft Tempo-Team volop vacatures als juridisch medewerker. Je bent een paar klikken verwijderd van je nieuwe baan. Zien we je snel?

Bekijk de vacatures