publicatiedatum: 

79 % werkgevers denkt dat ontslagrecht na 1 juli makkelijker wordt

Bijna driekwart ondernemers onbekend met hoogte transitievergoeding

Vanaf 1 juli wordt de tweede fase van de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Het merendeel van de werkgevers (79%) denkt dat ontslag dan gemakkelijker wordt. 79% van de ondernemers weet niet wat de hoogte is van de transitievergoeding die werkgevers vanaf 1 juli moeten betalen aan ontslagen werknemers. Ook weet 68% niet wannéér een werknemer hier recht op heeft. Dit blijkt uit onderzoek van Tempo-Team onder 700 ondernemers.

Tempo-Team deed onderzoek onder 700 ondernemers om te bepalen of zij op de hoogte zijn van de impact van de wijzigingen die per 1 juli ingaan: het ontslagrecht en de nieuwe regels ten aanzien van de ketenbepaling.

Onvoldoende kennis

Ruim 80% van de respondenten gaf aan te denken goed voorbereid te zijn op fase 2 van de invoering van de WWZ. Bij doorvragen bleek dit echter niet het geval te zijn. Het merendeel blijkt onvoldoende kennis te hebben. Over de ketenregeling is men beter geïnformeerd: 66% weet dat de nieuwe onderbrekingstermijn 6 maanden is en 60% weet dat een medewerker na 24 maanden recht heeft op een vast dienstverband. 71% denk echter dat het sneller of net zo lang duurt als vóór 1 juli. Goedkoper wordt het misschien wel, dat denkt ook 83% van de respondenten, maar de strengere regels en administratieve verplichtingen kunnen dit voordeel teniet doen. Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team: “We kijken ervan op dat 79% van de ondernemers denkt dat ontslag vanaf 1 juli gemakkelijker wordt.  Dit is door verplichte dossiervorming en aantoonbare herplaatsingsinspanningen vaak juist niet het geval. Het gaat daardoor ook zeker niet sneller, eerder langzamer.”

Praktische hulp voor ondernemers 

Goede voorlichting en voorbereiding is dus belangrijk. Tempo-Team biedt daarom haar klanten vanaf vandaag het e-college over de WWZ aan. Heeroma: “We willen ervoor zorgen dat ondernemers niet voor verrassingen komen te staan. Het e-college is bedoeld om ondernemers snel en op een voor hen gemakkelijke manier bij te praten. In 30 minuten zijn ze helemaal bij over de implicaties van de WWZ. “

Noot voor de pers

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team: joost.heeroma@randstadgroep.nl, of via 06 52 59 32 05. 

Over Tempo-Team

Met 265 vestigingen en circa 30.000 flexwerkers dagelijks aan het werk is Tempo-Team de tweede HR-Dienstverlener in Nederland. Tempo-Team is ook actief in België en Duitsland. Met een breed pakket aan HR-diensten maakt Tempo-Team mensen en bedrijven succesvoller door het vergroten van hun veerkracht. Tempo-Team onderscheidt zich met een betrokken, inventieve en daadkrachtige dienstverlening. Serviceconcepten zijn: uitzenden, inhouse services, payrolling, outsourcing en employability. Daarnaast spant Tempo-Team zich extra in voor stimulering van arbeidsparticipatie voor doelgroepen die een drempel ervaren bij het vinden van werk. Tempo-Team is onderdeel van Randstad Holding NV.