Het profiel op je cv: zó schrijf je een echt persoonlijk profielschets

Je bent op zoek naar een baan en nu druk in de weer met de opmaak van je cv, lekker bezig! Op je cv hoort ook een persoonlijk profiel: veel recruiters worden er warm van. 🤩 In een korte alinea vertel je wie jij bent. Eigenlijk is het een soort pitch. Hoe enthousiaster hoe leuker, jahoee! Weten hoe je de per-fecte profielschets schrijft? Jij vraagt, wij draaien!

Spring snel naar:

Dit is een profielschets

In een profielschets stel je jezelf kort voor, bovenaan je cv. Probeer dit in maximaal 5 regels te doen. Laat zien wie je bent! Noem een paar kenmerkende eigenschappen en leg uit hoe je tegen je vakgebied aankijkt. Welke rol zie je daarin weggelegd voor jezelf en welke ervaring heb je erin? Vertel bijvoorbeeld hoe je jouw werk in de zorg ziet en wat je er zo mooi/leuk/goed aan vindt. Waarom wil je je steentje bijdragen aan dit vakgebied en waar zie je jezelf over 3 jaar? Werkgevers smullen van je toekomstvisie! 

Ben je er nog niet helemaal over uit wat nou jouw échte kwaliteiten zijn? Doe onze persoonlijkheidstest en/of beroepskeuzetekst. Zo kom je er binnen no time achter waar jij in kan vlammen!

Doe de persoonlijkheidstekst Doe de beroepskeuzetekst

3 voorbeelden voor persoonlijk profiel op je cv

Een profielschets voor een thuiszorgverpleegkundige

Thuis, onderweg of op werk: ik houd ervan om voor mensen te zorgen. Blij word ik van het klaarmaken van de broodtrommel van mijn zoontje én van het eten geven aan een patiënt. Collega’s noemen mij vrolijk, praktisch en een doorpakker. Ik vind het fijn om mijn liefde te geven aan mensen die het anders zouden missen. Dit doe ik het liefst in een team waar iedereen voor elkaar klaar staat en er genoeg gelachen wordt.

Een profielschets voor een helpdeskmedewerker

Als klein jochie was ik al druk bezig met puzzelen. Zoveel puzzelboekjes die ik wel niet versleten heb... Die passie zit er na 20 jaar nog steeds in! Ik help anderen graag met het zoeken naar oplossingen. Ook ben ik moeilijk van mijn stuk te brengen, mijn hoofd blijft eigenlijk altijd wel koel. Dus als iemand mij belt met een vraag, of gewoon met de zin om even te klagen: ik bied hen met plezier een luisterend oor! 

Een profielschets voor een horecamedewerker

Een ontbijt, lunch, borrel of diner: ik maak het mensen graag naar hun zin, op ieder moment van de dag. Ik krijg energie van gasten een zo leuk mogelijke tijd bezorgen. Hoe ik dat doe? Dat is simpel. Ik heb altijd een lach op mijn gezicht en oog voor álle gasten! Ik ben van alle markten thuis, schakel snel tussen verschillende taken en ben dus lekker flexibel inzetbaar. Serveren tijdens een chic diner of bier tappen op een festival? Let’s go!

Meer inspiratie nodig? Gebruik deze prompt voor ChatGPT!

Heeft jouw profielschets nog een extra finishing touch nodig? Laat ChatGPT de puntjes op de ‘i’ zetten! Gebruik de volgende prompt en vul jouw persoonlijke gegevens in tussen de [haakjes]. 👉🏼 Check natuurlijk wel altijd goed wat ChatGPT ervan maakt en pas aan waar nodig! Het is en blijft een robot. 🤖

"Schrijf een persoonlijke profielschets over mij van maximaal 70 woorden, zodat het goed aansluit bij mijn cv. Schrijf het vanuit de ik-vorm. Ik heb een diploma in [OPLEIDING] en [AANTAL JAAR WERKERVARING] jaar ervaring in de branche, waarbij ik succesvolle [PROJECT / WERKZAAMHEDEN] heb geleid en [RESULTAAT VAN PROJECT OF WERKZAAMHEDEN]. Ik ben gepassioneerd over [WAT JE LEUK VIND IN JE WERK] en [TWEEDE WAT JE LEUK VIND IN JE WERK]. In mijn vrije tijd doe ik [VRIJWILLIGERSWERK / HOBBY]. Schrijf het in een stijl die past bij de branche"

Deze contactgegevens zet je op je cv

Eruit springen met je contactgegevens? Het kan! Wat je in ieder geval moet vermelden zijn:

 • Je volledige naam
 • Je geboortedatum
 • Je adres
 • Je telefoonnummer
 • Je mailadres (let er even op dat je dit lekker professioneel houdt, dus geen saartje93@hotmail.com op een cv. Houd het bij je voor- en achternaam. Maak desnoods een nieuw mailadres aan. En liever Gmail dan Hotmail).

Je contactgegevens zijn meer dan je adres en naam. Waarom hier niet gelijk al wat extra’s laten zien aan je toekomstige werkgever?

 • Je eigen website of blog
 • Je LinkedIn-profiel. Wel even zorgen dat de info overeenkomt met je cv. ;)
 • Je rijbewijs
 • Je portfolio. Gebruik jij jouw Instagram als portfolio? Zet dan ook dit op je cv! Zeker wanneer je solliciteert voor een creatieve baan. Doe je niks werkgerelateerd met Insta? Dan lekker weghalen!

Tip! Het is slim om je eigen naam eens door de zoekmachine van Google te halen. Komen er foto’s naar boven van dat legendarische avondje stappen die je niet persé wilt delen met je toekomstige werkgever? Nu kan je er nog iets aan doen! 

Smile! Zorg voor een goede foto

Zet jij een foto op je cv? Spit jouw collectie dan goed door. Zoek een foto waarop je jezelf goed laat zien! En nee, niet die leuke vakantiefoto met die fles wijn voor je neus of die ene schattige foto samen met je vriend(in). Houd het zakelijk, lachen mag natuurlijk altijd. 

Profielschets klaar? Lekker! Denk dan ook eens na over andere zaken die op je cv staan, zoals je werkervaring en competenties. En bekijk ook deze fijne cv-checklist! Dan komt jouw cv so-wie-so goed. 

 • Welke contactgegevens zet je op een cv?

  Op je cv zet je in ieder geval de volgende contactgegevens: je volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en mailadres. Zo weet de recruiter je te vinden! Wist je dat je ook al kan opvallen met je contactgegevens? Zet er bijvoorbeeld je eigen website, LinkedIn-profiel of Instagramaccount bij.

 • Wat is een profielschets?

  In een profielschets stel je jezelf kort. Probeer dit in maximaal 5 regels te doen. Laat zien wie je bent! Noem een paar kenmerkende eigenschappen en leg uit hoe je tegen je vakgebied aankijkt. Welke rol zie je daarin weggelegd voor jezelf en welke ervaring heb je erin?

 • Hoe schrijf je een persoonlijk profiel op je cv?

  De profielschets is een soort pitch over jezelf. Vertel bijvoorbeeld waarom je het werk bent gaan doen dat je nu doet en wat je er zo mooi/leuk/goed aan vindt. Waarom wil je je steentje bijdragen aan dit vakgebied en waar zie je jezelf over 3 jaar? Werkgevers smullen van je toekomstvisie!

 • Wat is een voorbeeld van een profielschets?

  Thuis, onderweg of op werk: ik houd ervan om voor mensen te zorgen. Blij word ik van het klaarmaken van de broodtrommel van mijn zoontje én van het eten geven aan een patiënt. Collega’s noemen mij vrolijk, praktisch en een doorpakker. Ik vind het fijn om mijn liefde te geven aan mensen die het anders zouden missen. Dit doe ik het liefst in een team waar iedereen voor elkaar klaar staat en er genoeg gelachen wordt.