Belastingaangifte doen? Dít staat er op je jaaropgave!

Aan het begin van het jaar krijg jij ‘m ook in je inbox: de jaaropgave. Handig om te weten wat je er het afgelopen jaar van hebt gebakken én om te gebruiken voor je belastingaangifte. Wie weet krijg jij zelfs geld terug! ‘Ik vind zo’n jaaropgave maar ingewikkeld…’ Dat horen we vaker. Wij vertellen je daarom alles over de jaaropgave. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.😉

Wat is een jaaropgave?

Simpel, zoals het woord al zegt: een opgave van jouw inkomsten over het afgelopen jaar. Eigenlijk een mega loonstrook! Zie het als en loonstrook over het hele jaar. Gewoon op 1 A4’tje hoor ;) Jouw werkgever is verplicht om een jaaropgave te sturen, meestal aan het eind van het jaar. 

Waarom heb je een jaaropgave nodig? 

Nou, zodat jij de Belastingdienst kan controleren! Meestal vullen ze alles voor je in, maar ook zij maken fouten. Door je jaaropgave erbij te houden kun jij checken of het allemaal goed is ingevuld. Doen dus.

Dit staat er op je jaaropgave

Wat heb je verdiend? Wat is er van je loon afgegaan? Welke kortingen heb je gekregen? Je ziet het allemaal op je jaaropgave. Alleen dan met een heleboel lastige begrippen. Dat kan vééél duidelijker, dachten wij. Daarom zetten wij alle begrippen hier voor je op een rij. 

Bovenaan je jaaropgave staan allereerst jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van het bedrijf waar je werkt. Check ze goed! Tja, het is gewoon belangrijk dat alles klopt. 

De zoete bedragen op je jaaropgave 🍓

1. Jouw loon

Yup, allereerst zie je het totale brutoloon dat jij over het voorgaande jaar hebt verdiend. Op je jaaropgave wordt dat vaak aangeduid als ‘loon voor loonheffing’ of ‘fiscaal loon’. Wat is fiscaal loon? Gewoon je volledige jaarloon, waar nog niets van af is gehaald.

2. Arbeidskorting

Je krijgt sowieso arbeidskorting als je werkt. Superchill! Op de jaaropgave zie je de ‘verrekende arbeidskorting’. Jouw werkgever berekent de korting die jij krijgt op belasting. Hoeveel korting jij krijgt, hangt af van je leeftijd en inkomen. Dat verschilt dus. Trouwens, de arbeidskorting hoef jij niet apart aan te vragen bij je belastingaangifte, dat gaat automatisch. Tot zover alles oké, toch?

3. Loonheffingskorting

Door loonheffingskorting betaal jij minder loonheffing, oftewel belasting. Je krijgt dan meer uitbetaald. Ka-chingg! Op je jaaropgave zie je ‘ja’ staan als je gebruik maakt van deze korting, en ‘nee’ als de korting uitstaat. Heb je de korting uitstaan (dus ‘nee’), dan krijg je bij je belastingaangifte meer geld terug. Je kan het zien als een soort spaarpotje.

LET OP! Loonheffingskorting is vooral bedoeld voor jongeren omdat zij vaak weinig verdienen met bij- en vakantiebanen. O ja, de korting vraag je aan bij je werkgever. Dat doe je met het loonheffingsformulier van de Belastingdienst. Het loonheffingsformulier heb je ingevuld aan het begin van je dienstverband. Wil je een wijziging doorgeven? Neem dan contact op met je contactpersoon en vul een nieuw formulier in. Supersimpel!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

De zure bedragen op je jaaropgave 🍋

4. Loonheffing

Misschien wel het belangrijkste op je jaaropgave: de loonheffing. Loonheffing is de belasting die je over je inkomen betaalt. De werkgever betaalt dit zelf aan de Belastingdienst, daar hoef jij dus niets mee te doen. Loonheffing bestaat uit twee dingen:

  • Loonbelasting: als je gaat werken, betaal je belasting. Simpel. Hoeveel belasting jij afdraagt, is afhankelijk van hoeveel jij verdient. Dit is trouwens de belasting die jij kan terugvragen door belastingaangifte te doen, superchill!

  • Premie volksverzekeringen: je betaalt ook voor volksverzekeringen, zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw). Daardoor heb jij nog een inkomen als je ouder wordt of als je partner overlijdt. Eigenlijk best een fijne garantie, toch?

5. Zorgverzekeringswet

Dit is een bedrag dat jouw werkgever afdraagt aan de Belastingdienst voor de zorgverzekering. Ook dit bedrag is weer afhankelijk van jouw inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de bijdrage. Op je jaaropgave staan waarschijnlijk de volgende drie begrippen:

  • Loon Zorgverzekeringswet: dit is het loon waarover de bijdrage wordt berekend. Gewoon jouw totale brutoloon, dus. 
  • Ingehouden Bijdrage Zorgverzekeringswet: wordt ook wel medewerkersbijdrage genoemd. Bij veel jaaropgaven is dit bedrag nul.
  • Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet: of ‘werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet’. Hier zie je het bedrag dat door je werkgever is ingehouden voor de zorgverzekering. 

De snelste manier om te kijken of je geld terugkrijgt is door de aangifte in te vullen. Heel Nederland doet dit vóór 1 mei. Je kan de gegevens gebruiken die de Belastingdienst vooraf invult en dus controleren met je jaaropgave. Vul je aangifte verder helemaal in en je ziet meteen wat je terugkrijgt. Lekker toch!

Joeee, dat was ‘m alweer. Jij gaat nu die bitterzoete belastingaangifte rocken, sowieso!

  • Wat is een jaaropgave?

    Simpel, zoals het woord al zegt: een opgave van jouw inkomsten over het afgelopen jaar. Eigenlijk een mega loonstrookje!

  • Waarom heb je een jaaropgave nodig?

    Nou, je hebt een jaaropgave nodig zodat jij de Belastingdienst kan controleren als je belastingaangifte gaat doen! Meestal vullen ze alles voor je in, maar ook zij maken wel eens foutjes.

  • Wat staat er op een jaaropgave?

    Op je jaaropgave vind je allerlei bedragen. Allereerst zie je jouw persoonlijke en bedrijfsgegevens. Vervolgens zie je het totale brutoloon dat jij het afgelopen jaar hebt verdiend en hoeveel arbeidskorting je daarop hebt gekregen. Verder zie je natuurlijk ook hoeveel belasting jij hebt betaald en hoeveel van jouw loon naar de Zorgverzekeringswet is gegaan. Allemaal dingen die handig zijn om te weten als jij belastingaangifte gaat doen, dus.

  • Waar zie ik de loonheffing op mijn jaaropgave?

    Je ziet de ingehouden loonheffing meestal onder jouw totale brutoloon op je jaaropgave. Loonheffing bestaat uit twee dingen: loonbelasting en premie volksverzekeringen. De loonbelasting is het deel dat jij kan terugvragen bij je belastingaangifte.