Je verdiende loon krijgen? Dit staat er op je loonstrook! 💸

Een maandelijks (digitaal) papiertje vol cijfertjes, ingewikkelde termen en vage afkortingen, die je vliegensvlug bekijkt en die vervolgens in de la verdwijnt…? Yuuup, dat is je loonstrook! Zo’n salarisspecificatie is niet voor iedereen even duidelijk. Maaarrr het is wel belangrijk! Jij wilt toch ook weten wat je precies verdient? Wij vertellen je er ALLES over. Dus bij deze: de allerhandigste uitleg over je salarisstrook! Jooehoee.

Vlieg snel naar:

Wat is een salarisstrook eigenlijk?

Een loonstrook, salarisstrook, loonslip, loonspecificatie of salarisspecificatie… Ruik jij ook geld? 😉Jaaa, op een loonstrook zie je precies wat je hebt verdiend. Afhankelijk van je werkgever krijg je die wekelijks of maandelijks in de (digitale) brievenbus. Hierin staat veel meer dan alleen je salaris! Onder andere hoeveel uren je hebt gemaakt, wat er naar de Belastingdienst gaat (bruto- en nettoloon) en hoeveel vakantie-uren je hebt opgebouwd. Zo kun je controleren of jij genoeg loon hebt gekregen. Superhandig dus, hoppaaa! 

Trouwens! It’s all about money, dus we hebben het hier over primaire arbeidsvoorwaarden. Benieuwd wat secundaire arbeidsvoorwaarden zijn? Check ‘t hier! Wil je een inkomensoverzicht zien van het hele jaar? Dan moet je bij je jaaropgave zijn. 

Voorbeeld Tempo-Team loonstrook

Jaaaa hier issie dan! Het voorbeeld van een loonstrook, zoals wij dat bij Tempo-Team doen. We vertellen je hieronder wat alle regeltjes betekenen. Stel dit is jouw loonstrook… Hoeveel uren heb je dan gewerkt? En wat krijg je uiteindelijk op je rekening? Lekker! Money, money, money! 🤑

Voorbeeld loonstrook

Dit staat er bovenaan je loonstrook 👆🏼

  • (1) (2): Loonspecificatie: meestal staat rechtsboven de periode waarover het loon wordt uitbetaald (datum en jaar). Zoek jij meer details over een bepaalde periode? Kijk dan hier!
  • Jouw gegevens: links bovenin staan meestal je eigen gegevens zoals je naam, geboortedatum, adres, werknemersnummer en rekeningnummer. Check altijd even of deze gegevens kloppen. Wel zo fijn als het geld naar de juiste bankrekening wordt overgemaakt, toch?
  • (3) Loonheffingskorting: als het goed is heb je voorafgaand aan je werkperiode een loonheffingsformulier ingevuld waarop je hebt aangegeven of je wel of geen loonheffingskorting wilt ontvangen. Je ziet vervolgens op je loonstrook achter loonheffingskorting ‘ja’ of ‘nee’ staan,
    afhankelijk van wat jij hebt gekozen. Check!
  • (4) Belastingstabel: hier wordt aangegeven welke tabel is gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de inhouding voor de loonbelasting en premie volksverzekering.
  • (5) Minimumloon: dit is het loon dat volgens de wet minimaal aan jou uitbetaald moet worden, als je van een 40-urige werkweek uitgaat. Het minimumloon wordt bepaald aan de hand van je leeftijd. Altijd fijn om te weten hoeveel jij minimaal moet verdienen. 
  • (15) Het uurloon: soms staat er geen minimumloon, maar alleen wat jouw uurloon is. Of allebei! In dit voorbeeld staat het uurloon iets verder naar onder. Het uurloon is goed om te weten als je wilt controleren of aan jou voldoende geld is uitbetaald. Doen, hoor!
  • (6) Arbeidsduur: hier vind je het totaal aantal overeengekomen arbeidsuren per week, periode van 4 weken of maand.
  • (7) Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd: Een vast contract, lekker! Heb je die in de pocket, dan staat hier een 'J', van Ja.
  • (8) Schriftelijke arbeidsovereenkomst: jouw arbeidsovereenkomst is schriftelijk overeengekomen. Daarom staat hier de ‘J’ van ja.
  • (9) Oproepovereenkomst: Als je een oproepovereenkomst hebt, staat hier de ‘J’ van ja. Wat het verschil is tussen een oproepovereenkomst en een overeenkomst met een vaste arbeidsomvang en loondoorbetalingsverplichting, lees je terug in de Personeelsgids.
  • (10) Jaarloon bijzondere beloning: het fiscale jaarsalaris over het voorgaande jaar. Wanneer je in de loop van een jaar in dienst treedt, dan wordt het salaris wat je dan ontvangt omgerekend tot een jaarsalaris. Op basis van dit jaarloon wordt het % tabel bijzondere beloning bepaald.
  • (11) % tabel bijzondere beloning: voor eenmalige beloningen zoals het vakantiegeld, maar ook een bonus of een 13e maand, geldt een aparte belastingtabel. Wanneer bijvoorbeeld het vakantiegeld wordt uitgekeerd dan zie je hier het belasting- % staan welke geheven wordt over de eenmalige beloning.
  • (12) Vakantietoeslag: hier staat het percentage op jouw loon dat jij aan vakantietoeslag verdient. Enneee het percentage is afhankelijk van je cao!

Lees ook: check hier het gemiddelde salaris per beroep op een rij!

Dit is de kern van je loonstrook 👈🏼

  • (14) Gewerkte uren: op je loonstrook zie je natuurlijk ook terug hoeveel uur jij in totaal hebt gewerkt. Tsjakkaaaa! Over dat aantal uren krijg je loon uitbetaald, dus die uren zijn belangrijk! 
  • Eventuele toeslagen: heb je bijzondere uren gewerkt? Zoals in de avond of op een feestdag? Dan kan het zo zijn dat je toeslagen krijgt. Joepie! Het aantal toeslaguren staat meestal onder je normale uren.
  • Brutoloon: in de salarisspecificatie wordt er altijd een onderscheid gemaakt tussen bruto- en nettoloon: het loon vóór de belastingaftrek en erna. Het brutoloon zie je naast of onder je gewerkte uren. Jaaa, vaak wordt het bruto uurloon gegeven én je totale brutoloon. Oplettennnn: dit is niet het bedrag dat jij op je bankrekening krijgt! 
  • (16) Pensioenpremie: waarschijnlijk is er ook bij jou een pensioenregeling actief. Yesss, het bedrag dat aan de kant wordt gezet voor jouw pensioen zie je ook terug op je loonstrook en wordt ingehouden op je brutoloon. Een spaarpotje voor later! Lekker, toch?
  • (17) Premie aanvullende verzekering: soms staan er ook premies voor aanvullende verzekeringen op je loonstrook. Zoals hier de premie voor aanvullende verzekering Ziektewet premiegroep II A! 
  • (18) Loon voor heffingen: hier zie je hoeveel brutoloon je in totaal hebt opgebouwd sinds je in dienst bent van de werkgever. Flink bedrag, of niet? 😉
  • (19) WGA-premie: je werkgever betaalt voor jou de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (ook wel premie Werkhervattingskas) en een deel daarvan wordt op je loon ingehouden. Waarvoor deze premie is? Noouu, als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt dan kan jouw baas je alsnog financieel uit de brand helpen dankzij dit spaarpotje. Wel zo fijn toch!
  • Reiskostenvergoeding: deze is simpel, dit is namelijk de vergoeding van je gemaakte reiskosten. Niet meer, niet minder!
  • (20) Loonheffing: tjaaaa dit is het bedrag dat naar de belastingdienst gaat. Hoort erbij!
  • (21) Nettoloon: nettoloon is het loon dat je overhoudt als de belasting eraf is getrokken. Vaak is dit het bedrag dat ook naar je wordt overgemaakt, maar niet altijd! Soms komen er nog vergoedingen bij. Heb je ‘m?

Dit staat er onderaan je loonstrook 👇🏼

  • (25) Betaald op: yesss aangekomen bij het leukste bedrag! Hier staat het bedrag dat jij op je bankrekening tevoorschijn ziet komen. Dit is anders dan nettoloon, omdat hier eventueel nog extra’s bij opgeteld zijn zoals reiskostenvergoeding en andere declaraties. Maaaar dit is wat je uitbetaald krijgt. Paaydaaaaay!
  • Bruto opgebouwde reserveringen: helemaal onderaan je loonstrook zie je hoeveel reserveringen je tot nu toe hebt opgebouwd. Denk aan het aantal vakantie-uren en het saldo van je vakantietoeslag. Zie het als een soort update!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

  • Wat is een loonstrook eigenlijk?

    Jaaa, op een loonstrook zie je precies wat je hebt verdiend. Afhankelijk van je werkgever krijg je die wekelijks of maandelijks in de (digitale) brievenbus. Hierin staat veel meer dan alleen je salaris! Onder andere hoeveel uren je hebt gemaakt, wat er naar de belastingdienst gaat (bruto- en nettoloon) en hoeveel vakantie-uren je hebt opgebouwd. Zo kun je controleren of jij genoeg loon hebt gekregen.

  • Wat staat er allemaal bovenaan je salarisstrook?

    Bovenaan je loonstrook zie je onder andere de periode waarover je het loon hebt verdiend, hoeveel uren je hebt gewerkt en vaak ook de gegevens van jou en je werkgever. Vooral een informatief gedeelte dus!

  • Wat staat er in de kern van je loonstrook?

    De kern is altijd het belangrijkste onderdeel van je salarisspecificatie. Hier zie je jouw bruto- en nettoloon, de gemaakte kosten voor pensioenpremie en WGA premie en wat er aan loonheffing afgaat naar de belasting. Goed om te weten!

  • Wat staat er onderaan in je salarisspecificatie?

    Helemaal onderaan je loonstrook zie je vaak wat er precies naar je wordt overgemaakt en wanneer. Joepieee! En meestal staat er ook een overzichtstabel met de door jou opgebouwde reserveringen voor vakantie-uren en vakantiegeld.