Sollicitatiegesprek? Let op je lichaamstaal en houding!

Een stevige handdruk geven, oogcontact maken en een glimlach op je gezicht toveren. Met je lichaam zeg je vaak net zoveel als met taal. Wist je dat?! Je laat dus al een positieve indruk achter zonder een woord te zeggen. Echt! Daarom is het superbelangrijk dat je tijdens je sollicitatiegesprek op je lichaamstaal en -houding let. Hoe je dat moet doen? Dat vertellen we je hier! Tsjakka!

Een goede lichaamshouding is superbelangrijk tijdens het sollicitatiegesprek

Bekijk deze video waar Damion jou tips geeft over lichaamstaal en lichaamshouding. Want hoe zit je nu het beste tegenover je toekomstige werkgever? Check het hier.

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Lichaamstaal: dit moet je wél doen

1. Stevige handdruk

Een stevige handdruk is belangrijk! Waarom? Het is het enige moment dat je iemand aanraakt tijdens je sollicitatie. En onderzoek laat zien dat of iemand je leuk vindt, deels bepaald wordt door de handdruk. Laat dat slappe handje lekker thuis en maak indruk met je handdruk!

Hoe je indruk maakt? Nou zo. Je handdruk moet stevig zijn, maar niet té hard. En ook niet te zacht dus. Zorg er ook voor dat je vingers niet met elkaar verstrengeld raken (ongemakkelijk). Dat voorkom je door je duim en wijsvinger ver uit elkaar te houden, en de rest van je vingers tegen elkaar te klemmen. Verder: houd oogcontact zolang je handen elkaar raken! Tover een lichte glimlach op je gezicht en draai je lichaam naar de ander. Dat kan jij. En hoppa, die eerste indruk is afgevinkt!

2. Gebruik handgebaren

Handjes in de lucht, want het is tijd voor handgebaren! Het gebruik van gebaren straalt zelfverzekerdheid uit. Ook laat het zien dat je je op je gemak voelt. Het hoeft niet te lijken alsof je het verkeer aan het regelen bent. Voel je vrij om lekker te gebaren! Als je dat gewend bent natuurlijk, want het moet wel ontspannen overkomen. 

Tip! Wat doen de mensen die tegenover je in het sollicitatiegesprek zitten? Gebruiken zij veel handgebaren? Dan kun jij ook losgaan. 

3. Actieve houding

Een actieve houding, hoe doe je dat eigenlijk? Vrij simpel: houd je rug net iets rechter, zet je voeten stevig in de grond en ga niet onderuitgezakt zitten. Ohja, en doe je armen losjes langs je lichaam. Tadaa, je actieve houding is en feit!

4. Houd oogcontact

Weet je waar je betrouwbaarheid en eerlijkheid mee uitstraalt? Oogcontact! Echt, dit is zo’n simpel trucje om indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek. Je komt meteen een stuk geloofwaardiger over en je straalt zelfvertrouwen uit. Ideaal!

Trouwens, denk er ook aan dat je alle gesprekspartners evenveel aankijkt. Vind je het lastig om iemand recht in de ogen aan te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen! Hebben ze echt niet door, beloofd.

Oja, met knikken bereik je ook een heleboel. Het is een goede manier om je woorden te laten knallen. Daarnaast toont het interesse en begrip. Doen dus!

5. Wees je bewust van zenuwtrekjes

Aan je haren zitten, met een pen klikken of met prulletjes op tafel rommelen. Herkenbaar? Tsja, als je gespannen bent komen er zenuwtrekjes naar boven. Weet jij van jezelf dat je dat doet? Adem diep in en uit, en word je bewust van deze trekjes. We willen juist dat je zelfverzekerd overkomt. Goed? Lekker dan!

6. Altijd glimlachen

Glimlachen betekent in ieder land en in iedere taal hetzelfde. Dus zet een glimlach op je gezicht en ga ervoor! Zo kom je vriendelijk en warm over. Makkie, toch? Twijfel je of je hardop mag lachen? Gewoon doen! Nu ga jij die sollicitatie rocken!

Anderen lazen ook:

 • Hoe geef je een goede handdruk?

  Je handdruk moet stevig zijn, maar niet té hard. En ook niet te zacht. Verder is het belangrijk dat je oogcontact houdt tijdens de handdruk.

 • Hoe neem je een actieve houding aan tijdens een sollicitatie?

  Ga rechtop zitten tegen de stoelleuning. Houd je benen naast elkaar en je voeten stevig op de grond. Je handen kun je losjes op schoot of tafel leggen.

 • Moet ik oogcontact houden tijdens een sollicitatiegesprek?

  Ja! Dat geeft de indruk dat je betrouwbaar bent en eerlijke antwoorden geeft. Wissel het oogcontact ook af tussen de gesprekspartners. Maar maak er geen staarwedstrijd van :)

 • Wat kan ik nog meer doen voor een goede uitstraling?

  Gebruik handgebaren, voorkom zenuwtrekjes en tover een glimlach op je gezicht!