Werken als assistent accountant, iets voor jou?

Check jij altijd de bonnetjes nauwkeurig bij de kassa? 🔍 Doe jij je belastingaangifte altijd direct op 1 maart en ben je een held met cijfers?! Dan ben jij  een geboren assistent-accountant! Wil je meer weten over de werkzaamheden van een assistent-accountant? Welke opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je verdient?! Dan ben je hier he-le-maal op de juiste plek!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een assistent-accountant precies?!

Als assistent-accountant werk je op kantoor voor een accountantsbureau. Jij duikt elke dag in de bedrijfscijfers van klanten! Je controleert de financiële administratie, doet de boekhouding en zorgt dat de belastingaangifte netjes en op tijd verstuurd is. Een assistent-accountant weet dus alles over financiën. Niet zo gek dat je als assistent-accountant in de financiële branche werkt! 💰

Als assistent-accountant zijn dit je belangrijkste taken: 

 • Jaarrekeningen samenstellen: pak je rekenmachine erbij! Jij berekent in een handomdraai of een klant winst of verlies draait. 📈
 • Fiscale aangifte doen: hoeveel belasting moet iemand betalen? Dat weet jij precies! En je zorgt er ook voor dat je klant niet onnodig teveel betaalt. Hoppa! 💸
 • Begrotingen opstellen: wat zijn de uitgaven? En nog belangrijker: wat zijn de inkomsten? Jij zet het allemaal overzichtelijk op een rijtje. 💰
 • Prognoses maken: heb je een glazen bol? Nee, maar jouw financiële prognoses zijn zo scherp dat je klanten geloven dat je de toekomst voorspelt. 🔮
 • Rapportages maken: financiële buitenkansen voor een klant? Die zet jij overzichtelijk op papier in een rapportage. 📝
 • Klantcontact: Je werkt veel met klanten samen. Daarom voer je veel gesprekken! Doen we nog een bakkie?! ☕

De werkdag van een assistent-accountant: rekenen, rapporteren en bespreken

Klanten van een assistent-accountant kunnen altijd op je rekenen. Je houdt je tenslotte bezig met een zeer belangrijke taak: de financiën! Daarom ga je suuuper secuur te werk met cijfers, financiën en rapportages. Klopt het allemaal? Top! Jij bent goed bezig! 

Als assistent-accountant ben je een echte kantoorwerker. Werk je graag thuis? Dan zijn er zeker mogelijkheden om lekker thuis te werken. Gewoon even bespreken met jouw werkgever. Maarja….het is natuurlijk ook supergezellig om gewoon samen met je team te werken!

Benieuwd hoe de werkdag van een assistent-account eruitziet? Ongeveer zo:

Tijdstip Taak
08:00 uur

morninggg! Jij rijdt vol energie naar kantoor. 🚗💨

09:00 uur

eerst een kop koffie en even bijpraten met je favoriete collega’s. ☕

09:15 uur

you’ve got mail! Voor je eerste afspraak check je nog even de mails die gisteren zijn binnengestroomd. ✉️

10:00 uur

eerste afspraak. Je bespreekt je opgestelde rapportage uitgebreid met een klant. Ze kunnen die grote investering makkelijk aan volgens jouw berekeningen. ✅

11:00 uur

voor de lunchpauze zet je de laatste puntjes op de i voor een prognose. Groene cijfers? Mooi! Deze prognose stuur je met enthousiasme door naar een klant. 📊

12:00 uur

tijd voor een welverdiende lunch! 🥯

13:00 uur

vandaag moeten nog twee fiscale aangiftes de deur uit. Tellen maarrr! ➗

14:00 uur

je kijkt met een klant naar de huidige begroting. Je ontdekt dat het bedrijf 20% teveel belasting heeft afgedragen. Jij pakt dit nieuwe project met beide handen aan. 💰

15:00 uur

je volgt een webinar over een nieuwe tool om begrotingen samen te stellen. Interessant! 💡

16:00 uur

je plant alle gesprekken voor morgen nog even in en bespreekt de begroting van een bezorgde klant nog even door. 📞

17:00 uur

zooo de dag zit er alweer op! Lekker terug naar huis. 

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een assistent-accountant 🤑

Als fulltime assistent-accountant verdien je gemiddeld tussen €2.082 en €2.735 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.207 per jaar. Daar kun je ontelbaar veel rekenmachines van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,90. Tsjakkaaa! 

Als assistent-accountant zijn er vaak veel mogelijkheden voor mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een laptop van de zaak. Ga je veel naar klanten toe? Dan krijg je in sommige gevallen zelfs een auto! Reis je veel naar kantoor? Dan ontvang je vaak reiskostenvergoeding. 

Hoe weten wij dat assistent-accountants dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als assistent-accountant? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als assistent-accountant? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van assistent-accountants is. Hoppaaaa!

Wat voor assistent-accountants zijn er?

Jaaa er zijn verschillende assistent-accountants! Dat zit ‘m vooral in de werkervaring. Stroom jij in als junior, medior of senior? In deze baan kan het allemaal!

 • Junior assistent-accountant: ben je net klaar met studeren? Dan begin je meestal als junior assistent-accountant. Als junior assistent-accountant leer je snel wat er allemaal gebeurt op een accountantskantoor en ben je uitvoerend bezig! 
 • Senior assistent-accountant: ben je een volleerd assistent-accountant? Dan ben je officieel senior assistent-accountant. Jaarrekeningen, prognoses of rapportages maken? Dat is inmiddels jouw tweede natuur! 🌲

Assistent-accountant worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te gaan als assistent-accountant heb je een mbo-4 diploma nodig. Denk bijvoorbeeld aan de mbo-opleiding junior assistent-accountant. Tijdens je werk als assistent-accountant zijn er veel manieren om jezelf door te ontwikkelen. Ontdek hieronder welke. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als assistent-accountant ben je veel bezig met klanten en cijfers. Daarom helpen wij JOU graag een handje met deze interessante cursussen en trainingen! 

 • Excel 2016: weet jij alle geheimen van Excel al? Na deze cursus weet je precies wat elk knopje op Excel betekent. Superhandig voor assistent-accountants! 
 • E-mails schrijven: wil je heldere e-mails schrijven zonder onnodig jargon en wollige teksten? Tijdens deze cursus leer je hoe je perfecte e-mails schrijft naar klanten. 
 • Klantgericht werken: als assistent-accountant voer je veel klantgesprekken. En hoe doe je dat goed? Dat leer je tijdens deze training! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een assistent-accountant

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd. Je kunt doorgroeien tot senior assistent-accountant, maar er zijn nog andere mogelijkheden! Als assistent-accountant is het mogelijk om door te groeien tot accountant. Hiervoor moet je de hbo-opleiding accountancy volgen. 

De studie accountancy is pittig! 🌶️ Maar met hard werken lukt het jou sowieso om promotie te maken. Je hebt de skills. Let’s go! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte assistent-accountant 🤩

De allerbelangrijkste eigenschap van een assistent-accountant? Je bent secuur! Alles klopt tot de laatste cijfers na de komma. Anders heeft een klant niets aan je berekening… Naast secuur zijn dit andere belangrijke eigenschappen voor een assistent-accountant: 

 • Analytisch: als assistent-accountant scan je in een oogopslag problemen of verbeteringen in begrotingen en berekeningen. En daar weet jij snel een passende oplossing voor te bedenken!  
 • Cijfermatig: Dit telt ook! Het is belangrijk als assistent-accountant is dat je gevoel voor cijfers hebt. Jij rekent snel en zorgt voor een foutloze begroting. Jij gaat voor GROENNN!  
 • Integer: Je werkt vaak met financieel gevoelige informatie van een klant. Niemand wil natuurlijk dat deze cijfers zomaar op straat liggen. 🤐
 • Klantgericht: je helpt mensen graag verder met jouw vlotte berekeningen. Service met een glimlach noemen ze dat! 

Herken jij jezelf in deze eigenschappen? Dan rekenen wij erop dat je een fan-tas-tische assistent-accountant bent! 

Altijd de nieuwste assistent-accountant vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als assistent-accountant?

Een assistent-accountant werkt meestal fulltime. Werk je liever parttime als assistent-accountant? Dan is dat in sommige gevallen ook mogelijk. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als assistent-accountant via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als assistent-accountant aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over assistent-accountants

 • Wat doet een assistent-accountant?

  Als assistent-accountant werk je op kantoor voor een accountantsbureau. Jij duikt elke dag in de bedrijfscijfers van klanten! Je controleert de financiële administratie, doet de boekhouding en je zorgt dat de belastingaangifte netjes en op tijd verstuurd is. Een assistent-accountant weet dus alles over financiën. Lees hier meer over het salaris van een assistent-accountant.

 • Wat verdien je gemiddeld als assistent-accountant?

  Als fulltime assistent-accountant verdien je gemiddeld tussen €2.082 en €2.735 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.207 per jaar. Daar kun je ontelbaar veel rekenmachines van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,90. Tsjakkaaa! Lees hier meer over de eigenschappen van een assistent-accountant.

 • Is werken als assistent-accountant moeilijk?

  Werken als assistent-accountant is soms hersenkrakend. Daarom is het belangrijk dat je goed met cijfers kunt omgaan. Was jij een rekenster? Dan valt een baan als assistent-accountant reuze mee. Ontdek meer over werken als assistent-accountant.

 • Waarom is het leuk om te werken als assistent-accountant?

  Werken als assistent account is leuk omdat het lekker veelzijdig is! Vooral wanneer je niet schrikt van rekenen, cijfers en rapportages is een baan als assistent-accountant een goede match. Ontdek meer over werken als assistent-accountant.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als assistent-accountant?

  Wil je werken als assistent-accountant? Dan heb je ten eerste een diploma nodig. Denk bijvoorbeeld aan het mbo-4 diploma assistent-accountant. Daarnaast is het belangrijk dat je secuur te werk gaat en goed met klanten om kan gaan. Ontdek meer over de eigenschappen van een assistent-accountant.

 • Hoe moet ik solliciteren op een assistent-accountant vacature?

  Solliciteren als assistent-accountant is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!