CNC-draaier, iets voor jou? ⚙️

Werk je graag met machines en heb je oog voor detail? Ga aan de slag als CNC-draaier! Als CNC-draaier (ook wel CNC-verspaner genoemd) zorg je met jouw precieze programmering op de computer dat materialen als hout, kunststof of metaal in perfecte vorm komen. Een verdraaid leuke baan als je graag werkt in de techniek! Weten hoe en waar je aan de slag kunt als CNC-draaier? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 🏡

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een CNC-draaier precies?!

Een CNC-draaier (of CNC-verspaner) maakt kleine onderdelen voor machines. Zoals apparatuur voor in een ziekenhuis of een fabriek. Als CNC-draaier ben je daardoor een heel belangrijk tandwiel in de wereld van techniek

Hoe je die onderdelen maakt? Door grondstoffen te bewerken, zoals metaal of hout. Dat doe je op een draaibank. Ennn nee niet zo eentje als op de kermis! 🎡 Deze draaibank gaat héél precies te werk om het product in de juiste maat te draaien. Hoe nauwkeurig?! Denk aan een duizendste van een millimeter… Dat is nog dunner dan één haar! 🤯 

CNC-draaiers houden de wereld draaiende! Daarom zijn er ook meer dan genoeg banen als CNC-verspaner. ✅

Als CNC-draaier zijn dit je belangrijkste taken:

 • Technische tekeningen lezen: blauwdrukken, millimeters en schetsen? Je leest ze als een goed boek. 📚
 • Programmeren draaibank: Codes, cijfers en nog meer codes… Je spreekt de taal van een draaibank. 👌
 • Bepalen van de bewerkingsvolgorde: wat is stap één? En wat is stap driehonderdzesentwintig? Dat stel je direct in op je draaibank. 
 • Prototypes maken: voordat je duizenden elementen de rolband af laat rollen, maak je eerst even een prototype. Gewoon, voor de zekerheid! 💯 
 • Afwerken producten: effe bijschaven, letterlijk en figuurlijk natuurlijk. 
 • Controleren van het eindproduct: ziet het er allemaal picobello uit? Hoppa!  

De werkdag van een CNC-draaier: programmeren, draaien en controleren

De werkdag van een CNC-draaier gaat om structuur en precisie. Je start met het programmeren van je draaibank. Een uiterst precies werkje, maar daar draai je je hand niet voor om! Staan alle codes goed? Mooi! Eerst een prototype maken en dan kan het draaien beginnen. 🔧

Als CNC-draaier werk je meestal bij een metaal- of houtbewerkingsbedrijf. Aangezien de techniek overuren draait, zijn er voldoende baankansen als CNC-verspaner. Samen met alle andere technische collega’s maak je er elke dag een feestje van!

Tijdstip Taak
07:00 uur

Vroeg uit de veren! Het is weer tijd om te draaien. 

07:30 uur

Je bestudeert de technische tekeningen van vandaag. Maarrr eerst een bakkie koffie! ☕

08:00 uur

De tekeningen zijn uitgeplozen. Je hebt nog één vraag over tekening drie. Klopt het allemaal? Check! ✅

09:00 uur

Nu is het tijd om te coderen. Een precies taakje waar je goed de tijd voor neemt. 

11:00 uur

De laatste codes zijn geschreven! Nog een laatste check en dan kunnen we beginnen. Yesss! 🎉

11:30 uur

Nog vóór de lunch rolt het eerste prototype van de band. Dat ziet er verdraaid goed uit!  

12:00 uur

Lunchtijd. Even bijpraten met al je collega’s! 🥪

12:30 uur

De machine-onderdelen rollen als zoete broodjes over de… draaibank! 

13:00 uur

Ondertussen maak je je werkplek goed schoon. Yesss! Kijk jouw werkplekkie eens shinen. ✨

14:00 uur

Even controleren of de machine nog op volle toeren draait. Alles is he-le-maal in orde.

14:30 uur

De laatste machine-onderdelen rollen uit de draaibank. Tijd voor de puntjes op de i. Bijschaven maarrr! 

15:30 uur

De machine-onderdelen zijn klaar voor vervoer. Weer een tevreden klant. 

16:00 uur

Fluitend terug naar huis. 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een CNC-draaier 🤑

Als fulltime CNC-draaier verdien je gemiddeld tussen €2.018 en €2.252 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.669 per jaar. Daar kun je een heleboel nieuwe onderdelen van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,32. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat CNC-draaiers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Als CNC-draaier val je onder de cao Metaal & Techniek. Hierdoor worden primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, loonsverhoging voor jou geregeld. Wel zo prettig! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als operator of lasser? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als CNC-draaier? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van CNC-draaiers is. Hoppaaaa!

Wat voor CNC-draaiers zijn er?

Zin om aan de slag te gaan als CNC-draaier? TOP! Deze functie vind je bij allerlei bedrijven: van kleine bedrijven tot aan multinationals. Bijvoorbeeld in de metaalindustrie, machinebouw, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of installatietechniek. Bij het ene bedrijf focus je je puur op het bewerken van hout of metaal (groot- of kleinschalig), bij het andere bedrijf richt je je ook op het programmeren van bepaalde machine-onderdelen. Wat past bij jou?!

Er zijn meer functies met CNC-machines die een nét ander takenpakket hebben dan jij, namelijk:

 • CNC-frezer: duizelt het je een beetje door al dat gedraai? Dan kun je ook aan de slag gaan als CNC-frezer. Een CNC-frezer draait niet, maar snijdt lagen uit metaal, hout en ander materiaal.   
 • CNC-operator: zit jij graag aan de knoppen? Dan is CNC-operator iets voor jou! Als CNC-operator zorg je ervoor dat de CNC-machines altijd doordraaien. Van onderhoud uitvoeren tot een storing oplossen: jij fixt het!

CNC-draaier worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil je zelf CNC-draaier worden? Ga ervoor! Hiervoor heb je een technische mbo-opleiding nodig. De opleiding CNC-draaier sluit hier natuurlijk het beste bij aan, maar je kan ook werken als CNC-draaier met een mbo-opleiding in de richting werktuigbouwkunde. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als CNC-draaier werk je met grote machines. Daarom is goede veiligheid superrr belangrijk. het volgende certificaat helpt je hierbij verder: 

Certificaat VCA Basis: leer ALLES over de basiskennis veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Handig als je gaat werken in een risicovolle werkomgeving!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een CNC-draaier

Als draaier zijn er vooral doorgroeimogelijkheden binnen je eigen vakgebied. Door jezelf te specialiseren kun je uiteindelijk doorgroeien tot de volgende functies:

 • Allround verspaner: vind je draaien én frezen leuk? Goed nieuwsss: je hoeft niet te kiezen! Doe het gewoon allebei als allround verspaner. Als allround verspaner ben je specialist in het draaien, frezen én boren. Ook kun je werken met computergestuurde machines. Een veelzijdige baan, waarin je nooit stilzit!   
 • Meewerkend voorman: voldoende ervaring opgebouwd? Lekkerrrr! Groei dan door tot meewerkend voorman. In deze functie geef je leiding aan de complete productieafdeling. Jij houdt het toezicht op je collega’s en springt bij waar nodig. Probleempje? Dankzij jou niet meer! 
 • CNC-operator: als CNC-operator ben je de opperbaas van de draai- en freesmachines! Jij zit aan de knoppen en zorgt ervoor dat de machines de snijwerkzaamheden perfect uitvoeren. Een leuke baan, vol precisiewerk!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte CNC-draaier 🤩

Een CNC-draaier herken je uit duizenden (milimeters). Ontdek hier alle typische eigenschappen en competenties van een CNC-verspaner:

 • Je bent technisch: draaibanken, freesbanken en programmeren. Tussen al dit technische geweld vind je pas echt je draai! 🤖 
 • Je bent precies: op de centimeter nauwkeurig? Maak daar maar millimeter van! Want meten is voor jou ALTIJD weten. 📏
 • Je bent gestructureerd: jouw dag én jouw werk wordt beter van structuur en regelmaat. 
 • Je bent oplettend: verkeerde code ingevoerd? Dat gaat jou niet snel gebeuren. Check, check dubbelcheck! ✅

Altijd de nieuwste CNC-draaier vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als CNC-draaier?

De meeste CNC-draaiers werken fulltime. Maar in overleg met je werkgever is parttime werken vaak ook mogelijk! Dus ben je gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als CNC-draaier via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als CNC-draaier aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over CNC-draaiers

 • Wat doet een CNC-draaier?

  Een CNC-draaier bewerkt grondstoffen zoals metalen of hout. Dit doet een CNC-draaier op een draaibank. Vaak maakt een CNC-draaier kleine onderdelen voor een andere machine. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur voor in een ziekenhuis. Check hier het salaris van een CNC-draaier.

 • Wat verdien je gemiddeld als CNC-draaier?

  Als fulltime CNC-draaier verdien je gemiddeld tussen €2.018 en €2.252 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.669 per jaar. Daar kun je een heleboel linialen van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,32. Tsjakkaaa! Bekijk hier hoe een werkdag van een CNC-draaier er uitziet.

 • Is werken als CNC-draaier moeilijk?

  Het is zeker belangrijk dat je heel secuur en precies werkt. Maar zolang je een technische opleiding hebt gevolgd, kan je een baan als CNC-draaier goed aan! Check hier hoe een werkdag van een CNC-draaier eruit ziet.

 • Hoe moet ik solliciteren op een CNC-draaier vacature?

  Solliciteren als CNC-draaier is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!