Werken als elektromonteur, iets voor jou?

Je hebt oog voor detail, bent graag met techniek bezig en de vonk slaat over als jij met elektra bezig bent. Herkenbaar? Dan is werken als elektromonteur iets voor jou! Benieuwd waar je aan het werk kan? Welke opleidingen of trainingen je nodig hebt? En niet te vergeten… wat voor salaris je verdient als elektricien? 🤑 Zoek niet verder! Je bent hier aan het juiste adres.

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een elektromonteur precies?!

Als elektromonteur werk je in de techniek en installeer, onderhoud, repareer óf test je allerlei elektronische installaties. Kortom: elektra is helemaal jouw ding! ⚡ Maarreee… wat is dan het verschil tussen een elektromonteur en een elektricien? Nada! Deze benamingen betekenen precies hetzelfde. In vacatures wordt een elektromonteur ook wel eens monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. Goed om in je oren te knopen!

Als elektromonteur zijn dit je belangrijkste taken:

 • Aanleggen van elektriciteit: bij de bouw van nieuwe huizen is er een heel nieuw elektriciteitsnetwerk nodig! Jij zorgt dat dit allemaal werkt.
 • Oplossen van storingen in elektriciteit: een kink in de (elektriciteits)kabel? Jij fixt het!
 • Onderhouden van apparaten, schakelmateriaal of bedrading: oude huizen hebben vaak verouderd elektriciteitsmateriaal. Aan jou de taak om onderhoud uit te voeren, en te beoordelen of je het materiaal vernieuwt.

Is het vonkje overgeslagen na het lezen van deze taken? Top! Er worden een heleboel elektromonteurs gezocht. En dat is niet zo gek, want ALLE huizen hebben elektriciteit nodig! 

Check alle vacatures

De werkdag van een elektromonteur: precies, verantwoordelijk en onder stroom!

Als elektromonteur ben je van begin tot eind verantwoordelijk voor goed werkende elektra. Of je nou in woningen, kantoren, winkels of fabrieken aan de slag gaat: jij weet de draadjes aan elkaar te knopen. 🪢 En dat is in heel Nederland nodig. Zo hoef je nooit ver te reizen om jouw energie kwijt te raken! 

Afhankelijk van je werkplek, kom je verschillende collega’s tegen. Denk aan operators, monteurs en lassers. Ook je werktijden hangen af van je werkplek. Hieronder lees je meer over een dag uit het leven van een elektromonteur! 

Tijdstip Taak
09:00 uur

ff wakker worden met een bakkie pleur ☕

10:00 uur

gevalletje kortsluiting verhelpen: check! 

11:00 uur

*VROOM* *VROOM* op naar de volgende klant 🏎️

12:00 uur

tijdens de lunch vertelt die ene collega je over de nieuwste ontwikkelingen in de technologie van elektra, goed om te weten!

13:00 uur

met opgeladen batterij weer aan de slag! 🔋

14:00 uur

leuk praatje met de systeembeheerder van een bedrijfspand waar je een paar elektriciteitskabels vervangt 

15:00 uur

een écht precisiewerkje weten op te lossen, let’s goooo! 

16:00 uur

laatste klus van vandaag: flink wat onderhoud uitvoeren in dat verouderde elektriciteitsnetwerk. De klant is weer blij!

17:00 uur

tijd om de stekker eruit te trekken en naar huis te gaan!

Wat schuift het? Check hier het elektromonteur-salaris 💰

Als fulltime elektromonteur verdien je gemiddeld tussen €2.276 en €2.454 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €28.380 per jaar. Daar kun je meer dan 500 superdeluxe spanningsmeters van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,66. Hoppaaaa! 💸

Hoe weten wij dat elektromonteuren dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Team’ers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Hoe zit het met de secundaire arbeidsvoorwaarden? Afhankelijk van het bedrijf waar je gaat werken, is het mogelijk om met een auto van de zaak te rijden. Andere bedrijven bieden een bonus van 500 euro aan als je langer dan 3 maanden in dienst blijft. Check het bij jouw toekomstige werkgever. Chi-hiilllll!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als installatiemonteur of lasser? Wij vertellen je alles over salaris!
 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als elektromonteur? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van elektromonteurs is. Tsjakkaaa!

Elektricien worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te gaan als elektromonteur moet je in ieder geval technisch bedraad zijn. Ook heb je dit vaak nodig:

 • een afgeronde MBO-opleiding in de richting van elektronica of een aantal jaar relevante werkervaring; 
 • een rijbewijs B;
 • goede beheersing van de Nederlandse taal. 

Meer lichtjes laten branden? 💡 Neem eens een kijkje bij Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Geen probleem! Ook dan heb je met Mijn Tempo-Team account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte elektricien 🤩

Hoe herken je een echte elektromonteur? We zetten de competenties en eigenschappen van een échte elektricien op een rijtje. Afvinken maar! 

 • Jij hebt oog voor detail: in een oogwenk zie je waar het fout gaat met elektriciteitskabels! 🔍 
 • Jij bent verantwoordelijk van begin tot eind: we kunnen het functioneren van een compleet apparaat of huis aan je overlaten! 
 • Jij gaat met de stroom mee: je hebt een passie voor techniek en bent niet weg te slaan bij alles wat elektrisch is. 🔌  

Altijd de nieuwste elektromonteur-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Waarom werken als elektricien via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als elektromonteur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over elektromonteurs

 • Wat doet een elektromonteur?

  Als elektromonteur werk je in de techniek en installeer, onderhoud, repareer en test je allerlei elektronische installaties. Kortom: je doet alles met elektra! ⚡ In vacatures wordt een elektromonteur ook wel eens monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. Check hier alles wat je moet weten over werken als elektromonteur!

 • Wat verdien je gemiddeld als elektromonteur?

  Als fulltime elektromonteur verdien je gemiddeld tussen €2.276 en €2.454 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €28.380 per jaar. Daar kun je meer dan 500 superdeluxe spanningsmeters van kopen! 😉 Check hier alles over het salaris van een elektromonteur! 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als elektromonteur?

  Om aan de slag te gaan als elektromonteur moet je in ieder geval technisch bedraad zijn. Er wordt van je verwacht dat je een afgeronde MBO-opleiding in de richting van elektronica hebt of een aantal jaar relevante werkervaring. Benieuwd wat relevante trainingen zijn voor deze functie? Lees het hier!

 • Heb je ervaring nodig voor elektromonteur?

  Of je ervaring nodig hebt om te werken als elektromonteur, hangt af van de werkgever waarbij je solliciteert. Soms is passie voor techniek en een mbo-diploma genoeg, in andere gevallen wordt een paar jaar ervaring gevraagd. Check hier alle eisen waar je aan moet voldoen om te werken als elektromonteur! ✔️ 

 • Hoe moet ik solliciteren op een elektromonteur-vacature?

  Wil je solliciteren als elektromonteur? Dan zit je hier goed. Ga als de bliksem naar onze openstaande vacatures voor elektromonteur! ⚡