Werken als CNC operator, iets voor jou?

Zit je graag aan de knoppen? En gaat jouw technische hart sneller kloppen wanneer een machine op volle toeren draait? Dan ben je een perfecte CNC operator! 🤩 Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kan als CNC operator? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een CNC operator precies?!

Een CNC operator bedient computergestuurde machines. CNC staat namelijk voor ‘Computerized Numerical Control’. Als CNC operator zorg je ervoor dat de CNC-machines altijd lekker doordraaien. Van onderhoud uitvoeren tot een storing oplossen, jij fixt het! 

Je bent als CNC operator dus de opperbaas van CNC-machines. Dit zijn meestal freesmachines, die snel en héél precies stukken metaal, kunstof of hout in de juiste vorm frezen. Bijvoorbeeld: een groot stuk metaal op maat snijden zodat het precies in de voorkant van een schip past. De machines doen dus het grote werk (als ze goed zijn ingesteld). Loopt een machine vast? Of moeten er nieuwe afmetingen worden ingesteld voor een product? Je begrijpt als CNC operator de software én hardware van de machine, dus regelt het zo! 

Als CNC operator werk je in de techniek met een heleboel gezellige collega’s. Van monteurs tot productiemedewerkers en van kwaliteitsmedewerkers tot technisch medewerkers. Samen zorgen jullie dat de productie lekker doordraait! 

De CNC-machines zijn overal in het land te vinden in fabrieken en productiehallen. En dat is weer fijn voor jou, want zo vind je altijd een baan als CNC operator bij jou in de buurt!  

Dit doet een CNC operator:

 • In- en afstellen van CNC-machines: de machines werken automatisch, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Als CNC operator stel je alle CNC-machines goed af, zodat de machines ook écht doen wat ze moeten doen. 
 • Technische tekeningen lezen: als CNC operator kan je goed (bouw)kundige tekeningen en instructies lezen. Dat is nodig omdat je precies moet weten hoe je de CNC-machines moet instellen. Hoeveel centimeter breed moet het product worden? En hoe dik? Je snapt die tekeningen van voor én achter! 🔍
 • Programmeren: er komt ook zeker wat computerwerk kijken bij een baan als CNC operator! Om de soft- en hardware van de machines in te stellen of aan te passen, is het soms nodig om de juiste codes te programmeren. Laat dat maar aan jou over! 
 • Machines schoonmaken en onderhouden: als de machines lekker in hun vel zitten, zit jij dat ook! Daarom verwen je ze af en toe met een flinke schoonmaakbeurt, zodat ze weer helemaal glimmen van trots. Ook voer je regelmatig onderhoudsbeurten uit, zodat de machines lekker lang meegaan. 💪
 • Storingen oplossen: error? Jaaaa voor jou het teken om te knallen! Met jouw kennis van de CNC-machines los je elke storing zo snel mogelijk op. 🔥

De werkdag van een CNC operator: bedienen, onderhouden én oplossen

Als CNC operator ben je zeker van één ding op je werkdag: jij zit aan de knoppen! Het verschilt per werkplek hoeveel machines of installaties je bedient, maar dankzij jou blijft het productieproces op rolletjes lopen. Jij vraagt, je machines draaien… 😜

Als CNC operator werk je in een gezellig team met andere operators. Op sommige werkplekken draaien de machines 24/7 door. Je zorgt er dan samen met je team voor dat dit helemaal goed gaat! Daarom werken de meeste CNC operators in ploegendiensten. Dit betekent dat je op verschillende tijden en dagen werkt, maar wel volgens een vast ritme. En het beste nieuws? De toeslagen die je krijgt wanneer je in ploegendiensten werkt! 💸 Die lopen soms op tot 200 procent. Lekkerrrrr toch? 

Check hier hoe een late dienst als CNC operator eruitziet: 

Tijdstip Taak
16:00 uur

aankomst in de fabriek en overdracht met je collega’s: hoe staan we er voor vandaag? 

16:30 uur

even een snelle check bij alle CNC-machines 👀

17:30 uur

de machines zijn lekker op stoom, tijd voor een bakkie ☕

18:00 uur

hey! Een storing! ⚡ Je bent er als de kippen bij en lost het samen met je favoriete collega snel op 

19:00 uur

tijd voor het avondeten! Je roept je team bij elkaar en eet gezellig samen in de kantine 🍝

19:30 uur

grondige schoonmaak van één van de machines

21:00 uur

een machine heeft een systeemupdate nodig, en daar ben jij voor! 😎

22:00 uur

even lachen met collega’s: dat nieuwe filmpje op Dumpert blijft genieten 😂

22:30 uur

een machine niet goed afgesteld? Hopppaaa, NU wel! 

23:00 uur

een laatste check bij alle machines, loopt alles nog soepel door? ✅

23:30 uur

overdracht met je collega’s die in de nacht gaan werken

00:00 uur

klaarrr, tijd om het mandje in te duiken 😴

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een CNC operator 🤑

Als fulltime CNC operator verdien je gemiddeld tussen €2.018 en €2.252 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.669 per jaar. Daar kun je veeeel computers van kopen 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,32. Tsjakkaaa! 

Enneehh, werk je als CNC operator in ploegendiensten? Dan is je salaris nog een stuk hoger! Je ontvangt namelijk een toeslag als je werkt in de avond, de nacht of in het weekend. En dat tikt lekker aan hoor! 

Als CNC operator val je binnen de cao procesindustrie. Dit houdt in dat je salaris, vakantiedagen en bonussen al landelijk voor je gefikst zijn! Chill toch? 

Hoe weten wij dat CNC operators dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als CNC operator of CNC operator? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als CNC operator? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van een CNC operator is. Hoppaaaa!

Wat voor CNC operators zijn er?

Als CNC operator is het bedienen van computergestuurde machines jouw terrein! Er zijn nog meer functies met CNC-machines die nét een ander takenpakket hebben dan jij, namelijk:

 • CNC-draaier of CNC-frezer: in deze functie maak je producten met de CNC-machines. Je focust je dus op de uitvoering. Je zorgt dat alle materialen in de juiste vormen worden gemaakt en zet ze in elkaar. Daarna check je of alles klopt: zowel de maat van het product als de kwaliteit. 
 • CNC-programmeur: als je aan de slag gaat als CNC-programmeur, houd je je vooral bezig met het computerwerk achter de CNC-machines. Je bent het brein achter de CNC-machine! 

Naast CNC-machines zijn er natuurlijk nog een hoop andere soort machines. Je kan daarom ook aan de slag als machineoperator of procesoperator: 

 • Als machineoperator bedien je machines die niet specifiek computergestuurd zijn. Bijvoorbeeld een machine die lampen in elkaar zet, of juist lekkere Mars-repen produceert. 😋 
 • Als procesoperator kijk je naar het grotere plaatje en beheer je het hele productieproces. Je houdt het overzicht en schakelt machine-operators in als er een machine kapot is.

Kortom: als operator kan je dus veel kanten op! Waar kies jij voor?

CNC operator worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij jezelf al helemaal gaan als CNC operator? Yehesss! Om te werken als CNC operator heb je een speciale technische opleiding nodig. De meeste werkgevers vragen om de mbo niveau 2 opleiding metaalbewerking, kanten of frezen. 

Scoor certificaten voor je persoonlijke ontwikkeling

Soms heb je ook bepaalde certificaten nodig om te mogen werken als CNC operator. Bijvoorbeeld het certificaat VCA Basis. Met dit certificaat toon je aan dat je veilig kan werken in een risicovolle omgeving, zoals een fabriek of loods. En weet je wat top is? Die kan je gewoon halen via Tempo-Team! Hopppaa! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk je (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een CNC operator

Ben je al een tijdje lekker aan het vlammen als CNC operator? 🔥 En wil je meer uitdaging? TOP! Groei dan door tot teamleider of supervisor. Als teamleider zorg je ervoor dat naast de CNC machines ook je collega’s lekker draaien. Dankzij jou weet iedereen precies wat ‘ie moet doen. En dat niet alleen: je bent ook eindverantwoordelijk en eerste hulp bij vragen. Jou WEL bellen! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte CNC operator 🤩

Heyyyy jij! Heb je technisch inzicht? Top, dan heb je de eerste eigenschap van goede CNC operator al in de pocket! Verder zijn deze eigenschappen ook handig om te hebben: 

 • Je werkt nauwkeurig: pietje-precies? Dat ben jij! Kleine details vallen jou gelijk op en puntjes op de i zet je graag. Zo houd je de CNC-machines strak in het gareel.
 • Je bent zelfstandig: je bedient je machines zoals een kapitein z’n schip bestuurt, je hebt niemand nodig! Problemen? Die los je het liefst zo snel mogelijk zelf op!
 • Je hebt een flexibele houding: samen met je collega’s zorg je ervoor dat de machines zeven dagen per week, 24 uur per dag blijven doordraaien. Dat betekent dat je soms ook ‘s nachts of in het weekend werkt. Maaarr voor die lekkere bonussen kom je op zondag graag je bed uit! 🤑

Altijd de nieuwste CNC operator vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als CNC operator

Als CNC-operator heb je vaak het beste van twee werelden: je hebt een vaste baan bij een bedrijf, maar je werktijden zijn wel afwisselend! Dat betekent: op sommige dagen uitslapen, sporten in de sportschool wanneer het lekker rustig is énnn extra toeslagen. 💸

Ben je gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als CNC operator via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als CNC operator aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over CNC operators

 • Wat doet een CNC operator?

  Als CNC operator bedien je computergestuurde machines. CNC staat voor  ‘Computerized Numerical Control’. Als CNC operator zorg je ervoor dat de CNC-machines lekker doordraaien. Van onderhoud doen tot een storing oplossen, jij fixt het! Check hier hoe je werkdag er precies uitziet als een CNC operator. 

 • Wat verdien je gemiddeld als CNC operator?

  Als fulltime CNC operator verdien je gemiddeld tussen €2.018 en €2.252 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.669 per jaar. Daar kun je veeeel computers van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €12,32. Tsjakkaaa! En vaak verdien je als CNC operator nog een stuk meer, omdat je recht hebt op toeslagen! Lees hier hoe dat precies zit.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als CNC operator?

  Om de CNC-machines te bedienen als operator, heb je een speciale technische opleiding nodig. De meeste werkgevers vragen om de mbo niveau 2 opleiding metaalbewerking, kanten of frezen. Zo draaien al die machines lekker door als je aan de knoppen zit! Soms heb je bepaalde certificaten nodig om te werken als CNC operator. Lees hier welke en hoe je die snel behaalt via Tempo-Team.

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor CNC operator?

  Solliciteren als CNC operator is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en check onze vacatures! Daarna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als CNC operator?

  Als CNC operator leer je nauwkeurig werken, heel goed opletten en ontwikkel je natuurlijk je technisch inzicht. Benieuwd naar alle eigenschappen en competenties die horen bij een CNC operator? Check ze hier.