Werken als operator, iets voor jou?

Loopt jouw leven op rolletjes en ben je dol op techniek? Dan is werken als operator wat voor jou! De kwaliteit van producten garanderen, ingewikkelde technische problemen oplossen en zorgen dat het gehele logistieke proces net zo soepeltjes verloopt als al het personeel eromheen. Yeheess een echte operator! 🤩Wil jij weten wat een operator allemaal doet? Welke opleiding je nodig hebt?  En natuuuurlijkkk… wat het salaris is?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een operator precies?!

Een operator is iemand die alle machines soepel laat lopen. Zo lossen operators bijvoorbeeld storingen op en voeren ze kwaliteitscontroles uit. Ook onderhouden ze machines en stellen ze deze per order af. Als operator maak je dus van chocola en karamel een Marsreep en zorgt ervoor dat gist met hop een heerlijk biertje wordt. Hoppaaa! 

Daarnaast is er dagelijks een ploegenoverdracht die je als operator leidt. Je bent dus vrijwel onmisbaar in de techniek van de logistiek. En jij mag-a-zijn, want in ieder magazijn zijn er wel één of meerdere operators nodig. Noord, Oost, Zuid of West: ga overal in het land aan de bak als operator! 🏃

Als operator zijn dit je belangrijkste taken:

 • Repareren van kleine defecten aan machines: als operator ben je een echte fixer! Sleutel hier, schroevendraaier daar, jij weet precies hoe je ieder probleem oplost.
 • Kwaliteitscontrole: jij bent de Rob Geus van het magazijn. Jaaa jij let overal op! Gaat alles efficiënt genoeg? En volgens richtlijnen? Draaien we genoeg productie? Hoe zien de producten eruit? Ga zo nog maar even door…
 • In- en afstellen van machines: tegenwoordig werkt veel geautomatiseerd in het magazijn, maar die machines moeten nog wél goed afgesteld worden. Dit doe je als operator. Er komt dus ook een beetje computerwerk bij kijken! 
 • De ploegenoverdracht: in de logistiek werken ze met verschillende ploegen. Bijvoorbeeld een ochtend- en avondploeg! Als operator zorg je dat de volgende ploeg precies weet wat er aan de hand is. Zo blijven de machines lekker draaien en ga jij met een gerust hart naar huis!
 • Schoonmaken en onderhoud: machines draaien 24/7 door. Ze moeten dus ook weleens worden schoongemaakt! Doekje erbij, muziek aan en gaaaaan! Ook check je meteen even of alle onderdelen nog in goede staat zijn. 

De werkdag van een operator: controle, kwaliteit en fixen

Elke dag is weer iets anders als operator. Welke errors ga je vandaag fixen? Als operator ben je multi-inzetbaar en daardoor onmisbaar voor je collega’s. Doordat je je bezighoudt met het hele proces, zie je ze namelijk dagelijks voorbij komen voor een koffietje of een vraag. Gezellig! 💬

In het magazijn zorg je er verder voor dat iedereen lekker op z’n plek zit en het gehele logistieke proces goed verloopt. Je werkplek varieert dus continu: het ene moment zit je achter de computer op kantoor, daarna lig je onder een machine en even later laat je de nieuwe operator de ins en outs van de dag zien. Jij sjeest dus de hele dag door het magazijn!

Als operator werk je in ploegendiensten, vandaar ook de ploegenoverdracht. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wel volgens een vast ritme. Die machines moeten natuurlijk 24/7 blijven draaien! Dit betekent dat je ook af en toe in het weekend en ‘s avonds werkt. 

Check hier hoe een vroege dienst als operator eruitziet:
 

Tijdstip Taak
06:00 uur

Aankomst in het magazijn en overdracht: heyyyy mede-operators! 👋

07:00 uur

Zit iedereen op de juiste plek? Top!

08:00 uur

De machines zijn op stoom! Even bijkletsen met de systeembeheerder. ☕️

09:00 uur

Er is een storing bij de mixmachine: even kijken hoe je dat fixt!

10:00 uur

Storing verholpen, maar toch nog even een extra check op de onderdelen.

11:00 uur

Op pad naar een collega om een vraag te beantwoorden, gelachen en een onderonsje tussendoor…

12:00 uur

Lunchtijd! Je roept je team bij elkaar en eet gezellig met z’n allen in de kantine.

13:00 uur

*TOET TOET!* daar is onze heftruckchauffeur met een nieuwe lading verpakkingen!

14:00 uur

Tijd voor de kwaliteitscontrole: hoe zien de Marsrepen eruit? En vooral… smaken ze zoals het hoort? 😋

15:00 uur

De machine stond niet goed afgesteld, hoppaaa NU wel!

16:00 uur

Ploegenoverdracht! Jij geeft je planning door aan de volgende operator. Hoppa, de tijd vloog voorbij! 💸

Neem vast een kijkje op de werkvloer

Benieuwd hoe een baan als operator er nou écht uitziet? In de YouTube-serie Tour de werkvloer nemen we je mee op de - je raadt het al - werkvloerrrrr! Bekijk de video nu en neem alvast een kijkje in het leven van een productiemedewerker. Niet helemaal dezelfde functie, maar dit worden wél collega’s wanneer je als operator aan de slag gaat!
 

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een operator 🤑

Wat verdient een operator? Als fulltime operator verdien je gemiddeld tussen €1.926 en €3.099 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat €32.555 per jaar. Daar kun je ongeveer 32.000 Marsrepen van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €14,50. Tsjakkaaa!

Als operator val je onder de cao procesindustrie. Hierin staan alle lekkere extraatjes waar je als operator recht op hebt. Denk dan aan vakantiedagen, een telefoon van de zaak, reiskostenvergoeding en leuke uitjes met collega’s. En niet te vergeten: toeslagen voor de nacht- en ploegendiensten!

Hoe wij weten dat operators dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als machineoperator of medewerker voeding & technologie? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als operator? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van operators is. Hoppaaaa!

Wat voor operators zijn er?

Als operator is het goed én leuk om jezelf te specialiseren. Vind je het proces interessant? proces + operator = procesoperator. Of ben jij één met de machines? Machine + operator = machine-operator. Jaaa de namen zeggen het al!

 • Machine-operator: als machine-operator beheer je vaak een bepaald soort machine.🤖Je houdt nauw in de gaten dat deze machine zijn werk goed doet. Storing of iets kapot? Jij redt de boel! 
 • Procesoperator: als procesoperator beheer je het hele productieproces. Je stuurt de machines aan van achter de computer en schakelt de machine-operators in als er een machine kapot is. Jij doet er alles aan om de lopende band draaiende te houden!

Operator worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Voor de functie operator heb je minstens een opleiding tot operator nodig (mbo-2 of -3). Heb je die nog niet? Bij Tempo-Team kan je elk moment starten met een opleiding, training of cursus. Ook hebben we een speciaal groeipad voor je uitgestippeld. 🎓

Daarnaast kan je ervoor kiezen om een aantal andere opleidingen te doen:

Haal ook deze extra certificaten voor operator

Ben je al operator? Dan kan je ook je kennis bijspijkeren bij ons. Check de volgende certificaten maar eens:

 • Certificaat VCA Basis: je leert de basiskennis op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). 
 • Certificaat NEN 3140 VOP: verricht jij eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties of wil je benoemd worden tot ‘NEN 3140 voldoende onderricht’ persoon? Dan is dit dé training voor jou!
 • Certificaat NEN 3140 VP: werk jij aan schakelkasten en machines die onder spanning staan en voer jij daar inspecties op uit? Volg dan de training NEN 3140 vakbekwaam persoon. 
 • Certificaat ATEX: ben jij geen operator, maar werk je wel in een bedrijf met explosiegevaarlijke gebieden? Dan is het nodig om de juiste kennis te hebben van explosiegevaar en de risico’s en maatregelen die hierbij horen. De cursus ATEX Basisprincipes (EX 001) is een brede explosieveiligheidstraining die je de juiste specialistische kennis en vaardigheden bijbrengt. 
 • Certificaat EMC: ben jij een technicus die elektrotechnische installaties onderhoudt, installeert en daaraan service verricht? Dan is deze training bedoeld voor jou. 
 • Certificaat F-gassen: kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koude middelen bevatten, maar heb je je F-gassen certificaat nog niet? Volg dan deze cursus! 
 • Europees certificaat bouwkundige montage zonne-energiesystemen: je leert hoe je op een veilige en deskundige manier zonnepanelen op het dak monteert. Na afloop van de cursus weet je hoe je veilig moet werken op hoogte, kun je werken met een pannenlift, steigermateriaal en kun je een zonnesysteem monteren.
 • Certificaat laadpalen monteur: je leert eerst de basis van elektrotechniek, waar je een apart Elektro Basis certificaat voor krijgt. Vervolgens groei je door met de opleiding Elekto Vervolg, waar je de basisvaardigheden elektrische installaties leert, die je ook afrondt met een certificaat.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé operator-topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden

Doorgroeien of promotie maken in de techniek? Jazekerrrr! Bijvoorbeeld naar de volgende functies:

 • Ploegleider: jij vindt het ge-wel-dig om alles tegelijk in de gaten te houden én collega-operators aan te sturen. Een jongleur is er niks bij: jij houdt al die ballen moeiteloos in de lucht.
 • Monteur: uit problemen oplossen haal jij energie! Als monteur los je nóg complexere storingen op. Ga jij deze puzzel van 1000 stukjes leggen? 🧩
 • Systeembeheerder: als systeembeheerder weet je niet alleen hoe alle machines los van elkaar werken, maar óók hoe ze samenwerken. Jij kijkt naar de kansen voor optimalisatie en efficiëntie. Ga je deze uitdaging aan?!
 • Teamleider: het team optimaal laten presteren? Dat is je doel als teamleider! Dankzij jou weet elk lid precies weet wat ‘ie moet doen. En dat niet alleen: je bent ook eindverantwoordelijk en eerste hulp bij vragen. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte operator 🤩

Als operator is het in ieder geval belangrijk dat je techniek interessant vindt. Een beetje technisch inzicht is ook geen overbodige luxe! Want wanneer je dat in je mars hebt, kan je elke logistieke chain naar een nóg hoger level tillen. Verder zijn deze eigenschappen en competenties kenmerkend voor een operator:

 • Zelfstandigheid: als operator zorg je dat een hele logistieke chain soepel loopt. Problemen?! Wat zijn dat? Jij ziet alleen maar oplossingen! 
 • Nauwkeurigheid: een ongeluk zit in een klein hoekje… maar niet in die van jou! Jij bent een pietje-precies en weet dus altijd wat er gaande is!
 • Flexibel: werken in een magazijn betekent dat je er altijd mag-(a)-zijn! 😄 De machines draaien 24/7 en daardoor werk je op flexibele tijden. Laat die nacht- of ploegendiensten maar komen!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als operator

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor operators:

 • CB: boeken! CB is hét boekendistributiecentrum van Nederland! Van studieboeken tot aan leesboeken, je vindt ze hier allemaal. Een groot bedrijf met veel groeikansen en nog belangrijker: heel veel leuke collega’s! 
 • Lamb Weston/Meijer: piepers of patattekes? Yessss, aardappels!  Lamb Weston/Meijer is dé fabrikant van aardappelproducten. Er hangt een informele en vriendelijk sfeer en je werkt er samen met de allerleukste behulpzame collega’s. Een héééle leuke werkgever, waar iedereen zich thuisvoelt! 

Altijd de nieuwste operator vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als operator?

Parttime of fulltime operator: het is maar net hoeveel uur je over hebt! Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als operator via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als operator aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over operators

 • Wat doet een operator?

  Het ultieme doel van een operator is om alle machines soepel te laten lopen. Zo lossen operators storingen op, voeren ze kwaliteitscontroles uit en verrichten ze onderhoud aan machines. Ook stellen ze deze per order af. Jij maakt dus van chocola en karamel een Mars en zorgt ervoor dat gist met hop een heerlijk biertje wordt. Lees hier meer over de taken van een operator.

 • Wat verdien je gemiddeld als operator?

  Wat verdient een operator? Als fulltime operator verdien je gemiddeld tussen €1.926 en €3.099 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat €32.555 per jaar. Daar kun je 32.000 Marsrepen van kopen. Check hier hoeveel je als flexwerkende operator verdient. 

 • Waarom is het leuk om te werken als operator?

  Het is leuk om te werken als operator omdat je elke dag weer andere dingen te doen hebt. Hierdoor blijft je werk lekker gevarieerd en heb je veel contact met collega’s. Welke eigenschappen je nodig hebt voor de functie operator? Check ‘t hier!

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als operator?

  Om als operator aan de slag te gaan moet je een mbo-2 of -3 tot operator gedaan hebben. Als je die nog niet hebt, kan je deze opleiding bij Tempo-Team volgen. Lekker werken en leren tegelijk. Niks betalen voor je studie en via Tempo-Team baangarantie, wij regelen het! Lees hier alles over onze opleidingen en cursussen.

 • Hoe moet ik solliciteren op een operator-vacature?

  Solliciteren als operator is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en bekijk jouw vacature hier! Of klik gewoon hier! Daarna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot operator?

  Een opleiding tot operator duurt 2 of 3 jaar, dat hangt af van welk niveau je wilt behalen. Wil je je daarna nog specialiseren? Dan ben je natuurlijk nog wat langer bezig. Check hier al onze opleidingen!