Werken als kwaliteitscontroleur, iets voor jou?

Hey jij daar! Sorteer jij je M&M’s stiekem op kleur, voordat je ze in je mond stopt? En lachen vrienden om jouw scherpe oog voor detail? 👀 Ga dan werken als kwaliteitscontroleur! Weten hoe en waar je aan de slag kunt als kwaliteitscontroleur? Welke opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een kwaliteitscontroleur precies?!

Een kwaliteitscontroleur controleert - zoals de naam al een beetje verklapt - de kwaliteit van bepaalde dingen. Om precies te zijn: de kwaliteit van producten, diensten of grondstoffen. Wat je precies checkt, hangt af van je werkgever. De keuze is enorm! Van stenen tot kazen of frietjes. Frietjes?! Jazeker, als kwaliteitscontroleur bij Aviko mag je betaald frietjes eten. Een droom die uitkomt! 🍟

Als kwaliteitscontroleur werk je meestal in de productie. Dankzij jouw fantastische werk voldoen de producten écht voor de volle 110% aan alle kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld: hebben de frieten de juiste kleur, lengte, dikte en dichtheid? En het allerbelangrijkste: hoe smaken de patatjes? 

Goed om te weten trouwens: een kwaliteitscontroleur wordt in vacatures soms ook een kwaliteitsmedewerker of QA-medewerker genoemd. 

Als kwaliteitscontroleur zijn dit je belangrijkste taken:

 • Kwaliteit checken: dit is natuurlijk je belangrijkste taak als kwaliteitscontroleur… het checken van de kwaliteit. Je gaat altijd voor het ma-xi-ma-le resultaat! Meestal sta je aan de lopende band en haal je hier een product van af om het eens haarfijn te inspecteren. 🔎
 • Binnenkomende producten of grondstoffen controleren: om het allerbeste eindproduct te krijgen, moet de basis natuurlijk ook tip-top in orde zijn. Daarom controleer je als kwaliteitsmedewerker ook de kwaliteit van de binnenkomende producten of grondstoffen. 
 • Afwijkingen doorgeven: smaakt iets niet zoals het hoort te smaken? Is iets te dun? Te zacht? Je hebt het meteen door! En dat niet alleen: je geeft de afwijking ook direct door aan de kwaliteitsmanager of neemt zelf contact op met de leverancier. Hoppaaa! 
 • Productieprocessen verbeteren: het beste eindresultaat - en dan zo snel en zo goed mogelijk - dát is jouw missie!. Ontdek jij de manier waarop ingrediënten nog beter mengen? Of hoe de kwaliteit van een product langer houdbaar blijft? Lekker uitdagend! Zet die hersenen maar aan het werk. 🧠
 • Rapportages schrijven: kwaliteitscontroles doe je als de beste, net als het rapporteren van je resultaten. Zo is het voor al je collega’s duidelijk wat je op een werkdag hebt gecheckt én ontdekt. Daarom schrijf je je na je controles je uitkomsten altijd op in heldere rapportages. ☑️

De werkdag van een kwaliteitsmedewerker: controleren, rapporteren en verbeteren

Als kwaliteitsmedewerker bewaak jij de kwaliteit net zo goed als een keeper zijn doel. Jij gaat al-tijd voor goud! 🥇 

Je werkt als kwaliteitscontroleur vaak in de productiehal van een fabriek. En dat is mega gezellig! Je werk samen met andere kwaliteitsmedewerkers, maar ook met enorm veel andere collega’s uit de productie zoals productiemedewerkers of operators. Thuiswerken zit er bij dit beroep niet in, maar zodra je jouw leuke collega’s hebt ontmoet wil je ook niet anders!

Je werktijden hangen af van de plek waar je werkt. Je kan bijvoorbeeld gewoon van maandag tot en met vrijdag werken, maar als je zin hebt in meer afwisseling dan is werken in ploegendiensten ook mogelijk. Je kan dan ook lekker ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend vlammen. 🔥 En het beste van werken in ploegendiensten? De extra toeslagen! Die kunnen oplopen tot 200%.💸 Dat tikt lekker aan, hoor. 

Tijdstip Taak
15:30 uur

avonddienst vandaag, dus al lekker gesport en een bezoekje gebracht aan je oma voordat je begint met werken. Let’s go! 🚲

16:00 uur

start met je team: wie pakt wat op vandaag?

17:00 uur

je checkt de kazen op de productieband: zijn de afmetingen in orde? 🧀

18:00 uur

onderonsje met je collega, buikpijn van het lachen

19:00 uur

pauze! Gehaktballen op het menu in de kantine vandaag, ye-hes! 

20:00 uur

een aantal kazen zijn te klein. Je schrijft het direct op in het systeem 💻 

21:00 uur

lekkerrrr, je favo-nummer op de radio

22:00 uur

je neemt een aantal monsters af van kazen en verstuurt deze naar het laboratorium voor verder onderzoek. Hoppa! 

23:00 uur

nomnomnom, je test nog een aantal kazen op hun smaak 😋

00:00 uur

zingend terug naar huis 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een kwaliteitscontroleur 🤑

Als fulltime kwaliteitscontroleur verdien je gemiddeld tussen €2.039 en €2.110 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €26.879 per jaar. Daar kan je wel 900 frituurpannen voor je perfect gecheckte frietjes van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €11,98. En hier zijn de toeslagen voor als je in ploegendienst werkt nog niet eens in meegerekend. Je salaris is dus vaak nog een stuk hoger, tsjakkaaa! 

Werken in ploegendiensten betekent namelijk nog een hoop extra knaken in je portemonnee. Als je op verschillende dagen en tijden werkt, krijg je flinke toeslagen bovenop je salaris. Zeker wanneer je ‘s nachts of in het weekend werkt. Je krijgt dan soms wel voor 200% uitbetaald! 

Hoe weten wij dat kwaliteitsmedewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan! 💸

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als kwaliteitsmedewerker of kwaliteitsmanager? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als kwaliteitscontroleur? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van kwaliteitscontroleurs is. Hoppaaaa!

Wat voor kwaliteitscontroleurs zijn er?

Er rollen enorm veel producten van de loopband in ons land. Daarom zijn er ook veel soorten kwaliteitsmedewerkers! Ga bijvoorbeeld aan de slag in…

 • De voedselindustrie: zijn jouw smaakpapillen goed ontwikkeld? Als kwaliteitsmedewerker in de voedselindustrie controleer je de lekkerste producten. En niet alleen op smaak, maar ook op afmeting, kleur en alles wat daarbij komt kijken. Het oog wil tenslotte ook wat!  
 • De retail: van spijkerbroeken tot koffiekopjes, alles wat je in de winkels koopt is natuurlijk ook eerst grrrrondig gecheckt. Als kwaliteitsmedewerker in de retail zorg je dat alle producten met een gouden randje in de winkels liggen 🌟
 • De technische industrie: zin in het grote werk? Ook tractors, zonnepanelen en auto’s (en al hun onderdelen) zijn gecheckt door kwaliteitsmedewerkers. Zie jij dat jezelf al doen? 

Kwaliteitscontroleur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij jezelf al he-le-maal werken als kwaliteitsmedewerker? Yesss! Vaak heb je alleen een mbo-diploma nodig om te werken als kwaliteitscontroleur. Soms vragen werkgevers om een specifieke opleiding, maar meestal is alleen het mbo-diploma voldoende. Lekkerrrr. 

Ervaring als kwaliteitscontroleur is mooi meegenomen, maar zeker niet nodig. Een scherp oog en een flinke dosis enthousiasme zijn vaak voldoende! Wat veel werkgevers daarnaast chill vinden, is dat je je rijbewijs op zak hebt en een auto hebt (of kan lenen) om naar werk te komen. Zeker wanneer je in ploegendiensten werkt. Goed om dat dus even te checken wanneer je solliciteert op een vacature voor kwaliteitscontroleur

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een kwaliteitscontroleur

Werk je al wat langer als kwaliteitscontroleur en heb je zin in meer verantwoordelijkheden? U vraagt, wij draaien! Denk eens aan:

 • kwaliteitsmanager: maak promotie en word kwaliteitsmanager! Als kwaliteitsmanager ben je verantwoordelijk voor het hele team van kwaliteitsmedewerkers én de allerbeste kwaliteit van de producten. Je stuurt collega’s aan, bent het eerste aanspreekpunt bij vragen en zorgt dat het productieproces op rolletjes loopt; 
 • systeembeheerder: vind je het controleren en aansturen van alle apparaten en machines in de productiehal stiekem nog interessanter dan het in de gaten houden van de kwaliteit? Volg dan je passie en groei door tot systeembeheerder! Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor (een deel van) de apparaten en machines in het productieproces. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte kwaliteitscontroleur 🤩

Om door het leven te gaan als een ware kwaliteitscontroleur, is het kei-belangrijk dat je een pietje precies bent. Met jouw haviksogen haal je elke afwijking zo van de lopende band af. Je gaat altijd voor de allerbeste kwaliteit. Ook heb je de volgende eigenschappen in huis: 

 • Jij bent gedisciplineerd: kwaliteitscontroleurs werken vaak volgens duidelijke protocollen. Alle neuzen moeten tenslotte dezelfde kant opwijzen! Je vindt het meer dan prima om volgens bepaalde richtlijnen te werken en kent de regels op je duimpje;
 • Jij vindt het leuk om zelfstandig te werken: collega’s weten dat ze op jou kunnen bouwen 💪 Dankzij jouw werk is de kwaliteit altijd tip-top in orde. Je vindt het leuk om die verantwoordelijk te hebben en lost problemen het liefst zo snel mogelijk op;
 • Jij bent flexibel: avonddienst hier, weekenddienst daar… met jouw flexibele houding past het werken in ploegendiensten je als gegoten. Je geniet daarbij enorm van de vrije tijd die je ervoor terug krijgt (en die extra toeslagen zijn natuurlijk ook niet verkeerd 😉).

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als kwaliteitscontroleur

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor kwaliteitsmedewerkers:

 • Beyond Meat: ooit gedacht dat je bij Leonardo DiCaprio in dienst zou gaan? Dit is je kans! Dit Amerikaanse bedrijf met de lekkerste vegan hamburgers is nog nieuw in Nederland maar al goed inge’burgerd’, hoor! Kom jij je steentje (of erwtje) bijdragen? Tof!
 • Merba: je komt aan op je werk en het enige dat je ziet zijn duizenden en nog eens duizenden van de allerlekkerste koekjes… Van triple chocolate chip, tot cranberry en apple pie cookies. Een regelrechte droom? Nee hoor, keiharde werkelijkheid voor alle medewerkers van Merba! En jij kan er aan de slag als kwaliteitscontroleur! 

Altijd de nieuwste kwaliteitscontroleur vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als kwaliteitscontroleur?

De meeste kwaliteitsmedewerkers werken fulltime. Wil je liever parttime werken? Of ben je juist gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven helemaal flexibel kunnen indelen? Dan is het werken via ploegendiensten zeker iets voor jou. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als kwaliteitscontroleur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als kwaliteitscontroleur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over kwaliteitscontroleurs

 • Wat doet een kwaliteitscontroleur?

  Een kwaliteitscontroleur controleert - zoals de naam al een beetje verklapt - de kwaliteit van producten, diensten of grondstoffen. Wat je precies controleert, hangt af van je werkgever. De keuze is enorm! Als kwaliteitsmedewerker werk je meestal in de productie. Dankzij jouw werk voldoen de producten écht voor de volle 110% aan alle eisen en vliegen ze met een gouden randje de fabriek uit. Lees hier alles over wat een kwaliteitscontroleur precies doet.

 • Wat verdien je gemiddeld als kwaliteitscontroleur?

  Als fulltime kwaliteitscontroleur verdien je gemiddeld zo’n €2.074 bruto per maand. En dat loopt meestal nog flink op, omdat je als kwaliteitsmedewerker vaak in ploegendiensten werkt. Zo ontvang je nog lekkere toeslagen bovenop je salaris. Zeker wanneer je ‘s nachts of in het weekend werkt. Dan loopt je toeslag soms op tot 200%. Tsjakkaaa! Ontdek hier alles over de money’s van een kwaliteitsmedewerker. 

 • Heb je ervaring nodig voor kwaliteitscontroleur?

  Om als kwaliteitscontroleur aan de slag te gaan, heb je vaak alleen een mbo-diploma nodig. Soms vragen werkgevers om een specifieke opleiding, maar meestal is alleen het mbo-diploma voldoende. Lekkerrrr. Wat veel werkgevers daarnaast chill vinden, is dat je je rijbewijs op zak hebt en een auto hebt (of kan lenen) om naar werk te komen. Lees hier waarom dat is.

 • Hoe moet ik solliciteren op een kwaliteitscontroleur vacature?

  Solliciteren als kwaliteitscontroleur is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Ontdek hier alles over solliciteren!