Werken als commercieel medewerker, iets voor jou?

Ben jij de praatjesmaker binnen je vriendengroep? Krijg je makkelijk inzicht in een doelgroep? En ben je graag onder de mensen? Dan ben jij een commercieel medewerker in de dop! Weten hoe en waar je aan de slag kan als commercieel medewerker? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een commercieel medewerker precies?!

Als commercieel medewerker ben je een spin in het commerciële web. Je werkt vaak op een salesafdeling, in een team samen met andere verkoopmedewerkers. Deze veelzijdige verkoopfunctie heeft als doel producten verkopen. Dat doe je aan nieuwe of bestaande klanten en daarin geef je ook meteen het juiste advies! 

Klantcontact is één van je belangrijkste taken. Of dat nou telefonisch, via de mail of face-to-face is. Jouw communicatie-skills? Ja, daar is he-le-maal niks mis mee! Sterker nog… your English is excellent as well… peut-être même que tu parles un peu français… oder vielleicht Deutsch?

Er is een verschil tussen commercieel medewerker binnendienst en een commercieel medewerker buitendienst. Werk je in de binnendienst? Dan ben je op kantoor bezig met bellen, verkopen en orders afhandelen. Werk je in de buitendienst? Dan ga je ook daadwerkelijk naar de klant toe! 

Als commercieel medewerker zijn dit je belangrijkste taken:

 • Informeren en adviseren van klanten: aanvullende info over een product, meer informatie over een service of een passend advies. Als commercieel medewerker ben je klantgericht en klantvriendelijk. Ook al is verkopen jouw missie, je luistert goed naar de wensen van de klant! 💥
 • Verkopen: dat zit in jouw bloed! Met je vlotte babbel en eindeloze enthousiasme weet je alles te verkopen. De vraag is niet of men de aankoop doet, maar wanneer de aankoop plaatsvindt! 🤑
 • Administratieve taken: offertes, documenten en facturen; je handelt alles snel en nauwkeurig af. Alles om de afdeling draaiende te houden en de klant tevreden! 🗒️
 • Monitoren van de klanttevredenheid: zijn alle klanten ook daadwerkelijk tevreden? Of zijn er klachten? Je houdt scherp in de gaten of iedere klant blij is en zorgt dat alles netjes wordt afgehandeld! 🖥️

De werkdag van een commercieel medewerker: verkopen, adviseren en heel veel bellen

Commercieel medewerkers zijn er in veel verschillende branches. Misschien vind jij het wel supertof om bij een verzekeringsmaatschappij aan de slag te gaan. Of liever een mediabedrijf, in de logistiek of een retailer? De keuze is reuze! Een dag in het leven van een commercieel medewerker is in ieder geval nooit saai, kijk zelf maar: 
 

Tijdstip Taak
09:00 uur

Begin de dag met een lach, en een bakske! ☕️

09:15 uur

Even checken of je al een akkoord hebt op de offerte die je gisteren hebt verstuurd 💻 

09:30 uur

Kort overleg met het team! 💬

10:00 uur

Je tikt je lijstje af: klant 1, 2, 3 en nummer 4 bellen ✔️

12:30 uur

Een belangrijk moment van de dag, even die batterij opladen met een stevige, maar gezonde lunch 🍴🥗

13:00 uur

Calls, calls, calls; dit keer met de buitendienst 📱

14:00 uur

Tijd om de uitgaande leveringen, binnengekomen opdrachten en offertes af te handelen ✏️

15:00 uur

Op één been kan je niet lopen, tijd voor nog een bakkie ☕️

15:15 uur

Laatste puntjes op de i voor de presentatie die je moet geven morgen, er is een nieuw product dat je verkoopt 💲

16:00 uur

Nog een laatste adviesbelletje 📞

17:00 uur

Er is een klacht binnengekomen, daar ga je eens goed zorg voor dragen 🗯️

17:30 uur

Dat was ‘m weer voor vandaag! 👋🏽

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een commercieel medewerker 🤑

Als fulltime commercieel medewerker verdien je gemiddeld  €1.972,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €23.500,- per jaar. Daar kun je maar liefst 23x de nieuwste mobiele telefoon mee scoren! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €11,38 Tsjakkaaa! 

Hoe wij weten dat commercieel medewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Afhankelijk van in welke branche je werkt is er een cao. Hierin staat alles opgenomen over je salaris, maar ook fijne extraatjes. Wat dacht je van een bonus, reiskostenvergoeding of een laptop van de zaak? Maar ook teamuitjes en vrijmibo’s horen daarbij! 🍺 Check bij de werkgever de secundaire arbeidsvoorwaarden waar jij je voordeel uit kan slaan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als accountmanager of verkoopmedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als commercieel medewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van commercieel medewerkers is. Hoppaaaa!

Wat voor commercieel medewerkers zijn er?

Als commercieel medewerker heb je een algemene titel als verkoopmedewerker. Daaronder vallen verschillende soorten, zoals:

 • Commercieel medewerker binnendienst: in deze functie werk je meestal op kantoor. Daar ben je bezig met bellen met klanten, verkopen van producten en orders afhandelen. Laat die telefoon maar rinkelen! 📨
 • Commercieel medewerker buitendienst: werk je in de buitendienst? Dan ga je ook naar de klant toe. Je geeft advies, luistert naar de wensen en denkt mee met je klant. Jouw doel? Verkopen natuurlijk! Je bent de lijm tussen de klanten en de organisatie waar je werkt, of de boter op het broodje hagelslag.. het is maar net hoe je het bekijkt 😉  
 • Front office medewerker: als commercieel medewerker in de front office zit je aan de voorkant van het verkoopproces. Je gaat op zoek naar nieuwe klanten en je houdt je bezig met aanvragen die binnenkomen! Met jouw glimlach krijg je iedereen enthousiast! 
 • Back office medewerker: werk je als commercieel medewerker in de back office? Dan ben je vooral bezig met het administratieve gedeelte. Je zorgt dat alles netjes en nauwkeurig wordt afgehandeld en klanten tevreden zijn! 💼
 • Sales medewerker: als sales medewerker werk je bij een bedrijf dat producten of diensten verkoopt. Jij weet niet alleen hoe je moet verkopen, maar ook hoe je klanten aan je bindt. Je doet marktonderzoek en bedenkt speciale winacties en geinige kortingsacties. 💲

Commercieel medewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij een functie als commercieel medewerker wel zitten? Goed nieuws! Er zijn namelijk mogelijkheden op alle opleidingsniveaus. Heb je een mbo-diploma? Met dit diploma en een paar jaar ervaring op zak, zijn er al heel veel baankansen! Ook is er een mogelijkheid tot bbl-opleidingen. Hierbij werk en leer je tegelijkertijd! Ben je hbo geschoold? Met een studierichting Commerciële Economie heb jij de juiste basis in huis! 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé salestopper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een commercieel medewerker

Een commercieel medewerker heeft veel doorgroeimogelijkheden. Vaak zijn dit salesgerichte banen en moet je, naast hard werken, extra cursussen en trainingen volgen. Je doorgroeimogelijkheden zijn onder andere:

 • Accountmanager: als accountmanager ben je hét gezicht voor de klanten. Contact met klanten, opbouwen van relaties en afhandelingen van klachten. Dit valt allemaal onder jouw verantwoordelijkheid! Als accountmanager heb je hart voor de klant en voor de organisatie waar je voor werkt.
 • Vertegenwoordiger: als vertegenwoordiger ben je onderdeel van de afdeling sales of commercie. Jij vertegenwoordigt letterlijk het bedrijf waar je voor werkt! Dat doe je door producten of diensten te verkopen, maar ook door het binnenhalen van nieuwe klanten!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte commercieel medewerker 🤩

Een commercieel medewerker is, uiteraard, commercieel ingesteld. Daarnaast herkennen we jou aan je sterke communicatie skills en je ondernemende aard. Ook ben jij: 

 • Klantgericht: je hebt een luisterend oor en probeert goed de wensen van de klant te begrijpen. Je onderhoudt relaties en jouw verkooppraatje is niet pushend, maar adviserend. Alles voor een tevreden klant! 
 • Stressbestendig: een beetje stress, daar deins jij niet voor terug! Als commercieel medewerker moet je veel ballen hoog houden en snel schakelen tussen mensen en taken… no stress!
 • Nauwkeurig: orders? klachten? administratie? Je handelt alles netjes af. Onder jouw toeziend oog worden er geen foutjes gemaakt! 
 • Goed met talen: jij hebt een echte talenknobbel! Naast vlekkeloos Nederlands spreek je ook Engels en wellicht nog wel wat talen ernaast! Duits, Frans, oui, oui; ook internationale klanten kunnen bij jou aankloppen! 

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als commercieel medewerker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor commercieel medewerkers:

 • DPG Media: werken bij de grootste uitgeverij van Nederland? Wie wil dat nou niet? Radio, tv, internet of podcast: bij DPG Media vertegenwoordig je prachtige merken en krijg je een fijne club collega’s om je heen. Aan de slag als commercieel medewerker is hier dan ook een feestje! 🎉
 • Boels: wil je ook onderdeel worden van Europa’s leidende en snelst groeiende verhuurbedrijf? Je weet wel… van die grote oranje machines en gereedschappen? Of je op een festival danst, door de stad loopt of op een bouwlocatie werkt; Boels zie je overal. Niet heel gek met maar liefst meer dan 750 vestigingen. 

Altijd de nieuwste commercieel medewerker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als commercieel medewerker?

Een baan als commercieel medewerker betekent regelmaat! Meestal werk je op fulltime basis tijdens kantooruren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om gekke tijden, weekend- of avonddiensten! Goed te combineren met je privéleven duss!

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk als commercieel medewerker? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als commercieel medewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als commercieel medewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over commercieel medewerkers

 • Wat doet een commercieel medewerker?

  Als commercieel medewerker ben je de spin in het commerciële web. Je werkt vaak op een salesafdeling, in een team samen met andere verkoopmedewerkers. Deze veelzijdige verkoopfunctie heeft als doel producten aan nieuwe of bestaande klanten te verkopen en daarin ook het juiste advies te geven! Meer weten? Lees hier alles over de werkzaamheden van een commercieel medewerker!

 • Wat verdien je gemiddeld als commercieel medewerker?

  Als fulltime commercieel medewerker verdien je gemiddeld  €1.972,- bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €23.500,- per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €11,38,- Tsjakkaaa! Ontdek alles over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van een commercieel medewerker!

 • Waarom is het leuk om te werken als commercieel medewerker?

  Een baan als commercieel medewerker is enorm veelzijdig. Als je commercieel bent ingesteld en het fijn vindt om met en onder de mensen te werken; is dit een topbaan! Ook zijn er veel branches waar je terecht kunt en tal van doorgroeimogelijkheden! Bekijk hier wat de topwerkgevers zijn voor commercieel medewerkers!

 • Hoe moet ik solliciteren op een commercieel medewerker vacature?

  Solliciteren als commercieel medewerker is een fluitje van een cent! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Of klik gewoon hier! Daarna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een commercieel medewerker baan?

  Als commercieel medewerker ontwikkel je je verkoopskills! Daarnaast ontwikkel je ook enorm je communicatieve vaardigheden en leer je goed informeren en adviseren! Lees hier wat de eigenschappen zijn van een commercieel medewerker!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot commercieel medewerker?

  Afhankelijk van welk niveau zijn er verschillende opties. Er is een mogelijkheid tot BBL. Waarbij je werkt en leert tegelijkertijd in 1,5 - 2 jaar! Maar je kan ook een mbo-studie doen. Ben je hbo geschoold? Een studie richting de commerciële economie duurt 4 jaar en werkt ook goed voor dit beroep. Ontdek alles over studeren voor commercieel medewerker!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot hr-adviseur?

  Om hr-adviseur te worden, heb je een hbo- of wo-bachelor nodig. Een hbo-opleiding duurt minimaal vier jaar. Als je aan de universiteit studeert, ben je een jaartje eerder klaar. Bekijk hier welke opleidingen je kan volgen om hr-adviseur te worden.