Werken als field service engineer, iets voor jou?

Sleutel jij het liefst de hele dag aan verschillende machines? En ben je altijd up-to-date over de laatste technische ontwikkelingen? Dan is een baan als field service engineer of support engineer jou op het lijf geschreven! 🔧 Weten hoe en waar je aan de bak kunt als field service medewerker? Welke opleiding je nodig hebt? Ennnn wat je salaris wordt?! Dan zit je hier he-le-maal op de juiste plek!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een field service engineer precies?!

Een field service engineer is dé redder in nood bij kapotte machines voor verschillende opdrachtgevers. Jaaaa jij fixt met al jouw technische kennis deze machines en ondersteunt zo anderen. Als field service engineer vlieg je van hot naar her. En het werken zelf is ook afwisselend! De ene dag voer je onderhoud uit en de volgende dag ben je de specialist die een bepaald soort machine weer op rolletjes laat lopen. Een veelzijdige functie binnen de techniek of ICT dus!

Omdat jij anderen helpt met hun technische problemen, werk je vaak veel samen met andere mensen. Zo leer je veel nieuwe gezichten kennen en breid je je engineers-netwerk lekker uit! Werken als support engineer is dus nooit saai. Juist gezelligggg!

Een field service engineer wordt ook wel customer service engineer of support engineer genoemd. De werkzaamheden komen op hetzelfde neer! 

Als field service engineer zijn dit je belangrijkste taken:

 • Sleutelen aan machines: dit is de voornaamste taak als field service engineer. Zo monteer je installaties, analyseer je storingen én voer je wijzigingen uit aan technische systemen. Elke dag is anders!
 • Vragen van klanten beantwoorden: je bent dé vraagbaak voor klanten bij onduidelijkheden over de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Hierdoor weet de klant precies waarom jij langs bent gekomen én jouw werk zo belangrijk is!
 • Afhandelen van supportmeldingen: je adviseert klanten of opdrachtgevers over technische verbeteringen. Daarnaast installeer en test je software, hardware én systemen. Daar word je blij van!
 • Up-to-date blijven: je weet altijd wat er speelt rondom de laatste technische ontwikkelingen. Zo kan jij je werk als field service engineer zo goed mogelijk doen! Woehoeee!

De werkdag van een field service engineer: installeren, updaten en rapporteren

Als field service medewerker is geen dag hetzelfde. Zo reis je vaak van locatie naar locatie om storingen bij machines of systemen op te lossen. Elke storing vraagt weer om een slimme oplossing! Door jouw werk draaien de installaties weer door en kunnen je collega’s in de fabrieken verder werken. Jij gaat zo met een lekker voldaan gevoel naar huis! Tsjakkaaa!

Je werk speelt zich dus vaak af bij klanten. Van airco’s in grote bedrijfspanden tot machines in productiehallen: je kan het zo gek niet bedenken of ze kunnen jouw hulp gebruiken! Soms zit je ook op kantoor om claims in te dienen voor onderdelen die kapot zijn, of je eigen werk netjes vast te leggen in het systeem. Op kantoor werk je gezellig samen met je collega’s!

He-le-maal enthousiast geworden? TOP! Check dan hier hoe je werkdag eruitziet:

Tijdstip Taak
08:30 uur

nieuwe werkdag! Kom maar op! 

09:00 uur

je bent bij de eerste klant gearriveerd. Eens kijken welke installaties moeten worden uitgevoerd… ⚙️

10:00 uur

zo, dat is gefixt! Op naar de volgende klant 🚗

10:45 uur

gearriveerd! Je checkt het technische systeem van de klant en ziet dat er updates moeten worden uitgevoerd 

11:30 uur

dat zit erop! De klant kan weer door met zijn werk 💪

12:00 uur

aangekomen op kantoor. Tijd voor een pauze! 🕛

12:30 uur

zo, die lunch doet je goed! Je kan weer lekker aan de slag!

13:00 uur

de werkzaamheden van vanochtend rapporten: check! ✅

14:00 uur

meeting! Je bespreekt met collega’s de planning van de komende week en de laatste ontwikkelingen ⛓️

15:00 uur

na de meeting even tijd voor een lekker bakkie koffie! ☕

15:15 uur

je geeft een training aan collega’s die gebruik gaan maken van een nieuwe machine. 💬 Zo weet iedereen hoe ze te werk moeten gaan!

16:15 uur

tijd om op afstand tests en installaties uit te voeren

17:00 uur

je dag zit er weer op! Lekker naar huis! 🏡

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een field service engineer 🤑

Als fulltime field service engineer verdien je gemiddeld tussen €2.715 en €3.670 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €41.340 per jaar. Daar kun je een heleboel gereedschapskisten van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €19,90. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat field service engineers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Afhankelijk van je werkplek, val je onder een cao. Dat betekent dat je salaris, vakantiedagen en bonussen landelijk geregeld zijn. Ennn dat is niet alles! Je krijgt als customer service engineer vaak een auto én telefoon van de zaak! 📱Zo blijf je lekker mobiel. In de secundaire arbeidsvoorwaarden lees je waar jij je voordeel uit kan slaan! 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als machine operator of sales engineer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als field service engineer? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van field service engineers is. Hoppaaaa!

Wat voor support engineers zijn er?

Field service engineers zijn op veel plekken nodig! Daarom werken ze vaak in een bepaalde discipline. Zo kan je aan de slag als:

 • Field service engineer machinebouw: in deze functie ben je verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van machines. Je voert storingsanalyses uit en zorgt ervoor dat de storingen snel verholpen worden.
 • Field service engineers electrical: in deze functie houd je je bezig met het testen en inspecteren van installaties, apparaten, systemen, hardware en software. Lekker afwisselend dus! 
 • International field service engineer: spreek jij een aardig woordje over de grens? Ga dan aan de slag als international field service engineer en werk voor verschillende klanten in het buitenland.

Field service engineer worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij jezelf wel rondlopen als field service engineer? Top! Om aan de slag te gaan als field service engineer heb je vaak een mbo- of hbo-diploma nodig in de richting van werktuigbouwkunde of ICT. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Jezelf blijven ontwikkelen is altijd een goed idee! Check bijvoorbeeld één van deze (GRATIS!) trainingen:

 • Timemanagement. Een storing duurt soms langer dan gedacht. Het is dan fijn om orde in de chaos te brengen! Deze training helpt je om de regie in eigen handen te nemen.
 • Doelgericht werken. Als field service engineer wil je zoveel mogelijk machines aan de praat krijgen. Handig om dan doelgericht te werk te gaan! Deze training geeft je handige tools om het beste resultaat te halen.
 • Blije klanten blijven. Iedereen wordt blij door jou. Door klanten te laten vallen voor jouw klantgerichtheid, zorg je dat ze bij de volgende storing weer bij je aan de bel trekken in plaats van bij de concurrent! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een field service engineer

Werk je al een tijdje als field service engineer en ben je toe aan een volgende stap? Yes! Je kan als field service engineer goed doorgroeien naar de functies van IT-manager of sales engineer:

 • IT-manager: in deze baan ben je verantwoordelijk voor de IT-afdeling en alle lopende projecten. Je geeft leiding aan je collega’s en onderhoudt het contact met klanten. Uitdagend!
 • Sales engineer: heb jij onwijs veel kennis van werktuigbouwkunde of elektrotechniek? Vind je het leuk om je verkoopskills in de strijd te gooien? Dan is deze doorgroeimogelijkheid echt iets voor jou! 
 • Quality engineer: als quality engineer ben je bezig met het controleren, testen en verbeteren van producten en diensten. Jij zorgt dat het eindproduct altijd tip-top in orde is!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte field service engineer 🤩

Als field service engineer ben je een echte techniek-nerd en krijg je energie van mensen helpen! 🤓 Welke competenties nog meer van pas komen? Noouuuu deze:

 • Je hebt een sterk oog voor detail. Je bent pietje-precies en door al je kennis weet je goed waar je op moet letten om een machine snel weer aan de praat te krijgen.
 • Je kan goed time-managen. Een storing komt nooit uit… Gelukkig houd jij het hoofd koel en kan je goed tegen stress! Jij houdt alle ballen in de lucht en zorgt dat de machines aan het eind van je werkdag weer lekker doordraaien. 
 • Je bent zelfstandig. Niemand hoeft over jouw schouder mee te kijken. Je weet problemen namelijk prima in je eentje op te lossen! Handig, want je bent soms de enige specialist die bij de klant langskomt.
 • Je kan helder redeneren. Je houdt hierdoor rekening met feiten en weet door je brede kennis een zuiver oordeel te vellen. Dat is weer lekker voor de planning!

Altijd de nieuwste field service engineer vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als field service engineer?

Field service medewerkers zijn erg gewild! Je kan vaak fulltime aan de slag in een vast dienstverband. Meestal gewoon van maandag tot en met vrijdag. Vind je het fijn om afwisselende werktijden te hebben? Top! Je hebt namelijk niet altijd in de hand hoelang het duurt voordat een storing is opgelost. Hierdoor werk je geen standaard kantooruren, maar verschilt het per dag wanneer je nodig bent! Het is dus een afwisselende baan, waarbij je altijd je ogen open moet houden voor de laatste technische ontwikkelingen.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als field service engineer via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als field service engineer aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over field service engineers

 • Wat doet een field service engineer?

  Een field service engineer is dé redder in nood bij kapotte machines. Jij weet deze machines met al jouw technische kennis namelijk snel te fixen. Als field service engineer vlieg je van locatie naar locatie. En het werken zelf is ook afwisselend! De ene dag voer je onderhoud uit en de volgende dag ben je de specialist die een bepaald soort machine weer op rolletjes laat lopen. Lees hier meer over je taken als field service medewerker. 

 • Wat verdien je gemiddeld als field service engineer?

  Als fulltime field service engineer verdien je gemiddeld tussen €2.715 en €3.670 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €41.340 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €19,90. Lees hier meer over de secundaire arbeidsvoorwaarden als field service engineer.

 • Heb je ervaring nodig voor field service engineer?

  Om als field service engineer aan de slag te gaan, heb je minimaal een mbo- of hbo-diploma in de richting van werktuigbouwkunde of ICT nodig.

 • Waarom is het leuk om te werken als field service engineer?

  Een baan als field service engineer is lekker afwisselend! Je gaat vaak van locatie naar locatie en helpt klanten met  technische problemen. Als je voldoening haalt uit technische problemen oplossen, is dit dé baan voor jou!

 • Aan welke eigenschappen moet je voldoen voor een baan als field service engineer?

  Als field service engineer ben je een echte time manager. Je bent zelfstandig en kan helder redeneren. Hierdoor heb je alle feiten op een rij om een goed oordeel te vellen. Je bent een pietje-precies en weet door al je kennis goed waar je op moet letten om een machine snel weer aan de praat te krijgen.

 • Hoe moet ik solliciteren op een field service engineer vacature?

  Solliciteren als field service engineer is zo gepiept! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar field service engineer. Daarna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Check hier dan al onze sollicitatietips!