Werken als project engineer, iets voor jou?

Ben jij de Oprah Winfrey van je vriendengroep? Komt iedereen naar jou toe voor loopbaanadvies? Dan is een baan als hr-adviseur misschien iets voor jou! Met jouw luisterend oor, mensenkennis en sociale vaardigheden zorg je ervoor dat iedereen zich goed voelt op de werkvloer. Wil jij weten wat je precies doet als hr-adviseur? Wat voor opleidingen je nodig hebt? Welke competenties handig zijn? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een project engineer precies?!

Een project engineer of een project ingenieur zorgt dat de technische kant van een project tip-top in orde is. Als project engineer ben je verantwoordelijk voor het inhoudelijke deel: je beslist welke materialen het bedrijf gebruikt, en lost technische problemen op. Je stuurt het team aan, ontwikkelt projectplannen en zorgt dat de kosten binnen budget blijven. Dankzij jouw skills is elk project een succes! 🔥

Het begrip ‘project engineer’ is lekker breed, dat betekent dat je met deze functie veel kanten op kan! Zo kan je vlammen in de techniek, bouw, ICT en productie

Je werkt vaak samen met een projectmanager. Ehh, zijn dat twee verschillende beroepen? Jazekerrrr! Als project engineer bemoei jij je vooral het technische gedeelte van het project. Je zorgt dat alle kwaliteits- en veiligheidseisen ook écht gehaald worden. Een project manager is daarentegen eindverantwoordelijk voor het totale project en houdt zich meer bezig met de communicatie over het project. 

Als project engineer zijn dit je belangrijkste taken:

 • Ontwikkelen van projectplannen: onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’ start je elk project met een slim plan. Je onderzoekt de haalbaarheid van het project, maakt risicoanalyses en bekijkt of alle tekeningen aan de veiligheidseisen voldoen. 👀
 • Aansturen van het team: je wilt natuuuurlijk dat jouw team optimaal presteert zodat het project een regelrecht succes wordt! Dat doe je door jouw teamleden aan te sturen en te coachen. Vragen? Jij schiet meteen te hulp! 
 • Budget in de gaten houden: als project engineer heb je vaak een eigen budget voor het ontwerp, de inkoop en de ontwikkelfase. Je stelt de budgetten op en nog belangrijker: je houdt ze in de gaten, zodat alle cijfers in het groen staan wanneer het project klaar is. ✅
 • Inkoop van materialen: je weet precies welk isolatiemateriaal je moet hebben en ook waar je dat voor de beste prijs koopt. Als project engineer ben je namelijk verantwoordelijk voor de inkoop van alle materialen die nodig zijn voor het project.  
 • Oplossen van technische problemen: al is je planning nog zo strak, een project verloopt nooit helemaaaal volgens plan. Gelukkig houd jij je koppie altijd koel en los je de technische problemen die tijdens het project ontstaan snel op! 🚀
 • Checken van de kwaliteit: check, check, dubbelcheck! Hoe is het eindresultaat? Alles 100% in orde? Lekkerrrrr!

De werkdag van een project engineer: coördineren, checken en overzicht houden

Of het nu de bouw van een bakkerij is of het ontwikkelen van een nieuw surfboard: je maakt als project engineer van elk project een succes! Je bent de schakel tussen het projectteam en de projectmanager en zorgt dat alle deadlines gehaald worden. 

Je kan als project engineer op veel plekken aan de slag. Van een fabriek waar de nieuwste waterkokers worden klaargestoomd tot een bouwplaats van een woontoren met luxe appartementen: jij rockt die projecten! De meeste tijd ben je binnen aan het werk op locatie. Dit kan een productiehal zijn, maar ook het kantoor van een aannemersbedrijf. 

Waar je ook werkt: je hebt altijd megaveel contact met je collega’s! Je schakelt veel met de projectmanager en alle leveranciers, maar ook met alle mensen in het project die je aanstuurt. Werk je bijvoorbeeld in de techniek? Dan zijn operators en monteurs je beste vrienden! En in de bouw lach je om de beste grappen met (onder)aannemers en de technisch tekenaars

Tijdstip Taak
07:00 uur

yess, weer een nieuwe dag om te knallen! 💥

08:00 uur

aankomst op kantoor: even opstarten met een ☕

08:30 uur

je belt met drie leveranciers om te checken wie de goedkoopste materialen voor de nieuwe brug kan leveren

09:30 uur

overleg met de technisch tekenaar over de boogconstructies: zijn die hoog genoeg voor alle boten die passeren? 🛥️

11:00 uur

even een rondje mails 📧

12:00 uur

knorrende maag? Die wordt gevuld! Lekkerrrr 😋

12:30 uur

meeting met de projectmanager: liggen jullie op schema?

15:00 uur

een leverancier belt terug met extra vragen, jij weet de antwoorden! 

16:00 uur

je werkt het overzicht met het budget voor de inkoop van materialen bij 📊

16:30 uur

zo! Werkdag zit er alweer op, op naar huis!

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een project engineer 🤑

Als fulltime project engineer verdien je gemiddeld tussen € 2.739 en € 3.170 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €38.284 per jaar. Daar kun je tien motorboten van kopen! 😉 

Als project engineer heb je daarnaast vaak lekkere secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat dacht je van thuiswerken, een laptop of telefoon van de zaak? Of interessante cursussen om nóg beter te worden je werk? Check die kleine lettertjes in de vacatures dus goed! 

Hoe weten wij dat project engineers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als project engineer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als project engineer? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van project engineers is. Hoppaaaa!

Wat voor project engineers zijn er?

Klaar om te shinen als project engineer? Yes! Ga dan werken als:

 • Project engineer in de techniek
 • Project engineer in de bouw;
 • Project engineer in de ICT;
 • Project engineer in de productie.

Project engineer worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te gaan als project engineer heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel vragen werkgevers vaak om een hbo-diploma in een technische richting. Handige opleidingen zijn bijvoorbeeld Engineering, Elektrotechniek, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde. 👩‍🎓👨‍🎓 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling 

Als project engineer heb je veel eigen verantwoordelijkheid. Wil jij jezelf daarin verder ontwikkelen? Slim! Check dan eens onze gratis trainingen, zoals:

 • Mindmappen: orden al je hersenspinsels. Handig voor elk project! 
 • Teamwork: teamwork maakt dreamwork! Een superhandige training voor project engineers dus.
 • Ieder project een succes: binnen elk budget blijven én je doel behalen? Dat leer je hier! 

Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte project engineer 🤩

Een échte project engineer rockt elk project! 🤘 En dat rocken gaat helemaal lekker als je technisch inzicht hebt. Ook wel logisch, want de technische kant van een project fixen lukt alleen als je de materie ook écht snapt natuurlijk! 

Daarnaast ga je als project engineer fluitend naar je werk wanneer je ook de volgende eigenschappen in huis hebt:

 • Je bent communicatief sterk: van monteurs tot metselaars: je werkt met iedereen net zo lekker samen! Eén team, één taak. Jij gaat ervoor!
 • Je hebt analytisch denkvermogen: als project engineer sta je aan het roer van het technische proces. Je kan het project goed overzien en analyseren, zodat je de problemen al gespot hebt voordat het écht problemen zijn.
 • Je hebt financieel inzicht: met cijfers ben je pietje precies en in jouw berekeningen is geen ruimte voor fouten. Je noteert alles tot op de komma nauwkeurig. Yesss! 

Altijd de nieuwste project engineer vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als project engineer?

Omdat je als project engineer voor langere tijd met een project bezig bent, zijn het vaak vaste banen. De meeste project engineers werken fulltime van maandag tot en met vrijdag, maar parttime is ook zeker mogelijk! Of vanuit een ‘vast contract’ allerlei losse opdrachten doen, zodat je lekker veel afwisseling hebt. Ook leuk! Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als project engineer via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als project engineer aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over project engineers

 • Wat doet een project engineer?

  Een project engineer is verantwoordelijk voor het technische gedeelte van een project. Van de materialen die gebruikt worden tot het oplossen van technische problemen: dankzij jouw skills is elk project een knallend succes! 🔥 Je ontwikkelt projectplannen en zorgt dat de kosten binnen budget blijven. Lees hier alles over wat een project engineer precies doet.

 • Wat verdien je gemiddeld als project engineer?

  Als fulltime project engineer verdien je gemiddeld tussen € 2.739 en € 3.170 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €38.284 per jaar. Daar kun je wel tien motorboten van kopen! 😉 Ontdek hier alles over de money’s van een project engineer.

 • Heb je ervaring nodig voor project engineer?

  Om aan de slag te gaan aan project engineer, heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel vragen werkgevers vaak om een hbo-diploma in een technische richting. Handige opleidingen zijn bijvoorbeeld engineering, elektrotechniek, product ontwerpen, technische bedrijfskunde of werktuigbouwkunde. 👩‍🎓👨‍🎓 Daarnaast heb je als project engineer een leidinggevende functie. Wil jij jezelf daarin verder ontwikkelen? Slim! Check dan eens onze gratis trainingen.

 • Hoe moet ik solliciteren op een project engineer vacature?

  Solliciteren als project engineer is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Ontdek hier alles over solliciteren!