Werken als monteur, iets voor jou?

Heb jij een gereedschapskist waar je in kan wonen? Ben jij degene die de vaatwasser altijd weer aan de praat krijgt en de wifi fixt? Dan heb je waarschijnlijk twee rechterhanden en ben je per-fect voor de functie monteur! Benieuwd hoe en waar je aan de slag kan als monteur? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een monteur precies?!

Als monteur heb jij de meest afwisselende en flexibele baan van Nederland. Waarom? Je komt op de tofste plekken in het land en maakt elke dag weer andere mensen blij! Je redt de dag wanneer mensen met hun handen in het haar zitten. Je installeert, onderhoudt of repareert zonnepanelen, wifi en wasmachines met je vakkennis. 

Ook kan het zijn dat je nieuwe producten langsbrengt en installeert. Kapot, storing of onderhoud? Jij bent de techniek-held die alles oplost! 🦸

Als monteur hangen je precieze taken af van je specialisatie, maar meestal ben je bezig met het voorkomen van fouten in machines en het repareren van kapotte onderdelen. Jij laat dan ook een spoor van goed werkende apparaten achter als je ergens bent geweest.

Als monteur zijn dit je belangrijkste taken:

 • Onderhoud uitvoeren: zoals het in de zorg geldt, geldt het ook in de techniek: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is goed onderhoud zo belangrijk! Jij voorkomt dat een machine helemaal onbruikbaar wordt.

 • Repareren kan je leren: kom je er tijdens een onderhoudsbeurt toch achter dat er iets kapot is? Yehesss, jij kan dat lekker maken! Je hebt het onderdeel al bij je en bent zo klaar. Zo, nu kan ‘ie er weer tegenaan! 🧰

 • Storing opzoeken en verhelpen: *error* *storing* toch geen 404?! Jaa, ook dat pak jij aan! Is er een storing waar niemand iets van snapt? Door jouw vakkennis weet je vaak een aantal trucjes waardoor de machine het zo weer doet. Hoppa!

 • Voorraad van onderdelen bijhouden: als monteur gebruik je dagelijks verschillende onderdelen om machines op te lappen. Je houdt ook nauw in de gaten of er van alles nog wel genoeg in de kast ligt. ⚙️

 • Gereedschap netjes bewaren: dagelijks trek jij je gereedschap uit je auto om het intensief te gebruiken. Reden genoeg om regelmatig te checken of het nog wel goed werkt en schoon is!

 • De planning bijhouden en verslag doen: als monteur werk je met een dagelijkse planning. Die houd je goed bij! Daarnaast is het belangrijk dat je bij klanten en machines opschrijft wanneer ‘ie voor het laatst onderhouden is. Zo voorkom je verwarring in de toekomst en weet je precies wat er met een kapotte machine gebeurd is. 

De werkdag van een monteur: onderhouden, repareren, monteren 

*Vroeeem* er is gebeld door een klant met spoed, dus jij gaat er nog even heen! Als monteur is je dag superafwisselend en doe je alles om klanten blij te maken. Een spoedje aan het einde van de dag is dan ook geen probleem voor jou. Jij  hebt binnen no-time de oorzaak van de storing gevonden. En dát is toevallig, er is iemand jarig, dus je krijgt nog een stuk taart toe ook. Hmmm! 🍰

Als monteur werk je vaak alleen of met een collega-monteur. Maar omdat je zo vaak over de vloer komt bij je klanten, kennen ze je allemaal! Eigenlijk heb je dus niet 5 collega’s, maar wel 100! Benieuwd welke taken je op een werkdag uitvoert? Bekijk het hieronder.

Tijdstip

Taak

07:00 uur

Morning! Jij gaat met je kluswagen eerst ff naar de werkplaats 🚚

08:00 uur

Hier bespreek je de planning met collega’s: wat moet er allemaal gebeuren? 

08:30 uur

Hoppa! Aan de slag, je springt in de auto onderweg naar je eerste klant: een snoepfabriek. 🍭

09:00 uur

Bij aankomst begroet je iedereen. Welke doseermachine werkt niet meer goed?

10:00 uur

Gelukkig zag je meteen waar het aan lag: gefixt! Je krijgt nog een bakkie voor je verder gaat.

11:00 uur

Aankomst bij de tweede klant. Ze groeien zo hard dat er nieuwe machines bij moeten! Jij helpt met de installatie. 

12:00 uur

Tadaaa! De machines staan! Je doet nog even een broodje met de collega’s van dit bedrijf. Gezellig! 🥖

13:00 uur

Oeps, toch niet helemaal goed. De nieuwe machine geeft meteen een storing aan. Gelukkig is het een makkelijke en blijf je op schema lopen. 

14:00 uur

Oké, onderweg naar de laatste klant: een distributiecentrum!

14:30 uur

Hier zijn twee machines kapot: jij bestelt meteen nieuwe. Ze vragen je ook  te kijken naar andere machines met storing. 

15:30 uur

Dit is wat ingewikkelder: je belt je collega-monteur voor hulp.

17:00 uur

Samen is het gelukt. De klant is blij dus jij bent blij! Je gaat met een lach weer terug naar huis toe. Tot morgen! 🤙

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een monteur 🤑

Als fulltime monteur verdien je gemiddeld tussen €2.262 en €2.575 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.350 per jaar. Daar koop je een high-tech gereedschapskist van! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,96. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat monteurs dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Ennuh, hoe zit het met de secundaire arbeidsvoorwaarden? Vaak krijg je een auto en telefoon van de zaak, aangezien je die veelvuldig nodig hebt in deze baan. Ook bieden sommige bedrijven een bonus van 500 euro aan als je langer dan 3 maanden in dienst blijft. Check dat dus bij jouw toekomstige werkgever. Daarnaast krijg je natuurlijk ook vakantiedagen, een lekker salaris en gezellige collega’s!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als mechanisch monteur of elektromonteur? Wij vertellen je alles over salaris!

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

Wat voor monteurs zijn er? 

Als monteur kan je je zeker specialiseren! Waar ligt jouw interesse?

 • Elektromonteur: de naam zegt het al, als elektromonteur werk je met elektriciteit! Matrixborden repareren, zonnepanelen monteren, schakelkasten inrichten: jij doet het gewoon! ⚡

 • Installatiemonteur: als installatiemonteur installeer jij van alles! Dit kunnen slimme meters voor gas en elektriciteit zijn, maar ook witgoed of keukens.

 • Assemblage monteur: in deze functie zet je fantastische producten in elkaar. Je levert altijd topwerk af!

 • Storingsmonteur: *error* jij wordt gebeld! Met jouw kennis ken je alle storingen uit je hoofd en weet je (de meeste) binnen no-time te fixen! Hoppaaaa! 

 • Mechanisch monteur: treinen, landbouwwerktuigen, productielijnen, robots: je noemt het. Als mechanisch monteur weet je overal wel iets van en ben je dus supergewild! 🤖

 • Monteur witgoed/keuken: kookplaat, wasmachine of oven kapot? Of moet er een nieuwe worden geïnstalleerd? Jij doet ‘t gewoon, mét een glimlach natuurlijk!

Monteur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Als je monteur wilt worden, moet je minstens een bbl- of mbo-opleiding afronden. Een BBL-opleiding is een opleiding waarbij je werkt en leert tegelijkertijd. Als je een BBL-opleiding volgt, ga je werken bij een erkend leerbedrijf, ontvang je salaris en ga je af en toe naar school om de theorie te leren.

Tempo-Team biedt ook erkende techniekdiploma's aan (mbo & bbl). Je kan op ieder moment starten met een technische opleiding. Welke opleiding past bij jou?

 • Operator A en B (mbo 3)

 • Mechanisch Operator A en B (mbo 3)

 • Monteur Mechatronica (mbo 2)

 • Operator C (mbo 4)

 • Medewerker Voeding & Technologie (mbo 2 of 3)

Check hier alle opleidingen!

Haal deze certificaten gratis via Tempo-Team!

Met certificeringen kun je snel erkend opgeleid aan het werk. Zo kan je snel, veilig en vakbekwaam aan het werk in de techniek.

Hieronder volgen een aantal certificaten die wij aanbieden:

 • Certificaat VCA Basis

 • Certificaat NEN 3140 VOP

 • Certificaat NEN 3140 VP

 • Certificaat ATEX

 • Certificaat EMC

 • Certificaat F-gassen

 • Europees certificaat bouwkundige montage zonne-energiesystemen

 • Certificaat laadpalen monteur

Bekijk hier hoe je die certificaten haalt

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een monteur

In de techniek zijn er meerdere doorgroeimogelijkheden vanuit het beroep monteur. Stroom bijvoorbeeld door naar:

 • Werkvoorbereider: komen collega-monteurs jou om hulp vragen? En heb je veel ervaring? Misschien is werkvoorbereider dan een goede uitdaging voor jou! Hierin houd je je bezig met klantcontact, adviseer je monteurs en begeleid je lopende projecten. Zo breng je elk project tot een top einde!

 • Systeembeheerder: als monteur ken je alle eigenschappen van veel machines. Dit gebruik je ook weer in deze functie! Zo leg je verbanden tussen machines in deze functie, en snap je hoe machines aan elkaar verbonden zijn. Gaat er iets fout met de software? Jij kent wel een foefje zodat dat zo is opgelost. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte monteur 🤩

Als monteur heb je natuurlijk een supergoed ruimtelijk en technisch inzicht! Jij weet precies hoe je een kapotte machine weer in elkaar puzzelt! 🧩 Daarnaast herken je een monteur meteen aan:

 • Oplossingsgerichtheid: jij ziet overal oplossingen. Soms duurt het wat langer dan anders, maar je fixt het altijd!

 • Snel handelen: ja hoor, je zit net aan de koffie met taart en BAM! Storing bij de machine die je net had gemaakt. Jij houdt dan je hoofd koel, gaat meteen aan de slag en eet die taart later wel. 

 • Veilig werken: als monteur bevind je je meer dan eens in gevaarlijke situaties. Het is dus ook errug belangrijk dat je weet hoe je veilig handelt. 

 • Oog voor detail: als monteur wordt er van je verwacht dat je kwalitatief werkt. Jij hebt een haarscherpe blik en ziet het zelfs als het kleinste onderdeeltje van een machine ontbreekt!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als monteur

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanrader voor monteurs:

 • Boels: alle monteurs hebben … nodig. Weet jij het? Gereedschap natuurlijk! En dat hebben ze bij Boels genoeg. Jij weet er alles vanaf en helpt klanten. Maar werkt ook aan het maken van werktuigen en machines in de werkplaats. Check deze baanrader meteen. 🛠️

Met deze werkgevers werken wij samen in techniek

Flexibele of vaste baan als monteur?

Als monteur kan je zowel een flexibele, als een vaste baan hebben. Of je nou 40, of 20 uur per week wilt werken: wij hebben vacatures! Als monteur werk je meestal wel op vaste werktijden. Dus tussen 8.00 en 19.00 uur ongeveer. Net geen 9-5 baan dus! 😜

Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als monteur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.

 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.

 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!

 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.

 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.

 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als monteur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

FAQ monteur

 • Wat doet een monteur?

  Om te beginnen zijn er heel veel verschillende soorten monteurs. Maar kort gezegd laat een monteur machines en installaties functioneren door onderhoud en reparatie.

 • Wat verdient een monteur?

  Afhankelijk van de ervaring die je meeneemt verdient een monteur gemiddeld tussen de €2500 en €4000. Niet verkeerd dus!

 • Welke opleiding heb je nodig als monteur?

  Je kunt voor sommige monteur vacatures aan de slag met minimaal een MBO-2 techniekopleiding.

 • Omscholen naar monteur?

  Bij Tempo Team kun je je laten omscholen tot monteur. Werken en leren van Tempo Team biedt tal van technische opleidingen, zodat jij als monteur aan de slag kan gaan.