Werken als managementassistent, iets voor jou?

Ben jij een geboren regelaar? Houd je van to-do lijstjes én vind je het geen probleem om werk uit handen te nemen? Jaa, dan ben jij een geboren managementassistent! Benieuwd bij welke bedrijven een managementassistent werkt? Hoe je werkdag eruit ziet? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je gaat verdienen?! Ontdek het op deze pagina!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een managementassistent precies?!

Als managementassistent ondersteun je een manager of directielid door administratieve en secretariële taken op je te nemen. Je bent het visitekaartje van de afdeling en zorgt dat de werkdag van een drukbezette manager gestructureerd verloopt. Van de telefoon aannemen tot afspraken inplannen en vergaderingen organiseren: jij fixt het allemaal!

Het allerleukste aan deze functie? Je hebt keuze uit superveel bedrijven om voor te werken. Bij grote bedrijven staat er vaak een manager aan het hoofd van elke afdeling, die héél blij wordt van een rechterhand. ✋ Je assisteert bijvoorbeeld de manager van de afdeling HR, communicatie of sales. Net wat jou het leukst lijkt!

Benieuwd naar de taken van een assistent manager? Dit zijn de belangrijkste: 

 • Agendabeheer: je plant afspraken in en werkt de agenda van de manager elke dag bij. 📅  Een meeting met wie, waar en hoe laat? Jij weet het! Jij bent de baas over de agenda. Klinkt goed toch? 
 • Telefoon aannemen: het telefonische contact loopt vaak via jou. Met je klantvriendelijke stem sta je de bellers te woord en verbind je ze door als dat kan. 📞
 • Vervoer en zakenreizen regelen: afspraak? Zakenreis? Lunch buiten de deur? Als de manager ergens heen moet, regel jij het vervoer en een hotel. Jup, ook de taxi- en vliegticket services heb je onder je sneltoetsen. 
 • Administratie bijhouden: alle post, belangrijke mailtjes, klantgegevens en financiële afspraken houd je netjes bij. Heb je goedkeuring nodig? Dan regel je die handtekening en zorg je dat je snel verder kan! ✍️
 • Vergaderingen voorbereiden: vóór een vergadering stel je een gespreksagenda op met de belangrijkste punten en deelt ‘m met iedereen die erbij zit. Ook reserveer je de vergaderruimte en zorg je dat ‘ie er piekfijn uit ziet. Bloemetje op tafel, koud water en een vers broodje tussendoor? 🥪 Komt voor de bakkerrr! 
 • Aanspreekpunt voor je collega’s: als collega’s van een andere afdeling iets van jouw manager nodig hebben, regel jij het voor ze. En wordt er vanuit het management iets besloten? Dan communiceer jij dat naar de rest van het team. Je bent dus een belangrijke spil in het (communicatie)web. 🕸️
 • Evenementen en bijeenkomsten organiseren: staat er een evenement, een workshop of andere bijeenkomst op de planning? Leuk! Want het is jouw taak om het van A tot Z te regelen. Of je dit nu helemaal zelf doet of er mensen voor inhuurt: met jouw organisatietalent wordt het een gegarandeerd succes. 🎉
 • Klanten ontvangen: de klanten en afspraken ontvang je met een grote glimlach én een heerlijke bak koffie. ☕ 

De werkdag van een managementassistent: bellen, plannen en voorbereiden

Als managementassistent is iedere dag anders! ‘s Ochtends check je als eerst de mailbox en werk je de administratie bij. Daarna bereid je een vergadering voor, terwijl je tussendoor de telefoon aanneemt én klanten ontvangt. Zo zie je maar: je werkdag zit vol met uiteenlopende taken. En naast je manager zijn er natuurlijk nog veel meer collega’s met wie je op kantoor gezellig samenwerkt. Denk aan assistent managers van andere afdelingen, financieel administratief medewerkers en projectleiders.

Zie jij jezelf wel in de schoenen van een managementassistent staan? Dan ben je vast benieuwd hoe je werkdag er ongeveer uit ziet!

Tijdstip Taak
08:30 uur

Goedemorgen collega’s! Wie wil er nog meer een kopje koffie? ☕️

09:00 uur

Tijd om je computer op te starten en de ongelezen mailtjes te checken. 📧

10:00 uur

Straks een belangrijke meeting, dus even goed voorbereiden…

11:00 uur

Er komt een vergadering tussendoor die écht deze week nog moet plaatsvinden. Geen probleem, jij schuift en puzzelt en vindt een gaatje in de agenda 🧩

12:00 uur

Tijdens de lunchpauze maak je een wandeling met een paar collega’s. Heerlijk even de benen strekken! 🚶

13:00 uur

Binnenkort staat er een evenement op de planning, dus je belt de  cateraar, regelt een hotelkamer en zorgt dat de uitnodigingen op tijd aankomen! 🎉

14:00 uur

Hoppa! De notulen en actiepunten van de vergadering van net staan ook weer op de mail. 📩

15:00 uur

Tussendoor een paar klanten terugbellen. 📞

16:00 uur

Er komen wat collega’s bij me langs voor vragen, daar sta je natuurlijk voor klaar! ⬆️

17:00 uur

Voordat je afsluit: niet vergeten dat je morgen om 7u in de auto moet zitten, voor die afspraak in Maastricht! 📝  Tot dan!

Wat verdient een managementassistent? Dit is het gemiddelde salaris 🤑

Als fulltime management assistent verdien je gemiddeld tussen €2.636 en €2.683 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.908 per jaar, als je 40 uur per week werkt. Daar kun je ruim twintigduizend verse croissantjes van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,36. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat managementassistenten dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als office manager of secretaresse? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als managementassistent? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van managementassistenten is. Hoppaaaa!

Wat voor managementassistenten zijn er?

De ene assistent manager functie is de andere niet. Zo zijn je werkzaamheden afhankelijk van het bedrijf en de afdeling waar je werkt. Deze managementassistenten kom je vaak tegen:

 • Hr-managementassistent: werk je op de afdeling HR, dan ben je altijd bezig met mensen. Als HR-managementassistent help je met het vinden van een leuke nieuwe collega, contracten opstellen en collega’s begeleiden als ze hulp nodig hebben. Deze functie heeft de perfecte balans tussen administratieve taken en persoonlijk contact. 
 • Sales managementassistent: ben je naast plannen en regelen ook een ster in verkopen? Dan ben je misschien wel geknipt voor de functie van sales managementassistent. Als rechterhand van een salesmanager draag je bij aan het behalen van de targets en zorg je dat de verkoopcijfers door het dak gaan. Laat die centen maar rollennnn! 💰
 • Secretaresse: als secretaresse ondersteun je een leidinggevende door administratieve taken over te nemen. Van de post tot de agenda en de telefoon; dankzij jou is de administratie op orde. 
 • Office manager: een office manager is de steun en toeverlaat op kantoor. Je ondersteunt het management met administratieve taken, maar bent tegelijkertijd ook het aanspreekpunt voor de collega’s. Zijn alle kantoorartikelen op voorraad? Moeten er nog folders geprint worden? Jij regelt het! Kortom: wil iemand iets weten over de administratie, facilitaire zaken, het kantoorbeleid of een aankomend evenement? Bij jou moeten ze zijn! 😉

Managementassistent worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om te werken als managementassistent, heb je minimaal een mbo 4-diploma nodig. De opleidingen Managementassistent, Assistent Business Services of Office & Management Support zijn een goede basis. Heb je ook nog een administratieve of een secretariële opleiding gevolgd? Dat werkt zeker in je voordeel! 

Vaak werk je als managementassistent met het MS Officepakket en Sharepoint-omgevingen. Het is dus handig als je weet hoe deze in elkaar zitten. Heb je een opfriscursus nodig? Met onze gratis online trainingen verbeter je je digitale vaardigheden in een handomdraai!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé organisator! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een managementassistent

Klaar om door te groeien? Misschien is één van de volgende functies wel de perfecte volgende stap voor jou:

 • Directiesecretaresse: een directiesecretaresse is de assistent van een of meerdere directieleden. Je taken komen grotendeels overeen met die van een managementassistent, alleen heb je als directiesecretaresse nog meer verantwoordelijkheden! Van agendabeheer tot ondersteuning bij vergaderingen en het organiseren van evenementen: een directiesecretaresse kan het allemaal! 💪
 • Projectleider: vind je het leuk om collega’s aan te sturen en is plannen jouw grootste talent? Dan is de functie projectleider op jouw lijf geschreven! Naast plannen en aansturen houd je ook het budget in de gaten, los je eventuele problemen op en heb je contact met de klant. In de bouw, mode, techniek, sportwereld of toch ict? Jij kiest!
 • Personal assistant: als personal assistent regel en plan je werkzaamheden voor iemand anders, zodat diegene zich kan focussen op de belangrijkste taken. Binnen een groot bedrijf, voor een beroemdheid of bij iemand thuis. Personal assistants kom je overal tegen. 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte managementassistent 🤩

Een managementassistent is een echte regeltante of -oom. Je weet precies wat er op de werkvloer speelt én wat er op de agenda staat. Maar ehhh, herken jij je ook in de volgende competenties en eigenschappen?

 • Jij werkt zelfstandig: als je ziet dat er iets moet gebeuren, pak je de taak gewoon op. Ook durf je zelf beslissingen te nemen en ben je goed in alleen werken. Kom je ergens toch niet uit? Dan stap je gewoon even op een collega af en ga je daarna weer lekker zelf aan de slag.
 • Jij hebt een talent voor organiseren: een evenement, een workshop of een zakelijke lunch organiseren? Laat dat maar aan jou over! Jij weet namelijk altijd de beste locaties en lekkerste catering te regelen. Dat wordt smullennn. 🥪
 • Jij voelt je verantwoordelijk: je manager rekent op jou en dat weet je. Daarom neem je je werk serieus en zet je elke dag opnieuw je beste beentje voor. 
 • Jij schakelt snel: nét als je de post wil ophalen, gaat de telefoon. Vervolgens staat er ook een collega met een vraag voor je neus. Maarr jij schakelt vliegensvlug tussen alle taken en houdt het hoofd koel. ❄️
 • Jij communiceert goed: aan de telefoon, per mail of gewoon in een persoonlijk gesprek: praten is je superkracht. 🦸  Dankzij jou is iedereen op de hoogte van de afspraken die in de agenda staan, hoe laat de vergadering begint en wanneer iemand teruggebeld wordt.

Check, check, checkerdecheck?!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als managementassistent

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor managementassistenten:

 • Signify: Signify is onderdeel van Philips, de wereldberoemde producent van verlichting. Van bureaulampen tot koplampen voor auto’s: grote kans dat jij hier bij Signify aan meewerkt! Klinkt als een goed idee, toch? 💡
 • Nationale Nederlanden: bij Nationale Nederlanden leer je alles over verzekeringen, hypotheken, pensioenen, en leningen. Super belangrijk, want daar hebben we allemaal mee te maken. Ga je hier aan de slag, dan eindig je waarschijnlijk als financieel expert. Ben jij er klaar voor?

Altijd de nieuwste managementassistent vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als managementassistent?

De meeste managementassistenten hebben een vaste baan en werken voor één of meerdere managers bij hetzelfde bedrijf. Een flexibele baan als managementassistent is minder gebruikelijk, maar ook zeker mogelijk! Dus ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als managementassistent via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als managementassistent aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meest gestelde vragen over managementassistenten

 • Wat doet een managementassistent?

  Als managementassistent ondersteun je een manager of directielid door administratieve en secretariële taken op je te nemen. Denk aan agendabeheer, de telefoon aannemen, vergaderingen voorbereiden en zakenreizen organiseren. Benieuwd of dit bij jou past?  Hier lees je meer over de taken van een managementassistent.

 • Wat verdien je gemiddeld als managementassistent?

  Als fulltime managementassistent verdien je gemiddeld tussen €2.636 en €2.683 bruto per maand. Dat is ongeveer €31.908 per jaar, als je 40 uur per week werkt. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,36. Meer weten? Hier lees je alles over het salaris van een managementassistent.

 • Hoe solliciteer ik op een managementassistent vacature?

  Solliciteren voor de functie van managementassistent is appeltje-eitje! Check hier alle vacatures en vind een vacature bij jou in de buurt. Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en stuur je cv en motivatie op via onze website. Voilá, je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier al onze tips voor solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een managementassistent baan?

  Als managementassistent leer je zelfstandig werken, plannen en duidelijk communiceren. Zowel per telefoon als per mail en in een een-op-eengesprek. Ook leer je om snel te schakelen tussen verschillende taken. Herken jij jezelf hier in? Check dan welke vaardigheden en competenties een managementassistent nog meer bezit.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot managementassistent?

  Een mbo niveau-4 opleiding in de richting van managementassistent duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar. Tijdens deze opleiding loop je ook stage en doe je lekker veel praktijkervaring op. Zo kun je na je opleiding direct aan de slag! Hier lees je meer over opleidingen tot managementassistent