Werken als quality engineer, iets voor jou? ⚙️

Proef jij het direct wanneer er te weinig saus op je favoriete hamburger zit? Heb je oog voor detail én ben je technisch aangelegd? Dan ben jij een geboren quality engineer. Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kan als quality engineer? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een quality engineer?!

Als quality engineer ben je bezig met het controleren, testen en verbeteren van producten en diensten. Jij zorgt dat het eindproduct altijd tip-top in orde is en brengt - als dat nodig is - verbeteringen aan. Dit doe je door het opstellen van een goed kwaliteitsbeleid, het uitvoeren van analyses en het opstellen van kwaliteitseisen. ✅

Een quality engineer is altijd op zoek naar verbeteringen. Hoe overtref je de verwachtingen van de klant? Hiervoor duik je niet alleen de cijfers in, maar ook het werkveld! Worden de juiste goederen ingekocht, loopt het productieproces op rolletjes en zijn jullie tevreden met de leveranciers? Allemaal zaken waar jij je graag mee bezighoudt.

Een quality engineer gaat vaak aan de slag in de technologie of voedselbranche. Een superbelangrijke taak, waar je vlamt in de techniek, bouw, ICT en productie

Als quality engineer zijn dit je belangrijkste taken:

 • Klantcontact: welk product wil de klant? En hoe zorg je dat dit zo goed mogelijk gemaakt wordt? Jij doktert het uit! 
 • Kwaliteitscontrole: zitten alle deksels goed op de potten en smaakt alles hoe het moet smaken? Jou ontgaat geen enkele fout! 🗒️
 • Processen verbeteren: je ziet meteen wat je kunt verbeteren om het product nóg beter te maken. 🔍
 • Monitoren: loopt alles op rolletjes? Hoppa! Jij houdt alles goed in de gaten. 
 • Kwaliteitsdocumentatie: je houdt alle data en cijfers tot na de komma nauwkeurig bij. Geen afwijking gedetecteerd. Check! ✅
 • Verminderen van verspilling: als quality manager ben je nog zuiniger dan de gemiddelde Nederlander. Verspilling? Liever niet! 

De werkdag van een quality engineer: controleren, testen en verbeteren

Als quality engineer is elke dag een kwalitatieve dag. 💯 Je weet precies waar de klant behoefte aan heeft. Daarom start je de dag altijd met een aantal vaste controles. Klopt er iets niet? Dan zoek je tot op de bodem uit waar het misgaat bij de productie. Je noteert alles en rapporteert direct terug aan de klant. Heb je de kink in de kabel gevonden? Yesss! Dan ga je kijken hoe je dit probleem oplost en zorg je dat het probleem niet opnieuw voorkomt. 

Zo kan een dag als quality engineer eruitzien:

Tijdstip Taak
07:00 uur

vroeg uit de veren! De fabriek wacht op je. ⏰

08:00 uur

je controleert samen met je favo collega of de machines ‘s nachts goed hun werk hebben gedaan. Check, check. ✅

09:00 uur

aha! Eén machine geeft een error bij de laatste batch. Je gaat direct op onderzoek uit. 🔍 

10:00 uur

na een controle ontdek je dat de deksels op de potjes niet helemaal goed dichtgedraaid zijn. Je onderzoekt hoe dit komt.

11:00 uur

gevonden! De machine stond niet goed geprogrammeerd. Gelukkig kwam je hier op tijd achter. Je gaat kijken hoe je dit in de toekomst voorkomt. 

12:00 uur

lunchtijd. Je bespreekt de ochtend met je collega’s. 🥪

13:00 uur

tijd voor een steekproef. Volgens de metingen zit er precies voldoende zout in het product. Hoppa! 

14:00 uur

je mailt alle klanten en vertelt wanneer zij hun producten kunnen ophalen. 📦

15:00 uur

na een grondige analyse blijkt dat de verspilling met 20 procent is afgenomen. High five! Dat mag gevierd worden. 🎉

16:00 uur

je monitort of er geen problemen zijn voor de nachtproductie. En stuurt de laatste mailtjes van de dag. 

17:00 uur

zingend terug naar huis 🎶

Neem vast een kijkje in de productie

Benieuwd hoe een baan als quality engineer er nou écht uitziet? In de YouTube-serie Tour de werkvloer nemen we je mee op de - je raadt het al - werkvloerrrrr! Bekijk de video nu en neem vast een kijkje in de productie.

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een quality engineer 🤑

Als fulltime quality engineer verdien je gemiddeld tussen €3.055 en €4.130 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €46.526 per jaar. Daar kun je een hoop notitieboekjes van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €20,47. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat quality engineers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als engineer of test engineer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als quality engineer? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van quality engineers is. Hoppaaaa!

Wat voor engineers zijn er allemaal?

De ene engineer is de andere niet. Er zijn nog een aantal engineers met nét een ander takenpakket dan de quality engineer. Lees hieronder het verschil: 

 • Support engineer: een support engineer helpt klanten en opdrachtgevers bij het oplossen van technische en ICT-gerelateerde zaken. 
 • Test engineer: test…test. Werkt alles? Yesss! Checken en testen of alles werkt zoals het moet, is wat jij elke dag doet. 🧪
 • Manager engineering: als manager engineering geef je leiding aan een heel team engineers. Jij controleert de controleurs dus! 
 • Field service engineer: als field of customer service engineer adviseer jij klanten en opdrachtgevers over technische verbeteringen. Jij weet precies welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd en kan dit haarfijn uitleggen.
 • Kwaliteitscontroleur: voldoet een product of dienst aan de gestelde normen? Dat checkt een quality controller! 

Quality engineer worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil je quality engineer worden? Dat kan door het volgen van de hbo-opleiding Werkbouwtuigkunde of Engineering. Opleidingen als Elektrotechniek of Technische Bedrijfskunde komen ook van pas! Kun je die afvinken?
Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling (H3)
Je eigen kwaliteiten verbeteren? Dat grijpt een quality engineer met beide handen aan! Check onze gratis trainingen, zoals:

Altijd met een glimlach naar werk omdat je elke dag weer iets nieuws leert, dat wil jij toch ook?!

Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte quality engineer 🤩

Een quality engineer gaat altijd voor de hoogste kwaliteit! Maar dat is niet het enige, check hieronder waarover een goede quality engineer nog meer beschikt: 

 • Technisch inzicht: als quality engineer ben je de hele dag in de weer met productie en machines. Wel zo handig als je weet hoe het werkt! ⚙️
 • Communicatief sterk: jij bespreekt de wensen van de klant en probeert hun verwachtingen te overstijgen. De klant is natuurlijk koning.
 • Analytisch denkvermogen: als quality engineer sta je aan het roer van het technische proces. Je kan het project goed overzien en analyseren, zodat je de problemen al gespot hebt voordat het écht problemen zijn. 💭
 • Overzichtelijk: een fout in de productie, openstaande vragen van de klant en tientallen andere problemen: jij bewaart het overzicht en weet precies waar je prioriteit ligt. 

Altijd de nieuwste quality engineer vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als quality engineer?

De meeste quality engineers werken fulltime. De productie staat namelijk nooit stil. Er moet altijd gecontroleerd en verbeterd worden. Wil je liever parttime werken? Dan kan dat soms ook. Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als quality engineer via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als quality engineer aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over quality engineers

 • Wat doet een quality engineer?

  Als quality engineer ben je bezig met het controleren, testen en verbeteren van producten en diensten. Jij zorgt dat het eindproduct altijd tip-top in orde is en brengt verbeteringen aan. Dit doe je door het opstellen van een goed kwaliteitsbeleid, het uitvoeren van analyses en het opstellen van kwaliteitseisen. Lees hier meer over het salaris van een quality engineer. 

 • Wat verdien je gemiddeld als quality engineer?

  Als fulltime quality engineer verdien je gemiddeld tussen €3.055 en €4.130 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €46.526 per jaar. Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €20,47. Tsjakkaaa! Lees hier meer over vaardigheden van een quality engineer. 

 • Heb je ervaring nodig voor quality engineer?

  Om aan de slag te gaan als quality engineer heb je een technische hbo-opleiding nodig. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-opleiding werkbouwtuigkunde of engineering. Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Slim! Check dan eens onze gratis trainingen.

 • Hoe moet ik solliciteren op een project engineer vacature?

  Solliciteren als quality engineer is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà. Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Ontdek hier alles over solliciteren!