De 6 geheimen van de perfecte vrijmibo!

Als bedrijf kun en wil je niet meer om de vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) heen. Ja, tuurlijk is het lekker om de week af te sluiten met een borrel, maar het biedt veel meer dan dat! Het zorgt voor (veel) lol, verbinding, goede verhalen voor bij de lunch op maandag en hechte teams. Vooral dat laatste maakt werknemers gelukkig. Dus die vrijmibo moet er komen (of blijven)! Daarom 6 tips voor de perfecte borrel, waar niemand nee tegen zegt.

Wacht even... waarom is die vrijmibo zo belangrijk?

Jij denkt natuurlijk dat een vrijmibo is ontstaan, omdat je collega’s enorme dorst hebben na een dag hard werken. Iedereen is natuurlijk gebaat bij werken in een hecht team! Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat dát je meer plezier in je werk geeft. Dat kan natuurlijk door teamuitjes en trainingen, maar wat is er makkelijker dan het organiseren van een borreltje?

Buiten werk met je collega’s omgaan, verhoogt het werkplezier en daarmee ook het werk zelf. Het schept toch een band als je wat meer weet over die gekke hobby's van je collega of hem een keer echt goed uit zijn bol hebt zien gaan op de tijdelijk geïmproviseerde ‘dansvloer’. Wanneer je gelukkig naar je werk gaat, je fijn voelt bij je collega’s en je echt een hecht team bent, ga je vanzelf harder werken. Geloof ‘t maar, tis echt waar!

Wist je dat 56% van werknemers tussen de 18 en 34 jaar graag succes willen vieren met collega’s? Daarom dus een vrijmibo: een ultiem moment om alle kleine en grote successen te vieren..

En… wist je dat een vrijmibo echt niet elke vrijdag hoeft? Eén keer per maand doet al wonderen. Tijd om er een maandelijks feest van te maken! Hoe je jouw vrijmibo écht onvergetelijk maakt? 

1. Kies een thema

Wanneer je merkt dat de normale borrels niet zijn zoals je ze graag wilt, plak er dan eens een thema aan vast. En dit betekent niet gelijk dat iedereen verplicht verkleed moet, maar dat je hier de aankleding, drankjes en hapjes op aan kunt passen. Mexicaanse vrijmibo? Zorg voor desperados, nachos en sombrero’s voor iedereen! En vergeet de Enrique Iglesias playlist niet aan te zetten op Spotify.

2. Doe een spelletje of pubquiz

Blijven collega’s even kort hangen op vrijdag voor een drankje, en gaan ze daarna snel weer op huis aan? Zorg dan voor een leuk, gek of verrassend programma! Organiseer een pubquiz, neem oudhollandse spelletjes mee of een karaokeset. Zo is er voor ieder wat wils, leer je elkaar kennen op een andere manier en zorgt dit ook weer voor leuke verhalen op maandag.

3. Zorg voor genoeg (en voor iedereen) hapjes en drankjes 

Een borrel is natuurlijk niet compleet zonder drankjes en hapjes. Dit maakt of breekt de sfeer. En denk aan iedereen. Komen veel mensen met de auto en is er geen alcoholvrij bier, fris of mocktails, dan gaat de lol er voor hen snel vanaf. Eten er veel mensen vegetarisch, zorg dan ook voor andere snacks dan bitterballen en frikadellen. 

4. Groot is niet altijd beter

Een borrel organiseren klinkt vaak als een hele onderneming, is het niet. Met wat drank, hapjes en muziek kom je al een heel eind. Zorg dat de ruimte waar jullie gaan borrelen gezellig en uitnodigend is én dat er voor iedereen genoeg plek is. 

5. Het hoeft niet altijd op kantoor

Een vrijmibo met je bedrijf betekent niet altijd een vrijmibo op je bedrijf. Wissel het eens af met een borrel in een kroeg, restaurant of karaokebar... Zo leer je niet alleen je collega’s, maar ook de stad of dorp waar je werkt steeds een stukje beter kennen. 

6. Maak er eens een domibo van

Een domibo? Ja! Er zijn altijd mensen die structureel niet op vrijdag werken of het misschien niet heel laat kunnen maken. Kom deze collega’s ook eens tegemoet en plan de wekelijkse of maandelijkse borrel op een donderdag. Misschien wel wat paracetamol halen voor de volgende ochtend :). 

Of plan hem eens onder werktijd, zodat je zeker weet dat iedereen kan! (Wel eerst even overleggen met de baas natuurlijk...)

Okay, wie prikt de eerste datum?

PS: Zoek je nog een goede playlist om die voetjes van de vloer te krijgen? Zet dan deze op!

Lees ook eens…

Hèt Grote Werkplezier onderzoek

Ruim driekwart van de medewerkers uit ons Grote Werkplezier onderzoek uit 2019 hebben liever meer werkplezier dan een hoger salaris. Werkplezier valt samen met erkenning, waardering, en persoonlijke ontwikkeling.