'Ik vind het wel écht belangrijk dat er wordt gelachen op werk'

Voor intercedent Mark van der Schelling (28) uit Rotterdam staat werkplezier hoog in het vaandel. En dat plezier haalt hij vooral uit de dagelijkse momenten en de hechte band die hij heeft met zijn collega’s. Hij is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers een goede relatie met collega’s belangrijker vinden dan een mooie leasebak.

Zeg Mark, waarom is werkplezier volgens jou zo belangrijk? 

Zonder plezier is werken alleen maar een inkomen. Je doet het de helft van je leven, dus doe werk dat je blij maakt. Als ik het als intercedent niet naar mijn zin heb, zie je dat aan mij en dat sijpelt door in alles wat ik doe. Zowel privé als op de werkvloer en in mijn prestaties. Plezier maakt mijn werk dus leuker, ik presteer beter en zit er lekker door in mijn vel. 

Dus jij kan je wel vinden in de leasebak-conclusie?

Zeker! Ik werk niet om miljonair te worden. In mijn functie leer ik elke dag nieuwe dingen en mensen kennen. Ik help ze aan werk en bedrijven aan personeel. Dat geeft écht een kick! Je doet iets goeds voor de maatschappij. Dat in combinatie met leuke collega’s om me heen, maakt dat zo’n leasebak voor mij inderdaad niet het verschil maakt.

Wat maakt een team voor jou leuk?

Wat ik bij ons altijd heel bijzonder vind, is dat iedereen uit zichzelf voor elkaar klaarstaat. Natuurlijk heb je wel eens een vervelend gesprek, zoals in iedere baan. Daardoor word je wel eens overvallen. Zeker bij nieuwe collega’s valt dit vaak rauw op hun dak. Dan is er altijd iemand die zegt: ‘Kom, we gaan even een rondje lopen of tafelvoetballen.’ Zo is de spanning er gelijk af. Dat is iets dat we samen doen en waar we samen van leren. Samen lachen en samen balen dus

En hoe uit die teamspirit zich nog meer?  

Nou… als je hier alleen koffie voor jezelf haalt, krijg je wel echt op je kop haha! Dat kan echt niet. Het koffieapparaat staat hier pontificaal op de werkvloer en daar hoort een soort ritueeltje bij. Als je koffie haalt, zoek je altijd even de interactie met je collega’s. ‘Bakkie?’ Dat geeft altijd leuke momenten. Dat is belangrijk. Althans, ik krijg daar een heel leuk gevoel bij! 

Een complimentje van de baas blijkt ook zo’n plezier factor te zijn. Ervaar jij dat ook?

Daar ben ik zelf iets te nuchter voor. Ik zeg altijd tegen mijn manager: ‘Je hoeft bij mij niet te zeggen wat ik goed heb gedaan vandaag, want dat geloof ik toch niet haha!’ Als iemand gewoon spontaan tegen me zegt: ‘Lekker bezig, pik!’, is dat voor mij voldoende. Zo lang het goede gevoel er maar is.

Heb je de vrijheid en flexibiliteit om je eigen tijd in te delen?

We werken hier op een inlooplocatie. Dat betekent dat er de hele dag werkzoekenden, geïnteresseerden en klanten kunnen binnenlopen. Dus we moeten van 9 tot half 6 op de winkel passen. Wel delen we zelf onze tijd in. Het leukste aan intercedent zijn vind ik bij de klant zitten. En als de één op pad is, wordt er altijd voor gezorgd dat de anderen op kantoor zijn. Dat hebben we allemaal voor elkaar over. 

Tot slot: ben jij bewust bezig met werkplezier?

In ieder geval ben ik altijd aanwezig bij alle borrels! Ik vind het wel écht belangrijk dat er gelachen wordt. Op vrijdag ben ik de eerste die zegt: ‘joh, kunnen we er al eentje inschenken?’ En dat hoeft echt geen alcohol te zijn. Het gaat erom dat je het leuk hebt met elkaar en dat je tijd hebt voor ontspanning na werk. 

Wil je ook werken bij Tempo-Team?

Mark werkt al een kleine twee jaar bij Tempo-Team Rotterdam als intercedent. Lijkt het jou ook leuk om in zo’n tof team te werken?