Secundaire arbeidsvoorwaarden: wat zijn dat eigenlijk? Voorbeelden!

Vakantiedagen, een eindejaarsbonus of een laptop van de zaak… Yesss, dat kun je allemaal van je werk krijgen! Superfijn. We noemen dit secundaire arbeidsvoorwaarden. Neem dit ook mee bij het zoeken van een nieuwe baan, want het maakt je een gelukkige werknemer! We zetten hier voor je op een rijtje welke leuke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt tegenkomen. Let’s goooo. 🚗💻

Check de video voor meer uitleg! 👇

14 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden

Het verschilt enorm per functie en per bedrijf welke extra’s je krijgt. De secundaire arbeidsvoorwaarden worden meestal bij een nieuwe baan besproken, maar kunnen ook gewoon tussendoor veranderen. Wat de primaire arbeidsvoorwaarde dan is? Simpel, het salaris! En het verschil met secundaire arbeidsvoorwaarden? Die staan niet zo vast als je salaris. En dat is eigenlijk best prettig, want dit kun je onder andere allemaal krijgen:

 • Reiskostenvergoeding: yup, je nieuwe werkgever is niet verplicht om reiskosten te vergoeden. Dus woon jij ver weg van het kantoor? Dan kan reiskostenvergoeding een heel fijn extraatje zijn!
 • Pensioen: misschien wel een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, ook al is het voor later. Dit kan je in de toekomst veel geld schelen, echt! Kijk dus goed naar de pensioenvoorwaarden in je nieuwe contract. 
 • Auto of fiets van de zaak: een hele populaire arbeidsvoorwaarde en je begrijpt wel waarom, toch? Bekijk wel even goed of de auto bijvoorbeeld ook privé gereden mag worden. In ieder geval een hele fijne arbeidsvoorwaarde om je contract in te fietsen. 😉
 • Laptop of smartphone: werk en privé gescheiden houden? Jaaa! Dan kan een laptop of smartphone van de zaak superfijn zijn. 
 • Vakantiedagen: wettelijk gezien krijgen werknemers 4 keer het aantal werkuren per week aan vakantie-uren. Dus heb jij een 40-urige werkweek? Dan krijg je 160 vakantie-uren, oftewel ongeveer 20 vakantiedagen. Woehoe! Maaaarrr je toekomstige werkgever kan ook éxtra vakantiedagen in je contract opnemen. Dat is ook een mega chille arbeidsvoorwaarde, toch?
 • Flexibel werken: flexplekken of thuiswerken. Voor sommige mensen kan dat echt een toegevoegde waarde zijn. Dan is deze secundaire arbeidsvoorwaarde zeker interessant. Hangt wel een beetje van het bedrijf af!
 • Opleidingsmogelijkheden: want je bent nooit uitgeleerd, toch? Is er budget om door te leren en waar ziet je werkgever jou over een aantal jaar? Allemaal dingen omtrent opleidingsmogelijkheden om mee te nemen in je contract. Doen dus!
 • Doorgroeimogelijkheden: niet geheel onbelangrijk. Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf? Dat is zeker van toegevoegde waarde voor jouw contract!
 • Dertiende maand: een hele leuke verrassing in december. Neem een dertiende maand ook mee in een salarisonderhandeling, want dat is gewoon een extra maand salaris! Heerlijk. 
 • Prestatiebonus: soms geven werkgevers een extraatje als jij een goede prestatie hebt geleverd of als ze een goede winst hebben behaald. Als je weet dat er een bonus uitgekeerd kan worden, dan kun je dat ook weer meenemen in je overweging.
 • Sportabonnement of ontspanning: je kunt ook afspraken maken over sportabonnement bij de sportschool of over ontspanning op de werkvloer (bijvoorbeeld een stoelmassage). Dat is toch mooi meegenomen?
 • Zorgverzekering: yup, sommige bedrijven kiezen ervoor om de zorgverzekering van hun werknemers te vergoeden. Dat scheelt je toch weer zo’n honderd euro per maand. Niet verkeerd, toch?
 • Lunch op werk: jaaa, hoe gezellig is dat? Met al je collega’s lunchen en nooit meer ‘s ochtends gehaast je broodtrommel vullen. Nog zo’n fijne randvoorwaarde!
 • Bedrijfsuitjes: organiseert het bedrijf weleens een bedrijfsuitje? Nice! Dat draagt ook zeker bij aan een leuke werkplek.

Onderhandelen met arbeidsvoorwaarden

Wist je dat secundaire arbeidsvoorwaarden ook heel handig zijn om in te zetten bij een salarisonderhandeling? Staar je niet blind op salaris! Elke dag lunch op werk, meer vakantiedagen of een auto van de zaak. Daar word je ook een gelukkige werknemer van, toch? Dus wil je graag naast je charmes nog iets anders in de strijd gooien, dan zijn secundaire arbeidsvoorwaarden een hele goede!

Dé baan met werkplezier? Check onze Baanraders

Dit zijn onze werkgevers die minimaal een 8+ scoren op tevredenheid onder werknemers. Ge-ga-ran-deerd met energie thuiskomen dus! Bekijk nu de Baanraders in jouw regio!

 • Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

  Vakantiedagen, een eindejaarsbonus of een laptop van de zaak… Yesss, dat kun je allemaal van je werk krijgen! Superfijn. We noemen dit secundaire arbeidsvoorwaarden. Neem dit ook mee bij het zoeken van een nieuwe baan, want het maakt je een gelukkige werknemer.

 • Wat zijn voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden?

  Nou, je kunt bijvoorbeeld extra vakantiedagen krijgen, een laptop of auto van de zaak, een prestatiebonus of een dertiende maand. Ook kun je meenemen wat de doorgroeimogelijkheden zijn en wat de toekomstige werkgever organiseert voor het team. Allemaal hele fijne extra’s!

 • Kun je secundaire arbeidsvoorwaarden inzetten bij een salarisonderhandeling?

  Ja, heel goed zelfs! Staar je nooit blind op salaris. Elke dag lunch op werk, meer vakantiedagen of een auto van de zaak. Daar word je ook een gelukkige werknemer van, toch? Dus wil je graag naast je charmes nog iets anders in de strijd gooien, dan zijn secundaire arbeidsvoorwaarden een hele goeie!