Ontslagen: zo ga je er slim mee om 💪

Wanneer je ontslagen bent, komen er veel vragen op je af. Logisch! Wat zijn bijvoorbeeld jouw rechten als je ontslagen wordt? Hoe ga je hiermee om? Welke stappen moet je zetten? En wat is een transitievergoeding nou eigenlijk? Wij vertellen je hier allessss. Zo sta je binnen de kortste keren weer te stralen bij een nieuwe baan!

Spring snel naar:

Zo vind je een baan die wel matcht!🤩

De Baanmatcher vindt niet alleen jouw nieuwe favo beroep, maar ook de leukste vacatures! Je kan dus meteen solliciteren! Het enige wat jij hoeft te doen, is een paar korte vragen beantwoorden. Deze arbeidsmarkt-Tinder doet de rest. Zo gefixt dus. Klaar voor die nieuwe leuke baan?

Doe de test!

Ontslagen? In welke situatie zit jij?

De reden voor ontslag is natuurlijk voor iedereen anders. En bij elke situatie spelen er andere regels mee. Wat nu? Dat ligt aan je situatie! Check snel hoe dat voor jou zit.

  • 1. Ontslag met wederzijds goedvinden of instemming

    Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je baas samen praten over hoe je uit elkaar gaat. Jullie maken afspraken over geld en leggen dat vast in een beëindigingsovereenkomst. Maar let op, bij dit soort ontslag krijg je geen extra geld (ontslag- of transitievergoeding).

  • 2. Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen

    Soms ontslaat een bedrijf je ook vanwege (geld)problemen. Bijvoorbeeld: het bedrijf heeft financiële problemen, er is minder werk beschikbaar of er zijn veranderingen in de organisatie. Vervelend voor jou, maar ook voor het bedrijf! Ben je het niet mee eens met de reden? Dan is je baas verplicht jouw ontslag via het UWV aan te vragen. 

    Deze ontslaggrond (ja, zo noemen ze dat!) komt vaak doordat een bedrijf een reorganisatie moet doorvoeren. Je wordt dan boventallig verklaard (nog zo’n moeilijke term). In dit geval krijg je vaak een extra vergoeding. Een sociaal plan heet dat.

  • 3. Ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid (ziekte)

    Als je lange tijd ziek bent, kan je baas besluiten dat het beter is om jouw contract stop te zetten. In de eerste 2 jaar van ziekte mag je alleen niet ontslagen worden. Wel zo eerlijk. Ben je na 2 jaar nog niet in staat om te werken? Dan kan je baas aan het UWV toestemming vragen om je te ontslaan. Hopelijk in goed overleg met jou!

  • 4. Ontslag vanwege persoonlijke redenen

    Wil jouw baas je ontslaan vanwege persoonlijke redenen? Dan moet een kantonrechter eerst toestemming geven. En die kantonrechter is jouw beschermer: diegene kijkt of er regels zijn waardoor je niet zomaar ontslagen mag worden. Verzoek goedgekeurd? Dan wordt er bepaald wanneer je niet meer hoeft te werken. Meestal is dit een opzegtermijn van één maand. Zo krijg je de tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws.

  • 5. Tijdelijk contract loopt af

    Loopt je tijdelijke contract bijna af? Een maand voordat je contract eindigt, moet je baas je laten weten of deze verlengd wordt. Doet-ie dit niet? Dan heb je recht op een vergoeding van maximaal één maand loon.

  • 6. Ontslag op staande voet

    Heb je iets heel ergs gedaan op je werk? Zoals stelen of iemand pijn doen? Dan kan je baas je meteen ontslaan... We noemen dat ‘op staande voet ontslagen’. Je werk stopt dan direct. Je baas hoeft dus niet te wachten op toestemming van het UWV of op een opzegtermijn.

  • 7. Ontslag tijdens de proeftijd

    Zit je nog in de proeftijd? Dan mag jouw baas je contract stopzetten, zonder toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter. Zelfs niet als je ziek bent. Hier zit verder ook geen opzegtermijn aan verbonden. Even opletten dus!
    Enne… dit is ook een goed moment voor jezelf om te proeven of de baan bij je past. Jij kan ook makkelijk ontslag nemen in je proeftijd!

Checklist: dit moet je doen als je ontslagen wordt

Je wilt het natuurlijk graag goed afsluiten met je baas of manager. Kan jij! Het belangrijkste? Zeg niet overal ‘ja’ tegen maar ga het gesprek aan en kom voor jezelf op! 💪

  • ✅ Bekijk je contract: duik in de details van je contract. Dit geeft je duidelijkheid over wat je rechten zijn en wat je kan verwachten. Vind je dat lastig? Vraag of iemand je helpt!
  • ✅ Controleer de reden van ontslag: zorg ervoor dat alles volgens het boekje gaat. En kom in actie als er iets niet klopt. Hoe je dat weet? Check de 7 ontslagredenen hierboven!
  • ✅ Bepaal of je het eens bent met de voorwaarden: ben je het niet eens met het voorstel van je werkgever? Schakel dan juridische hulp in. Daar is dit hét moment voor! Veel arbeidsrechtadvocaten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn rondom een vaststellingsovereenkomst. Zo weet je wat je waard bent! 
  • ✅ Ken je rechten na ontslag: er zijn vaak nog steeds voordelen waar je recht op hebt, zoals een transitievergoeding of een uitkering. Bereken daarom altijd nog eens je transitievergoeding via een online tool. Bijvoorbeeld deze tool van de Rijksoverheid

Hoe ga je om met ontslag? 5 tips!

Ontslagen worden is nooit leuk. Daar mag je je natuurlijk rot over voelen. Maar het is belangrijk om jezelf weer bij elkaar te rapen en vooruit te kijken! Daar helpen we je héél graag bij. Hier zijn vijf handige tips om je te helpen omgaan met ontslag: 

  1. Geef jezelf de tijd om te verwerken: emotie mag er zijn! Neem de tijd om na te denken over wat er is gebeurd. En wees een beetje lief voor jezelf. Een mooi leermoment, waar je sowieso sterker uitkomt dan ooit tevoren. Topper! 💪
  2. Ontdek nieuwe kansen: denk na over wat je echt wilt in je carrière. Misschien is dit hét moment voor een nieuw avontuur of om nieuwe skills te ontwikkelen. 🔥
  3. Zet je netwerk in: praat met vrienden of familie over je situatie. Een sterk netwerk helpt om de uitdagingen aan te pakken. Jaaa, samen kom je verder! 
  4. Stel realistische doelen: focus op haalbare doelen, op de  korte en lange termijn. Dit helpt je om scherp te blijven en je zelfvertrouwen op te bouwen. You’ve got this! ✅
  5. In twijfel wat bij jou past? Doe de Baanmatcher en maak werk van werkplezier! Want de leukste banen? Die vind je bij Tempo-Team! In 5 vragen ben je weer een stapje dichterbij die superleuke baan!

Nieuwe ronde, nieuwe banen 🤩

De wereld ligt weer aan je voeten! Dus… wat ga jij doen?! Onze Baanraders ontdekken! Dit zijn banen, aangeraden door de Tempo-Teamers die er werken. Dat zit wel goed! Kijk snel en wie weet begint jouw nieuwe avontuur vandaag nog.

Veelgestelde vragen bij ontslag

  • 1. Wat is een transitievergoeding?

    Ben je ontslagen? Dan krijg je soms geld mee. Dit heet een transitievergoeding. Dat maakt de tijd (de transitie dus!) tussen je huidige baan en nieuwe baan wat makkelijker.

  • 2. Hoe bereken je de transitievergoeding?

    Je berekent de transitievergoeding op basis van je maandsalaris en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Dit bedrag helpt je om nieuwe stappen in je carrière te zetten. Wel zo fijn. Met deze tool bereken je de transitievergoeding!

  • 3. Wat is een sociaal plan?

    Een sociaal plan helpt je om samen met je werkgever de gevolgen van bijvoorbeeld een reorganisatie aan te pakken. Het maakt het proces eerlijker en socialer. Zoals de naam al zegt!

  • 4. Wat is boventallig zijn?

    Als je boventallig bent, is er minder werk bij je bedrijf. Jouw baan of functie vervalt daardoor. Dit ligt niet aan jou, maar aan veranderingen in de organisatie!

  • 5. Wat is het afspiegelingsbeginsel?

    Het afspiegelingsbeginsel is een manier om te bepalen wie er ontslagen wordt bij een reorganisatie. Het verdeelt bijvoorbeeld over verschillende leeftijden. Er wordt dan op een zo eerlijk mogelijke manier naar gekeken.

  • 6. Hoe wordt de opzegtermijn berekend?

    De opzegtermijn wordt berekend op basis van het aantal jaren dat je werkt bij een bedrijf. Het geeft jou en je werkgever tijd om je voor te bereiden op dat je weggaat. Zo kan jij alvast op zoek naar een nieuwe baan!

  • 7. Heb ik recht op een uitkering?

    Als je wordt ontslagen, heb je vaak recht op een uitkering. Daardoor krijg je nog wel iets binnen als je geen baan meer hebt en op zoek bent naar iets nieuws. Beter!

  • 8. Hoe hoog is mijn uitkering?

    De hoogte van je uitkering is gebaseerd op meerdere dingen, zoals je eerdere banen en wat je eerst verdiende. Het UWV berekent dit voor je en helpt je zo met de beste hulp in deze periode. Hier vind je de ww-berekeningstool.