Knallend binnenkomen? Met deze openingszinnen begin jij je sollicitatiebrief!

Yessss, je hebt een vacature gevonden waar je op MOET reageren. Lekker bezig! Vervolgens open je een leeg Word-document, typ je de titel en… hmmm waar begin je dan eigenlijk? De openingszin van je brief (de aanhef) is suuuper belangrijk. Makkelijker gezegd dan gedaan..? Maar hé, wij zouden Tempo-Team niet zijn als we je een duwtje in de goede richting geven. Dusss klaar voor de start? Mooooi, daar gaan we!

Spring snel naar: 

Hoppaaaa: 30 voorbeelden voor goede openingszinnen bij je sollicitatiebrief

Inspiratie nodig? Perfect, want die hebben we hier! Met deze 30 originele openingszinnen val je sowieso op tussen al je concurrenten! 

 1. Ik solliciteer naar de functie van [functienaam], omdat ik ervan overtuigd ben dat ik net zo goed ben als mijn koffie: sterk, gepassioneerd en onweerstaanbaar.
 2. Deze sollicitatiebrief is geschreven met een glimlach van oor tot oor!
 3. Het lijkt wel of deze vacature speciaal voor mij is geschreven. Het was liefde op het eerste gezicht!
 4. In plaats van op de bank te zitten Netflixen, wil ik mijn energie en enthousiasme liever inzetten voor deze functie.
 5. Het is mijn doel om van elke werkdag een feestje te maken, en dat kan ik zeker bereiken in deze functie!
 6. Deze functie voelt als een puzzelstukje dat precies in mijn carrière plaatje past. Ik ben er klaar voor om de puzzel compleet te maken!
 7. Deze functie past als een jas en ik ben er klaar voor om de mouwen op te stropen.
 8. Deze functie maakt me zo enthousiast dat ik niet kan wachten om te beginnen. En geloof me, mijn enthousiasme kan nogal aanstekelijk zijn!
 9. Ik ben ervan overtuigd dat deze functie perfect aansluit bij mijn talenten en persoonlijkheid. Ik kan dan ook niet wachten om aan de slag te gaan.
 10. Het lijkt wel alsof deze vacature voor mij geschreven is. Het voelt als thuiskomen!
 11. Als deze functie een cocktail zou zijn, dan zou ik de perfecte mix van ervaring, vaardigheden en enthousiasme zijn.
 12. Ik solliciteer met een grote dosis enthousiasme en energie, want deze functie verdient niets minder!
 13. Als ik deze functie krijg, zal ik elke werkdag benaderen alsof het vrijdagmiddag is. En wie wil dat nou niet?
 14. Met deze sollicitatiebrief hoop ik een glimlach op jullie gezicht te toveren, net zoals jullie bedrijf dat bij mij doet.
 15. Deze functie voelt als de perfecte match voor mij en ik kan niet wachten om te laten zien wat ik in huis heb!
 16. Deze functie maakt me echt enthousiast en ik zou niets liever willen dan elke dag met een grote glimlach naar mijn werk te komen.
 17. Ik solliciteer naar deze functie met de snelheid van een Usain Bolt, het enthousiasme van een puppy en de vastberadenheid van een marathonloper.
 18. De beschrijving van deze functie liet mijn hart sneller kloppen dan een espresso. Ik ben er klaar voor om mijn passie in te zetten!
 19. Deze functie voelt als een uitdaging die ik met beide handen wil aangrijpen. Ik ben er klaar voor om mezelf uit te dagen en te groeien!
 20. De beschrijving van deze functie is als een boek dat ik niet kan wegleggen. Ik ben er klaar voor om het verhaal te ontdekken en mee te schrijven.
 21. Ik ben vastberaden om van deze functie een succes te maken, en ik hoop dat jullie dat zien in mijn sollicitatiebrief.
 22. Als deze functie een sport zou zijn, dan zou ik mijn teamgenoten altijd aanmoedigen en ervoor zorgen dat we winnen. Ik ben er klaar voor om te winnen in deze functie!
 23. Deze functie voelt als een perfecte match omdat het aansluit bij mijn passie voor [specifieke interesse]. Ik kan niet wachten om mijn passie in te zetten voor [naam van het bedrijf].
 24. Met deze sollicitatiebrief wil ik laten zien dat ik niet alleen de vaardigheden en ervaring heb voor deze functie, maar ook de persoonlijkheid en mindset om succesvol te zijn.
 25. Ik solliciteer naar deze functie met dezelfde vastberadenheid en passie waarmee ik mijn favoriete gerecht bereid: met aandacht, focus en een vleugje creativiteit.
 26. Deze functie voelt als een avontuur dat ik graag wil aangaan. Ik ben er klaar voor om nieuwe uitdagingen te omarmen en te groeien in deze rol.
 27. Ik solliciteer naar deze functie met dezelfde passie en toewijding waarmee ik mijn hobby uitoefen. En geloof me, als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook écht voor.
 28. Deze functie voelt als een nieuwe kans om mijn carrière naar een hoger niveau te tillen. Ik ben er klaar voor om te groeien en te excelleren in deze rol.
 29. Met deze sollicitatiebrief wil ik bewijzen dat ik niet alleen de competenties heb voor deze functie, maar ook de persoonlijkheid en mentaliteit om elke dag te stralen.
 30. Ik solliciteer naar deze functie met dezelfde passie waarmee ik mijn favoriete sport beoefen. Ik ben er klaar voor om te knallen en scoren in deze rol.

Daarom is een goede openingszin belangrijk

Bij een sollicitatiegesprek, een date of wanneer je de schoonouders voor het eerst gaat ontmoeten… een eerste indruk is veel waard! Zo ook bij je sollicitatiebrief. Misschien zit jouw sollicitatiebrief wel tussen een flinke stapel andere e-mails. Tja, hoe val je dan op? 

Nooouu, met een knaller van een openingszin! Daarmee trek je meteen de aandacht. En dat wil je. ‘Is het nou zo warm hierbinnen of ben jij dat?’ Deze bewaar je natuurlijk voor je crush in de kroeg op zaterdag 😉. Met deze do’s en dont’s wordt opvallen met je sollicitatiebrief in ieder geval een makkie.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Zo begin je een sollicitatiebrief. 6 tips

1. Gebruik je humor en creativiteit

Hoe trek je nou beter iemands aandacht dan met een grapje? Trek je lolbroek aan! Natuurlijk niet je allergrootste, want je wilt wel professioneel overkomen. Met humor laat je zien dat je outside the box kan denken en dat je origineel bent. Haak in op iets leuks dat je hebt gezien in de vacature of op de website en geef er een grappige twist aan. Denk aan woordgrapjes, rijmpjes of een citaat.

VOORBEELD:

 • ‘Met zo’n fleurige naam als die van mij, pas ik natuurlijk erg goed bij de functie van bloemist.’
 • ‘Vanwege mijn ervaring met dieren, lijkt deze functie in jouw dierenartspraktijk mij een kat in ’t bakkie.’

2. Verwijs naar eerder contact

Heb jij naar aanleiding van een vacature met iemand gebeld? Of mailcontact gehad? Lekker! Benoem dat dan in je openingszin. Daardoor herinneren ze je naam of het gesprek bij het lezen van je sollicitatiebrief. En dat laat meteen zien dat je een ondernemend type bent. Hoppa!

VOORBEELD:

 • ‘Ik sprak je vanochtend aan de telefoon en door jouw enthousiasme over [zet hier de bedrijfsnaam] wilde ik nóg liever reageren op de vacature.’
 • ‘Nadat ik collega Anna had gesproken, kon ik niet wachten om te reageren op de vacature voor helpdeskmedewerker. Ik ben meteen naar een koffietentje gesprint om deze brief te tikken.’

3. Maak het persoonlijk

Een openingszin wordt pas écht origineel als alleen jij ‘m gebruikt. Dus hoe persoonlijker hoe beterrrr! Wie ben je, wat wil je, wat zoek je en wat spreekt je aan in de functie? Zet je eigen competenties, kennis en persoonlijkheid in! Er is maar één JIJ op deze wereld en dat is je kracht. Je kan ook ingaan op je gevoelens of gedachten. Hmmm wat dacht je toen je de vacature las? Allemaal tips om de openingszin naar eigen hand te maken. Kan jij!

VOORBEELD:

 • ‘Als 4-jarig meisje stond ik al úúúren voor het raam m’n ogen uit te kijken naar voorbijrijdende vrachtwagens. Ik kan dan ook niet wachten om bij jouw bedrijf aan de slag te gaan als vrachtwagenchauffeur.’
 • ‘Ik ben een echte bingewatcher en doe niks liever dan de hele dag films kijken, daarom lijkt een baan bij Pathé me op het lijf geschreven.’

4. Laat zien dat je het bedrijf leuk vindt

Jij vindt het ook leuk om complimentjes te krijgen, toch? Duuh! De werknemer die jouw sollicitatiebrief leest, geniet daar waarschijnlijk net zo van. Benoem daarom wat jou zo aanspreekt in het bedrijf. Waarom zou je nou juist daar graag willen werken? Blijf lekker positief en energiek! Vertel ze waarom je hun bedrijf zo tof vindt. Jaaa, jouw enthousiasme werkt aan-sté-ke-lijk. 

VOORBEELD:

 • ‘Als ik één plek zou moeten noemen waar ik graag zou willen werken, dan is het wel in jullie supermarkt.’
 • ‘Ik shop al sinds ik klein ben met veel plezier in jouw kledingwinkel. Het lijkt me superleuk om zelf in de winkel te staan en klanten net zo goed te helpen als dat ik altijd door jullie word geholpen.’

5. Stel een vraag

Waarmee toon je in een face-to-facegesprek interesse? Juist, door vragen te stellen! Dus waarom niet in je sollicitatiebrief? Gebruik een vraag als binnenkomer en spreek direct je werkgever aan. Zo zet je ‘m op scherp. Tjsakkaaaa.

VOORBEELD:

 • ‘Heb jij weleens gedacht aan een jonge en gedreven marketeer voor je bedrijf? Hier ben ik!’
 • ‘Ben jij op zoek naar een ervaren, ambitieuze en betrokken collega? Zoek niet langer!’

6. Maak het actueel

Begin je sollicitatiebrief met een zin die inhaakt op de actualiteit! Denk aan het nieuws, ontwikkelingen binnen het bedrijf of gewoon iets wat je zelf laatst is overkomen. Yessss lekker hoor. Origineel is het dan sowieso! 

VOORBEELD:

 • ‘Digitaliseren? Als digital native ben ik geboren met een smartphone en iPad in mijn hand! Daarom ben ik een geschikte kandidaat om er in de functie van administratief medewerker aan bij te dragen dat de digitale processen in het ziekenhuis net zo lekker lopen als de koffie uit het koffiezetapparaat.’
 • ‘Gisteren zag ik op het journaal dat de teller van eenzame ouderen in Nederland toeneemt. Ik hoop dat tegen te kunnen gaan in de functie van verzorger.’

 • 1. Waarom is een goede openingszin belangrijk?

  Een eerste indruk is heel veel waard! Jouw sollicitatiebrief moet opvallen tussen een stapel mails. Met een goede openingszin trek je meteen de aandacht.

 • 2. Hoe begin je een sollicitatiebrief?

  Gebruik je humor en creativiteit, verwijs naar eerder contact, maak het persoonlijk, laat zien dat je het bedrijf leuk vindt, stel een vraag en maak het actueel.

 • 3. Wat zijn missers bij een sollicitatiebrief?

  Je kan beter geen standaard openingszinnen gebruiken... Dat is zo cliché! Probeer ook niet te overdrijven en er zeker niet omheen te draaien. Wees creatief, duidelijk en gebruik korte zinnen.

 • 4. Hoe trek je met een sollicitatiebrief de aandacht?

  Met een knaller van een openingszin! Net zoals de aandacht van je crush in de kroeg op zaterdag: ‘Is het nou zo warm hierbinnen of ben jij dat?’ Met deze do’s en dont’s wordt opvallen met je sollicitatiebrief in ieder geval een makkie.

 • 5. Hoe schrijf je een goede openingszin?

  Om op te vallen met jouw openingszin kun je verschillende dingen doen. Je kan humor inzetten en een grapje maken, een vraag stellen of verwijzen naar eerder contact met het bedrijf. Ook is het belangrijk dat je de opening persoonlijk maakt en laat blijken dat je het bedrijf leuk vindt. Wees lekker creatief!