Het tweede sollicitatiegesprek goed voorbereiden? Zo doe je dat!

Wow! Uitgenodigd voor een 2e sollicitatiegesprek? Supergoed! Dat betekent dat je een geweldige eerste indruk hebt achtergelaten. Zij willen jou nog eens zien; steek die maar in je broekzak. Spannend? Begrijpelijk, maar het is ook heel leuk! Om de eerste zenuwen weg te nemen, helpen we je gewoon weer met een eersteklas voorbereiding. Want hoe ziet zo’n tweede gesprek er eigenlijk uit? En hoe bereid je je voor? We vertellen het je hier. Yesss, zo ga jij stralend het tweede gesprek in! 🤩

Scroll meteen naar:

Een tweede sollicitatieronde: wat is het verschil met het eerste gesprek? 

Een tweede sollicitatiegesprek gaat meer de diepte in dan de eerste. Waar het eerste gesprek meestal meer in het teken staat van kennismaken, gaat het tweede meer in op jouw eigenschappen en persoonlijkheid. 

In een derde sollicitatiegesprek wordt er vooral gevraagd naar je visie en ga je vaak voor het eerst onderhandelen over je salaris. Wel kan het zijn dat er in een tweede gesprek al wordt gevraagd wat je salarisindicatie is. In dit geval wil de werkgever alleen weten wat je ongeveer zou willen verdienen, zodat de salarisonderhandeling in het derde gesprek op goede voet begint.

Er is eigenlijk gewoon meer ruimte voor lastigere vragen. Dat vraagt om een betere inhoudelijke voorbereiding. Ze kunnen bijvoorbeeld ingaan op jouw sterke en zwakke punten en ze willen kijken of jouw competenties matchen met de toekomstige werkzaamheden. In sommige situaties gaat een tweede ronde ook de diepte in qua kennis. Yup, je moet dan een assessment maken of een test doen. Dit hangt een beetje af van het bedrijf waar je solliciteert en natuurlijk de functie. 

Ga jij bijvoorbeeld op gesprek bij Albert Heijn? Dan vragen ze vaak of je een kennistoets wil maken, om te zien of jij geschikt bent. Gaat jou gewoon lukken, hoor. Echt! 

Voorbereiden op je tweede sollicitatiegesprek in 5 stappen

Joehoe, je bent er bijna! Alleen nog even goed voorbereiden. En het tweede gesprek rocken natuurlijk. Dat wordt een makkie met dit stappenplan! 

1. Evalueer het eerste gesprek

Kijk terug naar het eerste sollicitatiegesprek. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Als je weet waar je toen tegen aanliep, weet je ook waar je nu nét iets beter je best voor kan doen. 

Ga ervoor! 💪🏼 Je hebt nu de mogelijkheid om recht te trekken waar je voorheen uit de bocht vloog. Ook belangrijk: wat toen goed ging, kun je nu nóg beter doen. Dus laat je sterke punten schitteren! 

2. Bereid je voor op lastige vragen

We zeiden het hierboven al. Tijdens de tweede ronde zijn de vragen iets moeilijker. Daarom moet jij je nog beter voorbereiden op de sollicitatievragen. Duik het diepe in met jouw antwoorden! Bedenk concrete voorbeelden om jouw antwoorden te versterken, want ze willen graag weten hoe jij met bepaalde situaties omgaat. 

Waarschijnlijk zullen ook de standaard sollicitatievragen weer aan bod komen, omdat je meestal met andere mensen zit. Kijk daar dus ook nog even naar. En kijk hieronder ook naar de 7 vragen die waarschijnlijk aan bod gaan komen in een tweede sollicitatiegesprek. O ja, vergeet natuurlijk ook niet zelf vragen te stellen! Het blijft tenslotte een gesprek. 😉

3. Let op je lichaamstaal

Het is superbelangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek op je lichaamstaal en -houding let. Je wilt zelfverzekerd overkomen en een actieve houding aannemen. Houd ook net zoals bij het eerste gesprek rekening met de eerste indruk. Nieuwe mensen = nieuwe impressies!

4. Bedenk wat jij wil

Jaaa, een gesprek komt van twee kanten! Zij willen natuurlijk weten of jij een geschikte kandidaat bent, maar jij wil óók zeker weten of het bedrijf bij je past. Vergeet dat niet! Ga bij jezelf dus na wat jij nog van ze wil weten. Je kan bijvoorbeeld vragen naar de werksfeer, wat je vergoed krijgt of hoe ver van tevoren het werkschema bekend is. Net wat voor jou belangrijk is. Jij wil ook weten waar je terechtkomt, toch? En al helemaal of je het leuk vindt! Doen dus. 

5. Wees klaar om te onderhandelen

Je salaris, het aantal uren en de duur van je contract. Heb jij daar al over nagedacht? Het zou zomaar kunnen dat ze daarover beginnen tijdens het tweede gesprek. Bedenk waar je behoefte aan hebt, en bespreek het vervolgens met de werkgever. Wees klaar om te onderhandelen. Onzeker over je salaris? Check dan onze salariswijzer. Wel voor jezelf opkomen hè? Topperrr! 👌🏼

TIP! Weet je zo 1 2 3 geen perfect antwoord op de vraag? Niks aan de hand. Geef gewoon aan dat je het een lastige vraag vindt. Denk er even rustig over en geef dan pas antwoord. Of kom er later op terug. Zij zijn ook maar mensen!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

7 vragen die je gaat krijgen in je tweede sollicitatiegesprek

In het tweede sollicitatiegesprek ga je meer de inhoud in dan bij je eerste gesprek. Het belangrijkste verschil? In je eerste gesprek zit je meestal met een hr-medewerker, die vooral je persoonlijkheid beoordeelt. In je tweede gesprek zit je met een directe collega, specialist of toekomstig leidinggevende. Daarom zijn de vragen veel meer inhoudelijk gericht. 

Met deze 7 vragen bereid je je perfect voor op je vervolggesprek! 

1. Kun je ons meer vertellen over je specifieke ervaring en prestaties in eerdere vergelijkbare functies?

Door positieve en duidelijke voorbeelden te geven van eerder werk, laat je zien dat je de nodige ervaring hebt om de functie goed uit te voeren. Dit toont aan dat je zelfverzekerd bent en het vertrouwen van de werkgever kunt winnen. Bijvoorbeeld: 

"Absoluut! Ik heb in eerdere functies vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden gehad. Bijvoorbeeld, in mijn vorige baan als [functie], heb ik succesvol [specifiek project/resultaat] behaald. Ik geloof dat deze ervaring mij goed heeft voorbereid om dezelfde impact te hebben in deze functie. Het laat zien dat ik de benodigde vaardigheden en kennis heb om te slagen."

2. Hoe zou je omgaan met uitdagende situaties die zich kunnen voordoen in deze functie?

Het benadrukken van je positieve houding ten opzichte van uitdagingen en je vermogen om effectieve oplossingen te vinden, toont aan dat je veerkrachtig bent en goed kunt omgaan met moeilijke situaties. Dit wekt vertrouwen bij de werkgever dat je in staat bent om problemen op te lossen en bij te dragen aan het succes van het team. Bijvoorbeeld:

"Ik ben ervan overtuigd dat uitdagingen juist kansen bieden om in oplossingen te denken. In het verleden heb ik met vergelijkbare situaties gedeald en heb ik met succes [specifieke acties] ondernomen om tot een positieve oplossing te komen.”

3. Kun je concrete voorbeelden geven van projecten waarin je leiderschap hebt getoond?

Door je leiderschapskwaliteiten te benadrukken, laat je zien dat je in staat bent om anderen te inspireren en te motiveren. Werkgevers zoeken vaak naar kandidaten die het vermogen hebben om een team te leiden en een positieve invloed uit te oefenen op de werkomgeving. Bijvoorbeeld: 

"De leiding nemen, vind ik altijd enorm belangrijk. In eerdere projecten heb ik actief leiderschap getoond door [specifieke acties] te ondernemen. Ik ga altijd voor een positieve invloed op mijn team. Zodat we als geheel onze gemeenschappelijke doelen halen!"

4. Hoe zou je bijdragen aan het bereiken van de doelen en visie van ons bedrijf?

Door je enthousiasme voor de doelen en visie van het bedrijf te tonen, laat je zien dat je gemotiveerd bent om een meerwaarde te zijn in het team. (Bonustip: lees je dus altijd goed in in de missie en visie van het bedrijf.) Je benadrukt ook specifieke vaardigheden. Bijvoorbeeld:

"Ik ben zeer enthousiast over de doelen en visie van dit bedrijf. Ik zie mezelf als een waardevolle bijdrage aan deze missie door [specifieke acties] te ondernemen. Mijn sterke punten, zoals [specifieke vaardigheden], stellen me in staat om actief bij te dragen aan het succes van het bedrijf om de gewenste resultaten te behalen."

5. Hoe ga je om met samenwerking en communicatie binnen een team?

Door de nadruk te leggen op samenwerking en open communicatie, laat je zien dat je in staat bent om effectief te werken in teamverband. Werkgevers waarderen kandidaten die een positieve bijdrage leveren aan het team. Bijvoorbeeld:

"Ik geloof sterk in samenwerking en open communicatie binnen een team. Ik ben een teamspeler en sta altijd open voor verschillende meningen. Ik moedig een cultuur van wederzijds respect en samenwerking aan, waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Samen kunnen we het beste resultaat bereiken."

6. Welke nieuwe vaardigheden of kennis zou je willen ontwikkelen in deze functie?

Door je bereidheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen te tonen, laat je zien dat je proactief bent en continu wilt groeien. Werkgevers waarderen kandidaten die zichzelf willen blijven verbeteren en aanpassen aan nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen in de branche. Bijvoorbeeld:

"Ik ben altijd op zoek naar mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen. In deze functie zou ik graag mijn [specifieke vaardigheden] verder willen ontwikkelen, omdat ik geloof dat dit een belangrijke rol speelt in het behalen van succes in deze branche. Ik ben bereid om trainingen bij te wonen en mezelf voortdurend te verbeteren."

7. Heb je vragen voor ons over de bedrijfscultuur, teamdynamiek of verdere stappen in het sollicitatieproces?

Door interesse te tonen in de bedrijfscultuur en het verdere verloop van het sollicitatieproces, toon je betrokkenheid en enthousiasme. Het laat zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie en graag wilt weten hoe je kunt bijdragen aan het team. Daarnaast laat het proactiviteit zien om te informeren naar de volgende stappen in het proces. Bijvoorbeeld:

"Ik ben zeer geïnteresseerd in de bedrijfscultuur, teamdynamiek en de volgende stappen in het sollicitatieproces. Ik ben benieuwd naar hoe het is om hier te werken en hoe ik mijn vaardigheden kan inzetten om bij te dragen aan het succes van het team. Wat kan ik verwachten in de volgende fase van het sollicitatieproces?"

 • 1. Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek?

  Een tweede sollicitatiegesprek gaat meer de diepte in dan de eerste. Waar het eerste gesprek meestal meer draait om kennismaken, gaat het tweede meer in op jouw eigenschappen en persoonlijkheid. Wie jij bent als persoon dus! In een derde sollicitatiegesprek wordt er vooral gevraagd naar je kijk op dingen.

 • 2. Wat wordt er besproken tijdens een tweede ronde?

  Het eerste gesprek focust meer op je persoonlijkheid en achtergrond, en een tweede gesprek gaat vaak dieper in op jouw sterke en zwakke punten. Jouw kwaliteiten en valkuilen dus! Ook kijken ze goed naar of jouw competenties matchen met de toekomstige taken. Wel zo belangrijk natuurlijk.

 • 3. Moet ik een opdracht maken tijdens of voor het tweede gesprek?

  Dat kan, maar hoeft niet! Bij sommige bedrijven of functies wordt er om een toets of assessment gevraagd. Dat verschilt. Vraag dit anders van tevoren gewoon even. Dan weet je waar je aan toe bent!

 • 4. Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een tweede sollicitatiegesprek?

  Kijk eerst eens terug op het eerste gesprek. Wat ging goed en minder goed? Bereid je vervolgens voor op lastige vragen én bedenk wat jij van het bedrijf wil weten. Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal. Enne… bereid je voor om te onderhandelen! Kan jij.