Welke goede en slechte eigenschappen noem je tijdens je sollicitatiegesprek?

Yup! Dit is een standaard sollicitatievraag waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Wat zijn je goede eigenschappen en wat zijn je slechte eigenschappen? Die ga je vanaf nu rocken! Met onze tips sta je nooit meer met je mond vol tanden. En, we geven je nog originele antwoorden ook, zodat jij wordt onthouden en al die andere sollicitanten niet. Hoppa!

Check deze video voor een duidelijke uitleg! 👇

Scroll meteen naar de lijst met eigenschappen

Wat is een karaktereigenschap?

Een karaktereigenschap zegt iets over wie jij bent. Deze eigenschappen kunnen goed of slecht zijn en daarom willen werkgevers ze vaak van je weten. En vergeet niet: niemand is perfect, zelfs jij niet ;) Dus wees eerlijk (en creatief) in je antwoord tijdens je sollicitatiegesprek! 

Hoe weet je wat een goede eigenschap van jou is?

Afspraken maken? Dan zijn ze bij jou aan het goede adres! Vrienden noemen je niet voor niks de ‘date mate’. Het zit gewoon in je! Dát is dus een goede karaktereigenschap van je. Net zoals dat je van iedereen de verjaardag onthoudt of standaard een halfuur te laat op een afspraak komt. 
Een eigenschap moet je trouwens niet verwarren met een vaardigheid of competentie, dat is iets wat je jezelf aanleert namelijk. 

Slechte eigenschappen als verbeterpunten

Het fijne aan eigenschappen? Ook die kun je ontwikkelen of verbeteren. Lekker, hè!! Zo leert zelfs de grootste chaoot orde in chaos te scheppen, een telaatkomer stipt op tijd te komen en een flapuit zijn of haar mond dicht te houden. Dit biedt kansen! 

HOE dan?

Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen. Dus: vroeger kwam ik steevast een halfuur te laat, nu ben ik altijd zelfs 5 minuten te vroeg! Wat je al meteen hebt bewezen door ruim op tijd op je sollicitatiegesprek te komen natuurlijk ;)

Kijk: daar hebben we al één eigenschap te pakken waar je iets mee kan. Hieronder lees je nog veel meer goede en slechte eigenschappen, die je kan inzetten tijdens je sollicitatiegesprek. 

We’ve got your back!

Goede en slechte eigenschappen

Een aantal goede en slechte eigenschappen voor jou op een rijtje. Daar komen ze!

Positieve eigenschappen Negatieve eigenschappen
Doorzetter Chaotisch
Assertief Geen keuzes kunnen maken
Overtuigingskracht Opdringerig
Delegeren Alles zelf willen doen
Zorgzaam Overbezorgd
Flexibel Geremd
Geduldig Ongeduldig
Zelfstandigheid Eigenwijs
Nauwkeurig Zaken uitstellen
Meegaand Wispelturig
Betrouwbaar Betweterig
Betrokken Bazig
Ondernemend Traag
Alert Te kritisch
Creatief Onhandig
Georganiseerd Slordig
Luisteraar Brutaal
Besluitvaardig Gehaast
Loyaal Streng
Zelfverzekerd Onzeker
Lef Afwachtend

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

7 voorbeelden: hoe maak je slechte eigenschappen juist positief? 

 • Je bent een ster in uitstelgedrag

Je stelt belangrijke zaken uit. Mister last minute. Want pas wanneer de druk lekker is opgevoerd, werk jij het best. Dit gaat 9 van de 10 keer goed, maar ja een slordigheidsfoutje is ook snel gemaakt. Dat kan je met een strikte planning makkelijk voorkomen.

VOORBEELD: ‘Ik ervaar niet zo snel stress en werk het beste onder druk. Daarom begin ik vaak zo laat mogelijk met m’n werk om het beste uit mezelf te halen. Mijn collega’s jaag ik daarmee wel de stuipen op het lijf, maar wie mij een beetje kent, weet dat ik altijd mijn werk afkrijg. Al is het 1 minuut voor de deadline!’

 • Je raast door je werk 

Hoppa! Je wilt zo snel mogelijk klaar zijn en hoort dan ook vaak: ‘Hè, heb je het nu al af?!’ Maar ja haastige spoed is zelden goed, net zoals met uitstellen, maak je ook sneller fouten als je het te snel wilt doen. En dat is zonde! 

VOORBEELD: ‘Ze noemen mij ook wel snelle jelle. Ik vlieg door mijn werk heen alsof het niks is. Ik ben superproductief en zoek altijd naar structurele oplossingen. Omdat ik alles zo snel mogelijk af wil hebben, richt ik mijn omgeving ook zo in dat ik zo min mogelijk gestoord wordt.’

 • Je kan nogal opdringerig overkomen

Ja hóóóóór: heb je hem of haar weer. Zo’n persoon die altijd alles beter weet en vaak zijn of haar ongezouten mening geeft. Het is dan misschien wel goed bedoeld, wie zit hier ook alweer op te wachten? Precies, niemand.

VOORBEELD: ‘Ik kan anderen goed overtuigen en dat zit mij soms in de weg. Hierdoor kom ik betweterig over, terwijl ik het helemaal niet verkeerd bedoel. Als ik iets weet, wil ik dit juist graag delen met anderen.’

 • Chaoot is je tweede naam

Jou pikken ze er meteen uit. Je bent altijd je bril kwijt - ook al zit die op je hoofd. Je bureau lijkt wel een oorlogsgebied en je sleutels… laten we zeggen dat de sleutelmaker precies weet wie je bent. Ja, chaoot is je tweede naam.

VOORBEELD: ‘Collega’s kunnen altijd ontzettend met me lachen, helemaal als ik mijn sleutels weer eens kwijt ben. Of mijn telefoon ergens heb laten liggen. Ik heb een  positieve blik, want ja, je moet er wel het beste van maken als je altijd alles kwijt bent. Daarom ben ik ook supercreatief geworden en maak ik me niet zo snel druk. Het komt altijd wel goed.’

 • Je bent snel afgeleid

Jij bent typisch zo’n persoon die zich meerdere keren op een dag afvraagt: ‘Wat wilde ik ook alweer gaan pakken?’ Of: ‘Waar was ik ook alweer mee bezig?’ Bij het minste geringste ben je afgeleid en je focus kwijt. Huh?!

VOORBEELD: ‘Ik heb een brede interesse en vind veel dingen leuk. Daarom vind ik het lastig om dag in dag uit met hetzelfde bezig te zijn. Ik laat mij nogal snel afleiden. Maar ja, door mijn enthousiasme voor anderen kom ik wel weer tot nieuwe inzichten!’ 

 • Je zegt teveel ja

‘Ja, dat doe ik wel!’ Hoe vaak heb jij jezelf dit al wel niet horen zeggen? Leuk, dat je alles zelf wil en kan, sympathiek van je, maar je werkt niet alleen voor een bedrijf. Je neemt teveel hooi op je vork. Nee zeggen is voor jou erg lastig.

VOORBEELD: ‘Ik word ook wel de ouder van de groep genoemd. Krijgt iemand zijn werk niet af, oh ik doe het wel! Een extra dienst? Pak ik ook wel op. Ik ben super behulpzaam en pak vaak dingen op. Maar soms mag ik ook wel eens nee zeggen.’

 • Je bent een twijfelkont

Perfectionistisch is ook zo’n woord dat geregeld wordt genoemd als slechte eigenschap. Eigenlijk zegt het niet zoveel en getuigt het van weinig creativiteit. Je vindt het lastig om knopen door te hakken, omdat je het nu eenmaal goed wilt doen. Jij maakt je meer druk om de randzaken, dan om het geheel.

VOORBEELD: ‘Ik heb een ontzettend goed oog voor detail. Weinig ontgaat me, daarom vind ik het soms lastig om keuzes te maken. Ik ga gewoon voor het beste resultaat. En ja, dan kan ik wat langzamer zijn dan een ander, maar in mijn ogen heb ik dan wel een schitterend resultaat geleverd.’

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Zitten er eigenschappen tussen waar jij iets mee kan? Fijn! Vind je het toch nog lastig om dat voor jezelf te bepalen? Vraag het je vader, moeder, broer, zus, lover of vrienden, die weten dat natuurlijk als geen ander!

Als jij je goede en slechte eigenschappen weet, ga je goed voorbereid je sollicitatiegesprek in. Het gesprek helemaal ownen? Licht zowel 3 goede als 3 slechte eigenschappen toe met een voorbeeld zoals we hierboven geven.

Extra hulp bij het vinden van je sterke en zwakke punten? Test jezelf! Kom erachter wat je algemeen denkvermogen is en waar je sterk in bent. Dat maakt het makkelijker om tot goede en slechte eigenschappen te komen. Succes!

Lees verder:

 • Wat is een karaktereigenschap?

  Een eigenschap is iets anders dan een vaardigheid of competentie. Een eigenschap heeft meer iets weg van een karaktertrek en is vaak aangeboren. Een competentie of vaardigheid heb je juist jezelf aangeleerd. Deze twee worden vaak door elkaar gebruikt.

 • Hoe maak je slechte eigenschappen positief?

  Je kan slechte eigenschappen als verbeterpunten benoemen. Waar kan jij je nog in ontwikkelen, verbeteren of wat wil je leren? Wat ook goed werkt, is slechte eigenschappen positief maken. Bijvoorbeeld: je bent geen ster in uitstelgedrag, maar presteert goed onder druk. Of: chaotisch zijn brengt veel voordelen met zich mee. Je hebt een super optimistische blik, want het komt altijd wel goed en bent creatief geworden als je weer eens iets kwijt bent.

 • Wat zijn slechte eigenschappen?

  Slechte eigenschappen zijn zwakke punten van jezelf. Iets waar je niet zo goed in bent of een verbeterpunt. Voorbeelden: chaotisch, geen keuzes kunnen maken, zaken uitstellen, alles zelf willen doen, betweterig of eigenwijs zijn.

 • Wat zijn goede eigenschappen?

  Goede eigenschappen zijn punten waar je goed in bent en iets wat in je karakter zit. Benoem tijdens je sollicitatie eigenschappen die aansluiten op de functie. Bijvoorbeeld: geduldig, doorzetter, besluitvaardig, nauwkeurig en assertief.