Werken als barmedewerker, iets voor jou?

Barmedewerker, barman, barvrouw, bartender; maakt niet uit hoe je het noemen wilt…. Belangrijkste is dat met jouw grote glimlach en vlotte babbel de lekkerste drankjes over de bar heen rollen. Een whiskey on the rocks, Amaretto Sour of gewoon een fluitje van de tap; komt eraan! Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kan als barmedewerker? Wat voor opleiding je nodig hebt? Wat de doorgroeimogelijkheden zijn? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een bartender precies?!

Een bartender of barmedewerker is iemand die, jawel, achter de bar van een horecagelegenheid staat. Of dat nou een hotel, restaurant (eet)café, club of festival is, de bar is jouw thuishaven! Drankjes in allerlei vormen, maten en hoeveelheden worden door jou gemixt, geshaked, bereid en uitgeschonken. Portie bitterballen erbij? Komt eraan! En weten je gasten niet precies waar ze zin in hebben? Dan sta jij klaar met jouw advies en persoonlijke favorieten!

Voor je bardienst mise-en-place je erop los. De ijsblokjes zijn aangevuld, de frisdrank staat koud en de citroenen zijn gesneden. Natuuuuuurlijk staan de bierglazen gespoeld klaar en de wijnglazen glanzend gepoleerd. En ben je klaar? Dan zorg jij ervoor dat die bar spic en span is. Morgen weer een dag! 

Als barmedewerker schenk je hier voornamelijk aandacht aan:

  • Drankjes bereiden en schenken: als barmedewerker tap jij biertjes, shake je cocktails en zet je verse muntthee voor alle dorstige gasten. Kom maar doorrr met die bestellingen! 🍻
  • Drankjes verkopen: dorstige gasten? Aan jouw bar worden de glazen rijkelijk gevuld en verkocht! Kopstootje? Een spa rood topt dat koffietje zo lekker af! Tsjaaaa laten we eerlijk zijn… de horeca draait om drank. Bij twijfel weet jij dan ook het juiste drankje te verkopen! ☕
  • Advies geven: een Chardonnay of toch liever een Pinot Grigio? Een IPA of toch een tripel? En zit er wodka of rum in dat mixdrankje? Als barmedewerker heb je verstand van alle soorten drank en geef je je gasten maar al te graag advies. 🍸
  • Mise-en-place: garnituren snijden, droge glazen, volle flessen achteraan en barkrukken aangeschoven. Voor de eerste gasten binnendruppelen staat alles strak en zijn alle bartools binnen handbereik! 
  • Voorraadbeheer: een beetje barmedewerker weet precies wat er achter de bar gebeurt. Jij zorgt voor een volle voorraadkast, zo grijpt niemand mis! Zijn de dranken op? Dan bestel je op tijd een nieuwe batch. 
  • Schoonmaak: na een drukke dag achter de bar, poets jij deze weer glanzend schoon! ✨ 

De werkdag van een barmedewerker: shaken, verkopen en heel veel babbelen

Als barmedewerker werk je in de horeca en ben je megaflex! Net zoals je werktijden! De ene keer een ochtenddienst draaien met dampende koffie en de andere keer een cocktail shaken tijdens een stapavond, als barmedewerker floreer jij te allen tijde! 
 

Tijdstip Taak
10:00 uur

Naar de sportschool voor de werkdag: borst en schouders op het programma vandaag 💪🏽

15:00 uur

Uitsmijter ham en kaas maken + werkoverleg met het team 🍳

16:00 uur
 

Mise en place: is er nog voldoende wijn in huis? De biertap vol? Toiletpapier bijgevuld? Jus geperst? Check, check, check! ✅

17:00 uur

Borreltijdddddd, de eerste gasten stromen binnen! En de eerste bestellingen ook, gaan met die banaan 🥃

20:00 uur

3 Affligem Blond, 5 tequila en een Espresso Martini a.u.b! Jij onthoudt precies wie wat besteld heeft! Komt eraaaaaaan 🥂

24:00 uur

Laatste biertje wordt getapt en je neemt er zelf ook één! 🍺

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een barmedewerker 🤑

Als fulltime barmedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.723 en €1.806 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €22.000 per jaar. Daar kun je ruim 7.000 biertjes van bestellen! 😉 Ennnn vergeet de fooien niet! Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe gul je gasten zijn, hoeveel je werkt en of je een goede dag/avond of nacht hebt gedraaid! 
Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10.19. Tsjakkaaa!

Als barmedewerker ben je ook een horecamedewerker en daarom val je onder de horeca-cao. Hierin zijn onder andere afspraken over je salaris, overuren en vakantiedagen vastgelegd. Maar ook hoeveel vergoeding je krijgt als je werkt op een feestdag (lekkere bonussen dus! 🤑). Handig om te checken voordat je aan de slag gaat in de horeca!

Hoe weten wij dat barmedewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes, zoals fooi, niet mee. Je kunt altijd even de vacatures checken voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als horecamedewerker of hostess? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als barmedewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van barmedewerkers is. Hoppaaaa!

Wat voor barmedewerkers zijn er?

Als barmedewerker werk je in verschillende horecagelegenheden; van hotel tot bar. Ben je gespecialiseerd in koffie of cocktails dan ben je een:

  • Barista: als barista ben je eigenlijk een koffiekunstenaar! Je bent specialist in het bereiden en serveren van koffie. Het schuim van een cappuccino in een bladvorm? De beste mokka bonen? En de juist techniek van het espressoapparaat? Warm kunstje voor jou! 
  • Cocktailshaker: welke nieuwe cocktail is er bedacht? Cocktails zijn hot and happening en dat is niet voor niks, want er schuilt een interessante wereld achter. Er zijn professionele cocktailwedstrijden en zelfs hele cocktailfestivals. Als cocktailshaker weet jij de spannendste smaakcombinaties te maken en verras je je gasten keer op keer! 

Barmedewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Goed nieuws! Vaak kun je aan de slag zonder specifieke opleiding. Dus ben jij gastvrij, vind je drankjes bereiden het leukste wat er is en spreek je mensen makkelijk aan? Vraag bij de werkgever naar de mogelijkheden om de kneepjes van het vak te leren. Er is veel vraag naar horecamedewerkers, dus je vindt snel een toffe job! 

Wil je toch wat leerervaring opdoen en voorbereid het horecaleven in duiken? Volg dan een mbo-opleiding (niveau 2) tot bartender of een mbo-opleiding (niveau 3) tot medewerker bediening. Wil je doorgroeien? Vanuit een functie als horecamedewerker is doorgroeien naar barmedewerker altijd een optie!

Naast mbo-opleidingen kun je bij Tempo-Team verschillende trainingen volgen en certificaten behalen die goed van pas komen in de horeca. We hebben zelfs een speciaal Groeipad voor de horeca ontwikkeld! Hier vind je het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten! In ons aanbod vind je onder andere een Certificaat Allergenen, Sociale Hygiëne of Basis SVH-Wijntraining. Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé kanjer! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een barmedewerker

Heb jij al wat jaren achter de bar versleten en ben je klaar voor meer verantwoordelijkheden? Lekker bezig! Als barmedewerker heb je deze  doorgroeimogelijkheden:

  • Barmanager: als barmanager is de bar jouw rijkdom! Want je bent niet alleen de eindverantwoordelijke, maar je stuurt ook een team met barmedewerkers aan en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. 
  • Restaurantmanager: naast het aansturen van een team aan horecamedewerkers, ben je een bezig bijtje als restaurantmanager. Zo houd je de financiën nauwkeurig in de gaten, zorg je voor de werkroosters, heb je contact met leveranciers en maak je praatjes met vaste gasten.

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte barmedewerker 🤩

Als barmedewerker ben je natuurlijk servicegericht, vriendelijk en gastvrij. Verder houd jij altijd het overzicht en het hoofd koel. Alles om je gasten uren aan de bar te laten hangen! Herken jij je daarnaast ook hierin?

  • Jij bent stressbestendig: een baan in de horeca betekent een druk bestaan! Rennen, schenken, lachen en weer doorgaan.. een barmedewerker vindt dit heerlijk. Of er nou 100 of 1000 mensen aan de andere kant van de bar staan, jij laat je niet gek maken.
  • Jij bent een praatjesmaker: door jouw open uitstraling, vrolijke lach en persoonlijk koffie-advies voelt iedereen zich direct welkom. Dankzij jou blijven de gasten graag hangen voor nóg een koffietje
  • Jij bent een positieveling: bij jou is het bierglas altijd halfvol! Een vrolijke lach, een open uitstraling en het allerbeste drankadvies. Gasten voelen zich bij jou altijd welkom!
  • Jij vindt samenwerken het allerleukste: een barmedewerker moet goed kunnen samenwerken, want in de horeca werk je nooit alleen. Of het nou de chefkok is of de afwasser, samen staan jullie sterk!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als barmedewerker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste barmedewerker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als barmedewerker?

Als barmedewerker ben jij net zo flexibel als jouw werktijden. Parttime, of fulltime, flex of vast? Het is allemaal mogelijk in de horeca! Afhankelijk van de plek waar jij als barmedewerker terechtkomt kun je op elke dag van de week werken. Ook werk je als barmedewerker vaak in de avond en zelf ‘s nachts. Lekker te combineren met je sociale leven of gezinsleven! Barmedewerker worden naast je studie? Dit is de perfecte bijbaan!

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als barmedewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

  • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
  • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
  • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
  • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
  • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
  • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als barmedewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de horeca en catering...

  • Chefkok
  • Barista
  • Afwasser
  • Keukenhulp
  • Cateringmedewerker
  • Gastheer/gastvrouw

Dit zijn de meestgestelde vragen over barmedewerkers

  • Wat doet een bartender?

    Bietjes tappen, cocktails shaken, koffie zetten en wijntjes inschenken. Als barmedewerker sta je achter de bar van een horecagelegenheid. Of dat nou een hotel, restaurant (eet)café, club of festival is! Ontdek alles over de taken van een barmedewerker!

  • Wat verdien je gemiddeld als barmedewerker?

    Als fulltime barmedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.723 en €1.806 bruto per maand. Dat is ongeveer €22.000 per jaar. Lekker salaris toch?! Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10.19. Bekijk alles over doekoes en flappen hier!

  • Heb je ervaring nodig als barmedewerker?

    Ervaring in de horeca is altijd fijn, maar gelukkig zijn er genoeg plekken waar je veel ervaring op kunt doen en de kneepjes van het vak leert. Zolang je een brede glimlach hebt en gastvrij bent kan je als barmedewerker aan de slag. Wil je je goed voorbereiden op een baan in de horeca? Check alles over opleidingen, certificaten en cursussen voor een barmedewerker!

  • Is het als barmedewerker hard werken?

    In de horeca is het over het algemeen hard werken ja! Hard, maar ook veel plezier en dat maakt het zo’n leuke baan. Er is altijd wat te doen en je bent omringd door gezellige mensen. 

  • Waarom is het leuk om te werken als barmedewerker?

    Als je een echte kroegtijger bent is deze baan jou op het lijf geschreven. Je bent de hele dag met mensen én met drankjes bezig. Dat is toch een gouden combinatie?! Check hier welke leuke taken je als barmedewerker nog meer hebt? 

  • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als barmedewerker?

    Naast dat je servicegericht en klantvriendelijk bent is een echte barmedewerker ook positief en stressbestendig. De klant is koning en jij doet er dan ook alles aan om je gasten een leuke ochtend, middag, avond of nacht te bezorgen. Lees meer over competenties en eigenschappen van een barmedewerker!

  • Hoe moet ik solliciteren op een barmedewerker vacature?

    Solliciteren als barmedewerker is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren of check de openstaande functies tot barmedewerker hier!