Werken als horecamedewerker

Biertjes tappen, bitterballen serveren en gezellig een praatje maken. Jij kunt overal aan de slag: in het zonnetje op het terras, in de bediening van de lokale kroeg of op je favoriete festival… zeg het maar! Wil jij weten hoe en waar horecamedewerkers werken? Wat voor opleiding je nodig hebt? Hoe je doorgroeit en hoeveel salaris je in de horeca krijgt? Lees dan snel verder.

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een horecamedewerker precies?!

Als horecamedewerker werk je in een hotel, restaurant, café of op een evenement. Je zorgt dat gasten tot in de puntjes verzorgd worden met de beste service, lekkerste drankjes en smakelijkste hapjes. En belangrijker nog: jij tovert een grote glimlach op het gezicht van iedere gast die je spreekt!

Het leukste van werken als horecamedewerker? Je ontmoet elke dag nieuwe mensen, hoort de gekste verhalen én kan overal aan de slag! In de keuken, achter de bar, in de bediening of bijvoorbeeld achter de schermen bij een evenement. Eén groot feestje dus! 🎉

Jouw servicegerichte takenpakket? Hier komt ‘ie:

 • Gasten verwelkomen. Je zorgt ervoor dat gasten zich altijd welkom voelen en dat ze zo snel mogelijk geholpen worden. Door jou krijgen ze een onvergetelijke eerste indruk!
 • Bestellingen opnemen en serveren. Iets te drinken? Iets te eten? Bij jou zijn ze aan het juiste adres! Jij noteert alle wensen nauwkeurig en zorgt dat ze precies krijgen wat ze bestellen, inclusief een portie positiviteit! 😃
 • Drankjes bereiden. Soms sta je als horecamedewerker achter de bar. Je tapt biertjes, bereidt lekkere cocktails en zet verse koffie. Dorstige gasten? Kom maar doorrr! 🍹
 • Je werkplek schoonhouden. In de horeca is hygiëne super belangrijk. Daarom houd je je werkplek altijd spic en span. Niet alleen door de tafels af te ruimen en de bar te poetsen, maar ook de keuken, glazen, bestek en de wc’s natuurlijk! 
 • Gasten in de watten leggen. Als horecamedewerker zorg je niet alleen dat mensen iets te eten en drinken krijgen. Nee, je zorgt voor de ultieme beleving. Bij jou is het nét even specialer dan thuis en kunnen ze onbezorgd genieten en relaxen.
 • Betalingen afhandelen. Na een bestelling of bezoek rekenen de gasten bij jou af. Je controleert de bon en zorgt voor een nette afhandeling van de betaling. Zo gaan ze met een goed gevoel weer naar huis.

De werkdag van een horecamedewerker: bedienen, welkom heten en lachen!

Waar je als horecamedewerker ook aan de slag gaat, je bent altijd onder de mensen. Supergezellig! Je maakt gezellige praatjes met de gasten en bent de hele dag lekker in de weer. Soms werk je binnen, bijvoorbeeld in de keuken of achter de bar. De andere keer sta je buiten met je koppie in de zon op het terras ☀️. Op maandagochtend, woensdagmiddag of zaterdagavond: als je werkt in de horeca zijn dit allemaal werktijden. En natuuuurlijk wordt er tussendoor behoorlijk wat gelachen met je collega’s, want gezelligheid staat in de horeca centraal. Hoe zo’n werkdag er ongeveer uitziet? Check het hieronder!
 

Tijdstip Taak
16:00 uur

Aankomst bij het restaurant. Met je manager neem je direct de reserveringen door en vervolgens dek je de tafels in en poleer je de glazen. Laat het shinen! ✨

17:00 uur

Staat alles klaar voor vanavond? Dan eet je nog even met je collega’s voor de drukte begint. Hmm, een heerlijk vers bordje pasta. Tnx, chef-kok! 🧑‍🍳

18:00 uur

De eerste gasten stromen binnen. Hallo, welkom, gezellig! Wat willen jullie drinken? Een lekker koud biertje?🍺 Of toch een rood Italiaans wijntje?🍷

19:00 uur

Rondje door de zaak ‘is alles naar wens’?

20:00 uur

Switch van de bediening naar de bar, want je collega-barvrouw kan wel een extra handje gebruiken met al die cocktails die besteld worden!

21:00 uur

Tijd voor een korte pauze, colaatje erin en weer doorrrr. Je bent lekker aan het vlammen vandaag 🔥 

22:00 uur

Een praatje met je vaste gasten. Gezellig!

23:00 uur

Alle gasten zijn tevreden vertrokken. Tijd om schoon te maken en na te borrelen met je collega’s. High-five voor weer een geslaagde avond! ✋

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een horecamedewerker 🤑

Als fulltime horecamedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.748 en €1.767 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €21.084 per jaar. Daar kun je ongeveer 8.432 vers getapte biertjes van kopen! 😉 En dat is nog zonder de fooien! Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,14. Da’s nie mis!

Hoe weten wij dat horecamedewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes zoals fooien niet mee.

Naast je salaris ben je vast benieuwd op welke extraatjes je als horecamedewerker nog meer kan rekenen. Nou, dat vind je allemaal in de horeca-cao. Hierin zijn onder andere afspraken over je salaris, overuren en vakantiedagen vastgelegd. Maar ook hoeveel vergoeding je krijgt als je werkt op een feestdag (lekkere bonussen dus! 🤑). Handig om te checken voordat je aan de slag gaat in de horeca!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als barista of host? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als horecamedewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van horecamedewerkers is. Hoppaaaa!

Wat voor horecamedewerkers zijn er?

Als horecamedewerker heb je superveel mogelijkheden. Goed nieuws dus. Er is altijd een baan in de horeca die bij jou past. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken als:

 • barmedewerker: als barmedewerker bouw je perfecte cocktails, tap je ijskoude biertjes en adviseer je gasten over de perfecte wijn voor bij hun vlees-, vis- of vegagerecht. Eén ding is zeker: aan jouw bar heeft niemand dorst. Proost hé! 🍻
 • barista: een barista is een koffiekunstenaar die warme cappuccino's, romige latte’s en zwarte bakkies pleur tot in perfectie bereidt. Als barista weet je alles van koffie en is de espressomachine je beste vriend. Een superleuk beroep, want wie wordt er niet blij van dat zwarte goud? ☕
 • medewerker bediening: als medewerker bediening neem je bestellingen op en serveer je drankjes en gerechten. Je werkt in een restaurant, bar, café of op een groot evenement. Lekker veelzijdig dus!
 • host(ess): als host ben je het visitekaartje van een organisatie en zorg je dat gasten zich welkom voelen. Je verwelkomt ze met een lekker drankje, helpt ze met al hun vragen en zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Ga aan de slag in de horeca, bij een theater, een bank, op een evenement of op een vliegveld. De mogelijkheden zijn eindeloos. ✈️
 • afwasser: als afwasser houd je elk restaurant, hotel en café draaiende. Zonder brandschone borden staan er namelijk geen gerechten op tafel! Zonder glimmende glazen geen verfrissende drankjes. Een onmisbare horecaheld dus, zo’n afwasser!
 • keukenhulp: een keukenhulp helpt de chef-koks met het bereiden van maaltijden en opdienen van gerechten. Als rechterhand van de chef sta je in de keuken van restaurants, hotels, eetcafés of op evenementen en feestjes en een foodtruck. 
 • chef-kok: als chef-kok is de keuken jouw basis. 🧑‍🍳 Hier bereid je de lekkerste gerechten voor je gasten, bedenk je nieuwe recepten en stuur je het keukenpersoneel aan. Je staat in het hart van elke horecatent!

Horecamedewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om als horecamedewerker aan de slag te gaan heb je geen specifieke opleiding nodig. Zolang je gastvrij en servicegericht bent kan je in de horeca aan de slag. Wil je je goed voorbereiden op je eerste baan in de bediening, keuken of achter de bar? Volg dan bijvoorbeeld de mbo-opleiding tot assistent horeca, bediening, leisure & hospitality of bijvoorbeeld een koksopleiding. Zo’n opleiding op mbo-niveau duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Zie je jezelf wel in een leidinggevende rol of als restaurantmanager werken? Dan is de mbo-opleiding horeca manager of een opleiding op de hogere hotelschool een goede optie. 

Naast mbo- en hbo-opleidingen kun je via Tempo-Team verschillende trainingen en certificaten behalen die goed van pas komen in de horeca. We hebben zelfs een speciaal Groeipad voor de horeca ontwikkeld! Hier vind je het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jouw droombaan in de horeca! Denk aan een Certificaat Allergenen, Sociale Hygiëne of Basis SVH-Wijntraining. Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé horecatopper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een horecamedewerker

Ben jij klaar voor meer verantwoordelijkheden? Lekker bezig! Als horecamedewerker heb je genoeg doorgroeimogelijkheden. Hierbij krijg je meer verantwoordelijkheden en waarschijnlijk ook een hoger salaris 🤑. Voor welke functie ga jij?

 • (assistent-) bedrijfsleider of restaurantmanager: als bedrijfsleider of restaurantmanager stuur je een team van horecamedewerkers aan. Ook maak je het werkrooster, doe je bestellingen, houd je de financiën in de gaten en train je nieuwe collega’s tot echte horecatoppers.
 • keukenhulp: vind je gerechten bereiden stiekem nóg leuker dan het serveren? Duik dan de keuken in en word keukenhulp! Samen met je collega’s in de keuken was en snijd je de ingrediënten, maak je kleine gerechten en houd je de keuken stralend schoon. Een erg smakelijk beroep dus!🧑‍🍳

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte horecamedewerker 🤩

Horecamedewerkers zijn sociale vlinders en altijd in voor een gezellig praatje 🦋. Hoe meer zielen, hoe meer vreuheeeugd! Klinkt dit als een omschrijving van jouw persoonlijkheid? Dan herken je jezelf vast ook in de volgende competenties:

 • Je bent servicegericht: jij doet er alles aan om je gasten te ontzorgen. Je luistert aandachtig naar wat ze willen, adviseert het perfecte drankje voor bij hun gerecht en zorgt dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Voor jou is de gast koning(in). 👑 
 • Je bent sociaal: praatjes maken vind jij het leukste wat is er is! Met een grote glimlach stap je op anderen af om te vragen hoe het met ze gaat. 
 • Je werkt goed samen: omdat je in de horeca nooit alleen werkt, is het fijn als je goed kan samenwerken. Hoe beter je met je collega’s communiceert, hoe blijer je de gasten maakt. En heeft iemand een extra handje nodig? Jij steekt ze al uit de mouwen! 👋  
 • Je houdt van hard werken: bestellingen opnemen, eten serveren en gasten verwelkomen is superleuk, maar ook hard werken. Als horecamedewerker draait je stappenteller op volle toeren en ben je de hele dag in de weer met volle dienbladen en stapels borden. Zo vliegt de tijd voorbij en voel je je na zo’n werkdag extra voldaan. 💪
 • Je bent flexibel: ook in de horeca kent gezelligheid geen tijd. Soms wordt het ineens druk tijdens je pauze of staan er vlak voor sluitingstijd nog hongerige gasten op de stoep. Jij stelt je flexibel op en werkt met liefde nog even door als dat moet!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als horecamedewerker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste horecamedewerker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als horecamedewerker?

Als horecamedewerker kan je zowel parttime als fulltime aan de slag. En flexwerken? Dat is in de horeca net zo gewoon als een vaste baan. Bovendien kun je op elke dag van de week werken. Afhankelijk van de plek waar je werkt, kun je ook nog kiezen of je overdag, ‘s avonds of ‘s nachts aan de bak wil. Ideaal wanneer je je (bij)baan wilt combineren met een studie, je gezinsleven of andere hobby’s dus! Meer tijd in je vakantie van school? Ook dan is een bijbaan of vakantiebaan als horecamedewerker een enorm goed idee! 

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als horecamedewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen, trainingen en certificaten. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als horecamedewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over horecamedewerkers

 • Wat doet een horecamedewerker?

  Een horecamedewerker werkt in een hotel, restaurant, café of op een evenement. Je neemt bestellingen op, serveert hapjes en drankjes en zorgt voor een uitstekende service. Achter de bar, op de vloer in de bediening, in de keuken of als host op een gaaf evenement. Weten wat een horecamedewerker nog meer doet? Hier lees je alles over het takenpakket van een horecamedewerker.

 • Wat verdien je gemiddeld als horecamedewerker?

  Als fulltime horecamedewerker verdien je gemiddeld tussen €1.748 en €1.767 bruto per maand. Dat is ongeveer €21.084 per jaar. Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,14. Hier lees je meer over het salaris van een horecamedewerker.

 • Heb je ervaring nodig voor horecamedewerker?

  In principe heb je geen ervaring nodig om als horecamedewerker aan de slag te gaan. Zolang je gastvrij bent, het leuk vindt om praatjes te maken en hard te werken zit je in de horeca goed. Wil je je goed voorbereiden op je eerste baan in de horeca? Check hier welke certificaten en cursussen je gratis via Tempo-Team kan volgen.

 • Is het hard werken als horecamedewerker?

  Werken in de horeca is geen luizenbaantje, maar dat is ook wat het juist zo leuk maakt. Je staat veel, loopt met dienbladen en tilt soms meerdere borden tegelijk. Maar als je hard werkt, vliegt de tijd en voel je je extra voldaan na een werkdag.

 • Hoe moet ik solliciteren op een horecamedewerker vacature?

  Solliciteren als horecamedewerker is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren of check de openstaande vacatures voor horecamedewerker hier.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot horecamedewerker?

  Een mbo-opleiding in de richting van (assistent) horeca, bediening, leisure & hospitality of bijvoorbeeld een koksopleiding duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Zie je jezelf wel in een leidinggevende rol of als restaurantmanager werken? Dan is de mbo-opleiding horeca manager of een opleiding op de hogere hotelschool een goede optie. Hier lees je meer over opleidingen tot horecamedewerker.