Werken als afwasser, iets voor jou? 🧽

Borden, bakjes, bestek of glazen… Als afwasser zijn sop en water als ying en yang voor jou! Binnen een mum van tijd is alles weer spic en span. Maar waar ga je als afwasser aan de slag? Hoe groei je door? Hoe ziet een werkdag als afwasser eruit? En hoeveel verdien je als afwashulp in de spoelkeuken? Dat vind je allemaal hierrrr! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een afwasser precies?!

Als afwasser of spoelkeukenmedewerker werk je in de horeca. En dat is een geoliede machine. De gerechten moeten precies op tijd op tafel staan en dat betekent.. dat er áltijd schoon servies moet zijn!  Want zeg nou zelf: hoe dient de chef-kok het eten op zonder schoon kookgerei, servies en bestek? Jaaaaa, daar komt jouw baan om de hoek kijken. Jij wast alles af en bent dus on-mis-baar!

Of dat nou met een spoelmachine of met de hand is: alles spic en span houden in de keuken is voor jou appeltje-eitje. Jij haalt je innerlijke Rob Geus naar boven en voilà! Zo loopt alles in het restaurant op rolletjes.

Als afwasser werk je vaak in (bedrijfs)restaurants of hotels. En die zitten door heel Nederland! Je kan dus overal aan de slag. Yuuup, jij bent overal nodig! Misschien wel bij jouw lievelingsrestaurant om de hoek? 🧽

De belangrijkste taken van een afwasser:

 • Afwas sorteren: alle borden, glazen, bestek en kopjes worden zo op de spoeltafel gezet, maar moeten dan natuurlijk nog wel gesorteerd worden! Dit doe jij op een rap tempo en zonder scherven. In een mum van tijd heb jij dat varkentje gewassen. 😉
 • Voorspoelen: vaak staat de vaatwasser of spoelmachine op standje snel en daarom moet al het servies eerst nog even voorgespoeld worden. Anders wordt het niet goed schoon. Niet lullen maar poetsen dus! 
 • Servies in het rek: ben jij goed in Tetris? Hopelijk wel! Zie het afwasrek net als het spelletje: zorg dat alles precies past en je zoveel mogelijk afwas per spoelbeurt afwast! 
 • Afdrogen: natuurlijk is het servies niet helemaal nat meer na de spoelbeurt, maar om viezigheid te voorkomen is het belangrijk dat je borden nog even goed droogt en glazen poleert. Zo maak je de gasten heel blij!
 • Poleren: wat is er mooier dan glimmende glazen, vorken, messen en lepels? Daarom moeten ze vaak gepoleerd worden! Als medewerker in de spoelkeuken ben jij de held die er met een theedoek of poleermachine voor zorgt dat er geen vlekje meer te zien is.
 • Opruimen: borden? Horen daar! Glazen? Bij de bar! Jij weet de exacte plek van al het servies, en ruimt het dan ook in razend tempo op. Zeker op een drukke avond is dat nodig! Ook is de spoelkeuken aan het einde van de dag dankzij jou helemaal opgeruimd en netjes.

De werkdag van een afwasser: schrobben, drogen en opruimen

Als afwasser is het jouw taak om orde in de chaos te scheppen. Jouw maatjes in de keuken kunnen iedere dag niet wachten tot jij er bent. Er is namelijk continu een berg afwas die weggewerkt moet worden. En dat kan jij als geen ander! 

Een beetje tempo is vereist, want een restaurant staat nooit stil. Zeker op de drukke momenten rond het avondeten kun jij snel schakelen. In het weekend was je daarom vaak met z’n tweeën af. Jij wassen, de ander opruimen! Gezelliggg.

Zie jij jezelf al gaan? Zo ziet een werkdag van een afwasser of afwashulp er ongeveer uit:
 

Tijdstip Taak
18:00 uur

Joehoe! Ik ben er hoor. Snel aan de slag: zo kan je nog wat bestek en glazen poleren voor de gasten komen. 🍽️

19:00 uur

De afwasmachine opwarmen en het eerste gevulde rek erin schuiven. Spoelen maar!

20:00 uur

Ff snel een colaatje tussendoor en de kok maakt een flauwe grap. Lachen, gieren, brullen: leuk hé, werken in een restaurant! 

21:00 uur

Lekker bijgewerkt: voor nu is alles weer schoon. Snel alles opruimen voor de laatste borden binnenkomen, let’s go!

22:00 uur

Woehoe, laatste rondje in de spoelkeuken. Deze avond vloog voorbij. 🚀

23:00 uur

Afsluiten geblazen! Je ruimt alles op en zet de vaatwasser uit. Nog even dweilen en klaar! Sluit de avond af met een drankje met het team.

Hoeveel verdien je als afwasser? 🤑

Als fulltime afwasser verdien je gemiddeld tussen €1.725 en €1.751 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €22.525 per jaar. Daar kun je een hele hoop goede vaatdoeken van kopen! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €10,04. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat afwassers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als chef-kok of bedieningsmedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als afwasser? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van afwassers is. Hoppaaaa!

Afwasser worden? Deze trainingen en opleidingen kan je doen!

Afwasser is vaak de eerste start binnen de horeca. En vanuit je spoelkeuken kun je mooi zien wat je daarna wilt doen. De bediening in? Of ga je voor chef-kok! Wij helpen je met trainingen en opleidingen… Welke ga jij doen?

Wij hebben opleidingen en trainingen in deze richtingen:

Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé spoelheld! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een afwasser

Zijn er doorgroeimogelijkheden voor afwassers? Echt wel! Groei als afwasser door naar de keuken of ga voor een andere functie in het restaurant of hotel. Zo krijg jij steeds meer verantwoordelijkheden. En meer salaris natuurlijk! Als medewerker in de spoelkeuken kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar:

 • Keukenhulp
 • Bedieningsmedewerker
 • Kok
 • Chefkok
 • Souschef
 • Cateringmedewerker

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte afwasser 🤩

Aan de schrob als afwasser? Dan is het belangrijk dat je nauwkeurig bent! Etensresten op borden zijn een dikke nee en ongepoleerde glazen komen er bij jou niet door. Daarnaast zijn dit eigenschappen die bij jou passen:

 • Actief reageren: borden nodig? Komen eraan! Meer vorken? Onderweg. Jij staat altijd klaar om je afwasplannen te wijzigen. 🍽️
 • Stressbestendigheid: stress? Dat woord komt niet voor in jouw woordenboek. Als afwasser is het op piekmomenten hard werken. Jij werkt gewoon lekker door en zorgt dat er constant genoeg van alles schoon is! Dan is stress onnodig. 💨
 • Nauwkeurig: jij meet alles precies goed uit zodat het rekje volstaat en laat nooit servies vallen. Scherven brengen … rommel! 
 • Accuraat: jij zorgt dat alles écht schoon is wanneer het de spoelkeuken verlaat.
 • Zelfstandig: bij jou hoeft de kok niet te zeggen wat je moet doen, want je gaat lekker en op tempo zelf aan de slag! Jij stopt niet totdat de afwas weg is, dat is namelijk jouw baan.
 • Samenwerken: drukke dag? Dan was je samen af! Jij drogen zij voorspoelen? Yess! Ook met de koks werk jij nauw samen. Het team is als een geoliede machine! En doordat je zo lekker samenwerkt met collega’s, bouw je ook een fijne band op met elkaar. Leeeuk!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als afwasser

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Altijd de nieuwste afwasser vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als afwasser?

Een baan als afwasser kan zowel een parttime baan, als bijbaan zijn. De meeste afwassers werken alleen in de avond tijdens het diner van een restaurant. Je werkdag bestaat dus uit een uur of 5-6. Bij ons is het normaal om zo’n 4-5 avonden in de week als afwasser aan de slag te gaan. Dan heb je de uren van een parttime baan te pakken! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als afwasser via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor iedereen.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als afwasser aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de horeca...

Dit zijn de meestgestelde vragen over afwassers

 • Wat doet een afwasser?

  Als afwasser houd jij de keuken draaiende. Want zeg nou zelf: hoe gaat de chef-kok eten opdienen zonder schone pannen en borden? Jaaaaa, jij zorgt daarvoor! Alles spik en span houden in de keuken is voor jou geen probleem. Taken die een afwasser dagelijks doet? Check ze hier!

 • Wat verdien je gemiddeld als afwasser?

  Als fulltime afwasser verdien je gemiddeld tussen €1.725 en €1.751 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €22.525 per jaar. Daar kun je een hele hoop goede vaatdoeken van kopen! 😉 Benieuwd wat je als flexwerker verdient? Lees ‘t hier!

 • Is afwassen hard werken?

  Jazeker. Als afwasser moet je de afwas bijhouden. Dus zeker wanneer het druk is, in een café of restaurant, is het nodig dat je flink doorwerkt.

 • Waarom is het leuk om te werken als afwasser?

  Het is leuk om te werken als afwasser doordat je gewoon lekker je eigen ding kan doen en er een spel van kan maken! Doe net alsof het wasrekje tetris is en de borden de blokken. Hoe snel krijg jij de bult afwas weg?

 • Hoe moet ik solliciteren op een afwasser-vacature?

  Solliciteren als afwasser is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren! Of bekijk alle banen als afwasser hierrr.