Werken als machine-operator, iets voor jou? 🤖

De mens achter de machine: dat ben jij als machine-operator. In een fabriekshal stuur je een stomende machine aan. Jij zit achter de knoppen én zorgt dat de machines niet naar de knoppen gaan. Dankzij jou staat het productieproces nooit op losse schroeven! 🔩  Wil jij weten wat je doet als machine-operator? Welke opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je gaat verdienen?! Lees er hier alles over!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat is een machine-operator precies?!

Een machine-operator is iemand die ervoor zorgt dat de machines draaiende blijven. Als machine-operator ben je onmisbaar in de productiecyclus. Je temt de metalen beesten van machines en stuurt ze aan. Zit er ergens een schroefje los? Dan fix je het meteen of geef je het door aan een monteur. Zo loopt de fabriekshal altijd op rolletjes. Hoppa! En weet je wat ook chill is? In iedere fabriek hebben ze operators nodig. Je kan je werk dus dicht bij huis zoeken. Lekkerrrr!

Als operator zijn dit je belangrijkste taken:

 • Machines bedienen: jij bent degene die de boel draaiende houdt. Dankzij jou draaien de machines altijd op volle toeren!
 • Kleine problemen oplossen: storing? Laat dat maar aan jou over! Met een schroevendraaier in je rechterhand en een gereedschapskist in de linker fix jij kleine problemen aan de machines. 
 • Programmeren: omdat we met z’n allen keihard digitaliseren, worden steeds meer productieprocessen op grote schaal geautomatiseerd. Voor jou als machine-operator betekent dat steeds meer computerwerk. Je bent dus veel aan het programmeren.
 • Storingen doorgeven: is er een grote storing? Dan laat je dat weten aan je leidinggevende of een monteur, zodat de machine zo snel mogelijk weer werkt.
 • Onderhoudswerkzaamheden: de machines hebben ook af en toe wat liefde nodig. Je maakt ze schoon en zet ze om de zoveel tijd in de olie. Zo blijven ze topfit!
 • Producten checken: alle producten die uit de machines komen rollen, controleer jij. Je checkt of ieder product in perfecte staat de fabriek verlaat! 

De werkdag van een machine-operator: bedienen, repareren, controleren

Als machine-operator werk je in de techniek. En in de techniek werk je nooit alleen! Je deelt de fabrieksvloer met allerlei collega’s: van monteurs tot productiemedewerkers en van kwaliteitsmedewerkers tot technisch medewerkers. Samen zorgen jullie dat de hele wereld gebruik kan maken van soepblikken, wc-rollen of tandenborstels. Dat is hard werken, maar er is ook altijd ruimte voor een lolletje. 

Naast de machine-operator, kun je ook ‘gewoon’ operator worden. Die banen lijken erg op elkaar, maar als machine-operator ben jij dé specialist van alle machines! 

Benieuwd hoe je werkdag eruit als machine-operator? Check het hier:

Tijdstip Taak
06:00 uur

goeiemorgen! Even jezelf oliën met een bakkie pleur en dan lekker richting de fabriek! ☕

07:00 uur

de dag begint met een briefing van je teamleider. Welke machine mag je vandaag besturen?

08:00 uur

je collega aflossen en even een gezellig praatje maken.

09:00 uur

deze machine kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken!

10:00 uur

zo! Die ziet er weer fonkelnieuw uit 🌟

11:00 uur controle van de productie. Alles is tip-top in orde 🦾
12:00 uur

een storing! ⚡ Tijd voor actie. Je redt de dag en hebt de machine binnen een mum van tijd weer aan het draaien. 🦸

13:00 uur

lekker lunchen met het hele team! 🥯

14:00 uur

een machine een flinke onderhoudsbeurt geven. Zo kan ‘ie er weer een tijdje tegenaan! 

15:00 uur

even een laatste check op de machine voordat je ‘m overdraagt aan een collega. ✅

16:00 uur

je collega is precies op tijd om je te vervangen. Je kan nu lekker naar huis. Tot morgen!

Neem vast een kijkje op de werkvloer

Benieuwd hoe een baan als machine-operator er nou écht uitziet? In de YouTube-serie Tour de werkvloer nemen we je mee op de - je raadt het al - werkvloerrrrr! Bekijk de video nu en neem vast een kijkje in het leven van een operator.

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een operator 🤑

Als fulltime operator verdien je gemiddeld tussen €1.952 en €3.102 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer € 32.750 per jaar. Daar kun je heeeeel veel gereedschap van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €14,59. Tsjakkaaa!

Als operator val je binnen de cao procesindustrie. Dit houdt in dat je salaris, vakantiedagen en bonussen al landelijk voor je gefikst zijn! Chill toch? Hoef jij daar geen moer meer voor te doen!🔩 

Hoe weten wij dat operators dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als technisch medewerker of monteur? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als operator? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van operators is. Hoppaaaa!

Wat voor operators zijn er nog meer?

Als machine-operator ben jij het brein van een machine. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze machine als een zonnetje loopt. 🌞 Daarnaast zijn er nog een aantal operators met nét een ander takenpakket dan jij. Benieuwd wat het verschil is? We hebben er nog twee voor je op een rijtje gezet.

 • Procesoperator: goed in het bewaren van het overzicht en doe je graag meerdere dingen tegelijk? Dan is procesoperator misschien wel iets voor jou! Als procesoperator houd je het productieproces in de gaten en stuur je verschillende machines aan vanuit je controlekamer.
 • Cnc-operator: een cnc-operator is specifiek bezig met freesmachines. Je bestuurt deze machines om houten en ijzeren producten te bewerken. 

Machine-operator worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Machine-operator word je met verschillende opleidingen. Ennn laten wij die opleidingen nou net aanbieden! 😁 Volg deze opleidingen bij Tempo-Team en groei uit tot een eersteklas operator. Oh ja, en je wordt meteen aan het werk gezet. Dus ervaring heb je straks genoeg! Check de opleidingen hier:

Behaal certificaten voor je persoonlijke ontwikkeling

Bij Tempo-Team kun je ook een aantal handige certificaten halen om je cv op te schroeven.🔩 Heb je deze papiertjes in de pocket? Dan ben jij de droomwerknemer van iedere fabrikant:

 • Certificaat VCA Basis: je leert de basiskennis op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). Werk je in een risicovolle werkomgeving (denk aan: fabriek, magazijn of loods) en moet je aantonen dat je veilig kunt werken? Haal dan dit certificaat!
 • Certificaat EMC: ben je een technicus die elektrotechnische installaties onderhoudt, installeert en daaraan service verricht? Dan is deze training bedoeld voor jou. Je leert o.a. de juiste invoer van kabels in een besturingskast en het aansluiten van EMC-kabels en gearmeerde kabels met litze. Jij bent straks een echte alleskunner.
 • Certificaat F-gassen: kom je tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koude middelen bevatten, maar heb je je F-gassen certificaat nog niet? Volg dan deze cursus! Je leert onder andere meer over inspecties uitvoeren aan koeltechnische installaties. Laat je kennis niet in de kou staan!

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een machine-operator

Ben jij een geboren technicus en nog lang niet uitgeleerd? Heb jij even geluk! Want in de techniek zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken als:

 • Procesoperator: als procesoperator bestuur je niet één, maar meerdere machines vanaf een computer in je controlekamer. De hele dag zit je met je neus bovenop het productieproces.
 • Monteur mechatronica: ben je een klusfanaat? En is het oplossen van storingen het favoriete onderdeel van je werk als machine-operator? Ga dan aan het werk als monteur mechatronica! Als machinedokter fix jij alles wat los en vast zit… maar vooral alles wat los zit. 👨‍⚕️
 • Teamleider: ben jij niet alleen gek op machines, maar houd je er ook van om een team als een geoliede machine te laten samenwerken? Word teamleider en stuur een groep techneuten aan!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte machine-operator 🤩

Als operator heb je minimaal twee rechterhanden. Je bent een techneut in hart en nieren. Als machinefluisteraar heb je precies door wat er moet gebeuren om een apparaat op volle toeren te laten draaien. Daarnaast zijn er nog een paar eigenschappen en competenties die passen bij een machine-operator. Bijvoorbeeld:

 • Je werkt veilig: werken met grote machines is soms gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat jij je altijd aan het veiligheidsprotocol houdt. Helm: check! ✔️ Veiligheidsbril: check! ✔️ Oordoppen: wablief?? Je doet geen gekke dingen en komt daarom iedere dag gewoon met alle tien je vingers thuis.
 • Je bent oplettend: met jouw allesziende oog spot je ieder los schroefje of productiefoutje. Zo lever je altijd de beste kwaliteit. Hoppaaa!
 • Je bent flexibel: vind je flexwerken een beetje.. flex? Dan zit je als machine-operator goed! De fabriek moet namelijk 24 uur per dag draaien. Dat betekent dat je soms ook ‘s nachts of in het weekend werkt. Maaarr voor die lekkere bonussen kom jij op zondag graag je bed uit! 🤑
 • Je bent zelfstandig: niemand hoeft over jouw schouder mee te kijken. Je fixt die machine prima in je eentje!

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als machine-operator

De àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland vind je via Tempo-Team. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

Dé baanrader voor machine-operators:

 • Lamb Weston/Meijer: ga aan het werk bij dé frietproducent van Nederland! Een informele werksfeer, veel doorgroeimogelijkheden en.. een heerlijke lunch! 🍟😉

Altijd de nieuwste machine-operator vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als machine-operator?

Als machine-operator heb je het beste van twee werelden: je werkt bij één vast bedrijf, maar wel volgens flexibele werktijden! Dat betekent: je werk gaat minder snel vervelen, je kan soms uitslapen énnn je krijgt lekkere vergoedingen. 💸

Ben je gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als machine-operator via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als machine-operator aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de techniek...

 • technisch medewerker
 • monteur
 • monteur mechatronica
 • assemblagemedewerker
 • procesoperator
 • voorman

Dit zijn de meestgestelde vragen over machine-operators

 • Wat doet een machine-operator?

  Als machine-operator ben je onmisbaar in de productiecyclus. Je zorgt er namelijk voor dat iedere machine doet wat ‘ie moet doen. Je temt deze ijzeren beesten en stuurt ze aan. Zit er ergens een schroefje los? Dan fix je het meteen of geef je het door aan een monteur. Zo loopt de fabriekshal altijd op rolletjes. Check hier hoe je werkdag eruit ziet als machine-operator!

 • Wat verdien je gemiddeld als machine-operator?

  Als fulltime operator verdien je gemiddeld tussen €1.952 en €3.102 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer € 32.750 per jaar. Daar kun je heeeeel veel gereedschap van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €14,59. Tsjakkaaa! Lees hier alles over je cao en secundaire arbeidsvoorwaarden als machine-operator! 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als machine-operator?

  Je mag zulke grote bakbeesten van machines natuurlijk niet zomaar bestieren. Daarvoor heb je een diploma nodig. Machine-operator word je met een diploma Operator A en B (mbo-3) of Mechanisch operator A en B (mbo-3) op zak. Ook kan je een heleboel handige certificaten behalen waardoor je nóg beter wordt in je werk. Lees hier alles over deze certificaten.

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor machine-operator?

  Solliciteren als machine-operator is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Of klik gewoon hier! Daarna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als machine-operator?

  Als machine-operator leer je nauwkeurig werken, heel goed op te letten en ontwikkel je natuurlijk je technisch inzicht. Benieuwd naar alle eigenschappen en competenties die horen bij een machine-operator? Check ze hier.